Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

40% των συνολικών δαπανών Υγείας ανέρχονται τα χρήματα που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους

Στο 40% των συνολικών δαπανών Υγείας ανέρχονται τα χρήματα που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους, την τελευταία οχταετία

Τα χαράτσια για υπηρεσίες Υγείας που επέβαλαν στα λαϊκά στρώματα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία δεκαπενταετία φαίνεται να παγιώνονται σε 40% επί των συνολικών δαπανών Υγείας.

Αυτό προκύπτει μετά και από όλες τις αναθεωρήσεις Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των ακριβοπληρωμένων απ' την τσέπη συστημάτων Υγείας, όπως υπογράμμισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Χρ. Λιονής, με αφορμή το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (3 - 6 Δεκεμβρίου 2008).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι ετήσιες δαπάνες Υγείας ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ προέρχονται από ιδιωτικές δαπάνες. Να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά είναι απ' τα υψηλότερα στον κόσμο με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας το 2005. Πάντως, τα τελικά στοιχεία που θα δημοσιεύσει ο ΟΟΣΑ δε φαίνεται να αποκλίνουν και πολύ απ' τη διάρθρωση 40% προς 60%.

Ο σημερινός συσχετισμός δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παραμένει σταθερός από το 2000, αμφισβητώντας ουσιαστικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί μείωσης του ποσοστού των ιδιωτικών δαπανών Υγείας στο διάστημα 2005-2008.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η Εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο-Μέρος Α'

Το «Σκανδιναβικό» και «αγγλοσαξονικό μοντέλο» σε όλο τους το μεγαλείο
Πολλά «μοντέλα» αντιλαϊκής πολιτικής είναι αυτά που ακούγονται κατά καιρούς. Οι ΝέοΔημοκράτες είναι θαυμαστές του «αγγλοσαξονικού» (Αγγλία, Αμερική) ενώ μια φράση που ακούμε πολλές φορές από τα χείλη του Γ. Παπανδρέου, συνήθως, είναι το «σκανδιναβικό μοντέλο». Οπως ο ίδιος αναφέρει, χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία αποτελούν «πρότυπο για την οικονομική πρόταση του κόμματός» του. Τα παραδείγματα που μας έρχονται από τη Δανία μας δείχνουν ποια είναι τα όνειρα του ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα:

Καποδίστριας ΙΙ εκ Δανίας…
Μετά από την εφαρμογή του αντίστοιχου δανέζικου «Καποδίστρια ΙΙ» τα δημοτικά σχολεία υπάγονται αποκλειστικά στην ευθύνη των δήμων. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο μόνο για τις γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχει η διδακτέα ύλη, ενώ τα βιβλία και την ύλη που διδάσκεται τελικά την καθορίζει ο ίδιος ο δάσκαλος σε κάθε σχολείο.
Δεν υπάρχει, δηλαδή, αυτό που λέμε «βασική μόρφωση για όλους»: Να αποκτούν όλοι οι μαθητές τα ίδια εφόδια, μέχρι να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Να ξεκινάνε, αν μη τι άλλο, από την ίδια αφετηρία. Αυτό αποδεικνύεται και από έρευνες του «Στατιστικού Συμβουλίου Εργασίας» στη Δανία, που αναφέρουν ότι σήμερα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων έχουν 7 φορές λιγότερες πιθανότητες από τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών να συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ποιοι κλείνουν τα σχολεία;
Σε κτήρια που έχουν χτιστεί πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κάνουν ακόμα μάθημα πολλοί Δανοί μαθητές, κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία μαθητών και γονιών. Οι περικοπές, ωστόσο, στη χρηματοδότησή τους όχι μόνο δεν επιτρέπουν την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων αλλά στην ουσία καθιστούν και δύσκολη την καλή συντήρηση των υπαρκτών σχολικών κτηρίων. Εξάλλου, οι δανέζικες εφημερίδες έχουν βαρεθεί να γράφουν για σχολεία που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης προχώρησαν στα τέλη του Νοέμβρη πολλοί γονείς, την ώρα που το δημοτικό συμβούλιο ψήφιζε τη συγχώνευση σχολείων και το κλείσιμο άλλων, ώστε να ανταπεξέλθει στο μειωμένο κατά 39 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό για τη χρονιά 2008. Ταυτόχρονα, το πέρασμα των σχολικών μονάδων στους δήμους έχει φέρει σε τέτοια κατάσταση τα σχολεία που μαζικές απολύσεις δασκάλων ανακοινώνονται κατά καιρούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του περασμένου Φλεβάρη που οι μαθητές 16 σχολείων της Κοπεγχάγης προχώρησαν σε καταλήψεις, στηρίζοντας τους απεργούς δασκάλους τους, καταφέρνοντας να μπλοκάρουν την απόλυση 400 δασκάλων. Οι απολύσεις είχαν προκηρυχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό!
Και όλα αυτά στην πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, με πλεόνασμα στο κρατικό ισοζύγιο 15 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε!

