Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ο ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΥΠΟΡΟΙ" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ


«Η εφαρμογή δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης πολιτικής της εταιρείας μας, καθώς η κοινωνική ευθύνη αντιπροσωπεύει πολλές ηθικές μας αξίες και η προσφορά μας στην κοινωνία αποτελεί βασικό μας στόχο (...). Η δραστηριότητα της ALUMIL μέσα στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπό μορφή δωρεών σε χρήμα ή είδος, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών κοινωνικού χαρακτήρα απευθυνόμενο προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τοπικές κοινότητες, διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, φιλανθρωπικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους καθώς και μεμονωμένες περιπτώσεις. Η δημιουργία και οργάνωση τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μέριμνάς μας για το κοινό όφελος και ευημερία».

Το παραπάνω απόσπασμα, ύμνος για την «κοινωνική ευθύνη» και τη «φιλανθρωπία», της εταιρείας «ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΕ», μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα του τι ισχυρίζεται η εταιρεία για την... εταιρεία. Για τον εαυτό της, δηλαδή.

Τον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η στήλη δε θα τον βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Αλλά θα τον βρείτε αν ψάξετε τους ισολογισμούς της «ΑΛΟΥΜΥΛ» καθώς και στα επίσημα στοιχεία της ICAP.

Τι προκύπτει: Από το 1995 μέχρι και το 2007 τα καθαρά κέρδη της «ΑΛΟΥΜΥΛ» ξεπέρασαν τα 73 εκατομμύρια ευρώ. Οσο για το 2008 και ειδικά για το διάστημα του 9μήνου που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (όπως προκύπτει από δελτίο Τύπου της ίδιας της εταιρείας) τα κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκατ. ευρώ ενώ ειδικά της μητρικής εταιρείας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος Ομιλος, που διαθέτει περί τις 26 θυγατρικές εντός και εκτός Ελλάδας (δραστηριοποιείται μέχρι τον Περσικό Κόλπο) έχει «τιμηθεί», όπως αυτοδιαφημίζεται, με «εργολαβίες σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο» (π.χ., για το Μουσείο της Ακρόπολης, το κλειστό Γυμναστήριο του Ηρακλείου κλπ.).

Γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά; Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία, παρά τη συνεχή και αδιατάρακτη κερδοφορία της, έχει προβεί τους τελευταίους μήνες σε «εκατόμβη» απολύσεων και έφτασε στο σημείο να προχωρά σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους της για τη μείωση κατά 20% του μισθού τους! Οσο για τον ιδιοκτήτη της (που επαίρεται γιατί στην επιχείρησή του δεν υπάρχει εργαζόμενος που να αμείβεται με μισθό κάτω των... 900 ευρώ) είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας.

Που σημαίνει ότι η τακτική της «ΑΛΟΥΜΥΛ» δεν είναι υπόθεση που εξαντλείται στην επιχειρηματική δράση του κυρίου Μυλωνά, προσωπικά. Είναι τρανή εκδήλωση της τακτικής της τάξης του κ. Μυλωνά, της τάξης των βιομηχάνων, για το πώς στο όνομα της οικονομικής κρίσης μεταφέρουν νέα δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες των εργατών.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ...

Το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» είναι τόσο πολιτικά ανώριμο, όσο και εκείνο το άλλο, το «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Επιπλέον, είναι τόσο ολοκληρωτικό στη διατύπωσή του, που στα «αβαθή» του νοήματα εξαντλείται κάθε διάθεση στιγματισμού της κρατικής καταστολής (ή, αντίστοιχα, της «ενσωματωμένης» ενημέρωσης). Οτι η εκαστοτε εξουσία και τα κέντρα της μπορούν να ενσωματώνουν τέτοια συνθήματα είναι επίσης αποδεδειγμένο. Είτε όταν τα συγκεκριμένα κέντρα αναγνωρίζουν σε αυτά τα συνθήματα (και γι' αυτό ενίοτε τα «πριμοδοτούν») έναν ανώδυνο τρόπο ώστε να «ξεδίνουν» όσοι τα φωνάζουν, είτε όταν οι κήρυκες της «ευπρέπειας» και της ταξικής «συναίνεσης» πιάνονται από το ψέλλισμά τους, για να προβαίνουν σε «κοινωνική κατήχηση».

