Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Υπολογιστές Αφής

Υπολογιστές χωρίς ποντίκια προέβλεψε ο κ. Μπιλ Γκέιτς πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και απ'Α ότι φαίνεται δεν έπεσε έξω. Το μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από μια νέα διαδραστική επικοινωνία είναι εδώ.


Η εξωπραγματική τεχνολογία των ταινιών επιστημονικής φαντασίας σπάνια γίνεται πραγματικότητα. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι υπολογιστές από ταινίες,σ όπως το Minority Report αλλά και η τελευταία ταινία του James Bond, ήταν επίσης προϊόντα της ζωηρής ανθρώπινης φαντασίας.

Με ένα γρήγορο flashback στο 2002, βρισκόμαστε στο Minority Report, την ταινία του Steven Spielberg με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise και στο καταπληκτικό User Interface που χρησιμοποιούσε ο Tommy για να ελέγχει την πληροφορία.

Οι ηθοποιοί εκτελούσαν κινήσεις μπροστά από οθόνες, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους για να ελέγχουν και να τροποποιούν αυτά που βλέπουν μέσα από ένα υψηλής ευκρίνειας πορτραίτο, που βοηθούσε στην αλληλεπίδραση ανθρώπου - μηχανής.

Ακόμα πιο πίσω στο χρόνο και εκτός Hollywood, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο John Underkoffler, σημερινός ιδρυτής της Oblong, έπαιζε με την ιδέα του GSpeak στα εργαστήρια του MIT Media Lab.

Αντί να χρησιμοποιείτε το ένα σας χέρι μόνο για τον έλεγχο του ποντικιού, ο κάτοχος του “GSpeak” με τη βοήθεια ειδικών γαντιών, μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δυο άνω άκρα του για να επικοινωνεί με τον υπολογιστή «διαισθητικά.»

«Τα ανθρώπινα χέρια είναι το πιο εκλεπτυσμένο εργαλείο στον κόσμο,» αναφέρει ο John Underkoffler, επιστήμονας από την εταιρεία Oblong.

«Σκοπός μας είναι να φυλάξουμε τα ποντίκια και να αφήσουμε τα χέρια μας να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Να περιγράψουν, να ωθήσουν και να διαχειριστούν τον κόσμο.»

Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, μια απλή χειρονομία μπορεί να σημαίνει την επιλογή ενός αντικειμένου στην οθόνη. Η μεταφορά των χεριών κοντά στο σώμα κάνει το αντικείμενο να έρχεται πιο κοντά και να εμφανίζεται μεγαλύτερο. Η μετακίνηση των χεριών προς μια κατεύθυνση ωθεί το αντικείμενο προς μια διαφορετική οθόνη. Όλα στην τεράστια οθόνη δείχνουν αληθινά!


Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε μερικές εταιρείες και πανεπιστήμια. Όμως, η εταιρεία Oblong συνεχίζει να την αναπτύσσει, ώστε η τεχνολογία αυτή να μην αποτελεί προνόμιο λίγων. «Η τεχνολογία μοιάζει εκπληκτικά με το μέσο αλληλεπίδρασης στην ταινία Minority Report, μόνο που είναι καλύτερη, επειδή βρίσκεται στον αληθινό κόσμο και λειτουργεί,» σχολιάζει ο Underkoffler.

Αυτά τα συστήματα μπορούν να καλύψουν ολόκληρα δωμάτια και να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές οθόνες, επιτρέποντας σε πολλά άτομα να ελέγχουν αυτό που βλέπουν στην οθόνη. Παρόλα αυτά οι ερευνητές της Oblong δουλεύουν για τη δημιουργία μικρότερων εκδόσεων, για πρακτική και καθημερινή χρήση στο σπίτι και στο γραφείο.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε απλούς υπολογιστές και θα πωλείται για πολύ λιγότερο από ένα ποντίκι υψηλής ποιότητας. Η Oblong ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για το ευρύ κοινό μέσα σε δυο περίπου χρόνια.

Ο κύριος Underkoffler θεωρεί ότι τα γάντια θα αντικαταστήσουν το ποντίκι, επειδή το σύστημα είναι πιο απλό. «Εάν είχατε την ατυχία να διδάξετε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σας την τέχνη του χειρισμού μιας συσκευής κατάδειξης, σίγουρα θα απογοητευτήκατε,» αναφέρει ο Underkoffler. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που φοράνε αυτά τα γάντια μαθαίνουν να χειρίζονται τη νέα τεχνολογία μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, επειδή απλά όλοι ξέρουν να δείχνουν.»

