Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Τα «ψιλά» έχουν ψωμί!



Πολύς κόσμος δε δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στα «ψιλά» των εφημερίδων. Κακώς, γιατί αυτά μιλάνε ...δυσανάλογα με το χώρο που πιάνουν. Βέβαια, χρειάζεται μια τεχνική στο διάβασμα. Ο αναγνώστης πρέπει να είναι εξασκημένος στα «λίγα λόγια». Να αρπάζει, δηλαδή, την είδηση και στη συνέχεια να κάνει τις δικές του επεξεργασίες, τους δικούς του συνειρμούς. Σίγουρα, από τα «ψιλά» των εφημερίδων μπορούν να βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Διάβασα, για παράδειγμα, στα «ψιλά» μιας εφημερίδας, ότι «στα βαφτίσια της κόρης του Νίκου Παπανδρέου, που έγιναν σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο και τα ευλόγησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, παραβρέθηκε και ο Αμερικάνος πρεσβευτής στην Αθήνα». Ασφαλώς πολλοί λίγοι θα έδωσαν σημασία στην «ψιλή» είδηση. Ωστόσο αυτή, που μπορεί και να είναι τελείως ...αθώα, οδηγεί, μπορεί να οδηγήσει, σε μεγάλες πολιτικές συζητήσεις. Εγώ θα βάλω απλώς ένα ερώτημα: Ο πρεσβευτής ανήκει στο «στενό οικογενειακό κύκλο» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Είναι συγγενής πρώτου βαθμού; Εκτός αν συνόδευε τον αρχιεπίσκοπο, οπότε ...απαλλάσσεται ο κ. Παπανδρέου και το πρόβλημα μεταφέρεται στον κ. Ιερώνυμο!

Μια άλλη είδηση των «ψιλών» έλεγε ότι «ο καταδικασθείς μαζί με τον κ. Κεφαλογιάννη για «υπόθαλψη εγκληματία» (ναρκωτικά), κ. Σπανουδάκης, εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του («περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης»)! Και αυτή η είδηση έχει ...βάθος! Αν, δε, προσθέσουμε δίπλα της και την είδηση - σύμπτωση, που και αυτή πέρασε στα «ψιλά», ότι τις ίδιες περίπου ώρες που ο πατέρας Κεφαλογιάννης καταδικαζόταν «για υπόθαλψη εγκληματία» (ναρκωτικά), η βουλευτής κόρη του, συνοδεύοντας τον υφυπουργό Παιδείας παρακαλώ, επισκεπτόταν τα περίφημα Ζωνιανά, τότε το ζήτημα απαιτεί σίγουρα ...ψυχίατρο! Του καθένα το μυαλό πάει και πού δεν πάει!

Στα «ψιλά», επίσης, πέρασε και η αθλητική είδηση, η οποία έλεγε πως στο τελευταίο ματς του Αρη, από τους 14 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, κανένας δεν ήταν Ελληνας (δυο Ελληνες ζέσταιναν τον πάγκο, οι υπόλοιποι είχαν πεταχτεί στα αζήτητα). Πόσα χρήσιμα συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις και από αυτήν την «ψιλή» είδηση: Ανεργία για τους Ελληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, Εθνική Ελλάδας χωρίς νέους παίχτες, συναισθηματική μεταλλαγή των φιλάθλων. Σήμερα, πια, δεν αγαπάνε ομάδα, αγαπάνε Ανώνυμες Εταιρείες! Α, για να μην παρεξηγηθούμε: Περίπου την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι άλλες ομάδες!

«Το προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», γράφουν τα «ψιλά» των εφημερίδων, «αναμένεται να μειωθεί κατά 5.5 μήνες το 2020 λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Βέβαια τα «ψιλά», ελλείψει χώρου, δεν ψάχνουν να βρουν τους υπεύθυνους. Δουλειά του αναγνώστη, λοιπόν, να μεγαλώσει την είδηση. Να ερευνήσει, να μάθει, να τιμωρήσει! Η είδηση, αυτή καθ' εαυτή, παρότι «ψιλή», κάνει τη δουλειά της.

Στα «ψιλά», επίσης, πέρασε και ένας «μικρός» απολογισμός του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, σε συνδυασμό με τη θητεία του φρανκικού καθεστώτος. Πάνω από 500.000 τα θύματα. Ο φασίστες χρεώνονται με περισσότερες από 75.000 εκτελέσεις και με περισσότερες από 30.000 εξαφανίσεις. Η «ψιλή» είδηση, η οποία βέβαια δεν είναι καινούρια, με αναστάτωσε, γιατί στην ίδια εφημερίδα διάβασα τον ολοσέλιδο τίτλο - παρότρυνση γνωστού και καλού Ελληνα σκηνοθέτη, ο οποίος μας καλούσε να «συμφιλιωθούμε πια με τον Εμφύλιο». Θα στείλω την παρότρυνσή του και στην Ισπανία!

