Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ

Τα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν προς διάφορες επιχειρηματικές ομάδες απαρίθμησε χτες κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, θέλοντας να αποδείξει ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός απέκλεισε κάθε περίπτωση φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, ενώ αντίθετα ανέλαβε και νέες δεσμεύσεις, προαναγγέλλοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων.

Την πιθανότητα προσφυγής σε νέα μέτρα, ο Γ. Παπαθανασίου τη δικαιολόγησε στο όνομα της «πρωτόγνωρης» διεθνούς κρίσης και των μεταβαλλόμενων, από μέρα σε μέρα, συνθηκών στην οικονομία. «Και βεβαίως αν χρειαστεί - επισήμανε - να γίνουν επιπλέον προσαρμογές, είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε». Σε αντίθεση βέβαια με τον υπουργό Οικονομίας, που χρησιμοποίησε τη φράση «αν χρειαστεί», το ΕΚΟΦΙΝ, που συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή, θεωρεί δεδομένο ότι τον Ιούνη η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη διαδικασία αξιολόγησης με τα νέα μέτρα υπό μάλης. Μέτρα, τα οποία αφορούν τα έσοδα, τις δαπάνες, αλλά και «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις (ασφαλιστικό, οι ανατροπές του οποίου δικαιολογούνται στο όνομα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών...).

Απαριθμώντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που έλαβε όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνησή του, επικαλούμενη τη διεθνή οικονομική κρίση, υπερασπίστηκε την επιλογή να μην επιβάλει κανέναν απολύτως φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε δυσάρεστη, αλλά ...αναγκαία την απόφαση για «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου για ολόκληρο το 2009. Στα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών συγκαταλέγονται:

  • Το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ.
  • Η ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
  • Τα μέτρα στήριξης των κατασκευαστικών και ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και των μεγαλεμπόρων αυτοκινήτων, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθύμισε:

  • Τον πακτωλό των κεφαλαίων που ρέει προς τις επιχειρήσεις, μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ.
  • Τα ΣΔΙΤ, με εγκεκριμένες επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ.
  • Τις επιχειρηματικές ενισχύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
  • Την υλοποίηση δημόσιων έργων ύψους 18,5 δισ. ευρώ.
Χυδαίες δηλώσεις Μυλωνά

Ο Γ. Μυλωνάς επανέλαβε τα γνωστά περί στοχοποίησης της βιομηχανίας, του ΣΒΒΕ, της επιχείρησής του (ΑΛΟΥΜΙΛ) και του ιδίου προσωπικά και μίλησε για «μεσαιωνικές πρακτικές» «ιεράς εξέτασης», που βιάζουν την επιχειρηματική δημιουργικότητα.

Σε ένα απίστευτο παραλήρημα, στο πλαίσιο του οποίου επιχείρησε να παρουσιάσει τους μεγαλοβιομήχανους - και πρώτα από όλους τον εαυτό του - ως τους ευεργέτες της κοινωνίας, ενώπιον των οποίων οι πάντες οφείλουν να υποτάσσονται, μην τυχόν και διαταραχθεί η διαδικασία συνεχούς πλουτισμού τους, είπε: «Κάποιοι καιροσκόποι, που εκπροσωπούν μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, με απίστευτο μίσος για κάθε τι δημιουργικό ή οτιδήποτε παράγει πλούτο, με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, με κυνισμό για το τι ξημερώνει την επόμενη μέρα, με χαρά για την προοπτική διάλυσης οποιασδήποτε βιομηχανίας, και εξ αυτού αύξηση της ανεργίας, μιας και έτσι θα αυξηθεί η πολιτική της πελατεία, έχουν επιδοθεί σε πογκρόμ με τα φασιστικά τους όργανα εναντίον της ελληνικής βιομηχανίας, που έχει προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ" Η ΔΑΠ

Για άλλη μια φορά, χτες, δεν πάρθηκε απόφαση για την ημερομηνία των σπουδαστικών εκλογών στα ΤΕΙ, αφού στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση των παρατάξεων που αποφασίζουν (από το απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ), η ΔΑΠ αρνήθηκε να υπογράψει για εκλογές στις 13 Μάη, με την αιτιολογία ότι πρέπει στον κανονισμό για τις εκλογές να περιληφθεί δικαίωμα ψήφου και για τους σπουδαστές που πήραν πτυχίο πέρσι!

«Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια με όλους τους τρόπους να αλλοιωθεί το Σώμα των εκλογών και να στηθεί άλλος ένας μηχανισμός ρουσφετιού και εξαγοράς. Μάλλον επειδή δεν υπάρχουν "απόδημοι" στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ βρήκε άλλο τρόπο», και θυμίζουμε τις αλλοιώσεις του εκλογικού σώματος που προκαλούν σχεδόν κάθε χρόνο στις εκλογές οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με πειραγμένους καταλόγους, σπουδαστές - «μαϊμού» κ.τ.λ.

Οι σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτές τις μεθοδεύσεις, να μαυρίσουν τις παρατάξεις αλλότριων συμφερόντων που από τη μια το παίζουν «φίλοι» του σπουδαστή και από την άλλη, κάτω από το τραπέζι, κάνουν τα πάντα για να κλέψουν την ψήφο του, να πάρουν με κάθε τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης για τα κόμματά τους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο απυρόβλητο η παράδοση της ακτοπλοΐας στους εφοπλιστές!

Με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην ...ακουμπήσουν το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η υπόθεση εκβίασης - στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης μετά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση - αναπτύχθηκαν χτες στη Βουλή οι τοποθετήσεις των κομμάτων. Η παράδοση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στους εφοπλιστες θεωρήθηκε ως ...δεδομένη στην κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι επιδιώκει τη διαφάνεια και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί για προσπάθεια συγκάλυψης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί στο φως και θέλει τα πάντα στο φως». Αναφορικά με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ τόνισε πως «εμείς θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση», λέγοντας ότι «η σημερινή περίπτωση αποδεικνύει ότι η παράταξη της ΝΔ νοιάζεται για την αλήθεια και θέλει τους πολιτικούς της να μην κρύβονται πουθενά».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας ανέφερε ότι «πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση», προκειμένου «να μη μένει καμία σκιά για εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου». Πάντως, στήριξε εμμέσως τον Αρ. Παυλίδη λέγοντας ότι είναι «μοναδικό φαινόμενο το ότι η εκκίνηση της υπόθεσης έγινε από τον ίδιο» και ότι έχει συνεχή παρουσία 33 ετών στην πολιτική. Ειδικά για την προανακριτική, δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ανοιχτή». Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με τις τοποθετήσεις τους άφηναν πάντως να εννοηθεί ότι από τον εισαγγελικό φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη.

