Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΑΣΚΗΣΗ «ΗΓΕΜΟΝΑΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αρχίζει την Παρασκευή η άσκηση με τον οποία επιχειρείται να μπει ΝΑΤΟική σφραγίδα στην τουρκική προσπάθεια διχοτόμησης του Αιγαίου.

Παραμένει «άγνωστη» ακόμα, για την ελληνική πλευρά, η στάση που θα τηρήσουν οι «συμμαχικές» χώρες ΗΠΑ, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία, που προβλέπεται να πάρουν μέρος στην τουρκική άσκηση «Ηγεμόνας», μέσω της οποίας η Τουρκία επιδιώκει να δώσει κύρος στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η άσκηση, διάρκειας 18 ημερών, ξεκινάει επίσημα στις 13 Μάρτη, αλλά το ουσιαστικό μέρος της θα αρχίσει στις 15 Μάρτη και αναμένεται να εξελιχθεί στα διεθνή ύδατα του Κρητικού πελάγους και συνολικά του Ανατολικού Αιγαίου, με προτίμηση τις περιοχές που βρίσκονται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, που είναι η νοητή γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, που πάγια προωθείται από την τουρκική πλευρά.

Σημεία τριβής όπου αναμένεται να εκδηλωθούν οι τουρκικές προκλήσεις υπό «συμμαχική» μάλιστα συνοδεία, είναι το πλάτος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, το οποίο Τούρκοι και Αμερικάνοι αμφισβητούν υποστηρίζοντας ότι και στον αέρα ισχύουν τα 6 μίλια όπως και στη θάλασσα. Αλλα θέματα τριβής είναι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα, η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, δηλαδή το γνωστό FIR, που σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό αεροπλοΐας ICAO ανήκει στις ελληνικές αρχές, καθώς το Αιγαίο είναι διάσπαρτο από ελληνικά νησιά, αρμοδιότητα που την αμφισβητεί η Τουρκία, αρνούμενη να υποβάλει σχέδια πτήσης για τα στρατιωτικά της αεροσκάφη και μάλιστα ορισμένες φορές συνεπικουρείται και από τις ΗΠΑ.

Στα πλαίσια αυτών των μεθοδεύσεων γίνεται προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές να πάρει αυτή η άσκηση ΝΑΤΟικό χαρακτήρα. Είναι μια άσκηση η οποία πρώτη φορά γίνεται σε αυτή την κλίμακα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό υπήρξε και ανακοίνωση του αρχηγείου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου όπου γίνεται λόγος για «κοινή ενιαία άσκηση» που «θα διεξαχθεί υπό τη φιλοξενία της Τουρκίας». Πάντως, από πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι η άσκηση δεν είναι ΝΑΤΟική, αφού ούτε σχεδιάστηκε ούτε εκτελείται υπό την ευθύνη ΝΑΤΟικών οργάνων, ωστόσο τόσο το σενάριό της όσο και οι συμμετοχές άλλων ΝΑΤΟικών χωρών προκαλούν ανησυχία και αντίστοιχη κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, θα πάρουν μέρος 10 «συμμαχικά» πολεμικά πλοία - 8 της Βρετανίας, 1 των ΗΠΑ και 1 της Ολλανδίας. Ομως, το γεγονός ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που θα συμμετέχουν θα είναι μόνο τουρκικά ανακουφίζει με έναν τρόπο τους Ελληνες επιτελείς, μιας και δε θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να δίνουν εντολή σε ελληνικά μαχητικά να... αναχαιτίσουν «συμμαχικά» αεροσκάφη, εκτός βέβαια των τουρκικών, με τα οποία βρίσκονται σε καθημερινή αντιπαράθεση στο Αιγαίο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ έφτασε η μάζα του καθαρού κέρδους για 5 από τους τραπεζικούς ομίλους στο 12μηνο του 2008. Και από τη λίστα της αμύθητης κερδοφορίας απουσιάζουν, για την ώρα, μεγάλοι όμιλοι, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, που θα δημοσιεύσουν τα σχετικά στοιχεία στο προσεχές διάστημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα δείγματα γραφής: «Γιούρομπανκ»: 652 εκατ. ευρώ, «Αλφα»: 512 εκατ. ευρώ, Κύπρου: 502 εκατ. ευρώ, «Μαρφίν Πόπουλαρ»: 395 εκατ. ευρώ, Πειραιώς: 315εκατ. ευρώ, κ.ο.κ.