Το επόμενο βήμα είναι αυτό που ζούμε τώρα: Πρόκειται για την προσχηματική επίκληση της «ευθιξίας» των Αρχών στα δυσάρεστα για τα ώτα των δημοσίων λειτουργών ακούσματα. Το «προσέχετε πώς μιλάτε» μετασχηματίζεται πλέον σε «μίλησε, πιάστε τον»! Οπου το «μίλησε» θα εξισώνεται με το «έβρισε». Ετσι θα ισχυρίζονται οι επιφορτισμένοι με το καθήκον της εμπέδωσης κλίματος «τάξεως» και της εφαρμογής των προαλειφόμενων διατάξεων περί «περιύβρισης αρχής». Και εδώ, φυσικά, δεν πρόκειται ούτε για πολιτική ανωριμότητα του κράτους, που τάχα συναγωνίζεται εκείνη των «αντιεξουσιαστικών» του ειδώλων, ούτε για «αστειότητα» της κυβέρνησης, όπως θέλουν να λένε οι «εταίροι» της του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για αναγωγή του αυταρχισμού σε «υπέρτατη Αρχή».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα κέρδη των τραπεζών, σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους ισολογισμούς.

Με αστείρευτη πηγή πλουτισμού τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο, το τραπεζικο κεφάλαιο - παρά την κρίση και τις συνεχιζόμενες αναταράξεις - συνέχισε και στο 12μηνο του 2008 να αποσπά τεράστια κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που σύμφωνα με τον ισολογισμό για το 2008 πέτυχε να συγκεντρώσει ακόμη 1,55 δισ. ευρώ!

Ηδη, και σύμφωνα με τους ισολογισμούς που ήδη έχουν δημοσιευτεί τα καθαρά κέρδη των τραπεζών για το 12μηνο 2008, φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ.: Eurobank : 652 εκατ. ευρώ, Alpha : 512 εκατ. ευρώ, Κύπρου : 502 εκατ. ευρώ, Marfin Popular : 395 εκατ. ευρώ, Πειραιώς : 315 εκατ. ευρώ Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προηγούμενων ετών. Στο 2007 το τραπεζικό κεφάλαιο είχε αποσπάσει καθαρά κέρδη ύψους 5,74 δισ. ευρώ (αύξηση 69,5% !), στο 2006 ακόμη 3,4 δισ. ευρώ (αύξηση 20,7%) κ.ο.κ. Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση κερδών συνεχίστηκε, παρά την όποια εμφανιζόμενη πτωτική τάση και μόλις για το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα κ.ά.

Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας, πατώντας πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος είναι πλέον σε θέση να τροφοδοτήσει την κερδοφορία από την επιχειρηματική διείσδυση στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (Τουρκία, Βαλκάνια).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

  • Καθαρά κέρδη : Συνολικά διαμορφώνονται σε 1,546 δισ. ευρώ (από 1,625 δισ. ευρώ για το 2007) εμφανίζοντας μείωση 5%.
  • Στην Ελλάδα, απέσπασαν καθαρά κέρδη ύψους 920 εκατ. ευρώ (από 1,019 δισ. ευρώ για το 2007) εμφανίζοντας μείωση 10%.
  • Στην Τουρκία - μέσω της θυγατρικής Finansbank - απέσπασαν 470 εκατ. ευρώ (από 407 εκατ. ευρώ) με αύξηση 15%.
  • Στα Βαλκάνια (ΝΑ Ευρώπη) συγκέντρωσαν 202 εκατ. ευρώ (από 157 εκατ. ευρώ) με αύξηση 28%.

Οπως προκύπτει, ποσοστό 40% στο σύνολο της κερδοφορίας τους προέρχεται από την επιχειρηματική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η «αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων» διαμορφώνεται σε 26,2%. Μετά τη δημοσίευση της προκλητικής κερδοφορίας, η διοίκηση της τράπεζας έσπευσε να ανακοινώσει πρόγραμμα «κοινωνικού εταιρισμού». Παριστάνοντας τους γαλαντόμους, κάνουν λόγο για «κυλιόμενο πρόγραμμα απασχόλησης» διάρκειας 6 μηνών που θα αφορά 300 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας μέχρι 30 ετών.

Διαβάστε τη συνέχεια...

«ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

«Πολιτική μας είναι να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις, να πηγαίνουν καλά», εξηγεί και ομολογεί με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.



Μια από τις πιο άγριες επιθέσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου σε βάρος των εργαζομένων σηματοδοτούν οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία, στο όνομα της κρίσης, ανακοίνωσε «πάγωμα» των μισθών για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, «πάγωμα» των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους, ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ, παράλληλα, προανάγγειλε και συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:

  • «Παγώνουν» οι μισθοί όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που το Δεκέμβρη του 2008 είχαν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ. Το μέτρο αφορά 478.000 εργαζόμενους, που αποτελούν το 70% του συνόλου των εργαζομένων.
  • Για τους εργαζόμενους που είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ, θα δοθεί «εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα» 500 ευρώ.
  • Για τους εργαζόμενους που είχαν αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ, το ...«βοήθημα» θα είναι της τάξης των 300 ευρώ.
  • Στους συνταξιούχους με βασική σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, θα δοθεί «βοήθημα» 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν μέχρι 1.100 ευρώ, θα πάρουν 300 ευρώ. Με βάση αυτήν την απόφαση, 188.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγαλύτερη σύνταξη δε θα πάρουν ούτε δεκάρα.

