Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

ΠΑΤΡΑ: ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εκεί θα συγκεντρωθούν οι μετανάστες που σήμερα ζουν στον άθλιο καταυλισμό, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Να «μαντρώσει» και να ελέγξει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες που ζουν στον άθλιο αυτοσχέδιο καταυλισμό της Πάτρας στο στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜΑ (περιοχή Ρηγανόκαμπος), επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, έως ότου υλοποιηθεί η αρχική της απόφαση να δημιουργήσει άλλο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στο Δρέπανο του Ρίου «Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών».

Αυτό ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με φορείς του νομού, στο οποίο οι βασικοί συνομιλητές όπως η Νομαρχία Αχαΐας - Δήμος Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) επί της ουσίας συμφωνούν. Οπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η «επιχείρηση» να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μάη και να μεταφερθούν στη ΜΟΜΑ όπου, σημειωτέον, οι υποδομές είναι λειψές. Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους μετανάστες «παράνομους» υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν επιθυμούν πολιτικό άσυλο. Βέβαια, αυτό είναι «μύθος» καθώς απέφυγε να αναφέρει πως όσοι καταθέτουν τα χαρτιά τους φεύγουν άπραγοι. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2007, 1.343 Αφγανοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και μόλις 7 ή 8 το απέκτησαν (ποσοστό μόλις 0,56%).

Διαβάστε τη συνέχεια...

H KATANTIA...

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σφοδρά τα λαϊκά στρώματα στην Ισπανία, με πληθυσμό πάνω από 45 εκατομμύρια κατοίκους και η ανεργία έχει επίσημα φτάσει στο 17%, δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τα νούμερα αυτά σαφώς είναι υποδεέστερα της πραγματικότητας, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις της «μιας μέρας» κάνουν θραύση εδώ και χρόνια.

Έτσι, το γεγονός ότι σε αυτήν την χώρα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αγγελίες σε εφημερίδες, από απελπισμένους άνεργους που πουλούν ζωτικά όργανά τους προκειμένου να ...επιβιώσουν, ήταν μάλλον αναμενόμενο, φαινόμενο που υπάρχει σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, όπου η φτώχεια και η ανέχεια κυριαρχούν. Αυτή είναι η κατάντια του εκμεταλλευτικού συστήματος σε μια χώρα της Ευρώπης. Οι εργαζόμενοι και στη χώρα μας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΜΑ: "ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ" -Γ'-

Αυτό είναι το περιεχόμενο του εθελοντισμού για την ΕΕ: Δεξιότητες, μέσο για τη διά βίου μάθηση, απλήρωτη προϋπηρεσία, και δείγμα «καλής θέλησης», αφοσίωσης στα ιδανικά της ΕΕ. Τελείωσες το σχολείο, το ΙΕΚ, το ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο, και δεν έχεις δουλειά; Κανείς δε σε προσλαμβάνει επειδή δεν έχεις πρακτική εμπειρία; Η λύση της ΕΕ είναι να εργασθείς για λίγο καιρό απλήρωτος και μπορεί αυτό να λειτουργήσει προς όφελός σου. Σίγουρα πάντως ενισχύει «την οικονομική και κοινωνική συνοχή», όπως υπογραμμίζει ο τίτλος της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο παρών σύστημα η εθελοντική εργασία δεν είναι έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν την καρπώνεται ο λαός. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλήρωτη δουλειά, που, σε τελευταία ανάλυση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα οφέλη της τα καρπώνονται οι λίγοι. Οταν μιλάμε για εθελοντισμό, αφορά σε απλήρωτη εργασία συνήθως σε κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος θα έπρεπε να τις παρέχει αποκλειστικά και δωρεάν με δεδομένο ότι εισπράττει χρήματα από τους εργαζόμενους μέσω φορολογίας από το λαό. Ο εθελοντισμός συμβάλλει έτσι ώστε το κράτος να μειώνει συνεχώς από τον προϋπολογισμό τις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και να αυξάνει το μερίδιο εκείνο που δίνει στους κεφαλαιούχους. Και τα ίδια τα εθελοντικά προγράμματα της ΕΕ χρηματοδοτούνται από χρήματα των εργαζομένων των χωρών - μελών της Ενωσης, αλλά την ίδια ώρα υλοποιούνται από εθελοντές εργαζόμενους που δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους.

Η διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο υπάρχει στους εργαζόμενους και στους νέους, διότι βλέπουν παντού γύρω τους τις αδικίες και τις ανισότητες να οξύνονται. Αλλωστε, η συμμετοχή στην κοινωνική πάλη, στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, γίνεται εθελοντικά και συνειδητά με σκοπό τη βελτίωση της ζωής του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης με την ανατροπή της παρούσας κατάστασης. Ωστόσο, σε μια κοινωνία, όπου μια εκμεταλλεύτρια τάξη ζει σε βάρος των εκμεταλλευόμενων τάξεων, ο όρος «κοινωνικό σύνολο» δε «στέκει». Θα «έστεκε» μόνο αν τον παραγόμενο πλούτο καρπωνόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σύνολο της κοινωνίας, αν η ανάπτυξη ήταν σε όφελος του λαού και όχι των κερδών. Αν δηλαδή βελτίωνε αντί να χειροτερεύει τους όρους ζωής της εργατικής τάξης. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Το «κοινωνικό σύνολο» σε μια κοινωνία είναι διαιρεμένο σε τάξεις με ασυμβίβαστες αντιθέσεις και εντελώς αντίθετα συμφέροντα και ως εκ τούτου ο εθελοντισμός που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου δεν πρέπει να αφορά κανένα νέο, καμιά νέα από τα λαϊκά στρώματα.

