Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΚΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού επιλέγει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δείχνοντας τους οικονομικούς μετανάστες ως υπεύθυνους για τα δεινά που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Προφανής στόχος αυτών των χειρισμών είναι η εξασφάλιση ανοχής για την εξαπόλυση πογκρόμ κατά των μεταναστών.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πραγματικά ασφυκτική πίεση που ασκείται στα ελληνικά σύνορα από στρατιές πεινασμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, περί τις 3.000 μεταναστών εισέρχονται κάθε βδομάδα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προωθείται σε ελληνικά εδάφη από την Τουρκία.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν, ενόψει του καλοκαιριού», στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που κατά κύριο λόγο συμφωνήθηκε είναι η συστηματοποίηση της προσπάθειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου:

  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία της οργάνωσης ακτοφυλακής της ΕΕ που θα περιπολεί και θα αναχαιτίζει τα «δουλεμπορικά» που μεταφέρουν οικονομικούς πρόσφυγες προς την ΕΕ.
  • Να ενισχυθεί οικονομικά από την ΕΕ, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, αφού η Ελλάδα είναι κυρίως σταθμός των μεταναστών στο δρόμο τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να «συνετισθεί», με ευρωπαϊκή παρέμβαση η Τουρκία, η οποία, αν και έχει υπογράψει σχετικό «πρωτόκολλο επανεισδοχής» ήδη από το 2002, δε συνεργάζεται, με αποτέλεσμα ακόμη και όποιοι από τους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία συλλαμβάνονται, οι τουρκικές αρχές δεν αναλαμβάνουν να τους παραλάβουν.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, η Ντόρα Μπακογιάννη καλλιέργησε το φόβο, λέγοντας πως η «λαθρομετανάστευση» είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Στη σύσκεψη - είπε η υπουργός Μπακογιάννη - ελήφθησαν αποφάσεις για την εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών και υπουργών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενταθούν οι δραστηριότητες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης με έδρα τη Βαρσοβία (FRONTEX)».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΕΡΙ «ΕΝΕΡΓΟΥ» ΚΑΙ «ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ» ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί στους εργαζόμενους η απόφαση με την οποία ο Αρειος Πάγος στερεί από το φύλακα σε παροπλισμένο πλοίο της Ελευσίνας τις μισθολογικές προσαυξήσεις που δικαιούται δουλεύοντας ένα ολόκληρο 12ωρο στη βάρδιά του, Κυριακές και υπερωρίες(δείτε δεξιά, στη στήλη ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ). Ο διαχωρισμός του χρόνου της εφημερίας (εργασίας) σε «γνήσια» και «μη γνήσια - απλή» που κάνει ο Αρειος Πάγος στην απόφασή του, δεν είναι επικίνδυνη μόνο για το λόγο ότι δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και τετελεσμένα σε βάρος των εργαζόμενων.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι διπλά ύπουλο, καθώς αποτελεί προωθημένη ερμηνεία από το Ανώτατο Δικαστήριο της νομοθεσίας που ισχύει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και η οποία, στην παρούσα φάση, επιχειρείται να πάρει τη μορφή οδηγίας, μέσα από το διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργή» και «ανενεργή» - απλήρωτη περίοδο. Από αυτή την άποψη, ο Αρειος Πάγος πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο ώστε να χτυπηθούν θεμελιώδη δικαιώματα που σχετίζονται με το χρόνο εργασίας.

Ερμηνείες στα μέτρα της εργοδοσίας

Η απόφαση του Αρείου Πάγου βασίζεται σε ένα συνδυασμό ερμηνειών παλιότερων νόμων που χρονολογούνται από το 1943 και ορίζουν τα προβλεπόμενα για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Κυρίως όμως βασίζεται σε παλιότερες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, με πρώτη μια που εκδόθηκε το 1973 (501/73), μέσα στις οποίες εισάγονται οι όροι «γνήσια ετοιμότητα για εργασία» και «μη γνήσια ετοιμότητα ή ετοιμότητα κλήσης».

Σύμφωνα με αυτή τη νομολογία, που προκύπτει από την ερμηνεία της σχετικής εθνικής και ευρωενωσιακής νομοθεσίας, η διάκριση στο χρόνο της εφημερίας (εργασίας) που επιχειρεί ο Αρειος Πάγος έχει ως εξής:

