Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Η δε Γυνή...

8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας (από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άν
τρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια) και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.Έτσι η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα αυτό. Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν (Clara Zetkin), διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ". Για να εκφράσουμε "είπε" την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας". Και ακόμα πρόσθεσε ότι, "την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα".

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε το 1977, την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Αυτό το παγκόσμιο κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα φυσικά. Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αναβαθμίστηκε, τουλάχιστον θεσμικά. Το 1952 με το νόμο 2159 οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Έτσι μπορούσαν πλέον να ψηφίζουν στις εκλογές, δημοτικές και βουλευτικές, αλλά και να υποβάλλουν υποψηφιότητα σε αυτές για να εκλεγούν. Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής ήταν η Ελένη Σκούρα που έβαλε υποψηφιότητα με το κόμμα «Ελληνικός Συναγερμός»

Έτσι σταδιακά αρχίζουν να νομοθετούνται νόμοι για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενδεικτικά, το 1975 η γυναίκα, βάση και ενώπιον του νόμου, έγινε ίση με τον άνδρα. Το 1982 ψηφίστηκε νόμος για την αγροτική σύνταξη στις γυναίκες. Το 1984 ορίστηκε νόμος ο οποίος ανέφερε ότι για το βιασμό ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη και το 1986 νομιμοποιούνται οι αμβλώσεις.

Την ισοτιμία όμως μεταξύ των δύο φύλλων δε θα τη φέρουν οι νόμοι. Θα τη φέρουν οι άνθρωποι. Θα την φέρει ο άνδρας εργαζόμενος όταν σέβεται τη συνάδελφό του στην εργασία και θα της αναγνωρίζει τους κόπους και τις επιτυχίες. Θα τη φέρει ο άνδρας σύζυγος ο οποίος δε θα θεωρεί ότι η μοναδική του εργασία είναι η πρωινή και ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη της γυναίκας του. Επίσης θα τη φέρει ο κάθε γιος όταν βοηθάει και λέει ευχαριστώ στη μητέρα του, όπως θα τη φέρει ο κάθε πατέρας που σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κόρης του. Τέλος, πρέπει πρώτα από όλα όμως να σέβεται η γυναίκα τον ίδιο της τον εαυτό και να μη δίνει το δικαίωμα σε κανέναν άλλο να τη μεταχειρίζεται με κάθε είδος τρόπο που την προσβάλει.

υπογράφει: το Διαμάντι
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!

Αυτός ο τόπος απαρτίζεται από μια χούφτα «Λάτσηδες» που δεν ξέρουν τι έχουν, αλλά και από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν ακόμα και το «φιλοδώρημα» της σύνταξης από τα καταλεηλατημένα και καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτός ο τόπος απαρτίζεται από μια ντουζίνα όλους κι όλους βιομηχάνους τροφίμων που τα κέρδη τους αυξάνονται με ρυθμούς ακόμα και 270%, αλλά και από 2,5 εκατομμύρια λαού που μετράνε ακόμα και το τελευταίο ευρώ για μια πορτοκαλάδα.

Αυτός ο τόπος απαρτίζεται από τους 300 του χρηματιστηρίου που απειλούν με 100.000 απολύσεις αν δε συνεχίσουν να κερδίζουν (στοιχεία 2007) 45 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα, αλλά και από τους ήδη 500.000 ανέργους.

Αυτός ο τόπος απαρτίζεται από τη δράκα των εργολάβων που εισπράττουν τον πακτωλό από τα διόδια, αλλά και από τα εκατομμύρια των εποχούμενων που πληρώνουν τα διόδια.

Αυτός ο τόπος απαρτίζεται από την ολιγομελέστατη παρέα των «διακεκριμένων» κηφήνων που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα όσων δουλεύουν, αλλά και από τα εκατομμύρια εκείνων που με εντολή της ΕΕ τους καλούν να ζήσουν με μισό μισθό για να μην νιώσουν κρίση οι Κροίσοι.

Με το προχτεσινό του διάγγελμα και την χθεσινή ομιλία στη βουλή, ο πρωθυπουργός ήταν σαφές για ποιους επιζητεί τη «συναίνεση».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΝΑΣ ΠΡΟΣ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!

Μετά την «Αλφα» (ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατομμύρια για το 2008) και την «Μαρφίν» (στα 400 εκατομμύρια τα δικά της καθαρά κέρδη), μια ακόμα τράπεζα, η «Εurobank» του κ. Λάτση ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2008: Καθαρά κέρδη 652 εκατομμύρια! Και αυτό μέσα στη χρονιά, το 2008, που σφραγίστηκε από την έναρξη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης.

Με άλλα λόγια, ένας άνθρωπος, ο κ. Λάτσης, που, εκτός από τραπεζίτης, είναι και εφοπλιστής, είναι και πετρελαιάς, από μία και μόνο δραστηριότητά του, κέρδισε (καθαρά) διπλάσια σχεδόν χρήματα από όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (καμιά δεκαριά φορές) για το λεγόμενο «Ταμείο κατά της Φτώχειας», που αφορά σε πάνω από 2 εκατομμύρια φτωχούς νεοέλληνες (και που, αν ποτέ τα δείτε, γράφτε μας)...

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εκείνο που απομένει στους εργαζόμενους των 680 ευρώ βασικό, στους ανέργους των 400 ευρώ επίδομα και στους αγρότες των 330 ευρώ σύνταξη, είναι να κάνουν από πάνω και μια ...«συναίνεση» με τον κ. Λάτση!

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

Εντάξει παιδιά, καλό το παραμύθι, καλά το στήνει ο καθένας από την πλευρά του, αλλά ...δεν τραβάει. Πρέπει να βρουν κάτι πιο δυνατό.

Γιατί δυστυχώς για όλους μας, και σχέδιο υπάρχει και συναίνεση υπάρχει. Μόνο που δε φαίνονται αυτά τόσο στα λόγια όσο στις πράξεις.

Μόλις προχτές, άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν ο καθένας με τον τρόπο του να λάβουν ανεξέλεγκτα επιδοτήσεις οι ακτοπλόοι εφοπλιστές με τροπολογία που ήρθε στη Βουλή.

Πριν λίγες βδομάδες και οι δυο τους εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στον Βγενόπουλο και τη MIG.

Πριν μερικούς μήνες συμφώνησαν ωραιότατα να πάρουν 28 δισεκατομμύρια ευρώ οι τραπεζίτες. Φρόντιζαν να ...διαφωνήσουν μόνο στον τρόπο που θα δοθούν και στις εγγυήσεις.

Εδώ και τόσα χρόνια συμφωνούν στα «προγράμματα σταθερότητας» που φτιάχνονται στις Βρυξέλλες και «προσαρμόζονται» αναλόγως στην Αθήνα.

Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο ...συναινετικό από όλα αυτά;

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com