Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

H ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Διαβάστε την διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής:

Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Καλησπέρα σας, είμαι η Σώτο η Μητρόγλου, γνωστή στο Twitter ως ΟΤΟΜΙ και μου ζητήθηκε να μεταφέρω τις ερωτήσεις που τέθηκαν από πολίτες στο διαδίκτυο προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Κώστα Καραμανλή.
Δύο λόγια για την διαδικασία.
Την περασμένη Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τους πολίτες στο Twitter να υποβάλλουν ερωτήσεις με την ετικέτα Ask & D.
Υποβλήθηκαν πολλές. Πάνω από 600. 50 ερωτήσεις από αυτές αναρτήθηκαν στο blog της Νέας Δημοκρατίας όπου ψηφίστηκαν πάνω από 4.000.
Τις δέκα ερωτήσεις που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των πολιτών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Κώστα Καραμανλή, να μας τις απαντήσει.
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Καλησπέρα σας. Πρέπει να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω σε αυτή την διαδικασία.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Και εμείς. Η πρώτη ερώτηση, λοιπόν.
Γιατί μας ζητάτε να σας ψηφίσουμε και τρίτη φορά το 2009 ώστε να κάνετε αυτά που έπρεπε να κάνετε το 2004;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι έχει πολύ σημαντικό έργο στα χρόνια αυτά. Και σταχυολογώ, χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω: φορολογική μεταρρύθμιση με την μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για κυρίως τα μεσαία νοικοκυριά.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που αναμόρφωσε, στην κυριολεξία, την δυνατότητα του δημόσιου πανεπιστημίου.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που περιόρισε τους 133 φορείς και ταμεία σε 13. Ο χωροταξικός σχεδιασμός στην χώρα. Οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες.
Όλα αυτά, λοιπόν, και πολλά ακόμα, συνθέτουν ένα συγκεκριμένο έργο που έχει παραχθεί.
Βεβαίως, δεν λέω και δεν θα πω ποτέ ότι έγιναν όλα τέλεια. Ούτε ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι αλάνθαστος. Και ακόμα, οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές είναι μία διαρκής διαδικασία. Δεν σημαίνει: είπα «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», τέλειωσε. Έχει συνέχεια. Και φαντάζομαι σε κάποιες από τις ερωτήσεις, ειδικά αυτό το, θα επανέλθει.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Βεβαίως πρέπει να την συνεχίσουμε. Είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στην χώρα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό βαρέων και ανθυγιεινών σε όλη την Ευρώπη και να μην κάνουμε και αυτό το τολμηρό βήμα προς τα εμπρός.
Όμως, ο βασικός λόγος που λέω ότι η Κυριακή των Εκλογών είναι μία πολύ κρίσιμη ημέρα, είναι διότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα.
Η πολιτική που εφαρμόσαμε αναμφισβήτητα ήταν στην σωστή κατεύθυνση, ασχέτως αν έγιναν επιμέρους λάθη.
Όμως, από τα μέσα του 2008 και μετά βιώνουμε μία τελείως καινούρια έκτακτη κατάσταση. Μία παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει όλες τις χώρες και κάθε χώρα ξεχωριστά στο δικό της αδύνατο σημείο.
Στην δική μας περίπτωση, ο ασθενής, ο αδύναμος κρίκος είναι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες που έχουμε. Κυρίως ένα πολύ μεγάλο, ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κληροδότησαν στον τόπο οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτό, λοιπόν, η οικονομική κρίση, κάνει επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπιστεί τώρα. Για αυτό πολύ ανοικτά είπα στους πολίτες ποια είναι η κατάσταση και ποιος είναι ο τρόπος να την παλέψουμε και να την νοικοκυρέψουμε.
Γίνεται, είναι εφικτό. Και παρουσίασα ένα ολόκληρο πρόγραμμα. Βεβαίως ένα πρόγραμμα που σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια και δύσκολες αποφάσεις.
Αλλά αν εφαρμόσουμε αυτές τις πολιτικές, θα το αντιμετωπίσουμε ριζικά και αμετάκλητα και η χώρα θα μπορεί να τρέξει στον δρόμο της ανάπτυξης από εκεί και πέρα.
Εάν παρασυρθούμε σε ευχολόγια, σε εύκολες υποσχέσεις, σε πολιτικές που λένε ότι όλα θεραπεύονται χωρίς ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο, - γιατί αυτό κάνει σήμερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,- τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπούμε σε οικονομική περιπέτεια και να χρειαστούν μετά πολύ πιο δύσκολες πολιτικές, πολύ πιο δυσβάστακτες πολιτικές, πολύ μεγαλύτερη πίεση στους πολίτες για να βγούμε από το πρόβλημα.
Αυτό, λοιπόν, είναι το διακύβευμα, ή αν θέλετε το δίλημμα των εκλογών. Θα πάμε στο δρόμο της υπευθυνότητας; Με τα δύσκολα μέτρα που έχει, τα όχι ευχάριστα που λέω. Ή θα πάμε σε αυτά που ηχούν ευχάριστα αλλά προμηνύουν κινδύνους.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η δεύτερη ερώτηση. Τι απαντάτε σε εκείνους που πιστεύουν ότι είστε δέσμιος συμφερόντων, ειδικά μετά τις υποκλοπές;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Να ξεκινήσω, καταρχήν, με το συγκεκριμένο που θέτετε.
Στις υποκλοπές, φαντάζομαι όλοι το έχουν καταλάβει, ο στόχος ήμουν εγώ. Η Κυβέρνηση βεβαίως και άλλα μέλη της, αλλά ο κύριος στόχος ήμουν εγώ.
Κατά συνέπεια είναι βέβαιο ότι αυτός που τις έκανε ή αυτοί που τις έκαναν, δεν ήθελαν να εξυπηρετήσουν ούτε τα συμφέροντα της χώρας, ούτε τα συμφέροντα της Κυβέρνησης και ακόμα λιγότερο εμού, την δική μου, ας το πούμε, πολιτική.
Εγώ δεν δικαιούμαι να κάνω ούτε υπαινιγμούς ούτε εικασίες, γιατί έχω μία πολύ υπεύθυνη θέση. Κατά συνέπεια, εκείνο που αμέσως επέλεξα να κάνω είναι βαθιά και δικαστική και αστυνομική έρευνα.
Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε ποιος ή ποιοι το έκαναν, που σημαίνει ότι αυτός ή αυτοί που το έκαναν είχαν πολύ προηγμένη τεχνολογική δυνατότητα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εγώ πιστεύω ότι η αλήθεια θα βγει κάποια στιγμή και θα με δικαιώσει.
Εκείνο, όμως, που θέλω να ξέρουν οι πάντες είναι ότι όχι μόνο υπάρχει κάτι που ξέρω και δεν το λέω, αλλά επαναλαμβάνω ο βασικός στόχος των υποκλοπών, με συγχωρείτε που μιλάω για τον εαυτό μου, ήταν ο ομιλών.
Τώρα στο ευρύτερο ζήτημα.
