Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΑΥΡΙΟ...

Στο προτελευταίο... βήμα (Κυριακή 19.00), πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Superleague, δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσουν τα ερωτηματικά. Είτε για την κατάληψη της 5ης θέσης, η οποία (με την παρουσία του Ολυμπιακού στον τελικό) εξασφαλίζει στην ομάδα που θα την κατακτήσει και παρουσία στο Κύπελλο UEFA, είτε την (από τώρα) επιβεβαίωση για τον τρίτο που αποχαιρετάει την κατηγορία.

Το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής: ΑΕΚ - Αρης (Novasposrts 1), Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης (Novasposrts 2), Ολυμπιακός - Λάρισα (ΝΕΤ), ΟΦΗ - Εργοτέλης (Novasposrts 3), Πανθρακικός - Λεβαδειακός (Novasposrts 4), Πανιώνιος - Θρασύβουλος, Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός (ΑΛΦΑ), Ξάνθη - ΠΑΟΚ (ΕΤ3).

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, κάνοντας ό,τι περνάει από τη χέρι της για να ανταποκριθεί στις «εκκλήσεις» των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων. Έχουμε και λέμε. Το επόμενο διάστημα θα σταλούν δύο ομάδες Υγειονομικού 20 ατόμων συνολικά. Παράλληλα, θα σταλεί μία ακόμα ομάδα 20 στρατιωτικών που θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση του «αφγανικού» στρατού. Επίσης, ενόψει και της ανάληψης της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ από την ελληνική αποστολή θα σταλούν ακόμα 40 άτομα. Ολοι αυτοί θα προστεθούν στους 125 στρατιωτικούς που ήδη βρίσκονται στην Καμπούλ και οι οποίοι θα μετακινηθούν το επόμενο διάστημα έξω από την «ασφαλή» περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας, στην περιοχή της Χεράτ. Με λίγα λόγια, το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που συμμετέχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν περίπου διπλασιάζεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εποχές οικονομικής κρίσης. Αξίζει με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι συνολικά για τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές ο ελληνικός λαός πληρώνει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Λεφτά δηλαδή που πάνε σε επιθετικούς πολέμους κατά άλλων λαών του κόσμου. Φυσικά το κύριο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το κόστος όσο η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στο ανθρωπιστικό αυτό, έγκλημα. Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ: ΣΕ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Στο όνομα της κρίσης και της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού, ο Δήμος της Νέας Υόρκης ετοιμάζει νέο γύρο απολύσεων 7.000 εργαζομένων - έχουν ήδη προταθεί 1.300 απολύσεις - για το δημοσιονομικό έτος 2010. Την ίδια στιγμή, έρευνα των Blue Chip Economic Indicators αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας θα αρχίσουν να ανακάμπτουν το δεύτερο εξάμηνο του διανυόμενου έτους, η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέχρι το 2010.

Τον 3ο κατά σειρά από τον περασμένο Σεπτέμβρη και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο τόνωσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Προβλέπει τη διοχέτευση 15,4 τρισ. γεν (154 δισ. δολαρίων) στην ιαπωνική οικονομία, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν η τουρκική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας, ύψους έως 45 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ η εφημερίδα Radikal ανέφερε ότι η διάρκειά του θα είναι τριετής.

Τέλος, στην Κίνα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όρια στις αποδοχές των ανώτερων στελεχών που απασχολούνται σε κρατικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω των δεκάδων εκατομμυρίων ανέργων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Προχτές ανακοινώθηκε από τον ΟΟΣΑ ότι αυτήν τη στιγμή περίπου 1,8 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι στον κόσμο, δηλαδή πάνω από το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, εκβιάζονται και δέχονται να εργάζονται χωρίς σύμβαση και χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση. Σύμφωνα, δε, με τη σχετική ανακοίνωση, ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως το 2020 στα 2/3 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Και εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα: Τι, άραγε, συμβαίνει; Τελικά, η κρίση θα κρατήσει μια δεκαετία (και βάλε) ή, μήπως, οι επιπτώσεις και τα βάρη που (τάχα μου «προσωρινά») καλούνται να τα αποδεχτούν οι εργαζόμενοι από όσους προκάλεσαν την κρίση, έχουν αποφασίσει (αυτοί που δημιούργησαν την κρίση) να τα επιβάλουν ως μόνιμο και παντοτινό καθεστώς στις πλάτες των εργαζομένων;

Η απάντηση είναι προφανής: Η επίκληση της κρίσης, η επαναλαμβανόμενη κρισιακή καταστροφολογία, ώστε να δημιουργείται ένα κλίμα πανικού και γενικευμένου φόβου στους λαούς, με στόχο να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, είναι η καλύτερη «ευκαιρία» για τους κεφαλαιούχους, ώστε να μετασχηματίσουν τη σημερινή κρίση σε διαρκή εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα.

Κάθε υποχώρηση, επομένως, του λαϊκού κινήματος, σήμερα, κάθε συμβιβασμός, «συναίνεση» και συνδιαλλαγή με την άρχουσα τάξη, όπως συνιστούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν υπονομεύει μόνο το «τώρα» των εργαζομένων. Ναρκοθετεί και το «αύριο» των κοινωνικών στρωμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Οργιο καταστολής με εισαγγελική εντολή και την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.