Η κυβερνητική πρόκληση είναι προφανής. Ονοματίζει την πολιτική της, πολιτική στήριξης των «οικονομικά αδυνάτων» και, αφ' ενός, καταδικάζει την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων σε μηδενικές αυξήσεις και σε όσους έχουν πραγματικές αποδοχές της τάξης των 800 και 1.000 ευρώ δίνει «φιλοδώρημα», που κυμαίνεται από 0,8 μέχρι 1,3 ευρώ τη μέρα...

Ακόμα, τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν «πάγωμα» όλων των επιδομάτων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δε θα ενσωματωθεί και το κίνητρο απόδοσης στο βασικό μισθό, παρά τη σχετική πρόβλεψη που υπήρχε από πέρσι.

Επιπλέον, επιβάρυνση θα υπάρχει για τα λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένο ότι για φέτος δε θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και, άρα, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο για εισοδήματα μικρότερης αγοραστικής δύναμης.

Η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης δε σταματά εδώ. Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου, προχωρά σε ...«διάλογο» με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου του Δημοσίου για όσους προσλαμβάνονται από 1/1/2010. Θα αφορά, δηλαδή, μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους «παλιούς» θα συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον μισθολογικό καθεστώς. Εχουμε, δηλαδή, κάτι ανάλογο που έγινε στις πρώην ΔΕΚΟ με τους ήδη εργαζόμενους και τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι προσλαμβάνονται με κριτήρια αγοράς...

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση χτες ΔΕΝ ανακοίνωσε εισοδηματική πολιτική, αλλά στην πραγματικότητα έκανε ένα βήμα για τη μετατροπή της διαδικασίας της ετήσιας προσαρμογής των μισθών και συντάξεων, σε πολιτική χορήγησης επιδομάτων φτωχοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για το βασικό μισθό των εργαζομένων και τα διάφορα επιδόματα που τον παρακολουθούν, για την εξέλιξη των αποδοχών των απασχολούμενων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων, για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, για τον προσδιορισμό της σύνταξης κ.ο.κ.

Μετά από όλα αυτά, η ...διευκρίνιση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί πως δε θα ληφθούν και άλλα μέτρα μέσα στο 2009, απλά επιβεβαιώνει τους αντιδραστικούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης. Προσανατολισμοί, που είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τις επιλογές που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ συνολικά και ανεξάρτητα από την απόχρωση της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία.

O Γ. Παπαθανασίου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει γιατί δε φορολογεί τις επιχειρήσεις, αν και πολλές από αυτές εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, απάντησε ότι «η πολιτική μας είναι να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις, να πηγαίνουν καλά, γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας...». Οσο για «το κόστος της εξοικονόμησης» από το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, αν και ρωτήθηκε, ο υπουργός Οικονομίας δε θέλησε να απαντήσει και παρέπεμψε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥΣ

Ώστε του φάνηκαν«δύσκολες» οι αποφάσεις για πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Πάλι καλά που δε ζήτησε να τον συμπονέσουμε για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε.

Δε θα μπορέσουμε όμως, γιατί οι αποφάσεις αυτές θα είναι κάπως... πιο δύσκολες για τους μισθωτούς, των οποίων ο μισθός «παγώνει» και φυσικά χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη λόγω ακρίβειας.

Όσο για τη σχετική κινδυνολογία περί «μεγαλύτερης κρίσης από το 1929» προφανώς ο κόσμος τα... ακούει βερεσέ και πολύ καλά κάνει. Γιατί τα κέρδη τα βλέπει να αυξάνονται και τους «έχοντες» να παραμένουν «έχοντες».

Την απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά δε χρειάζεται κανείς να περιμένει, τη μαντεύει. Κανένα πρόβλημα με τα μέτρα λιτότητας αλλά η κυβέρνηση ...δεν έχει σχέδιο αξιοποίησης των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν.

Εννοείται ότι παρόμοιο σχέδιο έχει το ΠΑΣΟΚ, όπως και για οποιοδήποτε θέμα άλλωστε. Τα πάντα είναι θέμα σχεδιασμού.

Ελα όμως που με σχέδιο ή χωρίς σχέδιο η λιτότητα παραμένει λιτότητα. Κι αυτό ακριβώς είναι το... μεγάλο σχέδιο που χρόνια τώρα γνωρίζουμε.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com