Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Είναι ή δεν είναι έγκλημα η δολοφονία από το κεφάλαιο 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων, που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παγκόσμια από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με ρυθμούς, μάλιστα, αυξανόμενους κατά 10% τα τελευταία χρόνια;

Είναι ή δεν είναι έγκλημα τα 270 εκατομμύρια των εργαζομένων παγκοσμίως που έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και τα 160 εκατομμύρια που υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες;

Είναι ή δεν είναι έγκλημα ο θάνατος 130 και πλέον εργαζομένων στη χώρα μας κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, από εργατικά ατυχήματα και άλλων 2.500 από επαγγελματικές ασθένειες, σύμφωνα με την επίσημη μόνο καταγραφή;

Είναι ή δεν είναι έγκλημα το γεγονός ότι η εργοδοσία τιμωρεί την απεργία με απόλυση, όπως έγινε πρόσφατα στη «Νιούσφον», μετά την κινητοποίηση στις 2 Απρίλη;

Είναι ή δεν είναι έγκλημα ο εκβιασμός «ή αποδέχεσαι μείωση αποδοχών και ωραρίου, ακόμα και αλλαγή του τόπου δουλειάς και κατοικίας, ή απολύεσαι»; Εκβιασμό, τον οποίο, στο όνομα της κρίσης, αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

Είναι ή δεν είναι έγκλημα η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης σε επιχειρήσεις γκέτο, όπως η «ΔΕΛΤΑ» («Vivartia») και άλλες;

Δεν περιμένουμε καμιά απάντηση από τους, κατά τα άλλα, λαλίστατους απολογητές του συστήματος. Αυτοί που έφτασαν στο σημείο να αθωώσουν ακόμα και το ναζισμό για να αναγορεύσουν το κεφάλαιο σε ευεργέτη και τα κόμματά του σε σωτήρες, έστω και αν τα καθημερινά εγκλήματα στους τόπους δουλειάς δίνουν και παίρνουν...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

Μετά την Ουγγαρία, μια ακόμη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Πολωνία καταφεύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και κυρίως για τη στήριξη του εθνικού της νομίσματος. Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη η Ρουμανία, η Λετονία και τελευταία η Τσεχία, άλλες τρεις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η Ουγγαρία τον περασμένο Δεκέμβρη υποχρεώθηκε να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση, αφού μαζί με το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έβλεπε τις ξένες επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους. Τώρα η κυβέρνηση της Πολωνίας χτυπάει την πόρτα του ΔΝΤ ζητώντας βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται το ζλοτ, στο χείλος της κατάρρευσης.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ακολουθώντας πιστά τις ντιρεκτίβες είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ιδιωτικοποίηση των πάντων, κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, πλήρης απελευθέρωση των αγορών.

Οι πολυεθνικές εταιρείες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εκμεταλλεύτηκαν τη φθηνή και καλά ειδικευμένη εργατική δύναμη, αλλά και το καθεστώς των «φορολογικών παραδείσων» για τα κέρδη τους.

Τώρα, καλούνται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης που δημιούργησαν οι πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ, με αφαίρεση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας που υποχρεώθηκε να καταργήσει τον 13ο μισθό των εργαζομένων και άλλα δικαιώματα, για να μπορέσει να πάρει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ;Τα παραπάνω αποσπάσματα σίγουρα θα τα έχετε συναντήσει δημοσιευμένα και σε άλλα blogs. Εμείς επιλέγουμε να τα δημοσιεύσουμε όμως, για έναν βασικό λόγο.
ΠΡΕΠΕΙ εμείς οι νεότεροι να έχουμε ΠΑΝΤΑ, σε κάθε στιγμή της ζωής μας, στο μυαλό μας, ότι πράγματα, δεδομένα για εμάς και την γενιά μας, όπως η Δημοκρατία, κάποτε ήταν τουλάχιστον υπό αμφισβήτηση και κάποτε κάποιοι άνθρωποι αγωνίστηκαν για να τα έχουμε εμείς απλόχερα, στην διάθεση μας και με περισσευούμενη άνεση να τα περιφρονούμε. Χωρίς να συνυπολογίζουμε ότι μια από τις συνέπειες τούτης της περιφρόνησης, μπορεί να είναι, η "Δικτατορία" της απάθειας και του συμβιβασμού - απάθεια για το αύριο, συμβιβασμός για το σήμερα - που εμείς θα έχουμε επιβάλει στην ίδια μας τη ζωή .

