Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, "ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΗΣ" - μέρος γ΄ -

Με παρελθόν το 1954

Τρίτον, το ειδικό: Η Siemens, ανεξάρτητα από τα όσα της καταμαρτυρούν για τη δραστηριότητά της σε τόσες και τόσες χώρες, είναι απόλυτα βέβαιο ότι στην Ελλάδα δεν κατηγορείται πρώτη φορά ότι προωθεί ύποπτες δοσοληψίες. Το γεγονός ότι η δική της δράση, όπως και η δράση όλων των πολυεθνικών που αλωνίζουν στις χώρες, ήταν πάντα συνδεδεμένη με λαδώματα και υποψίες για εξαγορές πολιτικών, αποδεικνύεται από το ότι και το 1954, είχε εγερθεί θέμα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά την υπογραφή της σύμβασης για «την ανάθεση χωρίς διαγωνισμό στη "Ζήμενς" του εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ και του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε όλη τη χώρα». Μια σύμβαση που όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας οδήγησε σε παραίτηση τον γνωστό Σπύρο Μαρκεζίνη, τότε υπουργό Συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου.

Βέβαια, ακόμα και αυτή η πλευρά, η εμπλοκή της Siemens σε σκάνδαλο το 1954, είναι επίσης αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής στήριξης των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, καρπός των προσπαθειών της εξουσίας να προωθήσει τα τάδε ή τα δείνα οικονομικά συμφέροντα. Οκτώ μήνες μετά την παραίτηση Μαρκεζίνη, είχε αποδειχθεί ότι πίσω από τη σύγκρουσή του με τον Παπάγο βρίσκονταν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία, για την επικράτηση των δικών τους πολυεθνικών.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται σήμερα ποιος είναι βουτηγμένος στο σκάνδαλο περισσότερο από τον άλλον, κάτι που μένει να διευκρινιστεί. Το απόλυτα βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι πέρα από το σκάνδαλο με τα λαδώματα, ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, που αφορά εξίσου και τους δύο, είναι η πολιτική, που, ιστορικά, ακολουθούν οι δύο παρατάξεις στήριξης οικονομικών συμφερόντων που ου δε μια σχέση δεν έχουν με τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Μια πολιτική που για το συγκεκριμένο όμιλο:

  • Ξεκινά το 1900, όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.
  • Το 1931 ιδρύει την Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία.
  • Τα επόμενα χρόνια καταφέρνει και επικρατεί σε βάρος της αγγλικής EasternTelegraph (ασύρματη και ενσύρματη τηλεγραφία).
  • Το 1945, με τη λήξη του πολέμου, δημεύονται τα περιουσιακά της στοιχεία, αφού επρόκειτο για επιχείρηση γερμανικών συμφερόντων.
  • Το 1954, με συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική με τη γερμανική κυβέρνηση, αναλαμβάνει, στην ουσία, το στήσιμο του ΟΤΕ, ο οποίος είχε δημιουργηθεί το 1949.
  • Τη δεκαετία του '80, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ματαιώνει το πρόγραμμα δημιουργίας της κρατικής ΕΛΒΗΛ που θα προωθούσε την είσοδο των ψηφιακών συστημάτων στις τηλεπικοινωνίες και από τότε η Siemens γίνεται προνομιακός εταίρος του κράτους και του ΟΤΕ. Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, το γερμανικό μονοπώλιο έκανε τις δικές του μπίζνες.

Η μόνη βιώσιμη, συμφέρουσα και αποτελεσματική λύση για το λαό συνολικά, είναι η εθνικοποίηση των ομίλων αυτών(όπως η Siemens), ώστε με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας, να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σύστημα αξιοποίησης των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, που θα παίρνει υπόψη του και θα στοχεύει στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ανακατεύεται, κατά καιρούς, η τράπουλα των επιχειρηματικών συμφερόντων και ανάλογα με το πού κλίνει η πλάστιγγα, θα ασχολούμαστε περιπτωσιολογικά με το ένα ή το άλλο σκάνδαλο, ενώ στην ουσία θα μένει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι μια χούφτα πολυεθνικών ενώσεων μπορούν και καταβροχθίζουν ό,τι πιο παραγωγικό, ό,τι πιο χρήσιμο, ό,τι πιο αναγκαίο παράγει η δουλεία των εργαζομένων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, "ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΗΣ" - μέρος β΄ -

