Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΕΡΓΕΙΑ...ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ!!!

Οι ωκεανοί, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη μας, είναι μια τεράστια αποθήκη ενέργειας. Σήμερα οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να αντλήσουν τα αποθέματα της κρυμμένης ενέργειας μέσω ενεργειακών νησιών που θα εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τεχνολογική αυτή ιδέα είναι προϊόν του εφευρέτη αρχιτέκτονα και μηχανικού Dominic Michaelis.


Αρχικά ο Michaelis έδειχνε απογοητευμένος με την εξέλιξη στον τομέα της Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας (ΜΩΘΕ), μια διαδικασία κατά την οποία εξάγεται ενέργεια, εκμεταλλευόμενη τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας (μέχρι 29οC στους τροπικούς κύκλους) και των υδάτων ένα χιλιόμετρο κάτω, οι οποίες είναι συνήθως 5οC.

«Δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη στον τομέα της Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας, έτσι σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να προτείνουμε νέες ωκεάνιες ενεργειακές τεχνολογίες,» σχολιάζει ο Michaelis.

Στηριζόμενοι στις μελέτες του Jacques-Arsène d'Arsonval, ο Dominic Michaelis, ο γιος του Alex Michaelis (επίσης αρχιτέκτονας), και ο Trevor Cooper-Chadwick προχώρησαν στην δημιουργία ενός Ενεργειακού Νησιού, πάνω στο οποίο υπάρχει ένα εργοστάσιο Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας, ανεμογεννήτριες, ηλιακοί συλλέκτες και μετατροπείς ενέργειας από τα κύματα.

«Ένα από αυτά τα εξαγωνικά νησιά μπορεί να παράγει περίπου 520 megawatts ηλεκτρικής ενέργειας (αρκετή ενέργεια για μια μικρή πόλη),» σχολιάζει ο Michaelis.

Ακόμα περισσότερη ενέργεια μπορεί να αποκτηθεί συνδέοντας αρκετά νησιά, τα οποία θα περιέχουν θερμοκήπια, ένα μικρό λιμάνι για πλοία και ένα ξενοδοχείο για τουρίστες.

  • Μια κρύο, μια ζεστό

Ο κύριος λόγος της δημιουργίας ενός Ενεργειακού Νησιού είναι η εκμετάλλευση της ωκεάνιας ενέργειας.

«Το τεράστιο πλεονέκτημα της τεχνικής ΜΩΘΕ είναι η σταθερότητα, η οποία εξασφαλίζει συνεχή λειτουργία όλο το 24ωρο,» αναφέρει ο Michaelis. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν βασίζεται στον ήλιο, στον άνεμο ή τα κύματα, αλλά στη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στο ζεστό νερό στην επιφάνεια και το κρύο στα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανού.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν σε τροπικές περιοχές, όπου η επιφάνεια του νερού είναι περίπου 25οC.

Το θερμό νερό βυθίζεται γύρω από το νησί και χρησιμοποιείται στην εξάτμιση ενός υγρού, το οποίο μπορεί να είναι αλάτι ή αμμωνία. Το αεριοποιημένο υγρό σπρώχνει μια τουρμπίνα, η οποία παράγει ηλεκτρισμό.

Για τη συμπύκνωση του αερίου, θα αντλείται ψυχρό νερό περίπου 5οC, 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτή η συμπύκνωση δημιουργεί πτώση της πίεσης που βοηθάει στην απορρόφηση περισσότερου αερίου μέσα από τις τουρμπίνες.

Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα σε πυρηνικά εργοστάσια, όμως η θερμοκρασιακή διαφορά είναι τεράστια.


Το πρώτο εργοστάσιο Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας κατασκευάστηκε το 1930 στις ακτές της Κούβας και παρήγαγε 22 kilowatts ηλεκτρικής ενέργειας. Έκτοτε έχουν κατασκευαστεί ελάχιστες παρόμοιες εγκαταστάσεις, με την τελευταία προσπάθεια στην Χαβάη, με ένα εργοστάσιο παράγωγής 250-kilowatt. Κανένα όμως από όλα αυτά δεν λειτουργεί σήμερα.

Το κύριο εμπόδιο είναι η αδυναμία μετατροπής μιας σχετικά μικρής θερμοκρασιακής διαφοράς σε ηλεκτρισμό. Στην πραγματικότητα, κάποια από τα πρώτα σχέδια ΜΩΘΕ χρησιμοποίησαν περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορούσαν να παράγουν. Ένα εργοστάσιο ΜΩΘΕ απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας για να αποκτήσει πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες νερού. Το Ενεργειακό Νησί, για παράδειγμα χρειάζεται την άντληση 400 m3 κρύου νερού ανά δευτερόλεπτο.

Για αυτό το λόγο, ο Michaelis ενσωματώνει στο νησί και άλλες ωκεάνιες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν το σταθμό ΜΩΘΕ να γίνει αποδοτικότερος.

