Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών δεν εξαιρεί τα παιδιά και τις οικογένειες των μεταναστών, αλλά τους δείχνει εξίσου το σκληρό της πρόσωπο. Το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης των μεταναστών, όπως έχει διαμορφωθεί με σχετική Οδηγία της ΕΕ, την οποία ενσωμάτωσε η ελληνική κυβέρνηση, είναι ενδεικτικό της σκληρής αυτής πολιτικής. Επιπλέον τραγικές διαστάσεις παίρνει και το θέμα των παιδιών των μεταναστών, των μεταναστών β' γενιάς, που παραμένουν χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, κυριολεκτικά σαν να μην υπάρχουν. «Δεν είναι εύκολο να φέρουμε τη γυναίκα και τα παιδιά μας. Κι αν τους φέρουμε στην Ελλάδα, τι θα φάνε; Πού θα μείνουν; Παίρνουμε 600 ευρώ. Με 600 ευρώ θα νοικιάσεις σπίτι;». Αυτά είναι τα λόγια ενός Πακιστανού εργάτη, για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την οικογενειακή επανένωση.

Οι απαιτήσεις που μπαίνουν από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για να φέρει ένας μετανάστης την οικογένειά του στην Ελλάδα, είναι πραγματικά απάνθρωπες. Μεταξύ άλλων η ΕΕ απαιτεί από τον μετανάστη να είναι για δύο χρόνια νόμιμος, να έχει ένα συγκεκριμένο ετήσιο εισόδημα, το οποίο αυξάνεται κάθε φορά αν φέρει τη γυναίκα του ή το παιδί του. Μπορεί να φέρει μόνο τα ανήλικα παιδιά. Κι αν είναι πάνω από 15 χρονών, το παιδί περνάει από τεστ ένταξης. Αν το παιδί είναι πάνω από 18 χρονών και είναι ανάπηρο, πάλι δεν μπορεί να το φέρει. Αν το παιδί είναι κάτω από 18 και είναι παντρεμένο - και υπάρχουν τέτοιες χώρες, που παντρεύονται μικρά τα παιδιά - δεν μπορεί να το φέρει. Πληρώνει ένα υπέρογκο παράβολο και πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 3 - 4 χρόνια. «Εγώ έξι χρόνια έκανα να τους φέρω στην Ελλάδα», συμπληρώνει ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παιδιά μεταναστών, συμπυκνώνει στα λίγα λόγια της η Ζάινα, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε: «Μια φίλη μου έχει δυο παιδιά, το ένα περίπου 18 και το άλλο 12 χρονών. Ακόμα το κράτος δεν έχει δει τα προβλήματα αυτών των παιδιών. Ούτε χαρτιά έχουν. Οταν θέλουν να ταξιδέψουν με τους γονείς τους, τους λένε να πάνε να φέρουν διαβατήρια από τη χώρα τους. Από τη στιγμή που το παιδί έχει γεννηθεί εδώ στην Ελλάδα, έχουν δικαίωμα να πάρουν αυτά τα παιδιά χαρτιά. Αλλά δεν κάνουν τίποτα». Αυτή είναι η κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά εδώ γεννήθηκαν ή εδώ μεγάλωσαν και δεν διαφέρουν καθόλου από τα Ελληνόπουλα. Κι όμως παραμένουν χωρίς χαρτιά. Χωρίς δικαίωμα να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν, να επισκεφτούν τους συγγενείς τους στη χώρα προέλευσής τους.

Τι έχουν να μας εξηγήσουν και να μας προτείνουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές;
Συμφωνούν ή διαφωνούν με την υπάρχουσα Κοινοτική, μεταναστευτική πολιτική;
Θα ακούσαμε κάποια κουβέντα στα τηλεοπτικά μας παράθυρα γι αυτούς τους ανθρώπους;
K. Παπανδρέου που ανήκει η συγκεκριμένη πολιτική, ανάμεσα στο διληματικό, "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα";
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΤΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Λάσπη αντί για νερό τρέχει στις βρύσες των σπιτιών στα Οινόφυτα, εδώ και τρεις μέρες! Μετά από αυτήν την εξέλιξη, έχει διακοπεί η υδροδότηση των σπιτιών και οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό. Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ η κυβέρνηση αρκείται σε πρόστιμα, αντί να πάρει μέτρα, όπως, για παράδειγμα, η εφαρμογή από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Παράλληλα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο, για άμεση κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, που θα μεταφέρει καθαρό νερό στα σπίτια των κατοίκων και στις βρύσες των εργοστασίων. Η ανάγκη για σύγχρονα έργα στην περιοχή, που να εξασφαλίζουν στο λαό και στους εργάτες στη βιομηχανία 100% καθαρό νερό και ατμόσφαιρα, με δημόσιες επενδύσεις χωρίς επιβάρυνση του λαού, γίνεται πια απαραίτητη για την ίδια τη ζωή τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες που έχουν γίνει, εξαιτίας του νερού - λάσπης, που έτρεχε στις βρύσες, αυτές τις μέρες αυξήθηκαν οι δερματολογικές και άλλες ασθένειες στα Οινόφυτα.

