Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ(ΚΑΡΒΟΥΝΟ)...!

«Η μεγάλη καταστροφή στην Πάρνηθα θέτει ξανά επί τάπητος την "έρημο από μπετόν" στο Λεκανοπέδιο. Η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη; Αν, βεβαίως, σκεφθεί κανείς ότι η Αθήνα έχει αναλογία πρασίνου μόλις 2,8 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν περίπου 10 τ.μ. ανά κάτοικο, θα απαντήσει αρνητικά. Ομως, παρά ταύτα υπάρχουν δυνατότητες βελτιώσεως».

Αυτά γράφει σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιω. Βαρβιτσώτης. Ποιο είναι όμως το διά ταύτα; «Ο χώρος του Ελληνικού, με την εφαρμογή ενός ήπιου πολεοδομικού σχεδίου, μπορεί να αποφέρει έσοδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής»!

Δηλαδή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επαναλαμβάνει («σπρώχνει», για την ακρίβεια) το σχέδιο για την οικοπεδοποίηση - εμπορευματοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τις ευλογίες του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι σημαίνει το σχέδιο αυτό; Αντί να αυξήσουμε το ισοζύγιο πρασίνου στο πολύπαθο Λεκανοπέδιο, να παραδώσουμε σε ιδιώτες έναν από τους μεγαλύτερους δημόσιους ελεύθερους χώρους της Αττικής για να τον τσιμεντώσουν και να «φυτεύσουν» εκεί άλλη μια πόλη 20.000 κατοίκων!

Με κάτι τέτοιες «ιδέες», όλων αυτών που κυβερνούν επί δεκαετίες τον τόπο, η Αθήνα έγινε τερατούπολη και μεταβλήθηκε σε πρωτεύουσα του νέφους και του μπετόν. Φτάνει πια. Δε θέλουμε άλλους τέτοιους «πράσινους» σωτήρες...

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ...Ο ΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΚΑΩΣΗ!



To 1990 επί κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο νόμος 1892/90. Ηταν το νομοθέτημα με το οποίο εισήχθη στο Εργατικό Δίκαιο η έννοια της «μερικής απασχόλησης» στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε τότε. Ο δρόμος για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, για τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, για την επιβολή τρίωρων ή τετράωρων εργασιακών σχέσεων, για την υπονόμευση του 8ωρου, για τον περιορισμό ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το «μερικό μισθό» και τη «μερική» ζωή, είχε ανοίξει.

Στη συνέχεια, ήρθε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Υποτίθεται ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τον Αντρέα Παπανδρέου, στην αρχή, και στη συνέχεια από το διάδοχό του στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος, τον Κώστα Σημίτη, θα γινόταν σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που είχε ακολουθήσει η ΝΔ. Αλλά και στην περίπτωση των εργασιακών σχέσεων ακολουθήθηκε η πεπατημένη: Ο ένας νομοθετεί (ΝΔ) και ο άλλος έρχεται (ΠΑΣΟΚ), για να εφαρμόσει τους νόμους του προηγούμενου, προσθέτοντας νέους νόμους εξίσου "φιλολαϊκούς" με εκείνους που υποτίθεται ότι θα καταργούσε...

Κάπως έτσι το 1997 εισήχθη στην πολιτική και ειδησεογραφική «διάλεκτο» ένας νεότευκτος τότε όρος: «Απασχολησιμότητα». Με άλλα λόγια, η εργασία έπαψε να είναι δικαίωμα, η πλήρης και σταθερή εργασία έπαψε να είναι το ελάχιστο - ακόμα και στο Σύνταγμα - κατοχυρωμένο επίπεδο για τους εργαζόμενους και ως εκ τούτου το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά, με κανονικό ωράριο και κανονικό μισθό. Μετατράπηκε σε κάτι που θα μοιάζει με εργασία, σε κάτι που θα μοιάζει με ανθρώπινο ωράριο, σε κάτι που θα μοιάζει με μισθό, σε κάτι που θα μοιάζει με απασχόληση. Μετατράπηκε σε ... «απασχολησιμότητα».