Ενα χωρίς προηγούμενο όργιο τρομοκρατικών συλλήψεων, καταστολής και αυταρχισμού, σε βάρος των εργαζομένων στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου», εκδηλώθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χθες το μεσημέρι. Δεκαπέντε περίπου περιπολικά και δυο διμοιρίες των ΜΑΤ κατέφθασαν από το πρωί στην επιχείρηση, παρουσία του αντεισαγγελέα, για να τρομοκρατήσουν, να χτυπήσουν τον πολυήμερο αγώνα των 30 περίπου εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά από την αρχή του έτους μετά την πώληση των σφαγείων από την «πράσινη» διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στην εταιρεία «Α. Υφαντής» και προχώρησαν σε κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη. Διεκδικούν - αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού - να προσληφθεί όλο το προσωπικό και να εφαρμοστούν οι υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις.

Ο δίκαιος αυτός αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, κόντρα στις εργοδοτικές αξιώσεις για ατομικές συμβάσεις εργασίας, στους εκβιασμούς για «δουλειά με το κομμάτι ή ανεργία», συνάντησε τη βία και την καταστολή. Με τη λήξη, στις 2 το μεσημέρι, του τελεσίγραφου για διάλυση της κατάληψης, η Αστυνομία ανέλαβε απροκάλυπτα να εκτελέσει την εισαγγελική εντολή για συλλήψεις. Την ίδια εισαγγελική απόφαση, στο πνεύμα της εντολής Σανιδά, επικαλέστηκε και ο γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε τηλεφωνική συνομλία που είχε με τους εργαζομένους, μέσα από την οποία ζητούνταν η άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και να μη γίνουν συλλήψεις.

Με την επί της ουσίας κυβερνητική στήριξη στην εισαγγελική εντολή για συλλήψεις, οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση. Εσυραν από το χώμα πεσμένους εργάτες που αντιστέκονταν βάζοντας το σώμα τους στις πύλες της επιχείρησης, ανάμεσα σε φωνές και κλάματα παιδιών. Τελικά, 30 περίπου εργάτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ

Εκφράζουμε τη βαθιά της θλίψη για τη χτεσινή τραγωδία στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ρέντη. Το τραγικό περιστατικό, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει, αποτελεί μια προειδοποίηση: Η αυξανόμενη φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για να γεννηθούν αντίστοιχα φαινόμενα που βλέπουμε στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ. Τα παιδιά που προέρχονται από τις ανατολκές χωρες της Ευρώπης, όπως συνολικά τα παιδιά των μεταναστών, βιώνουν πιο έντονα τα αδιέξοδα αυτά.

Σήμερα είναι πιο επιτακτικό παρά ποτέ το αίτημα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Για ένα σχολείο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια, στελεχωμένο πλήρως με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς. Χρειάζεται λαϊκός αγώνας για αλλαγή στον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία του σχολείου που δε θα καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα και τα "ιδανικά" της κοινωνικοοικονομικής ζούγκλας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η μόνη πραγματική θωράκιση της νεολαίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα είναι η άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, την κανονική σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τη ζωή. Στο κίνημα είναι που καλλιεργούνται οι πραγματικές αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, η άλλη, περήφανη και αισιόδοξη στάση ζωής. Η συμμετοχή στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τις κοινωνικές ανάγκες, διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πρωτοπόρους αγωνιστές και της ζωής και του αγώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΨΗ...

Ε, οχι δα. Αδικούν τον εαυτό τους Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όταν αλληλοκατηγορούνται για «συγκάλυψη σκανδάλων». Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένα κόμμα μόνο του.

Δεν μπορεί, γιατί ...δεν το αφήνει το άλλο κόμμα. Αμφότεροι, άλλωστε, έχουν τους τρόπους και τις «άκρες» για να κάνουν «αποκαλύψεις». Κι έχουν και την «τεχνογνωσία» για το πώς γίνεται ένα σκάνδαλο.

Αντίθετα όμως, όταν συνεργαστούν και οι δυο μαζί, τότε τα σκάνδαλα όχι απλά καλύπτονται, αλλά θάβονται βαθιά και όποιος ασχοληθεί μαζί τους βάλλεται με χίλιες δύο κατηγορίες.

Το σκάνδαλο που λέει ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τον ΟΤΕ από μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση σε χρυσωρυχείο για ιδιώτες δεν έχει θαφτεί κανονικότατα;

Το άλλο σκάνδαλο της ΔΕΗ, που τα δίκτυά της πάνε από το κακό στο χειρότερο, προκειμένου να θησαυρίζουν οι ιδιώτες, πουλώντας ρεύμα που πληρώνεται με χρήματα των φορολογουμένων;

Τα δημόσια νοσοκομεία - άλλο σκάνδαλο αυτό - που έγιναν ...προθάλαμοι για να στέλνονται αγανακτισμένοι ασθενείς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Τα εισιτήρια των πλοίων; Οι επιδοτήσεις επιχειρηματιών, για να ...κάνουν απολύσεις και να «μετακομίζουν» εργοστάσια; Οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο; Η «Ολυμπιακή»; Τα κοινοτικά κονδύλια; Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις...

Ας μη διανοούνται, λοιπόν, να μιλάνε για «συγκάλυψη» αυτοί που συνεργάζονται και μετατρέπουν τη χώρα σε νεκροταφείο πραγματικών σκανδάλων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com