Είναι δηλαδή φανερό πως η κερδοφορία τους καλά κρατεί ακόμη και σε περιόδους κρίσης και αναταράξεων. Σε τελική ανάλυση οι σημερινοί κλαυθμοί της άρχουσας τάξης αφορούν μόνο στο βαθμό συσσώρευσης κέρδους. Η όποια εμφανιζόμενη πτωτική τάση έχει κινητοποιήσει όλα τα αντανακλαστικά κέντρων και οργανισμών που υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως και της ίδιας της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων, κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη εφαρμόζουν σειρά από ρυθμίσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, όπως αυτή που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ. Είναι επίσης φανερό πως έχουν και επεξεργασμένο σχέδιο και πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις τους είναι, όσο ποτέ άλλοτε, ακόμη πιο επικίνδυνες και εγκληματικές. Σήμερα η «συναίνεση» στα σχέδια ΕΕ και κυβέρνησης οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό. Σήμερα, όσο ποτέ, η απάντηση βρίσκεται στη συγκρότηση ενός μαζικού, λαϊκούκινήματος, διεκδικήσεων και ρήξης με το σημερινό κατεστημένο!

Διαβάστε τη συνέχεια...

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ»


Εικόνα «αναβάθμισης» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είχε καλλιεργήσει η Ντ. Μπακογιάννη μετά την επίσκεψή της πριν μερικές βδομάδες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για του λόγου το αληθές μεταφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε δώσει την 1η Μάρτη στην «Καθημερινή».

Ερώτηση: «Πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από την κυβέρνηση Ομπάμα;». Ντ. Μπακογιάννη: «Αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος συνομιλητής, ως στρατηγικός εταίρος. Η Ελλάδα αξιοποιεί τη δραστηριότητά της των τελευταίων τριών ετών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο...». Ερώτηση: «Πώς αντέδρασε η κ. Κλίντον όταν ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις της τελευταίας περιόδου στο Αιγαίο;». Ντ. Μπακογιάννη: «Με ουσιαστική κατανόηση...». Ερώτηση: «Ποια είναι η κύρια διαφορά της Χίλαρι Κλίντον και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από τους προκατόχους τους;». Ντ. Μπακογιάννη: «Διαπίστωσα νέο πνεύμα, ειλικρινή βούληση και επιθυμία για συνεργασία...».

Μετά την προχτεσινή επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αγκυρα, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε και στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά «για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δεν είπε κουβέντα. Κουβέντα δεν έχουν πει από την κυβέρνηση και για την ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου ότι η άσκηση «Ηγεμών», που διχοτομεί το Αιγαίο, είναι άσκηση του ΝΑΤΟ. Προφανώς, αυτό σημαίνει «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ώστε σύντομα «θα έχουμε μια νέα Ολυμπιακή Αεροπορία», κ. Χατζηδάκη; Πολύ ενδιαφέρον. Όμως δεν καταλάβαμε, ποιοι ακριβώς θα την ...«έχουμε».

Στα σίγουρα δε θα «την έχει» ο Έλληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος για τον οποίο οι αεροπορικές μετακινήσεις παραμένουν απαγορευτικές.

Οπωσδήποτε δε θα «την έχουν» οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας, που προφανώς δεν κρίνεται απαραίτητο να έχουν και ...πολλά - πολλά με την ηπειρωτική χώρα.

Σε καμία περίπτωση δε θα «την έχουν» οι εργαζόμενοι σε αυτήν, που αφήνονται στις διαθέσεις της ...αγοράς.

Φυσικά, κάποιοι θα «την έχουν» και δε θα είναι άλλοι από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα την αγοράσουν και θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μεταφορών της χώρας.

Οπότε μάλλον δικαίως χρησιμοποιεί τον πληθυντικό ο υπουργός. Γιατί ακριβώς με αυτά τα συμφέροντα είναι συνταυτισμένος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΛΑ...


Ο κ. Πάγκαλος σε παλιότερη συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» (11/3/2001) και αφού είχε αποπεμφθεί τότε από την κυβέρνηση και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει:

«Καλά θα κάνουν να συμμαζευτούν στο Μαξίμου, γιατί τους έχει πάρει χαμπάρι η κοινή γνώμη του κόμματος και δεν τους αντέχει πια»...

Αυτά, τότε. Χτες, πάντως, τάχτηκε υπέρ του κ. Σημίτη, τον οποίο θεωρεί ότι «έχει όλα τα προσόντα» να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Αν πάρουμε, δηλαδή, τοις μετρητοίς τον κ. Πάγκαλο, φαίνεται ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο κ. Σημίτης (αυτός ήταν τότε επικεφαλής του Μαξίμου) θα ...«συμμαζεύτηκε».

Ενόψει της μεθαυριανής συνάντησης Γ. Παπανδρέου - Κ. Σημίτη να σας θυμίσουμε και κάτι ακόμα: «Τη δεύτερη τετραετία Σημίτη η διαφθορά ήταν πλεόν ορατή δια γυμνού οφθαλμού». (και αυτή η δήλωση του κ. Πάγκαλου είναι).

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com