  • Γνήσια ετοιμότητα για εργασία. Ο μισθωτός οφείλει να βρίσκεται σε ορισμένο χρόνο και τόπο, διατηρώντας τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις σε ένταση και εγρήγορση για να προσφέρει τις υπηρεσίες του μόλις παραστεί ανάγκη. Σ' αυτή τη μορφή ετοιμότητας θεωρείται ότι υπάρχει πλήρης απασχόληση, ανεξάρτητα αν θα παρουσιασθούν περιστατικά για την παροχή εργασίας και έτσι η ετοιμότητα εξομοιώνεται ολότελα με την κανονική εργασία, γιατί εκτός από τη δέσμευση της ελευθερίας, υπάρχει και εγρήγορση των δυνάμεων του μισθωτού.
  • Μη γνήσια ετοιμότητα ή ετοιμότητα κλήσης. Ο μισθωτός δεν υποχρεούται να έχει σε εγρήγορση τις σωματικές ή πνευματικές του δυνάμεις, έχοντας τη δυνατότητα να κοιμάται ή να βρίσκεται έξω από τον τόπο εργασίας, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή όλες οι διατάξεις του εργατικού δικαίου. Δηλαδή, όταν ο μισθωτός δεν οφείλει κατά τη διάρκεια της απασχολήσεώς του να διατηρεί διαρκώς σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις, για τη χρησιμοποίησή του από τον εργοδότη σε κάθε στιγμή, η σχετική σύμβαση δεν υπόκειται στις διατάξεις ειδικών νόμων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναφορικά με το ελάχιστο όριο αμοιβής, αποζημίωσης για υπερεργασία κλπ. Στην περίπτωση αυτή οφείλεται μόνον ο συμφωνημένος ή ειθισμένος μισθός.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Αρείου Πάγου, τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για προηγούμενες ανάλογες υποθέσεις, «το ζήτημα για το είδος ετοιμότητας εργασίας, αν δηλαδή πρόκειται για γνήσια ετοιμότητα ή μη γνήσια ή ετοιμότητα κλήσης, είναι πραγματικό και θέμα απόδειξης των πραγματικών εκείνων περιστατικών που μπορούν να υπαχθούν στη μια ή στην άλλη περίπτωση».

Τα χειρότερα έρχονται

Στην προκειμένη περίπτωση, ο φύλακας διεκδικούσε πρόσθετες αμοιβές στο μισθό του που στα τέλη του 2001 έφταναν τα 748 ευρώ από υπερωριακή απασχόληση και εργασία τις Κυριακές. Εφαρμόζοντας όμως την παραπάνω διάταξη, το δικαστήριο έκρινε πως ο εργαζόμενος δε δικαιούται τις προβλεπόμενες από το νόμο πρόσθετες αμοιβές, αφού η απασχόλησή του υπόκειται στη δεύτερη κατηγορία της εφημερίας.

Η διάκριση του χρόνου εργασίας πέρα από αυθαίρετη είναι και κατάπτυστη από κάθε άποψη, αφού ο χρόνος εργασίας δεν μπορεί παρά να είναι αδιαίρετος. Στην προκειμένη περίπτωση, ο φύλακας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν ή το ποιες δουλειές έκανε κατά τη διάρκεια της 12ωρης βάρδιάς του, ήταν υποχρεωμένος να παρέχει στον εργοδότη του τις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκε. Δεν μπορούσε να διαθέσει το χρόνο του όπως αυτός ήθελε και όπως θα έκανε σε κάποιο ρεπό ή μια εργάσιμη μέρα. Από αυτή την άποψη, όλο το 12ωρο που βρισκόταν στην υπηρεσία του εργοδότη δεν μπορεί παρά να προσμετράται σαν χρόνος εργασίας, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Το γεγονός εξάλλου ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της σπεύδουν να κατοχυρώσουν με τη μορφή οδηγίας τον «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο εργασίας, δείχνει πως τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει να βαρούν σε βάρος των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις που ντε φάκτο νομιμοποιούν αυτά που σε πολιτικό επίπεδο τώρα γίνονται νόμοι. Στις 27 και 28 Απρίλη έχει οριστεί η τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την οδηγία της ΕΕ σχετικά με το χρόνο εργασίας, η οποία, στη βάση της έκθεσης Σέρκας που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε εδώ κι εδώ), αναμένεται να συμπεριλάβει στις προβλέψεις της και το διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΜΑ: "ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ"

Ο εθελοντισμός, ως απλήρωτη εργασία...αυτό προωθεί έκθεση που έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ένας κάλπικος εθελοντισμός που στόχο έχει
την αύξηση των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Αυτόν τον "εθελοντισμό" προωθεί η Κομισιόν. Το ζήτημα θα θίξουμε αναλυτικά κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη...! Διαβάστε τη συνέχεια...

Η «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ!

Δεν είναι πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τους διακινητές της «τρομοκρατίας των ελλειμμάτων».

Η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν το 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι παρέδωσε έλλειμμα 2,9% και η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι ήταν 7,5%. Το αποτέλεσμα ήταν λιτότητα και «αυξήσεις» που με τις υπογραφές των γαλαζοπράσινων εταίρων στη ΓΣΕΕ κυμάνθηκαν από 7 δεκάρες έως ένα ευρώ στο μεροκάματο του εργαζόμενου.