«Το Λέτσενγκ», γράφουν τα «ψιλά», «είναι από τα παραγωγικότερα και επικερδέστερα αδαμαντωρυχεία στον κόσμο(Gem Diamonds - Χρηματιστήριο Λονδίνου). Το Λεσότο, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται το Λέτσενγκ, είναι από τις φτωχότερες, αν όχι η φτωχότερη χώρα της Αφρικής. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου. Η αξία του δεν μπορεί να υπολογιστεί για την ώρα. Το Λεσότο, πάντως, λιμοκτονεί! Και θα λιμοκτονεί και μετά την οικονομική αξιολόγηση του διαμαντιού, που διαθέτει «εξαιρετικό χρώμα και υψηλή καθαρότητα».

Δε θα συνεχίσω. Θέλω, όμως, να σας παροτρύνω να διαβάζετε τα «ψιλά» των εφημερίδων. Πολλά από αυτά, αν όχι τα περισσότερα, εμπεριέχουν συμπυκνωμένες μεγάλες ειδήσεις. Ειδήσεις, που, οπωσδήποτε, απαιτούν επεξεργασία. Σας βεβαιώνω, όμως, πως στο εσωτερικό τους κρύβονται τεράστιες εκρήξεις! «Απολυμένοι Ινδοί εργάτες λιντσάρισαν τον διευθυντή ιταλικής εταιρείας». Οχτώ λέξεις, που τα λένε όλα!

Δημοσίευση: Βαγγέλης Σοφίου (αναγνώστης)

Διαβάστε τη συνέχεια...

Υγεία σε πλήρη ιδιωτικοποίηση!

Ακόμα μεγαλύτερους μποναμάδες για τους επιχειρηματίες της Υγείας επιφύλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2007, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, που στην κυριολεξία διαμόρφωσαν το πιο ιδανικό θερμοκήπιο για την κερδοφορία του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Η διαπίστωση αυτή έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τα απάνθρωπα θεραπευτικά πρωτόκολλα με άγριους περιορισμούς για τα λαϊκά στρώματα που ήδη υποβάλλονται σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Απ' τη μελέτη της «Hellastat ΑΕ» προκύπτουν (βλέπε και Πίνακα) τα εξής στοιχεία:

  • Ο Συνολικός Κύκλος των Εργασιών (δηλαδή ο τζίρος) των 333 εταιρειών το 2007 διαμορφώθηκε σε 1.837,24 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση 13,24% σε σχέση με το 2006. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, «8 στις 10 εταιρείες (79%) βελτίωσαν τον κύκλο των εργασιών τους οδηγώντας τη λεγόμενη μέση μεταβολή πωλήσεων των εταιριών στο 12,3%, επίπεδο που υπερβαίνει την αντίστοιχη μεταβολή της τριετίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα».
  • Τα Μεικτά Αποτελέσματα - σε γενικές γραμμές προκύπτουν αν απ' το τζίρο αφαιρεθούν τα ετήσια έξοδα λειτουργίας - έφτασαν τα 429,23 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση 16% σε σχέση με το 2006. «Η μεγαλύτερη σε σχέση με τις πωλήσεις βελτίωση αντανακλάται στη σημαντική άνοδο του περιθωρίου κερδοφορίας σε 39,8% (από 36,7% το 2005 και 37,3% το 2006)» σημειώνεται στη μελέτη. Ως περιθώριο κέρδους θεωρείται ο λόγος των μεικτών κερδών (αποτελεσμάτων) προς τον κύκλο εργασιών.
  • Τα ΚΠΤΦΑ έφτασαν σε 309,32 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,14% σε σχέση με το 2006. Τα ΚΠΤΦΑ είναι τα αποτελέσματα μετά την αφαίρεση του συνόλου των λειτουργικών εξόδων - όπως σημειώνεται στην έκθεση - και αποτελούν «ένα από τα βασικότερα μέτρα της ποιότητας και σταθερότητας των κερδών αφού δεν περιλαμβάνει έκτακτα αποτελέσματα». Μάλιστα, οι 254 επιχειρήσεις (84,3%) ήταν κερδοφόρες ενώ οι περισσότερες από αυτές βελτίωσαν τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.
  • Τα Κέρδη Προ Φόρων (ΚΠΦ) αυξήθηκαν κατά 36,38% φτάνοντας τα 209,58 εκατ. ευρώ (έναντι 153,67 εκατ. ευρώ το 2006 και 114,81 εκατ. ευρώ το 2005). Τα ΚΠΦ είναι τα καθαρά αποτελέσματα και προκύπτουν απ' την άθροιση όλων των εσόδων και την αφαίρεση όλων των εξόδων.
Συγκέντρωση στα χέρια των μεγάλων Ομίλων