Μέσα στα σχολεία οι πολυεθνικές
Ο δανέζικος «Καποδίστριας ΙΙ», πετσοκόβει κάθε οικονομική υποστήριξη του κράτους προς τους δήμους όσον αφορά στα έξοδα της λειτουργίας των σχολείων. Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και οι αντίστοιχοι «πράσινοι» (σοσιαλδημοκράτες) βοηθοί τους επιτρέπεται, επιπλέον, στους δήμους να βγάζουν λεφτά και από διαφημίσεις.
Αντί λοιπόν οι σχολικοί τοίχοι να καλύπτονται από χάρτες και εικόνες που να βοηθούν την εκπαιδευτική λειτουργία, βρομίζονται με κάθε λογής διαφημίσεις της Coca Cola, είδη μπύρας και μάρκες τσιγάρων. Κάπου εδώ κολλάει και το σύνθημα που ακούστηκε σε όλες τις μαθητικές κινητοποιήσεις «αυτή η μεταρρύθμιση θα μας τα πάρει όλα σε λίγο τα σχολεία μας θα γράφουν Coca Cola»!

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...

  • Αν η κυβέρνηση πρόσθετε στην επιχορήγηση του ΟΠΑΔ για το 2009 το 1,8% όσων έδωσε στις τράπεζες στο όνομα της κρίσης, ο Οργανισμός θα μπορούσε να ξεπληρώσει τους συμβεβλημένους γιατρούς και να ανταποκριθεί στις πάσης φύσης υγειονομικές ανάγκες και υποχρεώσεις του προς τρίτους. Οι οφειλές προς τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ γιατρούς για το 2008 δεν ξεπερνούν το 0,9% των χρημάτων που ετοιμάζονται να τσεπώσουν οι τράπεζες!
  • Αν η κυβέρνηση πρόσθετε στον ετήσιο προϋπολογισμό για τα Ταμεία το 5,3% από τα χρήματα που χάρισε στις τράπεζες στο όνομα της κρίσης, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Αν η κυβέρνηση αύξανε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων με ποσό ίσο με το 16,7% των χρημάτων που δίνει στις τράπεζες στο όνομα της κρίσης, τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα μπορούσαν να ξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους κάθε φύσης προμηθευτές.
  • Αν η κυβέρνηση αύξανε τη χρηματοδότηση των Ταμείων με ποσό ίσο με το 1/10 των χρημάτων που με νόμο δίνει στις τράπεζες στο όνομα της κρίσης, θα εξέλιπε κάθε χρέος των ασφαλιστικών οργανισμών προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας.
Αν ήθελε, η κυβέρνηση θα μπορούσε - σήμερα κιόλας - να απεγκλωβίσει τα νοσοκομεία, τα Ταμεία, τους γιατρούς και τους ασφαλισμένους από τη θηλιά της υποχρηματοδότησης. Θα μπορούσε να αποσοβήσει τον κίνδυνο να απομείνουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία τους αναλώσιμα νοσοκομειακά υλικά, οι ασφαλισμένοι χωρίς φάρμακα, οι γιατροί χωρίς μισθό. To γεγονός ότι δεν το κάνει, το γεγονός ότι συνειδητά επιχειρεί να μετακυλήσει το τεράστιο κόστος της νοσηλείας των εξετάσεων και των φαρμάκων στους εργαζομένους δείχνει την ουσία.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου σ' αυτήν, είναι η μήτρα των σημερινών αδιεξόδων, των προβλημάτων που οξύνονται για τα λαϊκά στρώματα. Η λύση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων...
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com