Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΓΙ' ΑΥΡΙΟ...

Aύριο σας έχουμε ένα βαρυσήμαντο θέμα.

Ένα θέμα που δύσκολα θίγουν blogs και ΜΜΕ.

Τίτλος: Ευρωπαϊκή αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Θα σας περιγράψουμε τις επιδιώξεις των ενεργειακών κολοσσών.

Το πως επικαλούνται τις κλιματικές αλλαγές για να κερδίσουν πακτωλό επιδοτήσεων.

Αύριο λοιπόν η Ενέργεια στο "κατάστρωμα" των Πειρατών...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Η μπόχα από το σκάνδαλο που αφορά στο χρηματισμό συνεργατών του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη από τον εφοπλιστή Μανούση, αναδίνει από τη διαπλοκή και τους αδιάρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού και την πολιτική τους και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, από τη φύση της, δεν μπορεί να «αγγίξει» το πραγματικό σκάνδαλο. Που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ο στρατηγικής σημασίας τομέας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι παραδομένος στα νύχια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση της κερδοφορίας του.
Να, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία του πραγματικού σκανδάλου:
  • Από την «πατέντα» των λεγόμενων άγονων γραμμών που «έστησαν» οι εφοπλιστές με τις κυβερνήσεις τους, την 8ετία 2000 - 2008 «τσέπωσαν» 226.822.254,98 ευρώ. Οι επιδοτήσεις εκτοξεύτηκαν από το 2002 με την εφαρμογή του νόμου 2932/2001 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, με βάση τον κανονισμό της ΕΕ 3577/92, τον οποίο έχει επικροτήσει και ο Συνασπισμός.
  • Οι εφοπλιστές σε συμπαιγνία με το υπουργείο Εμπορικού Ναυτικού έχουν χαρακτηρίσει «άγονες» γραμμές τα δύο τρίτα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για να αυξήσουν τις επιδοτήσεις, λεφτά που βγαίνουν από τη λεηλασία του πενιχρού εισοδήματος των φορολογούμενων εργαζομένων.
  • Για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο 2008 - 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ τους έχει εξασφαλίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ νέες επιδοτήσεις. Σε κάθε δρομολόγιο οι εφοπλιστές κερδίζουν 267.315,41 ευρώ!
  • Το καλοκαίρι του 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύοντας το νόμο 2932 του ΠΑΣΟΚ, απελευθέρωσε και το όριο ηλικίας στα ακτοπλοϊκά πλοία, για να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα σαπάκια όπως το ΝΤΑΛΙΑΝΑ του Αγούδημου, που κατασκευάστηκε το 1969, στρώνοντας το έδαφος για νέα ΣΑΜΙΝΑ.
  • Από το 2000 έως το καλοκαίρι του 2008 τα εισιτήρια αυξήθηκαν μέχρι και 376%!
  • Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι τώρα 2.000 ναυτεργάτες έχουν βρεθεί στην ανεργία από την αυθαίρετη ακινητοποίηση πλοίων. Ανεξέλεγκτοι οι εφοπλιστές ακινητοποιούν και δρομολογούν όποτε και για όσο θέλουν τα καράβια τους, αφήνοντας τα νησιά στο έλεος.
  • Την περασμένη βδομάδα ο εφοπλιστής Σπανός έβαλε ανθρώπους του να κλέψουν το πλοίο του ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ που βρίσκεται παρατημένο στην Αλεξανδρούπολη.
  • Στις 5 του Μάρτη ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία η οποία νομιμοποιεί όλες τις απευθείας αναθέσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων που συμφώνησαν μυστικά με εφοπλιστές οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίες δεν πληρούν ούτε τις τυπικές προϋποθέσεις!
  • Ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα για να πετάξουν έξω από τα ελληνικά εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία και τους εναπομείναντες Ελληνες ναυτεργάτες, επειδή ακόμα έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
Ο παραπάνω «κατάλογος» είναι ενδεικτικός. Η κατάσταση στην ακτοπλοΐα, το άθλιο αλισβερίσι εφοπλιστών και κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι η απτή απόδειξη για τους νησιώτες, τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουν τις δυνάμεις τους. Να έρθουν σε ρήξη και σύγκρουση με μια πολιτική που από μόνη της αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο.
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΡΑΣΟΣ...!

Εξαιρετική η νέα θεωρία του προέδρου του ΣΕΒ. Το συνδικαλιστικό κίνημα, λέει, εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο όσων έχουν εργασία...

Σε αντίθεση προφανώς με τον Σύνδεσμο των βιομηχάνων, που έχει την τάση να μεταβληθεί σε ...γραφείο ευρέσεως εργασίας και ανακούφισης των ανέργων.