Τώρα η ίδια «τρομοκρατία» επανέρχεται και μάλιστα διογκωμένη λόγω ...κρίσης. Το υπολόγιζαν στο 3,7%, αλλά τελικά το έλλειμμα είναι 5% όπως μας ανακοίνωσε η «Eurostat» και παραδέχτηκε ο κ. Παπαθανασίου. Το αποτέλεσμα το ίδιο πάντα: Λιτότητα, «πάγωμα» μισθών, καθήλωση των συντάξεων, νέα φοροληστρικά μέτρα αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τον Ιούνη (να περάσουν δηλαδή οι ευρωεκλογές...) «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

Είναι προφανές ότι τα ελλείμματά τους δεν τα προκαλούν αυτοί που καλούνται να τα πληρώσουν. Τα ελλείμματα, για τα οποία ο λαός θα εκβιαστεί να πληρώσει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια σε φόρους, δεν πήγαν στις τσέπες των εργαζομένων. Πήγαν σε άλλες τσέπες.

Μόνο οι 300 του Χρηματιστηρίου είχαν κέρδη το 2008 ύψους 10 δισεκατομμυρίων (δείτε εδώ σχετικό άρθρο) ! Ποσό διπλάσιο από τους φόρους που έχει «ανάγκη» ο κ. Παπαθανασίου. Ας πάει από κει, λοιπόν, να τα πάρει τα 5 δισεκατομμύρια που έχουν συνομολογήσει η κυβέρνηση μαζί με την Κομισιόν ότι θα «χαρατσώσουν» τον ελληνικό λαό. Οσο για τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εργολάβους και τους εφοπλιστές της Σοφοκλέους, θα τους μείνουν άλλα τόσα...

Διαβάστε τη συνέχεια...

Νεα Δημοκρατία - ΠΑ.ΣΟ.Κ. 80 - 73


«Πού πήγαν τα 80 δισ. ευρώ;» που αύξησε το έλλειμμα η ΝΔ από το 2004, ρώτησε χτες ο κ. Παπανδρέου.

Απάντηση: Εκεί που πήγαν και τα άλλα, τα 73 δισ. ευρώ, που αύξησε το χρέος το ΠΑΣΟΚ από το 1999 μέχρι το 2004.

Στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων πάνε τα χρέη που ισόποσα τα αυξάνουν (ίδιοι και σε αυτό!) και ισόποσα τα φορτώνουν στον ελληνικό λαό και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ...ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ...ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Κάθε χρόνο 3.000 προσλήψεις προσωπικού για την Υγεία, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (αν, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση)...

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι με ΠΑΣΟΚ το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, θα έχει προσληφθεί σε ...30 χρόνια. Θα χρειαστεί, δηλαδή, μια ...αρκετά μακριά κυβερνητική θητεία.

Κι ο υπολογισμός ισχύει μόνο αν για το ίδιο διάστημα δε συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει κανένας γιατρός ή νοσηλευτής.

Σίγουρα, πάντως, υπάρχουν κι αυτοί που χαρήκανε με αυτήν την υπόσχεση. Οι ιδιώτες που επενδύουν στο χώρο της Υγείας κι έχουν διασφαλίσει ότι είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ θα αυξάνεται η πελατεία τους.

Γιατί ποια μεγαλύτερη εγγύηση μπορεί να υπάρξει από τη συνεχή υποβάθμιση του όποιου δημόσιου τομέα Υγείας έχει απομείνει από την εμπορευματοποίησή του;

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ...

Ώστε θα βάλει φρένο στην ασυδοσία των τραπεζών το υπουργείο Ανάπτυξης; Θα τους απαγορεύσει τους «καταχρηστικούς όρους» στο δανεισμό και την αποπληρωμή; Εντυπωσιακό...

Όταν, όμως, κάποιος καταφεύγει στα τραπεζικά δάνεια για πράγματα που αυτονόητα έπρεπε να έχει γιατί εργάζεται και παράγει, δε βλέπουν καμία ...κατάχρηση;

Αν ένας μισθωτός χρεωθεί νομιμότατα και χωρίς καταχρηστικούς όρους για καμιά τριανταριά χρόνια με ένα δάνειο που έχει δυσβάσταχτη δόση, τότε ...όλα καλά;

Στην περίπτωση που κάποιος δανείζεται επειδή ο μισθός του δεν αρκεί για τίποτε, όλα είναι νομότυπα και η αγορά λειτουργεί θαυμάσια;

Μάλλον οι κυβερνώντες δεν έχουν κατανοήσει την έννοια της ασυδοσίας. `Η, ακόμη καλύτερα, υποκρίνονται ότι την καταπολεμούν, την ώρα που το μόνο που κάνουν είναι να την θεσμοθετούν και να τη θωρακίζουν...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com