Ακούστε, εγώ έχω μία άποψη και την έχω πει πολλές φορές και επιμένω σε αυτή και δεν κουνήθηκα ούτε μία σπιθαμή από αυτή. Το να έχεις παραπάνω χρήματα ή το να έχεις ιδιοκτησία σε εφημερίδες, σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δεν σου δίνει το δικαίωμα να έχεις μεγαλύτερη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας από κάθε άλλο πολίτη. Την ψήφο σου μόνο έχεις.
Αυτό το πλήρωσα και το πληρώνω, βλέπετε συχνά την μεταχείριση που υφίσταμαι από διάφορες πλευρές. Αν παρακολουθήσει κανένας την δημοσιότητα στην χώρα, θα νόμιζε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι προ καταποντισμού, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή.
Αλλά δείχνει πως, οι όποιοι νομίζουν ότι έχουν επιρροή, συμπεριφέρονται. Και ξέρετε γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Γιατί στα χρόνια τα δικά μου ούτε συγκυβέρνησαν, ούτε συγκυβερνούν, δεν είναι καν συνομιλητές μου. Ούτε θα είναι ποτέ.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η τρίτη ερώτηση. Τι έχετε να πείτε στους πληγωμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας; Κάποιοι από αυτούς θεωρούν το ΛΑΟΣ σάρκα εκ της σαρκός.
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Όταν ασκείς κυβερνητική πολιτική, πέραν του ότι βεβαίως μέσα στα σωστά θα γίνουν και λάθη, δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό. Άλλωστε το λέω πολλές φορές, ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι είναι αλάνθαστος είμαι εγώ. Δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ίσα, ίσα αυτοί που λένε ότι είναι αλάνθαστοι είναι οι πιο επικίνδυνοι ανάμεσά μας, οτιδήποτε δουλειά και να κάνουν.
Πέρα από αυτό όμως, ακόμα και την σωστή πολιτική να κάνεις, είναι βέβαιο ότι κάποιοι άνθρωποι θα δυσαρεστηθούν από ένα μέτρο, θα ενοχληθούν από μία πολιτική. Θα ενοχληθούν, ίσως, από μία συμπεριφορά.
Κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ ανθρώπινο, πάρα πολύ κατανοητό, πάρα πολύ φυσιολογικό να δημιουργούνται και πικρίες και δυσαρέσκειες και ενόχληση.
Όμως, όταν έρχεται η ώρα που είμαστε όλοι ενώπιος ενωπίω με τις ευθύνες μας, και το λέω έτσι γιατί θα μου επιτρέψετε να πω σε μία ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία όλοι έχουμε τον ίδιο βαθμό συμμετοχής στις μεγάλες αποφάσεις, που είναι οι εκλογές. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να ιεραρχούμε τα πράγματα.
Και το ερώτημα το ρητορικό που θέτω, είναι δυνατόν επειδή μια πολιτική με ενόχλησε ή με δυσαρέστησε, να με οδηγήσει να σπαταλήσω την ψήφο μου σε συμπεριφορά διαμαρτυρίας; Και τι θα βγάλει αυτό; Εάν έβγαζε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, θα μπορούσα να το συζητήσω.
Εμένα η άποψή μου είναι όχι απλώς δε βγάζει πουθενά, στην ουσία η αλήθεια είναι ότι η ψήφος του ΛΑΟΣ βοηθάει το ΠΑΣΟΚ και μόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βεβαίως, σέβομαι κάθε επιλογή και κάθε άποψη, κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίσει, αλλά πρέπει να ξέρει και να συνειδητοποιεί και ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών και ποια είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Εδώ κρίνεται, αν την επόμενη μέρα θα έχουμε την πολιτική που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και να βγούμε από το πρόβλημα ή όχι ή θα πάμε σε μια κατεύθυνση των γενικεύσεων, των ωραιολογιών των υποσχέσεων στους πάντες τα πάντα και της αοριστίας, ή θα πάμε με μια συγκεκριμένη πολιτική.
Και βεβαίως να ξέρει, ότι αν διαλέγει ψήφο διαμαρτυρίας στο ΛΑΟΣ, στην ουσία βοηθάει το ΠΑΣΟΚ.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η τέταρτη ερώτηση: Έχετε κρατήσει χαμηλά την ανεργία ή αλλάξατε τον τρόπο υπολογισμού της; Πόση είναι η ανεργία με τον παλιό τρόπο υπολογισμού;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Ακούστε, η ανεργία υπολογίζεται, σταθμίζεται με ενιαίο τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η αλήθεια, μην έχουμε λοιπόν αυταπάτες και καχυποψίες. Και είναι η μέθοδος της EUROSTAT, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Μια και το λέτε, η ανεργία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μειώθηκε και μειώθηκε αρκετά. Δε σας λέω ικανοποιητικά, διότι για να πεις ικανοποιητικά σημαίνει ότι εξαλείφθηκε η ανεργία. Θυμίζω όμως κατ΄ αρχήν ποια ήταν η επίδραση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ την πήρε την ανεργία στο 3% και την πήγε στο 11,3% το Μάρτιο του 2004 και στα μέσα του 2008 είχε πέσει γύρω στο 7%, μια αρκετά καλή επίδοση, χωρίς να λέω ότι ήταν η τέλεια.
Και ήταν βεβαίως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών: Της μείωσης της φορολογίας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενός ισχυρού αναπτυξιακού επενδυτικού νόμου που έδινε ευκαιρίες πάλι για επενδύσεις και μίας σειράς άλλων πολιτικών.
Βεβαίως τώρα έχει αυξηθεί κάπως, διότι βιώνουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Αλλά πάλι οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχουμε την έκρηξη της ανεργίας που βιώνουν άλλες κοινωνίες. Στην Ισπανία η ανεργία πλησιάζει το 20%, σε άλλες χώρες έχει ξεπεράσει ήδη το 10-11%. Στην Ευρώπη μιλώ τώρα.
Σε μας μπορεί να είναι κοντά ή γύρω από το 9%. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά δείχνει ότι, πρώτον οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν στη σωστή κατεύθυνση και επίσης δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε την υπεύθυνη συνταγή με συγκεκριμένο πρόγραμμα, - δύσκολες αποφάσεις, το επαναλαμβάνω, να απαλλαγούμε από την κακή κληρονομιά, από τα βάρη τα δημοσιονομικά και κυρίως του χρέους,- η χώρα αυτή έχει απίστευτες δυνατότητες να τρέξει προς τα μπρος και να γεμίσει πολλές θέσεις εργασίας. Βεβαίως, αρκεί να μην πάμε σε κατεύθυνση με τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, όπου διώκεται η επιχείρηση, διώκεται η ελεύθερη οικονομία, διώκεται η δυνατότητα του επενδυτή να δημιουργήσει και να φτιάξει θέσεις εργασίας.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η πέμπτη ερώτηση: Τι κάνατε για να αλλάξετε το εκπαιδευτικό σύστημα, που σκοτώνει τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα των παιδιών; (Όπως αναφέρει η έρευνα από τον Σέρκεν Ρόμπινσον).
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Κατ΄ αρχήν να σας πω ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια κι ένα πολύ σημαντικό βήμα με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Και απλώς να θυμίσω ότι αυτή η προσπάθεια έγινε με τη λυσσώδη αντίδραση κομμάτων της Αντιπολίτευσης και βεβαίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διαφόρων άλλων φορέων. Θυμάστε ότι κάθε Πέμπτη είχαμε ραντεβού βίαιων κινητοποιήσεων στην Αθήνα για πάνω από ένα χρόνο.