Στη γνωστή λογική της σκανδαλολογίας που αφήνει ανέγγιχτη την πολιτική ουσία του θέματος, κινήθηκαν - όπως αναμενόταν - στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οπως ανέφερε ο εισηγητής του Μ. Μπόλαρης, η Βουλή «δεν αντιμετωπίζει την περίπτωση του πρώην υπουργού Παυλίδη. Αντιμετωπίζει μια απόληξη από τα πολλαπλά σκάνδαλα τα οποία έχει δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση». Στο επίπεδο της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «είχαμε συστηματική καθυστέρηση η οποία προφανώς σχετίζεται με τα δίκτυα πίεσης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, σχολιάζοντας την κυβερνητική θέση υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής σημείωσε ότι «οι υποθέσεις των υποκλοπών, των καρτέλ, του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, της SIEMENS, του Βατοπεδίου, παραμένουν ανοιχτές» και ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να νομίζει ότι επειδή σήμερα θα παραπεμφθεί η υπόθεση Παυλίδη σε προκαταρκτική Επιτροπή, τάχα έχει άλλοθι για τις υπόλοιπες. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παρουσιάσει τις επιπτώσεις της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας - που υλοποίησαν διαδοχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ως αποτέλεσμα της διαχείρισης από τους υπουργούς της ΝΔ λέγοντας πως «το καθεστώς που επικρατεί είναι ασυδοσία, απουσία του κράτους, αυθαιρεσία στο χώρο, όπου ένας πολύ μικρός αριθμός εταιρειών κάνει ό,τι θέλει, αλλάζει πλοία, μειώνει δρομολόγια, αυξάνει τις τιμές κατά το δοκούν». Στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης ανέφερε ότι οι νησιώτες στο Αιγαίο γνώριζαν πολύ καλά ότι «υπουργός ήταν ο εφοπλιστής Μανούσης». Επίσης ο Γ. Νιώτης υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης και «απόπειρα συγκάλυψης και παραγραφής των υποθέσεων».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ν. Τσούκαλης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι συνολικά ο αριθμός των σκανδάλων επί ΝΔ «είναι πολύ μεγάλος για να μιλάμε απλά για συμπτώσεις». Εκπροσωπώντας τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι «υπάρχουν απλές ενδείξεις» που είναι όμως «επαρκέστατα στοιχεία για να εξετάσουμε περαιτέρω την υπόθεση».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΥΠΟΤΑΓΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ!

Μαθήματα υποταγής στα κέρδη της εργοδοσίας παραδίδει το σωματείο εργαζομένων στη «ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕ». Το οποίο με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι συζήτησε με τη διοίκηση της εταιρείας και συμφώνησαν: ότι η εταιρεία μπορεί να μετακινεί όποτε και όπου θέλει έναν εργαζόμενο «στα πλαίσια της οικονομικής δυσπραγίας της αγοράς». Αλλά και ότι τα μεροκάματα και οι μισθοί θα μείνουν το 2009 καθηλωμένα στα επίπεδα του πληθωρισμού. Δηλαδή θα μειωθούν, αφού ο πληθωρισμός κινείται πιο κάτω από το 5,5% που ορίζει ως ποσοστό αύξησης από 1/5/2009 η σύμβαση της ΓΣΕΕ.

Ως σωστός «εταίρος» της διοίκησης, που μοιράζεται την ίδια αγωνία για την ανταγωνιστικότητα» της ΦΡΗΣΛΑΝΤ, το σωματείο φροντίζει μάλιστα να εξηγήσει στους εργαζόμενους ότι «η απόδοση των εργαζομένων αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση και προοπτικές της εταιρείας είναι από τα κύρια κριτήρια της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας». Ορθά - κοφτά, δηλαδή, τους λέει «τσιμουδιά και τα κεφάλια μέσα, κάντε ό,τι πει η διοίκηση, γιατί αλλιώς είστε χαμένοι»... Δυναμώνοντας και με αυτό τον τρόπο την ανασφάλεια που ενίσχυσαν οι απολύσεις που έγιναν πριν μερικές μέρες στην Πάτρα...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ "ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ"

Οι αξιωματούχοι της ΝΔ, τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιδεικνύουν σαν αδιαφιλονίκητη απόδειξη του «κύρους» του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και της «δόξας» της Ελλάδας, τις φωτογραφίες και τα πλάνα από τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Ομπάμα. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ενίσταται, και, συνεπικουρούμενο από τα φιλικά του ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι αν στη θέση του Καραμανλή, κατά τη συνάντηση με τον Ομπάμα, ήταν κάποιος Ελληνας πρωθυπουργός με μεγαλύτερο «κύρος» από αυτό του Καραμανλή, όπως ο Γ. Παπανδρέου, για παράδειγμα, τότε και η «δόξα» της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη...

Με δυο λόγια, τα πράγματα, όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και στη διαχείριση εννοιών όπως εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια, όπως εξελίσσονται στο πεδίο της δικομματικής αντιπαράθεσης, θα ήταν κωμικά, αν δεν ήταν θλιβερά.