Πολιτική παροχής υπηρεσιών

Πρώτον, το γενικό: Τα ζητήματα των σκανδάλων και της διαφθοράς δεν εδράζονται στην εμφάνιση κάποιας "κακιάς" επιχείρησης που εντόπισε τον "επίορκο" πολιτικό και προχώρησαν από κοινού στη βρωμοδουλειά. Πηγάζουν από το γεγονός ότι οι ίδιες οι κοινωνικές σχέσεις, το σύστημα εξυπηρέτησης των μεγαλοσυμφερόντων και των εκπροσώπων του, αξιοποιεί το δημόσιο κορβανά για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ενώσεων. Καμιά απολύτως Siemens δε θα βρισκόταν στο δρόμο μας, στο βαθμό που οι τηλεπικοινωνίες, ο ΟΤΕ ας πούμε για παράδειγμα, ανήκαν, ως δημόσιο αγαθό, αποκλειστικά στο Δημόσιο και αυτό το Δημόσιο είχε φροντίσει να υπάρχουν και οι, επίσης δημόσιες, αναγκαίες επιχειρήσεις για την τροφοδοσία του κεντρικού φορέα με υλικό, εξοπλισμό κλπ. Αντί αυτού, το κράτος δημιούργησε με τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων τον κρατικό ΟΤΕ, ο οποίος, πριν ιδιωτικοποιηθεί οριστικά και πουληθεί στην ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ, αποτέλεσε θερμοκήπιο για να κερδίζει η κάθε Siemens. Το ίδιο το κράτος δημιουργεί το έδαφος και τις προϋποθέσεις για "διαπραγματεύσεις", "αναθέσεις", "προμήθειες", που κατά κανόνα και σχεδόν χωρίς εξαίρεση εμπεριέχουν το στοιχείο της, άμεσης ή έμμεσης, συναλλαγής με διάφορες μορφές:

Πρώτα και κύρια, οι θεσμοθετημένες "προμήθειες", οι "μεσιτείες" που παίρνουν οι διάφοροι πράκτορες - μεσάζοντες, στο βαθμό που καταφέρουν να προωθήσουν τα συμφέροντα της μιας έναντι άλλης επιχείρησης. Οι εκπτώσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις στο ύψος της δαπάνης μιας σύμβασης. Οι κατασκευαστικές εργασίες που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες στα νοσοκομεία όταν προωθούνται τα δικά τους φάρμακα. Οι κρουαζιέρες και τα ταξίδια αναψυχής που προσφέρουν μία σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, γιατρούς, μηχανικούς κλπ. Και γιατί παρακαλώ, αφού μια εταιρεία που προσπαθεί να "χτυπήσει" μια δουλειά μετέρχεται τέτοιων επικοινωνιακών πρακτικών, μπορεί ο οποιοσδήποτε να θεωρήσει ότι είναι εκτός ημερήσιας διάταξης το άμεσο, το απευθείας, το προσωπικό λάδωμα; Ισα ίσα, από ένα σημείο και μετά, οι επιχειρήσεις το επιδιώκουν, γιατί μπορεί να τους κοστίζει λίγο ακριβότερα, ωστόσο έχουν για πάντα στο χέρι κόμματα και κυβερνήσεις.

Δεύτερον το ...ανταγωνιστικό: Οι περισσότερες από τις αμφισβητούμενης νομιμότητας μέθοδοι που χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη στα πλαίσια της σύμφυσής του με το κράτος για το ξεζούμισμα του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι θα έμεναν στο βαθύ σκοτάδι, αν η κοινή πορεία των κεφαλαιούχων δεν περνούσε μέσα από το μεταξύ τους αδυσώπητο ανταγωνισμό. Μέσα από την προσπάθεια της κάθε επιχειρηματικής ομάδας να επικρατήσει σε βάρος κάποιας άλλης. Οταν αυτός ακριβώς ο ανταγωνισμός φτάνει σε κάποια όρια και εκτιμάται ότι ήρθε η στιγμή να επέλθουν ανακατατάξεις στις δουλειές και τις αγορές, βγάζει ο ένας στην επιφάνεια τα άπλυτα του άλλου. `Η, μάλλον, κάποιο μέρος από αυτά τα άπλυτα. Αυτό έγινε και τώρα με την Siemens που βρέθηκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις αμερικανικές πολυεθνικές, που έχαναν τη μία δουλειά μετά την άλλη, ακόμα και μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αίφνης ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα με τις μίζες και τις άλλες ...ευαγείς δραστηριότητες του γερμανικού κολοσσού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, "ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΗΣ"