Παρόλα αυτά εκείνη η μεταρρύθμιση είχε πολύ σημαντικά στοιχεία. Πρώτα απ΄ όλα, επέβαλε στα πανεπιστήμια να έχουν τεταρτοετή προγραμματισμό, να έχουν και να εφαρμόζουν εσωτερικό κανονισμό, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αιωνίων φοιτητών, μεταρρύθμισε σοβαρά τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων για το Πανεπιστημιακό Άσυλο, άλλο που η εμπειρία των τελευταίων δύο ετών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως πρέπει να πάνε ακόμα πιο αυστηρά στην κατεύθυνση αυτή.
Και βεβαίως ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήταν η εισαγωγή της αξιολόγησης. Σήμερα όλα τα πανεπιστήμιά μας, όλες οι σχολές έχουν αρχίσει και αξιολογούνται και με εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Να θυμίσω ότι καταργήσαμε τις εξετάσεις της Β΄ Λυκείου και μειώσαμε τα εξεταζόμενα μαθήματα. Και βεβαίως έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο προγραμματισμό για την εισαγωγή των σύγχρονων τεχνολογιών και κυρίως, να το πω απλά, των κομπιούτερς στα σχολεία.
Περάσαμε από τους αριστούχους τώρα και δώσαμε δωρεάν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Και αυτό για μια προσπάθεια ώστε κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα εξοικείωσης, ταχείας ας το πούμε προσαρμογής, στα δεδομένα της εποχής και να έχει τα εφόδια να τρέξει στη σύγχρονη εποχή.
Τώρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται και άλλο βήμα μεγάλο στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το έχουμε προαναγγείλει, το έχουμε πει πιο είναι. Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια ώστε να μειωθεί τουλάχιστον η πίεση που ασκείται πάνω στα παιδιά με το να έχουν μόνο μία ευκαιρία. Και δεύτερον, αυτό θα επιτρέψει την αναβάθμιση και θα έλεγα ίσως και τον όρο αυτονόμηση του Λυκείου.
Γιατί το Λύκειο έχει γίνει μια παρεξηγημένη έννοια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος που εισάγονται τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αδιάβλητος. Βέβαια πολύ κουραστικός και πιεστικός. Από την άλλη πλευρά όμως, έχει –πώς να το πω- περίπου ευνουχίσει το Λύκειο. Διότι από την Α΄, πάντως σίγουρα στην Β΄ Λυκείου, όλα τα παιδιά κοιτάνε τον προσανατολισμό τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και το Λύκειο πλέον μοιραία χάνει την αξία τους.
Είναι όμως σημαντικό το Λύκειο να επανακτήσει την αξία του γιατί το Λύκειο είναι στην πιο ευαίσθητη ηλικία της διαμόρφωσης των χαρακτήρων, αλλά και της παροχής ενός ολοκληρωμένου κύκλου γνώσεων που χρειάζεται ένας σύγχρονος πολίτης. Αυτή, λοιπόν, είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση που προγραμματίζουμε.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η έκτη ερώτηση. Σε περίπτωση επανάληψης των γεγονότων του Δεκεμβρίου του ΄08 με καταστροφές κλπ. τι θα κάνετε; Θα κρατήσετε την ίδια ή πιο σκληρή στάση;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Να ξεκινήσω καταρχήν από μια διαπίστωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν τραυματική εμπειρία εκείνη για όλους μας. Όπως επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένα πολύ-πολύ λεπτό θέμα, αφού όλα αυτά πυροδοτήθηκαν από την ιδιαίτερη ψυχολογία που διαμορφώθηκε από τον θάνατο ενός νέου παιδιού.
Από εκεί και πέρα όμως, εκείνο που είδαμε είναι ότι υπάρχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι- και το λέω έτσι καθαρά, δεν μιλούμε πια για 30 ή 50 αλλά για μερικές χιλιάδες ανθρώπους διεσπαρμένους σε όλη την Ελλάδα με δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, που είναι προσανατολισμένοι στη βία και στην καταστροφή.
Λοιπόν, βγάλαμε όλοι ένα συμπέρασμα από αυτό. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για αυτό το φαινόμενο.
Για αυτό έκτοτε προχωρήσαμε σε πολύ πιο αποφασιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Για αυτό επιβάλαμε τη νόμιμη χρήση των καμερών.
Για αυτό τη χρήση κουκούλας και μάσκας την κάναμε ιδιαίτερα επιβαρυντική για σειρά ποινικών αδικημάτων. Για αυτό, επανέρχομαι σε εκείνο που σας ανέφερα επιφανειακά πριν από λίγο. Σκεπτόμαστε σοβαρά να αλλάξουμε την υπόθεση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Και το λέω πολύ καθαρά. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο μπορεί να είχε κάποια αξία στα πρώτα χρόνια μετά την διδακτορία λόγω της ευαισθησίας από της εμπειρίας της τραυματικής εκείνης εποχής.
Σήμερα η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη κοινωνία. Όποιος θέλει να διαφωνήσει διαφωνεί. Όποιος θέλει να πει τη γνώμη του τη λέει. Όποιος θέλει να αναρτήσει πανό το κάνει. Όποιος θέλει να διαδηλώσει, όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, όποιος θέλει να διεκδικήσει, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει αυτό.
Άρα, τι νόημα έχει ένα άσυλο, το οποίο στην ουσία έχει καταστεί άσυλο για βίαιες πράξεις, για προετοιμασία καταστροφών, καμιά φορά και πρόχειρων οπλοστασίων.
Εγώ, λοιπόν, θέτω ευθέως στους πολίτες τη σκέψη μου, μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών και της δυσκολίας να εφαρμοστεί ο μεταρρυθμισμένος δικός μας νόμος. Και ξέρετε γιατί υπάρχει δυσκολία; Το κάναμε πολύ εύκολο πια για τις πρυτανικές αρχές να καλέσουν την αστυνομία. Αλλά στην πορεία ανακαλύψαμε -και είναι εμπειρία για όλους μας αυτό- ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν έναν πολύ μεγάλο δισταγμό να το κάνουν.
Γιατί; Γιατί εκείνη την ώρα θα λύσει το πρόβλημα η αστυνομία, αλλά την άλλη μέρα ο πρύτανης θα πρέπει να συμβιώσει με όλα αυτά τα στοιχεία πάλι, με κίνδυνο να του χτίσουν την πόρτα, να τον προπηλακίσουν, να τον απειλήσουν.
Άρα λοιπόν πάμε σε πιο καθαρές λύσεις. Η Ελλάδα είναι ολόκληρη ένα άσυλο για όλες τις ιδέες, τις ιδεολογίες, τις απόψεις, τις διεκδικήσεις, τις διαμαρτυρίες. Δεν χρειάζεται ειδικό άσυλο για κάποιους χώρους, όπου τελικά γίνεται καταστρατήγηση και κατάχρηση του πραγματικού περιεχομένου, και καταλήγει να είναι άσυλο στην καταστρεπτική μανία κάποιων στοιχείων.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η έβδομη ερώτηση. Δυστυχώς κανένας δεν λέει τι θα κάνει με το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, θα ασχοληθεί κάποιος με τον τουρισμό, αντί να φορολογεί;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Ναι. Θα ξεκινήσω με κάποιες παρατηρήσεις.