  • Τα οφέλη

Η καθαρή ενέργεια που παράγεται από ένα Ενεργειακό Νησί μπορεί να μεταφερθεί στην ακτή μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία υδρογόνου από το νερό. Αυτό το υδρογόνο στη συνέχεια θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ξηρά για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω κυττάρων καυσίμων.

Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός μπορεί να φτάσει τα 9 έως 13 σεντς ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με τη χρηματοδότηση του έργου. Ένα Ενεργειακό Νησί απαιτεί χρηματοδότηση γύρω στα $600 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, ο ηλεκτρισμός δεν είναι το μόνο που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα νησιά.

Εάν το θαλασσινό νερό χρησιμοποιηθεί σε εργοστάσια ΜΩΘΕ, θα υποστεί αφαλάτωση μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης. Για κάθε megawatt ηλεκτρισμού, ένας σταθμός ΜΩΘΕ μπορεί να προσφέρει 300.000 γαλόνια φρέσκου νερού ανά μέρα. Επιπλέον, το κρύο νερό που αναδύεται από τα βάθη των ωκεανών είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να υποστηρίξουν και άλλες μορφές ζωής που ζουν στα ανώτερα στρώματα της θάλασσας.

Διαβάστε τη συνέχεια...

''Πνεύμονες'' πρασίνου σε κίνδυνο...

Πάνω από 6.500 στρέμματα ελεύθερων χώρων, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «πνεύμονες» πρασίνου για το Λεκανοπέδιο, διεκδικούνται από διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και την Εκκλησία, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους. Αυτό δείχνουν, από μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία αναλυτικού ψηφιακού χάρτη που έχει αναρτηθεί στο Ιντερνετ (www.attiko-prasino.gr) και ο οποίος συντάχτηκε από ειδικούς επιστήμονες για λογαριασμό της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, εκτός των άλλων, υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ελεύθεροι χώροι (Ελληνικό, Γουδή, Υμηττός, Ορος Αιγάλεω), που διεκδικούνται από διάφορους φορείς για ...«αξιοποίηση». Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα αναλογούν, κατά μέσο όρο, μόλις 2,55 τετραγωνικά μέτρα αστικού πρασίνου ανά κάτοικο. Μάλιστα, για κάποιες από τις περιοχές αυτές, η αναλογία πέφτει ακόμη περισσότερο, όπως, για παράδειγμα, στο 1 τ.μ. ανά κάτοικο στον Πειραιά και στο 1,31 τ.μ. στη Δυτική Αθήνα.

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των χώρων αυτών κόβοντας την όρεξη των επίδοξων διεκδικητών, αλλά παραδίδουν, η μία μετά την άλλη, τους δημόσιους ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο; Το Κτήμα ΘΩΝ μετατράπηκε σε τσιμεντένιο μεγαθήριο, ο Ιππόδρομος Φαλήρου παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα Νιάρχου, ο Ελαιώνας στην ΠΑΕ ΠΑΟ, το Γουδή τεμαχίζεται εν ονόματι ποικίλων ιδιωτικών συμφερόντων και στο Ελληνικό ετοιμάζονται να φυτρώσουν ...οικόπεδα!

Η εμπορευματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο...

Διαβάστε τη συνέχεια...

Κατάθεση στεφάνων αξημέρωτα!

Πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου, προχτές το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του (αλήθεια σε ποιον τις έκανε αφού στο Πολυτεχνείο εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ψυχή;) είπε μεταξύ άλλων ότι «το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο κοινών προσπαθειών για καλύτερη Παιδεία (...) Αυτή την Παιδεία επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο νέο Ελληνα». Αν πράγματι προσπαθούν να βελτιώσουν την Παιδεία κατά τα οράματα του «Πολυτεχνείου», τότε γιατί άραγε πήγε αξημέρωτα να καταθέσει στεφάνι φοβούμενος τη λαϊκή οργή για το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης; Διαβάστε τη συνέχεια...

Δικομματική συνενοχή!

Ζαλίζουν και μπερδεύουν οι εκατέρωθεν καταγγελίες των δύο μονομάχων για τους ψευδομάρτυρες και τις διασυνδέσεις τους με ανθρώπους της νύχτας αλλά και με τα κόμματα εξουσίας, τα υποκλαπέντα βίντεο, κ.ο.κ. Είναι δύσκολο από την άποψη αυτή για τον απλό εργαζόμενο που δίνει τη μάχη του μεροκάματου και της επιβίωσης να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ισως όμως είναι και περιττό, με την έννοια ότι εδώ και καιρό έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αδιάσειστα στοιχεία για να βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματά τους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν εκχωρήσει δημόσιες εκτάσεις, δάση και λίμνες στη Μονή του Βατοπεδίου, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων. Στο φαγοπότι που ακολούθησε, ενεπλάκησαν, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, επιχειρηματικά συμφέροντα και άνθρωποι της εξουσίας, που μυρίστηκαν άφθονο ψητό και φιλέτα... Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να τα εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τα σκάνδαλα, πριν τα κουκουλώσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός πρέπει να βγάλει την ετυμηγορία του, ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Και πρέπει να τους τιμωρήσει όπως τους αξίζει. Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com