Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΥΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΕΣ

Πολύμηνες ουρές για ραντεβού, στα χειρουργεία, στα εργαστήρια και στη νοσηλεία αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα με αποτέλεσμα η παροχή των υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία «να πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο». Μάλιστα, στην επαρχία ανειδίκευτοι γιατροί κάνουν θεραπείες στους καρκινοπαθείς που όχι μόνο δεν επιτρέπεται αλλά «είναι - τουλάχιστον - εγκληματικό».

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν πρόσφατα απ' την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που θα γίνει στην Αθήνα (26 - 28.3.2009). Παρότι το υπουργείο Υγείας παρουσίασε πριν ένα χρόνο και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η κατάσταση παραμένει η ίδια, επισήμαναν οι γιατροί. Για παράδειγμα έφεραν τις Σέρρες, όπου παρότι υπάρχει ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο, εντούτοις δεν υπάρχει ογκολόγος, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της θεραπείας τους, οι άρρωστοι των Σερρών χρειάζονται τρεις μήνες και πήγαιν' έλα στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία, σταμάτησαν να τους χορηγούν και τα οδοιπορικά. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα, στην Πτολεμαΐδα και στην Καλαμάτα - όπου υπάρχει και νοσοκομείο.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα με την περίθαλψη των καρκινοπαθών είναι η χορήγηση των φαρμάκων - όπου ένα κουτί μπορεί να στοιχίζει 7.000 ή 8.000 ευρώ. Είναι τα νέα φάρμακα που αφού γίνει ένα τεστ σε κάποια γονίδια επιτρέπει στο γιατρό να επικεντρώνει τη θεραπεία με ένα συγκεκριμένο φάρμακο - να προχωρά στη στοχευμένη θεραπεία - και, έτσι, ο ασθενής να αποφεύγει την τοξικότητα. Κι ενώ τα φάρμακα εγκρίνονται απ' τα Ταμεία δεν καλύπτονται τα τεστ και οι ασθενείς δεν μπορούν να τα πληρώνουν καθώς μπορεί να κοστίζουν από 120 - 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο γιατρός, καθώς δεν έχει τη «γονιδιακή υπογραφή» να προχωρήσει στη στοχευμένη θεραπεία.

Υ.Γ. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε κυρίως λόγο της ιδιαίτερης ευαισθησίας που αισθανόμαστε για την συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Η επιπλέον προσωπική μας εμπειρία καθιστά τα παραπάνω άκρος απαράδεκτα και ντροπιαστικά. Ο καρκινοπαθής είναι ένας ιδιαίτερος άρρωστος, με διαρκεί μεταβολή στην διάθεση και την σωματική του κατάσταση , επομένως χρειάζεται την όσο των δυνατό πιο ειδικευμένη φροντίδα από το κράτος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΤΟ 1999: ΤΟ ΠΟΙΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΗΤΑΝ ΓΕΓΟΝΟΣ

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ οι σειρήνες ήχησαν στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα, στο Νόβισαντ. Το έγκλημα άρχιζε. Η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας κράτησε 78 ημέρες.

Τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ στις 78 μέρες της «ανθρωπιστικής» τους δράσης πραγματοποίησαν 35.788 μαχητικές αποστολές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Το Κοσσυφοπέδιο και όλη η Γιουγκοσλαβία έγινε στόχος των απαγορευμένων βομβών με χιλιάδες θύματα άμαχους. Σύμφωνα, με τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, η μία στις πέντε βόμβες που έπληξαν τη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή περίπου 500.000 βόμβες, περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Επίσης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι επιδρομείς εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας 35.450 δέσμες από τις βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ έγινε με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Η αλήθεια είναι ότι όταν το 1999 αναπτύχθηκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή, καταγράφτηκαν 547 δολοφονίες και 932 απαγωγές Σέρβων ενώ μέχρι πέρσι και με σταθερή τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Κόσσοβο, οι αριθμοί ήταν: 1.192 δολοφονίες, 1.303 απαγωγές και 1.305 τραυματισμοί Σέρβων.

Οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, είχαν την αμέριστη συνεργασία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ενώ τα ΝΑΤΟικά τανκς περνούσαν από την ελληνική επικράτεια για το Κόσσοβο, εκείνη ισχυριζόταν ότι «δε συμμετείχε» (!) στον πόλεμο...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ανεξάρτητα από το ποια εξέλιξη θα έχουν τα επιχειρηματικά αλισβερίσια, αυτοί που πληρώνουν διαχρονικά το μάρμαρο της ιδιωτικοποίησης είναι οι 1.600 εναπομείναντες εργαζόμενοι.



Αγωνία και ανασφάλεια, για τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους, επικρατεί ανάμεσα στους περίπου 1600 - μαζί με έκτακτους και συμβασιούχους - εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς γνωρίζουν ότι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη "νύφη" από τα όποια «επιχειρηματικά» σχέδια επεξεργάζεται η ιδιοκτήτρια γερμανική πολυεθνική εταιρεία Thyssen Kroupp, όπως αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας και με πρόσχημα την κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, η Thyssen κάνει λόγο για πώληση είτε ενός τμήματος του ναυπηγείου, είτε για ολόκληρο το ναυπηγείο. Μάλιστα ακούγεται ως «ενδιαφερόμενος» για το ναυπηγείο ακόμα και ο Ν. Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. Οι πρώτες αλλαγές αναμένονται την 1η Απρίλη καθώς θα αντικατασταθεί ο διευθύνων σύμβουλος. Τα «σενάρια» αυτά δεν είναι άσχετα από την αξίωση της Thyssen για μεγαλύτερη πίτα από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και από την επιδίωξή της να επιβάλει νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι 7 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου, οι «κολοσσοί σωτήρες» του ναυπηγείου, συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, είναι εχθρική απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, ότι δεν μπορεί να αναπτύξει το ναυπηγείο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους οι Γερμανοί "σωτήρες", όταν το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμπαιγνία με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρέδωσε το ναυπηγείο στην HDW - που στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Thyssen - μειώθηκαν δραστικά οι θέσεις εργασίας, χτυπήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και άρχισε η σταδιακή διάλυση του ναυπηγείου.