Πρώτα από όλα σας θυμίζω ότι εμείς δημιουργήσαμε το Υπουργείο Τουρισμού. Ένα.
Δεύτερον, εμείς φτιάξαμε χωροταξικό σχεδιασμό και ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Και τρίτον μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για όλες τις Μικρομεσαία επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα.
Αυτά και μόνο δείχνουν πόσο μεγάλη προτεραιότητα έχουμε τον Τουρισμό.
Όμως, ήρθε η κρίση. Και η κρίση, μεταξύ των άλλων, φυσικό είναι είχε επιπτώσεις και στον Τουρισμό. Από τον Δεκέμβριο εκπονήσαμε ειδικό πρόγραμμα στήριξης του Τουρισμού, που προέβλεπε μείωση της φορολογίας, και του ΕΤΑΚ, και του Τέλους Παρεπιδημούντων. Στήριξη σε προγράμματα απασχόλησης, σε εποχιακά απασχολούμενους σε ξενοδοχειακές μονάδες.
50% αύξηση της διεθνούς προβολής της χώρας, των πόρων για την διεθνή προβολή της χώρας. 50% αύξηση στον Κοινωνικό Τουρισμό. Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
Ένα ολοκληρωμένο πακέτο το οποίο, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι βοήθησε τον τουρισμό σε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή της κρίσης να σταθεί στα πόδια του.
Αν ακούγατε τις προβλέψεις για την φετινή σαιζόν, ήταν στην κυριολεξία να σε πιάνει πανικός στις αρχές του χρόνου. Δεν έγινε έτσι. Βεβαίως υπήρχε κάμψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά όχι τέτοια κάμψη που να μπορεί να μιλάμε για σοβαρή ή μόνιμη βλάβη.
Ο ελληνικός Τουρισμός είναι η μεγάλη Βιομηχανία της χώρας, είναι το μεγάλο όπλο αναπτυξιακό της χώρας. Εμείς κάναμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση για την στήριξή του.
Οφείλω, όμως να σας πω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάθε χρόνο αλματώδη αύξηση του Τουριστικού μας προϊόντος και σε αφίξεις αλλά και σε εισροές πόρων.
Τέλος, όταν λέμε Τουριστική Πολιτική πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό και την γενικότερη ανάπτυξη της υποδομής. Όταν για παράδειγμα εμείς πλέον έχουμε δρομολογήσει την δημιουργία του νέου μεγάλου Αεροδρομίου, στο Καστέλι της Κρήτης, μεγάλου διεθνούς Αεροδρομίου, αυτό μπορεί να μην είναι με την περιορισμένη έννοια του όρου κομμάτι του τουριστικού προγράμματος, αλλά αναμφισβήτητα είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή διάσταση του Τουρισμού τουλάχιστον στην περιοχή.
Ή όταν κάνουμε πραγματικά Διεθνές Αεροδρόμιο το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, ισχύει το ίδιο. Όταν κάνεις την Εγνατία Οδό και μάλιστα κατασκευάσαμε πάνω από το μισό - και πάντως το δυσκολότερο κομμάτι της - μέσα σε 4,5 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι δίνεις πολύ μεγάλη δυνατότητα πρόσβασης σε περιοχές. Και το ίδιο ισχύει και με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους στην Πελοπόννησο.
Άρα, για να καταλήγω, ο τουρισμός είναι πρώτη και βασική προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ζέση.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η όγδοη ερώτηση. Αναφέρετε λόγους για να σας ψηφίσουν κάποιοι που ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά. Με τι θα κερδίσετε τους ηλικίας 18-20;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Θα μπορούσα να σας πω πολλά επιχειρήματα. Όμως είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου και - στην συγκεκριμένη περίπτωση - κάθε νέου ανθρώπου να κάνει τις επιλογές του με τα δικά του κριτήρια.
Απλώς να ξέρει τι διακυβεύεται. Εγώ αυτό του λέω. Να ξέρει τι διακυβεύεται.
Ο τόπος μπορεί να μπει σε περιπέτεια και μπορεί να μπει σε περιπέτεια αν ακολουθήσουμε τις σειρήνες των εύκολων λύσεων.
Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα κυρίως με το Δημόσιο Χρέος. Είμαι βέβαιος ότι το ξέρουμε όλοι, είτε το λέμε ανοικτά είτε όχι, ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα.
Εγώ, λοιπόν, σας λέω: ναι, παίρνω το κόστος επάνω μου, οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν δύο φορές, και λέω και την δύσκολη αλήθεια αλλά λέω και το δύσκολο πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί.
Αυτά που είπα στην Θεσσαλονίκη και λέω έκτοτε, δεν είναι εύκολα πράγματα, είμαι βέβαιος τα καταλαβαίνουμε όλοι.
Αλλά για όλους και κυρίως για τους νέους ανθρώπους είναι και μία ευκαιρία να διακρίνουν ανάμεσα στην φωνή της αλήθειας που δεν τους κολακεύει, δεν τους λέει μόνο αυτά που θέλουν να ακούσουν, δεν τους λέει ότι υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις, αλλά τους λέει: έχουμε και προβλήματα και για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Και αυτό μπορεί να έχει κόστος για ένα διάστημα, αλλά τελικά προετοιμάζει στην ουσία ένα καλύτερο μέλλον ακριβώς γι΄ αυτούς τους νέους ανθρώπους.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Η ένατη ερώτηση: Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας το Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Κατ΄ αρχήν πιστεύω ότι στην εξωτερική πολιτική γενικότερα πρέπει να έχεις καθαρές θέσεις. Αυτό κάναμε και με την υπόθεση των Σκοπίων στο Βουκουρέστι και πετύχαμε το στόχο μας.
Σήμερα είναι κοινή θέση και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι "αν δε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση είναι κλεισμένος ο δρόμος των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς" και παντού το ίδιο κάνουν.
Το ίδιο ισχύει και έναντι της Τουρκίας. Έναντι της Τουρκίας εγώ έχω μια πολύ καθαρή πολιτική. Πιστεύω ότι το να ενθαρρύνεται η Τουρκία να προσεγγίζει την Ευρώπη είναι καλό, γιατί μια Τουρκία που θα υιοθετήσει ευρωπαϊκές συμπεριφορές, θα γίνει ευρωπαϊκό κράτος να το πω με άλλα λόγια, αν θέλετε τον προχωρημένο όρο θα εξευρωπαϊστεί, θα είναι μια καλύτερη Τουρκία και για τους πολίτες της χώρας αυτής, για όλους και για τους γείτονές της.
Γι΄ αυτό έχω μία πολύ καθαρή πολιτική που λέει: Πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσα έχει συμφωνήσει η ίδια η Τουρκία να τηρήσει. Πλήρης ένταξη.
Τώρα, για μας όλα τα θέματα που μας αφορούν είναι κατοχυρωμένα όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και σε διαρκή διαχρονικά επαναλαμβανόμενα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.