Η νέα αυτή κατάσταση - τόσο «νέα» που θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στις εργασιακές συνθήκες της εποχής της προ Σικάγο εξέγερσης, όταν και οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν 8ωρο και επέβαλαν την Πρωτομαγιά ως διεθνή εργατική απεργία - δεν άργησε να ενδυθεί όλους τους τύπους της νομιμότητας. Ο νόμος που ήρθε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ο 2639/98, ο οποίος (στο άρθρο 2, παράγραφος 2) λέει τα εξής:

«(...) κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά ημέρα, βδομάδα, ή μήνα (...) Σε περίπτωση περιορισμένης δραστηριότητας ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του (...)».

Προχτές ο πρόεδρος της «Ευρωζώνης», της ζώνης του ευρώ και της ΟΝΕ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα εφαρμογής της πολιτικής της «προσωρινής ανεργίας»!

Δηλαδή, τρεις μέρες εργασία - τρεις μέρες ανεργία, για εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα!

Ετσι πρέπει να κινηθεί η ΕΕ, είπε ο κ. Γιούνκερ, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Που σημαίνει οι πολυεθνικοί και μονοπωλιακοί οργανισμοί, οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια, απαιτούν: Οι εργαζόμενοι ή θα δουλεύουν και θα ζουν σαν τα σκυλιά, ή θα πεταχτούν από τους εργοδότες τους στο δρόμο (πάλι σαν τα σκυλιά)!

Το τελευταίο που έχει σημασία αυτήν την ώρα είναι να επιδοθούμε στην αναζήτηση για το «αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Αν, δηλαδή, είναι ο δικομματισμός που νομοθετεί στα μέτρα της Κομισιόν ή αν είναι η Κομισιόν που «ενστερνίζεται» την πολιτική του δικομματισμού στην Ελλάδα.

Η ουσία είναι ότι

  • σε συνθήκες φτώχειας που αφορούν 2,5 εκατομμύρια Ελληνες,
  • σε εποχές που οι 8 στους 10 μισθωτούς εργάζονται στην Ελλάδα με εισόδημα που κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ το μήνα, και
  • σε μια περίοδο που στην Ελλάδα οι 2 στους 3 ημιαπασχολούμενους έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ

μέσα σε αυτό το «περιβάλλον» είναι που το επιτροπάτο των Βρυξελλών και το εγχώριο δικομματικό τους προσωπικό καλούν τους Έλληνες να ζήσουν με «μισό μισθό» για «μισές μέρες δουλειάς»!

Όλα τα παραπάνω, για εμάς, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές και γενικά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινωνία, πρέπει να σημάνουν στα αυτιά μας ως την αντεπίθεση, την οργανωμένη και περιφρουρημένη αγωνιστική δράση. Ο αγώνας θα είναι η απάντηση...σε όλους εκείνους που μας θέλουν υπηρέτες του συστήματος...και ο δρόμος η δικαίωση!

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΘΕ ΓΡΑΠΤΟ ΚΑΙ...ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ!



Παραδίδεις γραπτό, παίρνεις και μια ανακοίνωση της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, από την επιτηρήτρια των εξετάσεων! Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος «ενημέρωσης» και «πληροφόρησης» των φοιτητών για τις θέσεις της ΔΑΠ από... έδρας, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων στις 9 Φλεβάρη. Οπως καταγγέλλουν φοιτητές του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, λάμβαναν με την κατάθεση της κόλλας τους και «δωράκι» από επιτηρήτρια: Μια ανακοίνωση της ΔΑΠ για το ψευτοεπίδομα στέγασης των 1.000 ευρώ.

Τα νοσηρά φαινόμενα εξαγοράς, η συνδιαλλαγή και το ρουσφέτι που «καλλιεργούν» χρόνια τώρα στα Πανεπιστήμια οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ μαζί με μερίδα καθηγητών, μπορούν να πάρουν απάντηση μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μέσα από την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος και την αγωνιστική του αντεπίθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com