Οι πέντε εταιρείες το 2007 εκπροσωπούν το 39,6% της αξίας της αγοράς έναντι 37,2% το 2006, «ενισχύοντας έτσι την τάση συγκέντρωσης της αγοράς μέσω των εξαγορών και απορροφήσεων», ενώ οι «επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους χάνουν σταδιακά μέρος της ανταγωνιστικότητας στην αγορά» όπως σημειώνεται στην έκθεση. Δηλαδή, στο χώρο της Υγείας εκδηλώνεται άγριος ανταγωνισμός και σταδιακά κυριαρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τους οποίους ευνοεί η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο με τις ρυθμίσεις το Σεπτέμβρη 2007 όσο και με το υπό προώθηση Προεδρικό Διάταγμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το οποίο αίρεται κάθε περιορισμός στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Λόγω της ψηλής απόδοσης στην Υγεία, έχουν μετακινηθεί σ' αυτό το χώρο «κεφάλαια από διάφορους άλλους κλάδους, καθώς επίσης και από άλλες χώρες», όπως σημειώνεται στην έκθεση. Εκτός όμως από εισδοχή κεφαλαίων, η Ελλάδα προσφέρεται και ως χώρος βάσης για επιχειρηματικές εξορμήσεις στην Υγεία σε «αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης».

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη βδομάδα η «Interamerican» -αποτελεί πλέον τμήμα του Ομίλου «Eureko», που δρα σε 12 χώρες της Ευρώπης - παρουσίασε στις 23.9.2008 το Σύστημα Υγείας MEDISYSTEM με 1.000 γιατρούς, 184 διαγνωστικά κέντρα και μία κλινική σε πανελλαδική κλίμακα. Επικεντρώνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου ήδη ο ιδιωτικός τομέας παρέχει το 75% των υπηρεσιών αλλά προσδοκά στις νέες ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επίσης, προσδοκά στη νοσηλεία της μιας μέρας και στην εκχώρηση τομέων των νοσοκομείων μέσω των Συμπράξεων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). (Στις ΣΔΙΤ περιλαμβάνουν κάθε είδους σύμβαση με τα δημόσια νοσοκομεία, όπως η εκχώρηση του 20% των κρεβατιών, που μπορεί να γίνει με βάση το νόμο 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ).

Διευκολύνουν οι ελλείψεις

Αυτές οι «ισχυρές τάσεις ανάπτυξης, η συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλους ομίλους, οι υψηλές δαπάνες σε τεχνολογία και εξειδικευμένο προσωπικό και η προσπάθεια εξειδίκευσης των παρεχόμενων υπηρεσιών» - που αναφέρονται στην έκθεση - αποκαλύπτουν τη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα απ' τις κυβερνήσεις του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική η πρώτη σε ιεράρχηση από «ευνοϊκών προοπτικών για επενδύσεις κεφαλαίων στο χώρο της υγείας», που αναφέρεται στην έκθεση: «Πηγάζει, υπογραμμίζεται, από τα διαρθρωτικά προβλήματα του ΕΣΥ, που εντοπίζονται κυρίως σε ελλιπείς υποδομές, στην τεχνολογική υστέρηση, στην έλλειψη κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, στις αιτίες, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται και οι εξής:

-- Η γεωγραφική ανισοκατανομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων η οποία δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών μικρότερων περιφερειακών μονάδων και κέντρων υγείας, είτε μέσω δημιουργίας νέων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

-- Η επέκταση των ιδιωτικών κλινικών σε νέα εξειδικευμένα τμήματα με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αρκετοί όμιλοι περιλαμβάνουν, εκτός από γενικές κλινικές, τμήματα μαιευτικής κλινικής, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, βλαστοκύτταρα και διαγνωστικά κέντρα.

Προτεραιότητα στα χαράτσια των ηλικιωμένων

Στη μελέτη, όπως συμβαίνει σε όλες τις προσεγγίσεις μέχρι σήμερα - δεν αναφέρεται η προέλευση των εσόδων του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Πάντως, σύμφωνα με μια μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (παρουσιάστηκε στις 14.12.2007 στο 3ο Συνέδριο των Οικονομικών της Υγείας) τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ) πληρώνουν το 52-60% του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και μαιευτικών κλινικών.

Η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, οδηγούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης. Ετσι κάθε νοικοκυριό υποχρεώνεται να πληρώνει κάθε μήνα 128,27 ευρώ για υπηρεσίες Υγείας (Ερευνα των Οικογενειακών προϋπολογισμών 2004/5).

Μάλιστα, τα μεγαλύτερα χαράτσια τα πληρώνουν οι ηλικιωμένοι σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία στα νοσοκομεία. Στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ για το 2008 σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το ημερήσιο κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλουν οι πολίτες άνω των 50 ετών, πέραν των δαπανών που πραγματοποιούν για αυτούς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 194 ευρώ για τους άντρες και 288 για τις γυναίκες. Στην Ελλάδα μόνο το 10% των πολιτών καλύπτονται από ιδιωτικά συμβόλαια υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών και το μεγάλο μέρος των αυξημένων ιδιωτικών δαπανών το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες».




Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com