Η Τουρκία είναι υπό πίεση, η Τουρκία είναι αναγκασμένη να αρχίσει να δείχνει δείγματα γραφής, ότι αυτά που έχει συμφωνήσει να κάνει, - προσέξτε, όχι έναντι της Ελλάδος, έναντι της Ευρώπης κι αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία,- τα κάνει ή αρχίζει να τα κάνει.
Το διάστημα που ακολουθεί, παρότι δεν είναι πολύ μεγάλο μέχρι το Δεκέμβριο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Περιμένουμε από την Τουρκία να δώσει εξετάσεις και να είναι επιτυχής.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Και η δέκατη ερώτηση: Γιατί δεν απελευθερώσατε τα «κλειστά επαγγέλματα», μηδέν κόστος στον προϋπολογισμό, τεράστιο κέρδος για τους πολίτες και για την αγορά;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Ωραία. Έγιναν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι ήδη έχει κατατεθεί νομοθέτημα για την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα και κανένας δεν τόλμαγε να το κάνει ειδικά στην Ελλάδα.
Απελευθέρωση επαγγελμάτων είναι επίσης μία σαφής δέσμευση που έχω πάρει και να ξέρετε κάτι, βεβαίως πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για την οικονομία. Οι Διεθνείς Οργανισμοί υπολογίζουν ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στην ελληνική οικονομία θα σήμαινε ένα έξτρα 2% σε ρυθμό ανάπτυξης, που είναι απίστευτο. Είναι τεράστιο, θέλω να πω, δηλαδή είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.
Βεβαίως πρέπει να ξέρουμε ότι θα ενοχλήσει πολλούς, γιατί είναι πάρα πολλοί βολεμένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Εγώ λοιπόν λέω αφού έτσι κι αλλιώς έχω μπροστά μου ένα δύσκολο πρόγραμμα, ναι είμαι διατεθειμένος και να το κάνω και να αντέξω και την πίεση όποιων δεν το θέλουν. Η ουσία είναι ότι είναι σωστό.
Αλλά, ξέρετε, θέλει κουράγιο για να κάνεις πάντα το σωστό, γιατί σε μια κοινωνία -αφήστε τώρα τα ευχολόγια και τα εύκολα λόγια διάφορων Πολιτικών, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους- δε συμφωνεί ολόκληρη η κοινωνία για να γίνουν τα βήματα προς τα μπρος, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πολιτών που για διάφορους λόγους βολεύονται από συγκεκριμένες καταστάσεις.
Άλλωστε, γι΄ αυτό και όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κάναμε συνάντησαν μεγάλη αντίσταση. Τις πετύχαμε τελικά. Δέχομαι την κριτική και την κάνω και μόνος μου. Μα ξέρεις, έπρεπε να τις πάτε πιο γρήγορα, πιο παλικαρίσια, πιο τσαμπουκαλίδικα αν θέλετε;
Πιθανόν κάποιοι να έχουν δίκιο ή σε κάποιες περιπτώσεις, πιθανόν να ήμουνα κι εγώ κάπως αφελής, όταν άφησα δυο χρόνια να περάσουν για να γίνει διάλογος, ώστε να συμφωνήσουμε για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Όταν φάνηκε γρήγορα ότι όλοι φεύγανε από το τραπέζι του διαλόγου με διάφορα προσχήματα, γιατί δε θέλανε διάλογο, γιατί δε θέλουν να συμφωνήσουν, γιατί δε θέλουν να υπάρξει συνεννόηση.
Ωραία, συμπέρασμα: Πάμε λοιπόν πιο γρήγορα, πάμε πιο τολμηρά, αλλά κανείς δεν μπορεί να μου αμφισβητήσει ότι και μεταρρυθμίσεις έκανα και πήρα και κόστος για να τις κάνω.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Οι ερωτήσεις που ψήφισαν οι πολίτες ήταν αυτές οι δέκα. Όμως υπήρξαν πολλές που..
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Κι άλλες;
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Ναι, που ασχολούνται και με αθλητικά θέματα. Θα θέλατε ίσως να απαντήσετε σε μια δυο απ΄ αυτές; Να ξεφύγουμε λίγο από το τυπικό το πολιτικό. Μία ερώτηση λοιπόν που έχει γίνει είναι: Πόσες πιθανότητες έχει να πάρει φέτος η ΑΕΚ το πρωτάθλημα;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Εντάξει, εγώ πιστεύω ότι όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες να διακριθούν και να πάρουν και το πρωτάθλημα, άλλωστε είναι στην αρχή του ακόμα. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, με πάρα πολλούς τίτλους.
Εκείνο όμως που μου δίνετε την ευκαιρία να πω, γιατί τώρα πρόβλεψη δεν μπορεί να κάνει κανένας, είναι αδιανόητο να βλέπετε τις ομάδες να αλλάζουν τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα τους προπονητές. Δείχνει ότι δεν υπάρχει η πρέπουσα προεργασία, σοβαρότητα και εμμονή στο στόχο.
Βλέπετε, 3-4 αγωνιστικές έχουν περάσει και έχουν αλλάξει ήδη 4 προπονητές μεταξύ των 16 ομάδων. Και φαντάζομαι τους επόμενους μήνες θα γενικευτεί το φαινόμενο. Το λέω αυτό γιατί αν θέλει κανείς να έχει, και το γενικεύω μάλιστα, δεν μιλάω μόνο για ποδόσφαιρο τώρα, αν θέλει κανείς να έχει αποτελέσματα, να έχει απόδοση πρέπει να έχει εμμονή στο στόχο, επιμονή, διάρκεια στην προσπάθεια.
Και να σας πω και κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μου, η ΑΕΚ έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, τον Μπάγιεβιτς. Δεν συζητώ τις τεχνικές του αρετές, άλλωστε δεν είμαι εκείνος που μπορεί να τον κρίνει σε αυτό το επίπεδο.
Αλλά επειδή τον παρακολουθούμε χρόνια και ως ποδοσφαιριστή και ως τεχνικό, δυο πράγματα είναι αναμφισβήτητα. Η σοβαρότητα, η πειθαρχία, η αυτοπειθαρχία. Από όπου πέρασε άφησε έργο. Λοιπόν, ας τον στηρίξουμε για να κάνει τη δουλειά του καλά και όχι να περιμένουμε αποτελέσματα μόνο από εβδομάδα σε εβδομάδα, και αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Και άλλη μία τελευταία. Γιατί έφυγε ο Ίβανσιτς;
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Έλα ντε. Ακούστε, προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι ένας πολύ καλός παίχτης. Και αν ήταν στο χέρι μου, δεν θα αποφάσιζα να φύγει. Γιατί χωρίς να είναι κάτι το τέλειο, πάρα πολύ σπουδαίο, είναι ένας παίχτης με αρετές, ένας παίχτης με τεχνική κατάρτιση και κυρίως με ένα πάρα πολύ αριστερό πόδι και σε μεταβιβάσεις αλλά και σε σουτ.
Από εκεί και πέρα όμως, ξέρετε επειδή σε αυτή τη χώρα όλοι κάνουμε κατά περίσταση το σεισμολόγο, τον πυροσβέστη, τον αστυνομικό και τον πρωθυπουργό, δεν θέλω να κάνω εγώ τον προπονητή. Ο προπονητής ξέρει καλύτερα από όλους μας.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Ελπίζουμε και στο μέλλον ότι θα είστε κοντά στο social media και στο διαδίκτυο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
Και εγώ σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ και ανανεώνουμε το ραντεβού μας.
Κα ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ:
Ευχαριστούμε.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Καθημερινά σχολιάζουμε τις Ελληνικές εφημερίδες, τόσο τα πρωτοσέλιδα όσο, αρκετές φορές και το περιεχόμενο τους.