Τελευταία "κατορθώματα" ήταν η εικονική πώληση σε θυγατρική εταιρεία του τμήματος των τρένων και ο διαχωρισμός των 200 εργαζόμενων σε αυτό. Η διάλυση και ενοποίηση συνεργείων, ενώ τη μία και μοναδική μετασκευή πλοίου που κατάφερε, μετά από 7 χρόνια να κλείσει ο... ''σωτήρας", τη σταμάτησε!

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΙΜΑΣΤΕ «ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

Δημοσιοποιείται η «εισήγηση» της Κομισιόν για περισσότερη «ευελφάλεια», συνταξιοδοτικό, "κλειστά" επαγγέλματα κ.ά.

"Συμπληρωματικά" αντιλαϊκά πακέτα και επιτάχυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής αξιώνει για την Ελλάδα η «εισήγηση» την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και να εγκριθεί στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που θα γίνει στις αρχές Απρίλη.

Πρόκειται περισσότερο για διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί από τα όργανα της ΕΕ, με βασική κατεύθυνση τη λήψη "μόνιμου χαρακτήρα" αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στα προβλεπόμενα από τους ίδιους επίπεδα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ) ακόμη μέχρι το έτος 2010. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα "λύνει τα χέρια" στην κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και να βάλει ακόμη και μέσα στο 2009 σε εφαρμογή και πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων (φόροι κατανάλωσης κ.ά.). Ταυτόχρονα, να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην περιστολή των κρατικών δαπανών - όπως ήδη έχει ανακοινωθεί - στην παράδοση και νέων υποδομών στoυς μεγαλο-επιχειρηματίες (όπως τη μακροχρόνια εκχώρηση δημοσίων κτιρίων και περιουσία στους επιχειρηματίες) κ.ά. Η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος μπαίνει κάτω από την "κρησάρα" των οργάνων της ΕΕ στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στους επόμενους μήνες. Η ΕΕ έχει ήδη αξιώσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο) τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη σπεύσει να ικανοποιήσει.

Η Κομισιόν αξιώνει από την κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή και των παρακάτω κατευθύνσεων:

  • Περαιτέρω μείωση του «εργασιακού κόστους» και περισσότερη «ευελφάλεια» για τους εργαζόμενους, μέτρα που αυτή τη φορά τα ξεφουρνίζουν με πρόσχημα την οιοκονομική κρίση.
  • Να προχωρήσει με γοργούς βηματισμούς στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
  • Την «αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών», προκειμένου να ευνοηθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την "απελευθέρωση" στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα (όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κ.ά.). Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε «σταδιακό άνοιγμα», στη ρότα δηλαδή που έχουν πρωτανοίξει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους είναι να ευνοηθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων που εποφθαλμιούν τους κλάδους αυτούς.
  • Μέτρα για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» κ.ά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Κομισιόν θεωρεί την Ελλάδα «ειδική περίπτωση», ισχυριζόμενη ότι δε φρόντισε να "συμμορφωθεί" από τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι εμφάνιζε μεγάλα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν σε άλλα ισχυρότερα κράτη της Ευρωζώνης να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΕ"!!!

Κατήγγειλαν στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις και - δεν μπορούμε να πούμε - πήρε άμεσα μέτρα.

Ο ίδιος ο υφυπουργός, ο Γ. Βλάχος, δήλωσε με σαφήνεια ότι ...θα ζητήσει τους τιμοκαταλόγους. Θα το ελέγξει το πράγμα και θα ενημερωθεί δεόντως.

Γιατί, αν πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι στο υπουργείο, είναι αυτό. Τη ...διαπιστώνει την ακρίβεια όσο πιο συχνά μπορεί. Κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι και δικαιώνει τον καταναλωτή, λέγοντας πως δικαίως διαμαρτύρεται.

Τι περισσότερο, άλλωστε, να ζητήσει κανείς από την κυβέρνησή του, όταν έχει τόση ...ψυχολογική υποστήριξη;

Μια παρέα, βρε αδερφέ! Κάποιον να πεις τον πόνο σου και να σε καταλάβει, να σε νιώσει και να σου χτυπήσει φιλικά τον ώμο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...!

Βασικό πολιτικό συμπέρασμα των πρόσφατων ημερών, μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Ο Κ. Καραμανλής είναι κουρασμένος και ο Γ. Παπανδρέου ξεκούραστος!

Ο πρώτος κουράστηκε να επιβάλλει φόρους, αντιλαϊκά μέτρα, να ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Του ...πιάστηκε το χέρι να υπογράφει συμφωνίες υπονόμευσης εργασιακών, ασφαλιστικών, ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο δεύτερος πάλι είχε καιρό να κάνει τέτοια πράγματα. Εχουν περάσει χρόνια από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών του Σημίτη και νοσταλγεί τις όμορφες εκείνες μέρες.

Είναι σε μεγάλη φόρμα και έτοιμος να παραλάβει τη σκυτάλη και να κάνει ακριβώς τα ίδια, με περισσότερη, όμως, όρεξη και μεράκι.

Ωσπου να ...κουραστεί κι αυτός και κατάκοπος να παραδώσει την εξουσία σε κάποιον πιο φρέσκο και πιο ορεξάτο.

Μήπως δουλευόμαστε σε αυτή τη χώρα; Μήπως κάποιοι μας θεωρούν - στην καλύτερη περίπτωση - ανόητους;

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com