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967


Στα 46 χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια πορεία

Ηταν Κυριακή 21 Απριλίου 1963. Δεν έχει ακόμη φέξει για τα καλά κι ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρ. Λαμπράκης κατεβαίνει στο αυτοκίνητό του όπου τοποθετεί ένα μαύρο πανί με το σήμα του πυρηνικού αφοπλισμού και τη λέξη ΕΛΛΑΣ. Το πανί αυτό πριν από 11 ημέρες είχε κάνει την εμφάνιση του στην Αγγλία, όπου ο βουλευτής ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη είχε πάρει μέρος στην πασχαλινή πορεία ειρήνης του Ολντερμάστον.
Στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Γρ. Λαμπράκη μπήκε η γυναίκα του, ο Κύπριος ποιητής Τεύκτρος Ανθίας και η Γιούλια Λιναρδάτου, κι όλοι μαζί ξεκίνησαν για το Μαραθώνα.
Από παντού φαινόταν πως τούτη η μέρα θα κυλούσε πολύ δύσκολα. Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους ήταν εμφανέστατη. Για την ακρίβεια, από τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21 Απριλίου όλη η περιοχή από το Γηροκομείο ως τον τύμβο του Μαραθώνα είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Στην επιχείρηση είχαν κληθεί να «συνεισφέρουν» και διάφορες παρακρατικές οργανώσεις1 όπως η «Αντικομμουνιστική Σταυροφορία», το «Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων», τα μέλη της νεολαίας της ΕΡΕ, η περιβόητη ΕΚΟΦ κ.ο.κ. Ισχυρά μπλόκα από τις δυνάμεις καταστολής, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, είχαν στηθεί στη Λ. Κηφισίας, στο Χολαργό κοντά στο Πεντάγωνο, στην Εκάλη, στην Αγία Παρασκευή, στο Πικέρμι, στη διασταύρωση Ραφήνας, στη Νέα Μάκρη και αλλού, ενώ......

διαβάστε την συνέχεια από το εξαιρετικό αφιέρωμα τουΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΛΑΞΤΕ "ΚΑΥΣΙΜΟ"!!!

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι των ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων). Σκοπός, λέει, είναι η τήρηση των όρων αποθήκευσης, μεταφοράς, τελικής πώλησης και γενικότερα διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων.

Σοβαρά; Τι μας λένε;

Γι' αυτό έχει πάρει και πάλι η βενζίνη την ανηφόρα; Από τους πολλούς ελέγχους;

Καιρός να σταματήσει η πλάκα. Το να γίνεται έλεγχος για την ποιότητα των καυσίμων ή τη σωστή μεταφορά, όπως κι αν γίνεται αυτός και με όποιο προσωπικό, εξοπλισμό κλπ., κακό δεν κάνει.

Αλλά όταν τρέμει η καρδιά σου μόλις πλησιάζεις πρατήριο βενζίνης και κοιτάς να την βγάλεις με όσο γίνεται λιγότερο γέμισμα, η λύση δεν είναι ο έλεγχος για τη μεταφορά, αλλά ο έλεγχος για την τιμή.

Την τιμή που ανεβαίνει ταχύτατα όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και κατεβαίνει με ρυθμούς χελώνας, όταν αυτές οι τιμές μειώνονται κατακόρυφα. Και για την τιμή που ανεβαίνει ακόμα κι όταν μειώνονται οι διεθνείς τιμές.

Αλλά εκεί πού να βάλει χέρι η κυβέρνηση, μόνο μεγάλα λόγια είναι. Και ετοιμάζεται η ΕΕ να μας βάλει «χέρι» για τις συνθήκες ανταγωνισμού. Αυτό τη μάρανε κι αυτήν, αν θα μπορούν όλες οι εταιρίες να μας αδειάζουν την τσέπη και όχι μόνο αυτές που λειτουργούν σήμερα στη χώρα...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ....

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΦΟΥΜΑΡΑ ΛΟΓΩ ΛΑΪΚΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ

Μάταια αναζητεί η κυβέρνηση να βρει κάποια φιλολαϊκά μέτρα, μπας και συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενόψει των ευρωεκλογών. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ούτε πριν, ούτε και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ελλείψει, λοιπόν, ουσιαστικών φιλολαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση πουλάει ακριβά τα ψίχουλα, όπως το επίδομα των 500 ευρώ σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους (δικαιούχους ΕΚΑΣ) που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Επίσης ό,τι λανσάρει ως φιλολαϊκό μέτρο πάει κατ' ευθείαν στις τσέπες των επιχειρηματιών, όπως τα 2,5 δισ. για τη «θωράκιση της απασχόλησης». Ταυτόχρονα, επιδίδεται στο δοκιμασμένο εμπόριο ελπίδων, επιχειρώντας να εγκλωβίσει συνειδήσεις και ψήφους μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών. Για παράδειγμα, έκλεισε πονηρά το μάτι σε 200.000 συμβασιούχους του Δημοσίου, «διαρρέοντας» ότι ίσως μονιμοποιηθούν μέσω του ευρωδικαστηρίου. Βέβαια, επίσημα, προχώρησε σε «χαλαρή» διάψευση, αλλά οι εντυπώσεις και οι φρούδες προσδοκίες μένουν. Τη σκυτάλη πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ, προαναγγέλλοντας ένταξη στο σχέδιο πόλης περίπου 200.000 στρεμμάτων στο Λεκανοπέδιο... Προφανώς, η κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι παρόμοια φτηνά κόλπα έκαναν και οι πράσινοι προκάτοχοί της, αλλά δεν τους έσωσαν, όπως δε θα σώσουν και την ίδια. Το ζήτημα, όμως, είναι να «σωθεί» ο εργαζόμενος λαός. Και άλλος δρόμος δεν υπάρχει, παρά μόνον η κοινωνική συσπείρωση και η αποφασιστική ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης προς αυτήν τη κατεύθυνση.
Διαβάστε τη συνέχεια...
Καλή σας μέρα, χρόνια σας πολλά και Χριστός Ανέστη!

Το πάπλωμα των δυο τελευταίων ημερών μας πλάκωσε σήμερα και ξυπνήσαμε κάπως καθυστερημένα.

Ερχόμαστε σε λιγάκι με ειδήσεις και σχόλια απ' όλο τον κόσμο.

Εδώ κοντά να είστε...
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com