Για να κοιτάξουμε όμως τι γράφουν τα ξένα έντυπα για τις Ελληνικές εκλογές, έξαλλου στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο, έχουν ήδη δημοσιευτεί τα περισσότερα από τα στοιχεία που δίνουν τα ξένα μέσα:

FORBES - REUTERS: "Τα πιθανά αποτελέσματα της Ελληνικής εκλογής", είναι ο τίτλος του περιοδικού. Δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ("Σοσιαλιστές"), με 7,5%, έναντι της ΝΔ.
Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.


EL PAIS: Η μεγάλη Ισπανική εφημερίδα, δίνει 41,5% και 153 έδρες στους "Σοσιαλιστές" του Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης εκτιμά ότι η διαφορά από τη ΝΔ θα είναι περίπου στο 6%. Los sondeos dan la victoria en Grecia al socialista Papandreu.

EL MUNDO:

Η πιο γνωστή σε όλους μας, Ισπανική επίσης εφημερίδα, δίνει μια μεγάλη διαφορά από 5,5-7,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ , με ποσοστό ανάμεσα στο 41%-42%. Στη ΝΔ δίνεται η εκτίμηση ανάμεσα στο 35,5%-36,5%.

LE MONDE: "To Σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί..." αναφέρει σήμερα η Γαλλική εφημερίδα. Ενώ δίνει προβάδισμα 5%-7% στο ΠΑΣΟΚ.Les socialistes du Pasok, favoris pour les législatives - LeMonde.fr.

Ξεκάθαρη εικόνα έρχεται απ' έξω.

Εδώ όμως φρόντισε η ΝΔ να ζούμε κάτω από υποθέσεις, κάτω από ένα πέπλο εκτιμησιολογίας.

Ένα πέπλο που αφήνει τα περιθώρια στην Απογευματινή να γράφει σήμερα, ότι ο κ. Καραμανλής, "πήρε κεφάλι στο φίνις" !!!

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΠ

Σε συνάντηση με τους απεργούς του ΟΛΠ ήρθε ο Αλ. Τσίπρας. Δήλωσε τα παρακάτω:

"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τα κλειδιά του Μαξίμου, παραδίδει και τα κλειδιά του λιμανιού του Πειραιά στους κινέζους. Όπως παρέδωσε τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή στα μεγάλα ελληνικά και ξένα συμφέροντα. Όπως εκποίησε όλον σχεδόν τον πλούτο της χώρας.

Αυτό που δεν περίμενε κανείς, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να παίζει με τις λέξεις. Είναι αδιανόητο, μία ημέρα πριν τις εκλογές, να συνεχίζει να ακροβατεί και για την πώληση του λιμανιού, μεταξύ «επαναδιαπραγμάτευσης» και «αναθεώρησης» της σύμβασης.

Καμία αναθεώρηση, καμία επαναδιαπραγμάτευση. Οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί.

Όχι άλλο κινέζικο μαρτύριο στον ελληνικό λαό. Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του λιμανιού, όπως θα είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων μετά τις εκλογές, προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο και τα εργασιακά δικαιώματα"
.


Διαβάστε τη συνέχεια...

H ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Διαβάστε ένα μέρος της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξης της Αλέκας Παπαρήγα:

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αλλά και διάφοροι στοχαστικοί δημοσιολόγοι, επικοινωνιολόγοι και σχολιαστές, κυριολεκτικά βομβαρδίζουν τους ψηφοφόρους με το εξής επιχείρημα: Οι εκλογές γίνονται για να βγει η κυβέρνηση. Αυτό είναι το χρέος του ελληνικού λαού, ψηφίζοντας να βγάλει κυβέρνηση. Ξεχνούν ότι οι εκλογές γίνονται για να σχηματιστεί συνολικά το Κοινοβούλιο. Προσπαθούν μ' αυτόν τον τρόπο, να εκβιάσουν ότι οποιαδήποτε άλλη ψήφος είναι χαμένη και ότι πρέπει να επιλέξουν οι εργαζόμενοι ανάμεσα στα δυο κόμματα. Και μάλιστα προσθέτουν: «Τι θα ψηφίσεις τώρα, για διαμαρτυρία;» Αυτή η λογική, αυτή η νοοτροπία, βρίσκεται και πολύ βαθύτερα μέσα στη φιλοσοφία αυτών των κομμάτων. Δεν αναγνωρίζουν στο λαό ούτε το δικαίωμα να ψηφίζει και ως διαμαρτυρόμενος, παρά το γεγονός ότι κι εμείς πιστεύουμε ότι η ψήφος πρέπει να είναι θέσης, κι όχι απλώς διαμαρτυρίας. Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος σημαίνει έγκριση ή όχι μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Δηλαδή ψηφίζω με κριτήριο, κι αυτό καλούμε το λαό να κάνει, αν συμφωνεί με την α΄ ή τη β΄ πολιτική, και μετά έρχεται ποιο κόμμα εξυπηρετεί αυτή την πολιτική.

Μπορεί να παίρνουν μέρος πάρα πολλά κόμματα στις εκλογές, 20-25 κόμματα, και 30 θα μπορούσε να είναι, στην πραγματικότητα όμως το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: Θα εγκρίνουμε την πολιτική που γνωρίσαμε τόσα χρόνια στο πρόσωπο των κυβερνήσεων εναλλαγής, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Ή ο λαός θα διεκδικήσει με την ψήφο του να καταδείξει ότι έχει ανάγκη μιας διαφορετικής φιλολαϊκής πολιτικής;...

Αυτό είναι το κριτήριο της ψήφου. Άλλο πράγμα τώρα αν μέσα από την ψήφο θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Αλλά πριν απ' όλα η ψήφος κρίνει την πολιτική. Και αυτός ο εκβιασμός που λέει «διαλέξτε ανάμεσα στα δυο κόμματα, οτιδήποτε άλλο είναι χαμένη ψήφος», δεν γίνεται δυστυχώς μόνο στις εκλογές. Αν θέλετε και στις εκλογές είναι αναμενόμενο τα δυο κόμματα εξουσίας να εκβιάζουν το λαό. Αυτό τον εκβιασμό οι εργαζόμενοι τον ζουν καθημερινά με πάρα πολλούς τρόπους και μορφές. Ανοιχτά ή συγκαλυμμένα. Π.χ, τι σου λένε: Θέλεις να είσαι άνεργος ή να βρεις μια δουλειά, έστω 6 μήνες, 9 μήνες; Θα είσαι άνεργος ή θα δουλέψεις 4ωρίτης; Δηλαδή έχεις επιλογή μόνο ανάμεσα στο τίποτε και στο ψίχουλο, στο προσωρινό. Υπάρχουν εκβιασμοί πολύ χειρότεροι. Όταν π.χ. οι νέες γυναίκες αναγκάζονται να υπογράψουν ένα χαρτί ότι τα επόμενα 3 χρόνια δε θα μείνουν έγκυες, αυτός δεν είναι εκβιασμός; Διότι αν υπογράψει ότι θα μείνει έγκυος, σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνεται. Αυτή είναι η αξιοκρατία και αυτή είναι η κοινωνική πολιτική τους!

Πιστεύουμε ότι παραωρίμασε το φρούτο πια. Έχουν δοκιμαστεί ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο δε διορθώνονται, αλλά γίνονται χειρότερα επειδή αυτά τα κόμματα εκφράζουν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών μεγαθηρίων. Έχουν δρομολογήσει τη στρατηγική τους στα πλαίσια της προσαρμογής και της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι αδύνατο αυτά τα κόμματα να έχουν άλλη πολιτική, ό,τι κι αν λένε.

Όμως αυτή η λογική τους που λέει ότι «εμείς είμαστε τα κόμματα Μεσσίας, εμείς φτιάχνουμε κυβέρνηση», είναι απόδειξη ότι το λαό τον θέλουν απλώς ψηφοφόρο στη γωνία και όταν έρθουν στη διακυβέρνηση γίνονται κυριολεκτικά σατράπες.

Το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μεγάλα οράματα και πιστεύει στη μεγάλη ανατροπή που τελικά θα φέρει ο λαός, ωστόσο με ψυχραιμία και με ρεαλισμό στις 4 Οκτώβρη πρέπει να ψηφίσεις με κριτήριο ποια πολιτική συμφέρει το λαό, με το κριτήριο μιας δυναμικής ανερχόμενης λαϊκής αντιπολίτευσης.