Εν ολίγοις, για τους καημένους τους άνεργους κόπτονται οι βιομήχανοι και όχι για τα δικά τους κέρδη. Τέτοια καλοσύνη και τέτοιος αλτρουισμός...

Πραγματικά, μας συγκίνησες αγαπητέ πρόεδρε...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μετά τις απολύσεις και την εκ περιτροπής εργασία, οι εργοδότες βρίσκουν το έδαφος να ενταφιάσουν οριστικά και το 8ωρο.


Όλα τα αντεργασιακά «όπλα» βγάζει από το οπλοστάσιό της η εργοδοσία στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι, με την κάλυψη της πολιτικής και της νομοθεσίας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Να απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χτυπώντας ταυτόχρονα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να μη θιγεί η κερδοφορία της επιχείρησης.

Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «σύμβαση» - όπως η διοίκηση τη χαρακτηρίζει - που επιβάλλει στους εργαζόμενους η επιχείρηση «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ» (ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων «Νότος Γκάλερις»), με την οποία προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να έχει στη δούλεψή της εργαζόμενους όσες ώρες την ημέρα θέλει η ίδια και επιβάλλουν οι ανάγκες της κερδοφορίας της.

Στη «σύμβαση» σημειώνεται: «Από σήμερα ο μισθωτός θα εξακολουθήσει απασχολούμενος επί σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως σε πενθήμερη βάση. Ομως οι ώρες αυτές θα κατανέμονται ως εξής: εννέα (9) σε μία ημέρα εργασίας, επτά (7) σε μία άλλη ημέρα εργασίας και από οκτώ (8) σε κάθε άλλη μέρα εργασίας»!

Ξεκαθαρίζει μάλιστα: «Ο εργοδότης μονομερώς και ελευθέρως θα επιλέγει - και θα δικαιούται να αλλάζει - ποια ή ποιες ημέρες εργασίας ο μισθωτός θα απασχολείται οκτώ (8), επτά (7) ή εννέα (9) ώρες. Η επιλογή αυτή ή και τυχόν αλλαγή της δεν μπορεί να αποτελέσει μονομερή βλαπτική μεταβολή, ενώ ο μισθωτός συναινεί ήδη από τώρα στην επιλογή αυτή ή και την τυχόν τροποποίησή της, την αποδέχεται ανεκκλήτως και ανεπιφυλάκτως και παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα να προβαίνει σε αυτές».

Με άλλα λόγια, η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει το ωράριο των εργαζομένων ανάλογα με τις ώρες και τις μέρες που τα καταστήματά της έχουν κίνηση ή προκύπτουν άλλες εργασίες, υποαπασχολώντας τους τις μέρες που η δουλειά είναι πεσμένη. Και παρά το γεγονός ότι στο τέλος κάθε εβδομάδας θα εμφανίζεται σύννομη με το τυπικό 40ωρο, στην ουσία ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το 8ωρο που προβλέπει η Σύμβαση, θα έχει πάει περίπατο, αφού θα εναλλάσσεται με 7ωρα και 9ωρα δουλειάς, δηλαδή ημέρες υποαπασχόλησης ή υπεραπασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο κάθε άλλο παρά προσωρινό είναι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η «σύμβαση».

Αυτά τα αντεργασιακά «όπλα» έφτιαξαν για λογαριασμό της εργοδοσίας οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τα αντιδραστικά τους νομοθετήματα χτύπησαν το 8ωρο, προχώρησαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νομιμοποίησαν τη μερική και ελαστική απασχόληση, την «ενοικίαση» των εργαζομένων κλπ. Υπόλογες απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της συνδικαλιστικής κοινότητας που έβαλαν πλάτη μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα που σήμερα στο όνομα της κρίσης η εργοδοσία αξιοποιεί για να μη θιγούν τα κέρδη της.

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ" ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Σε νέα μέτρα, "ηλεκτρονικού", αυτή τη φορά, φακελώματος των Ευρωπαίων περνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας σε ισχύ την Οδηγία για καταγραφή των διαδικτυακών δεδομένων. Λίστες με τους διαδικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι χρήστες, τα e-mail που ανταλλάσσουν, καθώς και για τις τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου (π.χ. μέσω Skype) αποθηκεύονται υποχρεωτικά από τους παρόχους πρόσβασης (ISP), όπως προκύπτει από την οδηγία της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Το σχέδιο παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ είχε αποφασιστεί ύστερα από βρετανική πρόταση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005. Εγκρίθηκε παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και ορισμένων κυβερνήσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για επέλαση του Μεγάλου Αδελφού. Στη Γερμανία, προσφυγή κατά της συγκεκριμένης οδηγίας εξετάζεται στο δικαστήριο. Η Σουηδία έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει το πανευρωπαϊκό μέτρο. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είναι υποχρεωμένοι από σήμερα να κρατούν αρχεία με τα ηλεκτρονικά μηνύματα και διαδικτυακές τηλεφωνικές συνομιλίες, ακολουθώντας τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται νομικά να αποθηκεύουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνομιλιών για δώδεκα μήνες. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν σε εγκληματολογικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Τα αρχεία θα καταγράφουν την ημερομηνία, την ώρα, τη διάρκεια και τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη. Πάντως, το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας δεν θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία για το πότε τηλεφώνησε κάποιος ή ποια άτομα επικοινώνησαν μεταξύ τους μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών, υποστηρίζει ο SamParr, δικηγόρος που ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες. Αντίθετα, η διευθύντρια του TheNational Council for Civil Liberties, Shami Chakrabarti, χαρακτηρίζει τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων των τηλεπικοινωνιών τρομακτική και εκφράζει την πεποίθηση ότι απειλεί μακροπρόθεσμα τις πολιτικές ελευθερίες.

