Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

"Η βενζίνη στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνή, η τιμή της εξελίσσεται ανάλογα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, κάθε Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα και το εξωτερικό και η κυβέρνηση προστατεύει τον καταναλωτή."

Είστε ικανοποιημένοι τώρα; Την επόμενη φορά που θα γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας με 40 ή 50 ευρώ (αν έχετε τόσα να διαθέσετε και δεν πείτε να σας βάλουν 5-10 ευρώ), θα νιώσετε μια ανακούφιση ξέροντας όλα τα παραπάνω; Μήπως θα πείτε κι ένα ευχαριστώ στην κυβέρνηση για όσα κάνει;

Μη γελάτε, δεν είναι αστείο. Προφανώς η κυβέρνηση αυτό πιστεύει και προχώρησε σε διαφημιστική καμπάνια για να πει την "αλήθεια για την βενζίνη", αγανακτισμένη από τα "ψέματα" και το "λαϊκισμό", υποστηρίζοντας όλα τα παραπάνω.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές σε κάποιες χώρες. Οτι η αύξηση του ειδικού φόρου κατά 6 λεπτά το λίτρο δεν είναι και λίγο πράγμα. Οτι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι μια απλή καταγραφή που δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν να καταλάβει αν "καλώς" ή "κακώς" αυξάνονται οι τιμές.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, όταν την περασμένη βδομάδα έπεφτε η διεθνής τιμή της βενζίνης και ανέβαιναν οι τιμές στην Ελλάδα, τι συμπέρασμα να βγάλεις, σε ποιον να ρίξεις ευθύνη και το κυριότερο, τι να του κάνεις;

Αν ψάχνει για αλήθειες το υπουργείο, ας ακούσει μερικές:

Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλή για τους Ελληνες. Ο φόρος είναι μεγάλος. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη διαμόρφωση της τιμής και καμία ποινή για όποιον έχει υψηλές τιμές. Ολα ανάγονται στην αγορά και στον καταναλωτή, που μπορεί να... "επιλέξει" τον "φτηνό". Η κυβέρνηση και το υπουργείο ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των εταιρειών και το πολιτικό κόστος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΟΥΛΑ...ΠΟΥΛΑ!

Μετά τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή, που ήδη παραδόθηκαν σε ιδιωτες, σειρά παίρνουν η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και η μεταλλευτική ΛΑΡΚΟ. Λίγες μέρες μετά την απόφαση για εκποίηση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων συνεδρίασε και πάλι χθες και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μέσω της παράδοσης του 23% των μετοχών σε "στρατηγικό επενδυτή" και, παράλληλα, την αναζήτηση επίσης ''στρατηγικού επενδυτή" για την ΛΑΡΚΟ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, σειρά παίρνει η ΕΥΔΑΠ...

Με την περίπτωση της ΕΥΑΘ, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπορευματοποίηση ενός αγαθού, όπως είναι το νερό, με πολλαπλές συνέπειες και επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, όπως φαίνεται, υπάρχει και έντονο παρασκήνιο. Αν και η κυβέρνηση υποκριτικά ισχυρίζεται ότι η εκποίηση της εταιρείας θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού, στην πραγματικότητα οι πολύφερνοι γαμπροί έχουν ήδη βρεθεί και έχουν πάρει θέση μάχης.

Λόγος γίνεται για τις ελληνογαλλικές συμπράξεις, πρώτον, της Ελλάκτωρ (Μπόμπολας - Καλλιστάντση) με τη γαλλική πολυεθνική Suez (κατέχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ) και, δεύτερον, του ομίλου Λάτση με την επίσης γαλλικών συμφερόντων Veolia, η οποία έχει αναπτύξει δραστηριότητες διαχείρισης υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδιαφέρον για την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιδείξει και η ισπανική Aqualia.

Η διάθεση προς πώληση του 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ ήταν ήδη γνωστή στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, καθώς εκπρόσωπος της Suez, με δηλώσεις του στον Τύπο το προηγούμενο Σάββατο (10/7/2009), καλούσε την κυβέρνηση να ...ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σκοπεύει να κάνει με την ΕΥΑΘ. Κάτι που οι κυβερνώντες έπραξαν τρεις μέρες αργότερα. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι στην πολυεθνική Suez, είχε περιέλθει η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Βολιβίας στην προ Ε. Μοράλες εποχή. Γεγονός που είχε πυροδοτήσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του βολιβιανού λαού, ο οποίος ζητούσε ( και τελικά πέτυχε) την εκδίωξη της Suez και επανεθνικοποίηση των εταιρειών διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει σε "στρατηγικό επενδυτή" το 23,02% των μετοχών της εταιρείας, μέσα από την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Προκειμένου, μάλιστα, να περιορίσει τις εύλογες και αναμενόμενες αντιδράσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και μετά την πώληση του 23,02% των μετοχών σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, το 51% της εταιρείας θα παραμένει στα χέρια του Δημοσίου, το οποίο επίσης θα εξακολουθεί να ασκεί την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ, ενώ δε θα θιγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Επιπλέον στον έλεγχο του Δημοσίου, παραμένουν οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής...