Με βαθιά πίστη λέμε στο λαό ότι πρέπει να εμπιστευθεί το ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα εκείνο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι και στα δύσκολα, και στις ανηφόρες και στις κατηφόρες και στον ίσιο δρόμο, ξέρει πάρα πολύ καλά να κρατά την ίσια γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ δεν είναι απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Κι αν θέλετε μέσα στη Βουλή δε θα μας δείτε να χτυπάμε το χέρι, να φωνάζουμε. Μιλάμε βεβαίως με καθαρή γλώσσα, αλλά πάνω απ' όλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κι εκεί αν θέλετε κρίνουμε τον εαυτό μας και κάνουμε και την αυτοκριτική μας όταν χρειάζεται κι όταν πρέπει, να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό ρεύμα αντεπίθεσης, όχι απλώς να έχουμε 5-6 απεργίες κάθε χρόνο ή κάποιες κινητοποιήσεις. Και αυτά βεβαίως χρειάζονται. Αλλά πάνω απ' όλα να διαμορφωθεί το ενιαίο μέτωπο των εργατών, των αγροτών, των αυταπασχολουμένων, το οποίο θα έχει πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στην πόλη, στην ύπαιθρο, παντού. Ένα μέτωπο που θα ξεκινά από τα κάτω και θα πυργώνεται προς τα πάνω, ένα μέτωπο που αναγκαστικά σήμερα ξεκινά σε κοινωνικό επίπεδο και βεβαίως στην πορεία θα ολοκληρώνεται και στο πολιτικό επίπεδο γιατί είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι όσο περισσότερες λαϊκές μάζες απαγκιστρώνονται από τα δυο αστικά κόμματα, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αυτή η απαγκίστρωση δε μπορεί παρά να εκφραστεί και στο πολιτικό επίπεδο με τη δημιουργία και νέων πολιτικών δυνάμεων.

Αυτό που εμείς βάζουμε στο λαό είναι το εξής: Ότι πρέπει να ορθωθεί μια διαχωριστική γραμμή, από κει ο λαός κι από κει τα μονοπώλια. Και μ' αυτή την έννοια, οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, που λέει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων, αυτές είναι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές. Βεβαίως δυστυχώς στην κάλπη παίζουν ρόλο γιατί διαμορφώνουν το συσχετισμό δύναμης μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά μέσα στο λαό αυτές πρέπει να καταργηθούν: Το κριτήριο είναι: Εργάτες, εργάτριες, υπάλληλοι είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, αγροτιά, αυταπασχολούμενοι, όλοι σε ένα μέτωπο. Βεβαίως παίζει ρόλο η ψήφος, γιατί όταν ψηφίζεις κατά πλειοψηφία τα δυο κόμματα, εμποδίζεις να διαμορφωθεί αυτό το ενιαίο μέτωπο το οποίο βεβαίως θα είναι πολύμορφο. Δεν θα είναι ένα μέτωπο ταυτισμένο πλήρως με τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΚΚΕ, οπωσδήποτε όμως θα είναι ένα μέτωπο μ' αυτή τη διαχωριστική γραμμή. Από κει τα μονοπώλια, από κει ο λαός. Από κει το κεφάλαιο, από δω η εργασία, από κει το κεφάλαιο, από δω η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της. Από δω ο λαός κι από κει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και η συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και σ' αυτή τη διαχωριστική γραμμή ο λαός έχει απέναντί του πριν απ' όλα τα δυο κόμματα. Πολλοί μας ρωτάνε: Απευθύνεσαι στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Μα δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτό το λαϊκό μέτωπο που θα χτιστεί; Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε.

Επιμένουμε τώρα για τον εξής λόγο: Όταν η μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, της φτωχής αγροτιάς και των αυταπασχολουμένων ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αγκομαχώντας και χωρίς να έχουν εμπιστοσύνη σ' αυτά τα κόμματα, αλλά με τη λογική κάποιος απ' τους δύο πρέπει να κυβερνήσει, αυτά τα λαϊκά στρώματα την άλλη μέρα δεν θα έχουν το σθένος, τη μαχητικότητα και την απαιτητικότητα να διεκδικήσουν απ' αυτά τα κόμματα φιλολαϊκή πολιτική. Διότι τα έχουν ψηφίσει.

Η επόμενη μέρα είναι γνωστό, η επόμενη μέρα είναι προκαθορισμένη. Αν θέλετε και σήμερα το πρωί, κι εχθές, έχουν έρθει οι φετφάδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καλυφθεί το έλλειμμα κτλ. Και όλη η φασαρία εδώ γίνεται για το εάν σε δύο χρόνια ή σε τρία χρόνια θα κλείσει το έλλειμμα;

Είτε σε δύο είτε σε τρία είτε σε τέσσερα χρόνια είτε σε έξι μήνες, τα μέσα που θα κλείσουν το έλλειμμα, θα είναι τα ίδια. Δηλαδή: Πριν απ' όλα πρέπει να βάλουν χέρι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θεωρείται ότι στην Ελλάδα έχουν διατηρηθεί κάποιες κατακτήσεις χάρη στη λαϊκή αντίσταση, στην όποια λαϊκή αντεπίθεση υπήρχε κι εδώ το ΚΚΕ ήταν ο πυροκροτητής, όχι ο μοναδικός, αλλά ήταν ο πυροκροτητής τέτοιων κινητοποιήσεων. Πάντως τέτοιες κατακτήσεις έμειναν.

Αυτές πρέπει ν' ανατραπούν πλήρως. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν το θέλει η εργοδοσία, δε θέλει να πληρώνει εισφορές. Ούτε το κράτος θέλει να πληρώνει εισφορές. Και το ΠΑΣΟΚικό και το Νεοδημοκρατικό.

Δεύτερον: Να προχωρήσουμε σε επέκταση των ελαστικών μορφών. Αυτό το λένε και μάλιστα, η Σουηδία η οποία είναι και το όραμα του κ. Παπανδρέου, η σουηδική Προεδρία έστειλε και την εντολή. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει λέει τρόπος να βγούμε από την κρίση και να μειωθεί τάχα η ανεργία. Το κουστούμι λοιπόν έχει κοπεί. Τώρα αν θα είναι σε ενάμισι χρόνο ή σε δύο χρόνια, τι σημασία έχει; Εδώ οι εργαζόμενοι υποφέρουν από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Ποια είναι η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ; Ποιος έχει το κύρος να πετύχει ένα χρόνο παραπάνω στην εφαρμογή αυτών των μέτρων;

Είτε σ' ένα χρόνο τα εφαρμόσουν είτε σε έξι μήνες οι 100 πρώτες μέρες θα είναι το έναυσμα αυτής της αντεργατικής πολιτικής.

Ολοκληρώνοντας: Γιατί επιμένουμε να μας εμπιστευθούν και αυτοί που ως τώρα μπορεί να έχουν ορισμένα ερωτηματικά. Γιατί αυτά που λέμε τώρα τα είπαμε το 1991 και το 1992. Δε γίναμε εκ τω υστέρων προφήτες όπως άλλα κόμματα. Όταν η αλήθεια προβάλλει γυμνή, τότε όλοι καταγγέλλουν, αυτές ή τις άλλες εργασιακές σχέσεις ή τις χαμηλές συντάξεις. Εμείς τα είπαμε το '91 και το '92, όχι γιατί είμαστε πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί και καλύτεροι από τ' άλλα κόμματα. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει αγορά και πώς λειτουργεί η αγορά, ξέρουμε τι σημαίνει καπιταλισμός, ξέρουμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλαμε να τα πούμε σε μια περίοδο που η φωνή μας δύσκολα έπιανε τόπο το '91 και το '92. Κι εδώ σε θέλω. Να τα πεις όταν ο λαός είτε δεν θέλει να τα ακούσει, είτε δεν μπορεί να δει.