Κυβερνήσεις, ΕΕ και βιομήχανοι υπεύθυνοι

Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή των Οινοφύτων με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα έχει μετατραπεί σε έγκλημα διαρκείας με συγκεκριμένους ενόχους: Τους βιομήχανους της περιοχής, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα με την, επί της ουσίας, πολιτική κάλυψη της κυβερνήσης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία εξισώνεται το δηλητήριο του καρκινογενούς εξασθενούς χρωμίου με το απαραίτητο για τον οργανισμό ιχνοστοιχείο του τρισθενούς χρωμίου.

Απόλυτη συνενοχή στο έγκλημα έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Συγκάλυπταν για πάνω από 10 χρόνια τους βιομήχανους και, όταν πια το απόστημα έσπασε και ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η συγκάλυψη, το μόνο που έκαναν ήταν να επιβάλουν κάποια ...πρόστιμα. Πρόστιμα, που το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ότι η περιοχή συνεχίζει να μολύνεται, ο υδροφόρος ορίζοντας εξακολουθεί να τοξινώνεται και οι κάτοικοι και οι εργάτες μιας τεράστιας περιοχής να βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με το θάνατο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Να περιορίσει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους νοσοκομείων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και σε υπαλλήλους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου επιχειρεί η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αποκαλύπτετε σήμερα, ουσιαστικά αποκλείεται από τη διαδικασία της ψηφοφορίας μέρος αυτών των υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τις προϊστάμενες αρχές αυτών των υπηρεσιών.

Ηδη, η εγκύκλιος στέλνεται σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ) και νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα με την επισήμανση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι για το θέμα. Δηλαδή, να ενημερωθούν ότι τους αφαιρείται το δικαίωμα να πάρουν άδεια για να πάνε να ψηφίσουν.

Η εγκύκλιος (αριθμ. 11) του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε στα τέλη Μάρτη έχει θέμα: «Εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Σε αυτήν αναφέρονται ρητά τα εξής:

«...Θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κλπ. στους οποίους επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στους ΟΤΑ α' βαθμού, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της περιφέρειάς τους και να μεριμνήσουν επιπλέον για την ευρεία γνωστοποίηση των παρεχομένων οδηγιών, με κάθε πρόσφορο μέσο».

Στη βούληση των προϊστάμενων αρχών;

Μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθούνταν σε αυτές τις υπηρεσίες ήταν η εξής: Οι ετεροδημότες να παίρνουν την άδεια που δικαιούνται για να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και όσοι ψήφιζαν στον τόπο εργασίας τους να χωρίζονται σε βάρδιες ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από όλους. Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι υπήρχε και το καθεστώς των ειδικών εκλογικών καταλόγων με βάση τους οποίους εργαζόμενοι ή υπηρετούντες ακόμα και στις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία ψήφιζαν στην υπηρεσία τους. Η εγκύκλιος του υπουργείου δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο Προεδρικό Διάταγμα 96/2007, που αφορά στην εκλογική διαδικασία, γίνεται αναφορά στο θέμα των αδειών δημόσιων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 106 παράγραφος 3 αναφέρεται:

«Στους τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου χορηγείται από την αρμόδια προϊσταμένη αρχή, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών κατά την ημέρα της εκλογής, ειδική άδεια απουσίας, που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ' αυτόν. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις».

Το συγκεκριμένο άρθρο προέβλεπε διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση με την εγκύκλιο που αποκαλύπτετε - ακόμα κι αν δεν το αναφέρει ξεκάθαρα - δίνει τη δυνατότητα στους προϊσταμένους να κρίνουν ποιες είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες και πώς αυτές θα καλυφθούν. Δηλαδή, οι προϊστάμενοι θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει άδεια για να ψηφίσει και ποιος θα κριθεί «απαραίτητος» για την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια απουσίας ή άδεια μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com