Το G-Speak χρησιμοποιεί ειδικές συνδέσεις εισόδου/εξόδου που ανιχνεύουν όλα αυτά που κάνει ο χρήστης και εκπέμπουν φως. Η τεχνολογία αυτή δοκιμάζεται για χρήση σε εναέριο έλεγχο και ιατρική απεικόνιση, που θα μπορούσε να βοηθήσει σε επεμβάσεις.

«Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το σύνηθες τρόπο εργασίας,» σχολιάζει ο Underkoffler. «Ο συνηθισμένος τρόπος αλληλεπίδρασης, με τον οποίο είμαστε ακόμα στενά συνδεδεμένοι, εισάγει τον άνθρωπο στον ψηφιακό κόσμο. Θέλουμε να ανοίξουμε την οθόνη και να αφήσουμε τα pixels να πλημμυρίσουν το δωμάτιο, να μεταφέρουμε την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή στον πραγματικό κόσμο.»

Διαβάστε τη συνέχεια...

Αγωγή Οτσαλάν κατά του ελληνικού δημοσίου

Αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας κατέθεσε ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την παράδοσή του το 1999 στο καθεστώς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ο Α. Οτσαλάν αναφέρει στην αγωγή του ότι ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1998 και το Γενάρη του 1999, αφού πήρε έμμεσες και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα του δοθεί πολιτικό άσυλο. Στη συνέχεια παραπλανήθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της, ότι δήθεν μεριμνούν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες, και εν τέλει, σε συνεργασία με άλλες χώρες τον παρέδωσε στην Τουρκία.

Παράλληλα, Ο ηγέτης των Κούρδων υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές και εσωτερικό της δίκαιο, αρνούμενη να τηρήσει τη νομοθεσία για το πολιτικό άσυλο, να του επιτρέψει πρόσβαση σε δικαστήριο και τον εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του, με την παράδοσή του στην Τουρκία όπου στερήθηκε την ελευθερία του, καταδικάστηκε σε θάνατο και έκτοτε υφίσταται το βασανιστήριο της απομόνωσης. Ο Οτσαλάν αναφέρεται και στις συνθήκες κράτησής του, στις φυλακές του νησιού Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, σε πλήρη απομόνωση.

Στην αγωγή του ζητάει και να του επιδικαστεί και συμβολική αποζημίωση 20.100 ευρώ υπέρ του αγώνα του κουρδικού λαού, που είναι το ελάχιστο ποσό για τη θεμελίωση της αρμοδιότητας του 3μελούς διοικητικού Πρωτοδικείου.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ

Δεύτερη καταδίκη για την Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων, μας ήρθε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η οποία εκδόθηκε,έπειτα από προσφυγή αποφοίτου κολεγίου,ο όποιος και δικαιώθηκε, η Ελλάδα θα είχε την υποχρέωση να αναγνωρίσει τα πτυχία αυτά ακόμα και αν δεν αναγνώριζε τα κολέγια ως εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως έπραξε το καλοκαίρι ο κ. Στυλιανίδης.

Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι αναγκαίο να αναγνωρίσει η χώρα μας ως εκπαιδευτικά ιδρύματα
τα κολέγια προκειμένου να αναγνωρίσει τα πτυχία τους,εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους από το οποίο προέρχεται το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.


Πως γίνεται όμως τόσα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μην είχε εκδώσει ποτέ μια τέτοια απόφαση... και ξαφνικά να αναφέρει πως ήμασταν υποχρεωμένοι εξ'αρχής να αναγνωρίζουμε ως χώρα τα διπλώματα των αποφοίτων των κολεγίων...;

Εάν το κράτος είχε ρίξει όλο του το βάρος στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, λύνοντας τα περισσότερα προβλήματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ίσως η συζήτηση για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των πτυχίων των αποφοίτων από τα κολέγια να πέρναγε σε άλλη διάσταση. Τώρα όμως,με την σταδιακή απαξίωση της Δημόσιας παιδείας από την ίδια τη Κυβέρνηση... τα πράγματα είναι αλλιώς.

πηγή:ΠΡΕΖΑtv
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com