Οι εργαζόμενοι ένα συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν. Δεν μπορεί να βλέπουμε μέχρι τη μύτη μας. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να μας λένε «αυτή τη χρονιά δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας, αλλά θα αλλάξουν την επόμενη, αυτή τη χρονιά δεν θα φέρουμε νόμο ας πούμε για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, θα φέρουμε την επόμενη».

Να γνωρίζουν ότι ψηφίζοντας Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος οι ψήφοι δεν θα πάνε αύριο στο ΠΑΣΟΚ ή στη Νέα Δημοκρατία. Θα μείνουν στο λαϊκό μετερίζι. Διότι όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν κενά σ' αυτό το θέμα. Και δικαιολογημένα, γιατί το πρόγραμμα τους είναι τέτοιο που είναι πάρα πολύ ευέλικτο.

Μπορούν εύκολα και ηθελημένα να πέσουν στην παγίδα της στήριξης του πρώτου κόμματος με διάφορους τρόπους, είτε ανοχής, είτε συμμετοχής, είτε οτιδήποτε άλλο.

Η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα είναι ψήφος όχι του οποιουδήποτε αγώνα και οποιασδήποτε κινητοποίησης, αλλά ψήφος ανασύνταξης και αναγέννησης του κινήματος για να έχουμε και κάποιες νίκες. Και επιπλέον, εμείς να το πούμε, έχουμε πρόταση εξουσίας η οποία βεβαίως θα είναι έργο του λαού, πρόταση λαϊκής εξουσίας-λαϊκής οικονομίας.

Αυτή είναι η πραγματική ανατροπή. Όχι η αλλαγή μιας κυβέρνησης, αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Και αυτή η πρόταση εξουσίας βεβαίως δεν θα έρθει μετά από προεκλογικά debates, θα είναι έργο του λαού που θα ανακαλύψει τη δύναμή του. Το δίκιο του το ξέρει, ότι αυτός ο πλούτος που παράγεται σ' αυτόν τον τόπο με τα δικά του χέρια και με το δικό του το μυαλό πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία.

Σε αυτό το δρόμο του αγώνα έχουμε ελπίδα να ματαιώσουμε τα χειρότερα, να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις, οποιαδήποτε άλλη διαμαρτυρία και αντίθεση εύκολα το σύστημα μπορεί να την ενσωματώσει και να την εξουδετερώσει.

Γι' αυτό εμείς για άλλη μια φορά θα πούμε ότι η ελπίδα είναι εδώ, ΚΚΕ δυνατό. Πραγματικά η ελπίδα είναι εδώ. Έχοντας συναίσθηση ότι όσο πιο πολλούς ψήφους πάρουμε, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν οι ευθύνες μας. Έχουμε να κάνουμε με ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι ψήφοι αυτοί θα γίνουν μια πολλαπλάσια δύναμη μέσα στο κίνημα και θα αντιπροσωπεύσουν και την πραγματική πίεση απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ


Ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος , του προέδρου Γ. Καρατζαφέρη:

"Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Θεσσαλονίκη και ώρα 10:30 π.μ., στο εκλογικό τμήμα 196 στο 15ο Γυμνάσιο - Λύκειο επί της οδού Καρόλου Ντήλ 24".



Τώρα ξέρεις...μη ξεχνιόμαστε!



Διαβάστε τη συνέχεια...

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE

Οι πιο σημαντικές στιγμές και τα γκολ από τους αγώνες των Ελληνικών ομάδων στο Europa League:

AEK - Μπενφίκα 1-0


Δυναμο Βουκουρεστίου - Παναθηναϊκός 0-1



Διαβάστε τη συνέχεια...

Ε ΝΤΡΟΠΗ...

Επαινέσαμε χθες την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (εδώ) για τον τρόπο που έχει επιλέξει να συσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ και να μην αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ, όπως συνήθιζαν μέχρι τώρα τα μέσα που πρόσκεινται στη κεντροδεξιά παράταξη.

Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το σημερινό, υποτιμητικό για την νοημοσύνη του μέσου Νεοδημοκράτη, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Πως είναι δυνατόν να κοροϊδεύεις τους αναγνώστες σου με τέτοιο τρόπο, πως είναι δυνατόν να επιτρέψεις στον εαυτό σου να εμπαίζετε από τον εσένα τον ίδιο;

" Σαφής η μεταστροφή...", "παίρνει κεφάλι στο φίνις" και άλλα διάφορα διθυραμβικά διαβάζουμε σήμερα στο πρωτοσέλιδο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ.

Ε ντροπή πια!

Καλώς, να προσπαθείς να συσπειρώσεις τον κόσμο σου με εικόνες "νίκης". Καλώς, να εμψυχώνεις τους οπαδούς της παράταξης με βαρύγδουπες φράσεις υπέρ του Αρχηγού σου, που εξωραΐζουν την πραγματικότητα,

Αλλά όταν εμπαίζεις την "κερκίδα" σου, με τέτοιο κατάπτυστο τρόπο είναι...αίσχος είναι ντροπή!


Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δείτε εικόνες και παρακολουθήστε τη χθεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στο Πεδίον του Άρεως:



Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την ομιλία του Γ. Παπανδρέου:









Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ

Και η Ελευθεροτυπία πανηγυρίζει σήμερα...δεν μπορούν να συγκρατηθούν.

Εντάξει μην τους αδικήσουμε όμως, 5,5χρόνια μετά και μεις θα πανηγυρίζαμε!

Με το σύνθημα "Πάμε Μαζί", δίνει λοιπόν και η κατά τ' άλλα μετριοπαθείς Ελευθεροτυπία, το σύνθημα!

Έχουμε ζήσει εκλογές, αλλά στις φετινές, ο νικητής θα πανηγυρίζει επί μέρες. Από σήμερα όπως παρακολουθείτε έχουν αρχίσει να "βγαίνουν στους δρόμους".

Μόνο μη ξεχαστούν και δεν πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν...μερικοί!

Άντε να δούμε...!



Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!


Το ΒΗΜΑ δείχνει να έχει ολοκληρώσει την "κολοτούμπα" του και αναμένεται από Δευτέρα να "παρακαθίσει" στα Κυβερνητικά έδρανα, δίπλα δίπλα με τον κ. Παπανδρέου.

Να δούμε πως θα αντιδράσει ο κ. Παπανδρέου...

"Πράσινο τσουνάμι" και..."γαλάζια κατάρρευση" μας λέει στον τίτλο της η εφημερίδα.

Το κακό ξέρετε πιο είναι...ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούμε να απεμπολίσουμε.

Η μεν ΝΔ δείχνει να καταρρέει, αλλά δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μείνει στα πόδια της τελικά. Το δε ΠΑΣΟΚ, δείχνει να έχει έναν αέρα νίκης που ακόμη δεν είναι σίγουρο πόσο ικανός είναι για να του εξασφαλίσει μια ισχυρή αυτοδυναμία.

Τι συζητάμε τώρα... Η Κυριακή είναι τόσο μα τόσο κοντά, ο χρόνος τέλειωσε για όλους!

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου, των Εθνικών Εκλογών του 2009.

Από Δευτέρα, ξεκίνα το πανηγύρι!


Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ..."

Ενθουσιώδες κλίμα σήμερα στο Έθνος!

Μιλούν γι' αυτοδυναμία, ενώ απεικονίζουν τον κ. Παπανδρέου σαν νικητή των εκλογών, πριν καν ανοίξει η κάλπη.

Σήμερα ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα κι ύστερα έρχονται τα πιο δύσκολα.

Έρχεται η διακυβέρνηση της χώρας...!

Έχει πολλές σκιές και άπλετες καχυποψίες να σβήσει από τις σκέψεις των Ελλήνων, αλλά το σπουδαιότερο...

Έχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας!



Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com