Με στόχο την καταστολή οποιασδήποτε προσπάθειας λαϊκής οργάνωσης, η ΕΕ με περισσευούμενο, αντιδραστικό, θράσος συντελεί μια προσπάθεια ολοκληρωτικού φακελώματος όλων των Ευρωπαίων. Γνωρίζει ότι οι λαοί που επωμίζονται τις αντιλαϊκέςκοινοτικές κατευθύνσεις, με αποκορύφωμα εκείνες της τελευταίας δεκαετίας, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ανοχής αυτών και θέλουν να προλάβουν ακόμη και το παραμικρό δυνατό βήμα, που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνική αγανάκτηση σε οργανωμένη λαϊκή διαμαρτυρία!
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στους 207 νεκρούς είχε φτάσει μέχρι χτες το βράδυ ο «επίσημος» τραγικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού (τη Δευτέρα τα ξημερώματα με ένταση 5,8 ή 6,3 - δεν έχει διευκρινιστεί - βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και μικρό εστιακό βάθος), που έπληξε την κεντρική Ιταλία, με επίκεντρο τη μεσαιωνική πόλη Λ' Ακουίλα. Νεκρός ανασύρθηκε, τελικά, χτες νωρίς το μεσημέρι ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, ενώ οι τρεις ακόμα Ελληνες φοιτητές, οι Ιωάννα Γιάγια, Διονυσία Κουφολιά και Γιώργος Κωνσταντόπουλος νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα. Πάντως, χτες το βράδυ, το ιταλικό πρακτορείο «Ansa», επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, μετέδωσε πως 228 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο της Λ' Ακουίλα.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, ενώ ένας ισχυρός μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής και έγινε αισθητός έως τη Ρώμη. Εντονη είναι η αγανάκτηση των απλών ανθρώπων, αλλά και επιστημόνων για την ουσιαστικά ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία, τις κακοτεχνίες στην κατασκευή των κτιρίων, σε μια χώρα με σημαντική οικονομική ανάπτυξη, καθώς δεν είναι λίγα τα κτίρια - όχι ιδιαίτερα παλιά - που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως η πολυκατοικία στην οποία διέμενε και ο νεκρός Ελληνας φοιτητής, ήταν χτισμένη πάνω από σπηλιές.

Σημαντικά ερωτηματικά, επίσης, προκύπτουν, τόσο από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και στην έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του αριθμού των αστέγων σε 17.000 από 50.000 που είχαν προηγούμενα ανακοινώσει οι αρχές, πιθανόν για να εξομαλυνθούν οι όποιες καταγγελίες υπάρχουν για ελλείψεις σε αντίσκηνα και σε χώρους φιλοξενίας των σεισμόπληκτων. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι όταν η προτεραιότητα είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες, αυτοί που την πληρώνουν είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Επιχείρηση διασκέδασης των ...εντυπώσεων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε πως 207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τους 1.500 τραυματισμένους, οι 100 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Διευκρίνισε πως από τη Δευτέρα έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια 150 άνθρωποι και παραμένουν αγνοούμενοι 15. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, καθώς στην περιοχή εργάζονταν μη καταγεγραμμένοι μετανάστες, για τους οποίους δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, χτες πως οι 7.000 κρατικοί υπάλληλοι που συμμετέχουν στο έργο της διάσωσης, επιπλέον των εθελοντών, θα συνεχίσουν τις έρευνες για επιζώντες για άλλες 48 ώρες, η δουλειά των οποίων δυσχεραίνεται λόγω των μετασεισμών και τα άσχημων καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αρκετοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί για λεηλασίες και αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν τις περιοχές προς αποφυγή επιπλέον περιστατικών.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ιταλία μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνη της στις ανάγκες των σωστικών συνεργείων, αρνούμενος ξένη βοήθεια.


Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com