Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ

Άλλα κι άλλα, η βδομάδα που μας πέρασε! Έχουμε μπει σε εκλογικούς ρυθμούς και προσπαθούν οι περισσότεροι να ξεπεράσουν σε γελοιότητα το ίδιο τους τον εαυτό.

Παρακολουθώ τους πολιτικούς μας και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, τι επιβουλεύονται σε βάρος μας. Τι χειρότερο;

Απαυδώ με όλους τους. Δείχνουν κι εκείνοι ακόμη που έχουν "καθαρά" χέρια και "καθαρά" μυαλά, να μην καταλαβαίνουν την ανάγκη δημιουργίας, μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, μιας πολιτικής για τον λαό και όχι για το κόμμα, που υποτίθεται θα υπηρετήσει τον λαό. Πολιτική που στηρίζεται σε επιστημονικά αποδεδειγμένη θεωρία και συνάμα θα ζυμώνεται και θα αναθεωρείται, εάν χρίζεται απαραίτητο με βάση τις ανάγκες του λαού.

Το τελευταίο που έχουμε να δηλώσουμε για τις Ευρωεκλογές, από τούτη εδώ την στήλη είναι, ότι πρέπει, όλοι μας, να αποφύγουμε την αποχή! Η αποχή τους δυναμώνει, η αποχή τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς! Η αποχή μας στρέφει προς το μονοπάτι του συμβιβασμού και όχι στο μονοπάτι της αλλαγής.

Στα υπόλοιπα. Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης οδεύει προς την Τούμπα. Μακάρι το παιδί να βρει εκεί ότι, ποδοσφαιρικά, επιθυμεί. Νομίζω πολύ καλύτερη επιλογή από την πιθανή παραχώρηση του σε μια από τις 3 μεγάλες ομάδες του κέντρου. Είμαι σίγουρος ότι εκεί θα τον χρησιμοποιούσαν ως ποδοσφαιρικό παρελκόμενο.

Βρε παιδιά τι είδους ανοίκειη συμπεριφορά, παρακολουθήσαμε από τα τηλεπαράθυρα μας, για το Ρουβά και το τραγούδι του στη Εurovision. Ήμαρτον! Και δω που τα λέμε ο Νορβηγός ήταν εξαιρετικός!

Η κορωνίδα της προεκλογικής περιόδου, που θα επακολουθήσει, αναμένεται να "θάψει" πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα, που θα λάβουν μέρος, ευτυχώς όμως υπάρχουν και τα blogs που πιστεύουμε θα σας ενημερώνουν για αυτά...τα λέμε την επόμενη βδομάδα...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΣΑΡ

Ένας αστέρας νετρονίων, που μετατρέπεται σε παλλόμενη ραδιοπηγή (πουλσάρ) με περιόδους χιλιοστών του δευτερολέπτου (μιλισέκοντς) ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας, επαληθεύοντας τον εξελικτικό κρίκο μεταξύ των δύο.

Πάει καιρός τώρα που οι αστρονόμοι υποπτεύονταν ότι τα μιλισέκοντ πουλσάρ -εξαιρετικά γηραιοί αστέρες μου περιστρέφονται έως και 700 φορές το δευτερόλεπτο εκπέμποντας ραδιοκύματα- προέκυψαν από αστέρες νετρονίων. Δεν είχαν όμως ποτέ ανακαλύψει έναν αστέρα κατά τη μεταβατική περίοδο.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, επαληθεύει τη θεωρία της "ανακύκλωσης" των μιλισέκοντς.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι σε ένα σύστημα δύο αστέρων, ένας αστέρας νετρονίων προσαρτάται έλκοντας ύλη από τον άλλο αστέρα, υποχρεώνοντας τον να επιταχυνθεί ταχύτατα με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μιλισέκοντ πουλσάρ.

Οι αστέρες νετρονίων είναι τα απομεινάρια μιας αστρικής έκρηξης ή σούπερνόβα, που εκπέμπει ακτίνες Χ.

Ο αστρονόμος και συγγραφέας της έρευνας, Δρ. David Champion, από τις εγκαταστάσεις του Αυστραλιανού Εθνικού Τηλεσκοπίου, αναφέρει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες για το πώς σχηματίζονται αυτά τα πουλσάρ.

«Μεγάλο πλεονέκτημα των άλλων θεωριών ήταν ότι δεν είχαμε δει μέχρι τώρα πουλσάρ σε αυτή τη φάση.»

Ο Champion εξηγεί ότι η ανακάλυψη του μεταβατικού αστέρα αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες Χ του αστέρα νετρονίων μετατρέπονται σε ραδιοκύματα, τα οποία εκπέμπονται από το μιλισέκοντ πουλσάρ.

Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης, οι ακτίνες Χ πηγάζουν από μέρη εντατικής θερμότητας, συγκαλύπτοντας τα ραδιοκύματα που συνήθως πηγάζουν από τον αστέρα νετρονίων. Στο τέλος της φάσης της προσάρτησης, από το πουλσάρ πηγάζουν μόνον ραδιοκύματα.

«Δρουν σαν φάρος,» λέει ο Champion. Ο ίδιος λέει ότι κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια της μετάβασης από αστέρα νετρονίων σε πουλσάρ.

Αυτά τα κύματα είναι ορατά από τη Γη σαν αναλαμπές, καθώς περιστρέφεται ο αστέρας. «Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μας είναι το ότι έχει αλλάξει κατάσταση (από ακτίνες Χ να εκπέμπει ραδιοκύματα) μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια που το παρατηρούμε. Βέβαια, αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος της διαδικασίας.»

Όχι και τόσο εξωπραγματική

Ο Δρ. Bryan Gaensler, αστρονόμος από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέει ότι όταν τα μιλισέκοντ πουλσάρ πρωτοανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1980, μία ομάδα συνέταξε μια σειρά επιχειρημάτων για τον τρόπο σχηματισμού τους, η οποία χαρακτηρίστηκε «εξωπραγματική» και «μπερδεμένη».

«Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι την απέρριψαν, λέει ο Gaensler. «Κατά έναν περίεργο τρόπο, όλη η επιχειρηματολογία αποδείχτηκε σωστή.»

Ο ίδιος εξηγεί ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποδεικνύει ότι επειδή το σύμπαν είναι τεράστιο και υπάρχουν τόσα πολλά αστέρια, οτιδήποτε είναι πιθανό να συμβεί, όσο απίθανο και αν ακούγεται, θα συμβεί κάποια στιγμή, κάπου.»

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com