Η Ελλάδα, στα πρόσωπα των «καταλληλότερων» να την κυβερνούν, εμφανίζεται σαν μια χώρα «λιγωμένη» στα πόδια του Ομπάμα, μια χώρα «εκστασιασμένη» και «κολακευμένη» καθώς κέρδισε μια κλεφτή ματιά του «Ηγεμόνα».

Θα έμοιαζε περισσότερο με φτηνό αφήγημα σαν αυτά που περιλαμβάνονται στα περιοδικά μόδας. Κι όμως, πρόκειται για την επίσημη στάση των δύο «μεγάλων» κομμάτων, παραμονές της επετείου της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, τον Απρίλη του '67...

Η Ελλάδα, μια χώρα θύτης και θύμα στο πλαίσιο των «συμμαχιών» που της έχει επιβάλει η άρχουσα τάξη, κορδώνεται που ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλεσε «φίλο» του τον πρωθυπουργό της.

Αλλά αυτή η Ελλάδα, που θέλουν να την εμφανίζουν «γοητευμένη» από τα γλυκόλογα του χολιγουντιανού Προέδρου, δεν είναι η Ελλάδα του ελληνικού λαού. Αν ήταν, τότε θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί «τιμή» του την ύπαρξη και λειτουργία της βάσης της Σούδας στο έδαφός του. Θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι ο ελληνικός λαός ένιωσε «περηφάνια», όταν ο Μπους κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη σειρά των «πρόθυμων συνεργατών του» κατά την εισβολή του στο Ιράκ. Αν ήταν, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο ελληνικός λαός «ψήλωσε», όταν άκουσε τον Κλίντον να «συγχαίρει» την Ελλάδα για το ρόλο της στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Αν ήταν, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε ικανοποίηση και όχι βαθιά, βαθύτατη ντροπή, ακούγοντας τον Σημίτη να «ευχαριστεί» τις ΗΠΑ για τα Ιμια.

Η Ελλάδα του ελληνικού λαού, παρά τους ισχυρισμούς του Καραμανλή, του Παπανδρέου, της Μπακογιάννη, ούτε είχε ούτε έχει «κοινούς στόχους» και «κοινές αξίες» με τις ΗΠΑ, είτε όταν ο Μπους βομβαρδίζει τη Βαγδάτη, είτε όταν ο Ομπάμα οργανώνει νέα αποβατικά τάγματα στο Αφγανιστάν.

Κοινότητα συμφερόντων με τις ΗΠΑ έχει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας, που μέσω της πρόσδεσης της χώρας στο άρμα των συμμαχιών επιδιώκει (από την εποχή κιόλας του «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας!») την αναβάθμισή του στην πυραμίδα των συνενόχων του πολεμοχαρών, ενισχύοντας έτσι τους μηχανισμούς θωράκισης της εξουσίας του έναντι του «εχθρού λαού» και στρέφοντας την αντιλαϊκή πολιτική του, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ''ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ''

«Φυσικό φαινόμενο» και ο σεισμός στην Ιταλία. Σχεδόν 150 άνθρωποι νεκροί αλλά, τι να κάνουμε ...συμβαίνουν αυτά. Ισως είναι και μια καλή ευκαιρία να επιδεικνύουν κάποιοι τον ανθρωπισμό τους.

Ελα, όμως, που πάντα την πληρώνουν απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που υποτίθεται ότι κάποιος κρατικός μηχανισμός υπάρχει για να τους προστατεύει.

Γιατί για πολυτελείς βίλες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν ακούμε και τόσο συχνά. Πρέπει να ...υπερβάλλει εαυτόν η φύση για να συμβεί τέτοιο πράγμα.

Τα μηνύματα αλληλεγγύης μεταξύ των κυβερνήσεων δίνουν και παίρνουν φυσικά, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση. Ξέρουμε, άλλωστε, από τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.

Και τη «Ρικομέξ» τη θυμόμαστε, και τις φωτιές του προπέρσινου Αυγούστου και διάφορα άλλα δείγματα του «προηγμένου ευρωπαϊκού κράτους» στο οποίο ζούμε...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com