Επιχειρούν, δηλαδή, να παρουσιάσουν μία παραπλανητική εικόνα, όπου ο "στρατηγικός επενδυτής" θα αγοράσει απλώς το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ, αλλά, κατά τα άλλα, τον έλεγχο της εταιρείας θα συνεχίσει να τον ασκεί το Δημόσιο. Φυσικά, στη κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι κεφαλαιούχοι, όταν αποφασίζουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, δεν το κάνουν από αγαθοεργία, αλλά επειδή προσδοκούν να κερδίσουν. Επιχειρούν, επίσης, να αποκρύψουν αυτό που λέει η κοινή λογική, ότι οι επιχειρηματίες που θα εισέλθουν στην ΕΥΑΘ, θα την θέσουν και υπό τον έλεγχό τους και, φυσικά, θα έχουν αποφασιστική γνώμη και στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα πουν το νερό νεράκι, καθώς αυτό, ως εμπόρευμα, θα πωλείται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της ιδιωτικής επιχείρησης που το παράγει.

Για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της εταιρείας που κατέχει το Δημόσιο σε "στρατηγικό επενδυτή". Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ έχει επιδείξει ο όμιλος Μυτιληναίου.

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ" ΓΕΓΟΝΟΤΑ!

Υπάρχουν "νονοί" που έχουν τους "δικούς τους" αρχιφύλακες; Φοβερό!

Υπάρχουν μαστροποί που έχουν τους "δικούς τους" αστυνομικούς; Απίστευτο!

Υπάρχουν πολυεθνικές που έχουν τα "δικά τους" κόμματα και "τα χώνουν" στους "δικούς τους" πολιτικούς; Σώπα!

Υπάρχουν επιχειρηματίες που "λαδώνουν" για να κάνουν τις δουλειές τους; Ελα!

Υπάρχουν δημοσιογράφοι που "τα πιάνουν" από επιχειρηματίες; Μπα!

Υπάρχουν σε αυτό τον τόπο (πώς το είχε πει ο πρωθυπουργός; Α, ναι:) "νταβατζήδες" που ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή; Πέφτουμε από τα σύννεφα!

Γίνονται σ' αυτήν τη χώρα "αρπαχτές" και κομπίνες; Ο "καπνός" που βγαίνει περί υπόγειων διασυνδέσεων μεταξύ πολιτικής, εκδοτών, μεγαλοκαρχαριών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλοκομπιναδόρων, χριστεμπόρων και υποκόσμου, να σημαίνει ότι υπάρχει και "φωτιά"; Τσ, τσ, τσ!

Ορισμένοι θέλουν να δείχνουν ότι "παραξενεύονται". Αλλά το παράξενο δεν είναι ότι στις φυλακές, από τις οποίες πάνε κι έρχονται τα ελικόπτερα, που ουδείς έδωσε ποτέ λογαριασμό για τους "περίεργους" θανάτους, που αποτελούν κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και μεταπτυχιακών του εγκλήματος, βασιλεύει ο νόμος των κυκλωμάτων. Το παράξενο είναι που μια ορισμένη κατηγορία (πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων) που συνωστίζεται στη "βιτρίνα" του συστήματος κάνει με όλα αυτά ότι ..."παραξενεύεται"!

Να είχαν μείνει, άραγε, με την ιδέα ότι, είτε στην "ισχυρή" είτε στην "επανιδρυμένη" Ελλάδα με τα πρώην ΣΔΟΕ της και με τους "Συνηγόρους του πολίτου", η διαφθορά εξέλιπε;..

Δεν άκουσαν ποτέ για μεγαλοσχήμονες που βουλώνουν στόματα, μοιράζοντας επιταγές δεξιά και αριστερά;...

Αγνοούν ότι ο κόσμος των στρας και της "καλής κοινωνίας" συναγελάζεται με "προαγωγούς" μέχρι "συνοδούς" πολυτελείας;..

Δεν περιέπεσε τίποτα στην αντίληψή τους για "μυστικά κονδύλια" και μίζες, που σιτίζουν κάθε λογής "τρωκτικά", που, κατά τα λοιπά, το παίζουν τιμητές των πάντων;...

Δεν πήρε το αυτί τους τίποτα για τις ιστορίες σχετικά με το πώς τα μέλη που ανήκουν εις τας τάξεις της εριτίμου παρέας των VIP'S μας "τακτοποιούν" τις "υποθέσεις" τους μέσω "φουσκωτών" και άλλων "αντιπροσώπων";..

Ελειπαν όταν κατά καιρούς ήρθαν στην επιφάνεια σχέσεις εξουσίας του υποκόσμου που αγκαλιάζουν από το ποδόσφαιρο μέχρι τον "πολιτισμό" αυτής της χώρας;..

Ανήκουστα, μας λένε, είναι όλα αυτά. Πράγματι. Μα το πλέον ανήκουστο είναι ότι υποδύονται τους ανήξερους, τους ανύποπτους και τους έκπληκτους. Λες και όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν "ρολόι" στο σύστημά τους και μόνο στις ...φυλακές είναι που τους ξέφυγε "λίγο" το πράγμα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com