Ο εθελοντισμός που οργανώνεται από τα μονοπώλια είναι συνυφασμένος με τη λειτουργία και σε όφελος της κυρίαρχης τάξης. Αλλωστε, μόνο ως εξασφάλιση «δεξιότητας» για την πώληση της εργατικής δύναμης ίσως με καλύτερους όρους μπορεί να λογαριαστεί και να παρουσιαστεί. Αντίθετα, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, η αλληλοβοήθεια και συμπαράσταση σε συνδυασμό με την αγωνιστική στάση ζωής είναι τα γνήσια ιδανικά των λαϊκών στρωμάτων. Η ανιδιοτελής προσφορά βρίσκει την πλήρη έκφρασή της σε μια κοινωνία όπου τον πλούτο που παράγεται θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν και η εργασία θα είναι έτσι οργανωμένη ώστε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα προχωράει μπροστά το σύνολο της κοινωνίας.

τέλος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΜΑ: "ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ" -Β'-

Στο πλαίσιο της «Στρατηγικής της Λισαβόνας»

Ο εθελοντισμός υποστηρίζει τους στόχους της Λισαβόνας με τους εξής τρόπους, σύμφωνα με την Εκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2008 από τη ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ.

1. Προαγωγή της απασχολησιμότητας: «Ο εθελοντισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση δεξιοτήτων και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας του εθελοντή. Οι εθελοντές αποκτούν ευρύτατο φάσμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Επιτροπή, οι εθελοντικές δραστηριότητες παρέχουν πολύτιμη άτυπη εμπειρία μάθησης, η οποία καθιστά ικανούς τους νέους να αποκτούν δεξιότητες και διευκολύνει τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην απασχόληση. Ο εθελοντισμός αποτελεί επίσης μέσο διά βίου μάθησης».

2. Προαγωγή της κοινωνικής ένταξης: «Ως ανεπίσημη και άτυπη εμπειρία μάθησης, ο εθελοντισμός προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες σε όσους είναι αποκλεισμένοι από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς επίσης και στους μακροχρόνια άνεργους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές δραστηριότητες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργα. Δεδομένου ότι σχεδόν 1 στους 6 νέους στην ΕΕ εγκαταλείπει το σχολείο πρόωρα και 1 στους 4 νέους ενήλικους (25 - 29 ετών) δεν έχει ολοκληρώσει το ανώτερο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι δεξιότητες που αποκτούν οι εθελοντές μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά πολύτιμες για την πρόσβαση στην απασχόληση και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης».

3. Η οικονομική αξία του
εθελοντισμού: «Σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημίου John Hopkins, με τίτλο "Μέτρηση της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού", ο τομέας των Μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων (ΜΚΙ) συμβάλλει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε πολλές χώρες σχεδόν όσο και ο κατασκευαστικός και χρηματοπιστωτικός τομέας και δύο φορές περισσότερο από τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτόν οφείλεται το 5 - 7% του ΑΕΠ των χωρών όπου έχει διεξαχθεί η έρευνα (Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες)».

συνεχίζεται...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΜΑ: "ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ'' -Α'-

Το περιεχόμενο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην έννοια του εθελοντισμού είναι άσχετο με την ανιδιοτελή προσφορά και αυτό διατυπώνεται με κάθε κυνικότητα: «Ψάχνεις για δουλειά; Είσαι αβέβαιος για τις προοπτικές σου; Αναζητάς νέες εμπειρίες; Εμπρός, γίνε ένας Ευρωπαίος εθελοντής!». Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο σημείο όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Με την απόφαση 1686/98/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιούλη του 1998 εγκαθιδρύθηκε το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία». Ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που ρίχνει η Ενωση σε αυτό το πρόγραμμα είναι η υψηλή χρηματοδότηση, που ανήλθε στα 47,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το έτος 1998 - 1999.

Υπέρτατο «ιδανικό» του εθελοντισμού της ΕΕ, είναι οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα εθελοντικά προγράμματα της Ενωσης αφορούν κύρια τους νέους μέχρι 30 χρόνων, εργαζόμενους στην πιο παραγωγική αλλά και αβέβαιη φάση της ζωής τους: «Δεδομένης της μεγάλης ανεργίας των νέων σε πολλά μέρη της ΕΕ, ο εθελοντισμός αποτελεί μέσο για την κάλυψη του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της σχολικής εκπαίδευσης και της απασχόλησης», αναφέρεται σε πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών στην Ευρώπη τον Ιούλη του 2008.