Οι ατέρμονες συζητήσεις για τις διαδρομές που ακολούθησαν οι μίζες που πλήρωνε η Siemens, προκειμένου να κλείσει διάφορες χρυσοφόρες μπίζνες στη χώρα, μπορεί να διεγείρουν το ενδιαφέρον για πρόσωπα, ποσά και καταστάσεις, ο τρόπος όμως που γίνονται, ίσως, διευκολύνει να παραμένει στο ημίφως η βαθύτερη ουσία του προβλήματος που βρίσκεται πίσω από τέτοιου είδους φαινόμενα. Η αντιλαϊκή πολιτική, η πολιτική συνύφανση του κράτους με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Το σκάνδαλο με τις παράνομες συναλλαγές και τα λαδώματα είναι παραπάνω από υπαρκτό. Όχι μόνο και απλά επειδή κοντά στα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση υπάρχουν και επίσημες ομολογίες (Τσουκάτος κλπ.), αλλά και επειδή (για να μη μας νομίζουν μονίμως αφελείς) όλοι μας γνωρίζουμε ότι στην αρένα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, η μίζα και το λάδωμα κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Είτε βγαίνουν τα στοιχεία στο φως, είτε όχι.

Να διευκρινίσουμε λοιπόν ότι, όσοι ενέχονται σε παράνομες δοσοληψίες και σκάνδαλα, πρέπει να εντοπιστούν, να τιμωρηθούν και να πάνε φυλακή, αλλά οι υπόλοιποι οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι και σαράντα Εξεταστικές Επιτροπές να γίνουν, το φαινόμενο της μίζας δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν και να αναπαράγονται οι συγκεκριμένες σχέσεις κράτους - επιχειρήσεων. Ακόμα κι αν οι τρέχουσες ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών ομάδων, μέσα κι έξω από τη χώρα, οδηγούν σε αποκαλύψεις που συνδέονται με τις μίζες της Siemens, αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε άλλους τομείς, για άλλες δουλειές με το Δημόσιο, θα σταματήσουν να πιέζουν για τις μπίζνες χρησιμοποιώντας τις μίζες.

Να πούμε κάτι επιπλέον; Ακόμα και το γεγονός ότι σήμερα βγήκαν στη φόρα οι βρωμιές της Siemens και των κομμάτων του δικομματισμού, που εναλλάξ τα 'πιαναν από την πολυεθνική, δε σημαίνει ότι αποκλείεται να ξαναπιαστούν οι ίδιοι στα πράσα, αύριο μεθαύριο. Η σιγουριά με την οποία διατυπώνεται αυτή η άποψη στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία παραθέτουμε στη συνέχεια...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ...

Τελικά, ενα μικρό "σοκ", όπως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήθελε αυτή η κυβέρνηση για να συνέλθει.

Εκτοτε ...άρχισε τα θαύματα, τις μαγείες και επιδεικνύει πρωτοφανή αποτελεσματικότητα.

Οχι μόνον έδιωξε τη γρίπη από την Ελλάδα (που είναι ασφαλής, όπως λέει ο υπουργός Υγείας).

Οχι μόνο θα μας απαλλάξει από αυτά τα μιάσματα, τους "λαθρομετανάστες", που μολύνουν την καθημερινότητά μας...

Οχι μόνο θα κάνει "εσωτερική κάθαρση", αρχής γενομένης από την αποχώρηση Ρουσόπουλου από την πολιτική...

Αλλά θα μπορούμε να αγοράσουμε πάμφθηνα κλιματιστικά και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες θα κάνουν και καλό στο περιβάλλον (σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης)!

Με ένα σμπάρο, δηλαδή, όχι δύο, αλλά πολλά τρυγόνια! Και "διαφάνεια", και "χτύπημα της ακρίβειας", και "ασφάλεια του πολίτη", και "οικολογία".

Ας πάνε τώρα να "χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο" όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ΝΔ, ή, ακόμη χειρότερα, έριξαν ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. ή Οικολόγους!

Εν ολίγοις, οι επικοινωνιολόγοι πιάσανε δουλειά, κι αυτό σημαίνει πως το ...δούλεμα θα πάει σύννεφο. "Κυβέρνηση είμαστε", σκέφτονται, "ας κάνουμε παιχνίδι"!

Τώρα, για κάτι άλλα θεματάκια, όπως τα μέτρα των Βρυξελλών για νέες εργασιακές κατευθύνσεις, είναι εκτός επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Με αυτά, όχι απλά δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν, αλλά, αντίθετα, θα προσπαθήσουν να τα περάσουν όσο πιο σιωπηλά, διακριτικά και γρήγορα γίνεται. Θα βοηθήσει, άλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ, πάντα το κάνει σε κάτι τέτοια.

Αλλωστε, αυτά όσο λιγότερο συζητούνται, τόσο το καλύτερο. Οπως και να έχει, σε επικείμενες εκλογές έχουν το μυαλό τους (όποτε κι αν γίνουν) άρα είναι προτιμότερο να κρατούν τον κόσμο κοιμισμένο.

Τα γνωστά και συνήθη, δηλαδή...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com