Γι' αυτό τα κύρια κίνητρα που προσφέρονται ως δέλεαρ στους νέους εθελοντές είναι πρωτίστως η προϋπηρεσία, η απόκτηση δεξιοτήτων και εμπειριών, οι οποίες μάλιστα θα πιστοποιούνται! Καμία σχέση με την ανιδιοτελή προσφορά, την γνήσια αλληλεγγύη και την εθελοντική εργασία προς όφελος της κοινωνίας, τα οποία ως κίνητρα η «κοινωνία των μονοπωλίων» δεν μπορεί εξ ορισμού να προσφέρει.

Και σε άλλο σημείο λέει η πρόταση: «Η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών διασυνοριακού εθελοντισμού για όλους τους νέους στην Ευρώπη θα συμβάλει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία και στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας».

συνεχίζεται...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ...!

«Φίλο της Ελλάδας» αποκάλεσε τον Μ. Μπαρόζο ο Κ. Καραμανλής, επαληθεύοντας για ακόμα μια φορά τη γνωστή λαϊκή ρήση «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». Ο ελληνικός λαός όμως δε θυμάται κανένα «φιλικό» μέτρο ή πολιτική εκ μέρους των Βρυξελλών, τα τελευταία 10 χρόνια. Αντίθετα μόνο μαύρα μαντάτα και δεινά έρχονται από το ευρωοικοδόμημα, που λειτουργεί καθαρά ως χωροφύλακας της κερδοφορίας των μονοπωλίων: «Ευελφάλεια», ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, 65ωρο - 78ωρο, διαχωρισμός του ημερήσιου χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, παράταση του εργάσιμου χρόνου απασχόλησης, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, νέα ΚΑΠ, ιδιωτικοποίηση ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.ο.κ., όλα αυτά και όχι μόνο εκπορεύθηκαν και οργανώθηκαν από την Κομισιόν, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μ. Μπαρόζο. Ασφαλώς τα γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ο Μπαρόζο, ο οποίος, επιχειρώντας να κάνει προεκλογική καμπάνια υπέρ της ΕΕ, το μόνο θετικό που βρήκε να διαφημίσει ήταν τα 20 δισ. από το Δ' ΚΠΣ με τα οποία τάχα επιδεικνύει η ΕΕ την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό. «Ξέχασε» βέβαια να αναφέρει τι απέγιναν τα προηγούμενα τρία πακέτα. Ακριβώς για να μη «μαρτυρήσει» σε ποιες τσέπες θα πάει και το νέο πακέτο... Σ' αυτών τις τσέπες που τ' αρπάζουν από παντού για να ευημερούν τα κέρδη τους. Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΑΤΑΚΑ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Το 'χει ρίξει στις ...μεγάλες φράσεις ο Γιώργος Παπανδρέου, προσπαθώντας μήπως του κάτσει καμιά καλή ατάκα.

«Η δεξιά έχει ημερομηνία λήξης», είναι το τελευταίο του εφεύρημα, αναφερόμενος προφανώς στην κυβέρνηση. Με την πολιτική της «δεξιάς», όμως, τι γίνεται; Έχει ημερομηνία λήξης αυτή;

Γιατί αν κρίνουμε από τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και τις λογικές Σημίτη(1996-2004), μάλλον η δεξιά πολιτική έχει πολύ μέλλον, όσες φορές κι αν εναλλαχθούν τα δυο κόμματα στην κυβέρνηση.

Δυστυχώς (για το ΠΑΣΟΚ), ο κόσμος έχει μυαλό και σκέφτεται. Κι όποιος το κάνει καταλήγει ότι «δεξιά πολιτική» είναι η ακρίβεια, οι πόλεμοι, οι ιδιωτικοποιήσεις, η περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων και άλλα τέτοια...

Οχι η «ατάκα», το επικοινωνιακό προφίλ και η ικανότητα τού να μη δημιουργείς σκάνδαλα (δηλαδή να μη ...σε πιάνουν με τη μίζα στα χέρια).

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΤΣΙ, ΕΤΣΙ...

Α, μάλιστα, αφού στήριξε την «αγορά αυτοκινήτου», τώρα η κυβέρνηση θα στηρίξει και την «αγορά ακινήτου»! Εξαγγέλλει μέτρα ο υπουργός Οικονομίας, πάντα στο όνομα του ελληνικού λαού...

Ελα, όμως, που τελικά όλα τα μέτρα έχουν έναν και μόνο στόχο: Να διατηρηθούν υψηλά τα κέρδη των εταιρειών, ανεξαρτήτως της ...κινητικής κατάστασης των προϊόντων τους.

Ετσι, λοιπόν, η περικοπή των φόρων στο αυτοκίνητο καταλήγει στις τσέπες κατασκευαστών και αντιπροσωπειών, όπως και η όποιοι φορολογικοί περιορισμοί στα σπίτια θα καταλήξουν στα χέρια των εργολάβων.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληρώνουμε κάθε μήνα στις τράπεζες για το αυτονόητο δικαίωμά μας να έχουμε μια στέγη και να μετακινούμαστε.

Για το πρόβλημα της σίτισης δεν ανησυχούμε, το έχει αναλάβει ...εργολαβικά ο Βγενόπουλος (μείωση τιμών στο γάλα και τα σχετικά)!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com