Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΨΕΥΤΙΑ

Δέκα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές το υπουργείο Απασχόλησης επιχειρεί να παρουσιαστεί «ευαίσθητο» για τις χαμηλές συντάξεις και σπεύδει να εκτιμήσει θετικά σχετικό πόρισμα Επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση. Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς, οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμείο στη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, λαμβάνουν σύνταξη από 10% έως και 30% χαμηλότερη από τους συναδέλφους τους που ασφαλίστηκαν σε ένα μόνο ταμείο. Ενώ και ο χρόνος απονομής της σύνταξης ήταν μεγαλύτερος και ξεπερνά το ένα έτος. Ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόβλημα αυτό αφορά σχεδόν το 50% των ασφαλισμένων.

Το 2004, λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείψει την κυβερνητική εξουσία, ψήφισε νόμο με τον οποίο υποσχόταν ότι θα άρει την αδικία που υπάρχει στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης και θα συντομεύσει το χρόνο απονομής των συντάξεων. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμείο συνεχίζουν να παίρνουν μειωμένες συντάξεις. Φαίνεται ότι η ΝΔ ζήλεψε τα επικοινωνιακά τρικ των προκατόχων της και τώρα ξαναζεσταίνει τη σούπα.

Χτες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά παρέλαβε το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Διαδοχικής Ασφάλισης που είχε συστήσει και είπε ότι αυτό περιέχει «συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν». Σύμφωνα με το πόρισμα, προτείνεται η απονομή της σύνταξης να γίνεται από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ο εργαζόμενος έχει διανύσει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται ως αν τα χρόνια ασφάλισης έχουν διανυθεί στο σύνολό τους στο ίδιο ταμείο, κάτι βέβαια που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις της διαδοχικής.

Το ίδιο προτείνεται και για τα επικουρικά ταμεία, ενώ στις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας ή θανάτου ο τελευταίος ασφαλιστικός οργανισμός θα απονέμει - όπως και τώρα - τη σύνταξη. Σε περιπτώσεις ταμείων όπου με τη νέα πρόταση ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερη σύνταξη (π.χ. ΟΓΑ) προτείνεται ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο νέο και στο υφιστάμενο σύστημα.

Τα λόγια και τα έργα

Ομως όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία, αφού: Η υπουργός - παρά τη θετική της αξιολόγηση - δε δεσμεύτηκε, αλλά παρέπεμψε στην Αναλογιστική Αρχή η οποία θα εκτιμήσει και το κόστος υιοθέτησης μιας τέτοιας πρότασης. Το πότε αυτή η μελέτη θα είναι έτοιμη και πότε ενδέχεται η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση έναν τέτοιο νόμο, αυτό παραμένει μετέωρο, με δεδομένο και το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Το σημαντικότερο όμως δεν είναι τα λόγια, αλλά τα έργα της κυβέρνησης: Αν και το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης εκκρεμούσε για χρόνια, η κυβέρνηση δεν το συμπεριέλαβε στο περσινό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Με το νομοσχέδιο αυτό περικόπτονται συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας, μπαίνει χέρι στα αποθεματικά ταμείων, πράξεις που δε συνάδουν με τις όψιμες «ευαισθησίες» της κυβέρνησης. Οι σημερινές αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης δίνονται λίγες μόλις μέρες μετά το πάγωμα των επικουρικών συντάξεων. Οταν, λοιπόν, δε δίνονται ούτε τα λίγα ψίχουλα που συνήθως δίνονταν με τις ετήσιες αυξήσεις, οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πειστούν ότι θα πάρουν το καρβέλι που τους τάζει σήμερα η ΝΔ.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΙΜΕΣ 1998!

Δεν τους σώζει η ιδιωτική αποθεματοποίηση

Κλιμακώνεται η κοροϊδία ΕΕ - κυβέρνησης σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της χώρας, καθώς σαν αποτέλεσμα της πολιτικής τους οι τιμές παραγωγού για το λάδι έχουν πέσει ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό. Κι αυτό σε μια περίοδο που οι εργοστασιάρχες τυποποίησης του λαδιού έχουν εκτοξεύσει την τιμή της λιανικής πώλησης σε υπερδιπλάσια επίπεδα. Αν, μάλιστα, μιλήσουμε για το λεγόμενο έξτρα παρθένο λάδι, τότε η λιανική τιμή είναι ακόμα και τετραπλάσια των τιμών που δίνονται στους παραγωγούς.

Αξίζει να τονιστεί ότι από το 1998 που καταργήθηκε ο μηχανισμός της παρέμβασης στο λάδι, που εκ των πραγμάτων προσέφερε μια ελάχιστη προστασία στους ελαιοπαραγωγούς, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν και έφτασαν στα τωρινά εξευτελιστικά επίπεδα. Πριν το 1998, η τιμή παραγωγού ήταν 1.400 δρχ. ή 4,1 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο λάδι, ενώ τώρα έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ.

Οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που η Κομισιόν εξετάζει τώρα, μετά από ισπανικό αίτημα, το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ιδιωτικής αποθεματοποίησης της παραγωγής λαδιού 2008/2009, ώστε αργότερα - και σαφώς μετά τις ευρωεκλογές - να επιχειρηθεί να πουληθεί το λάδι σε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς. Πρόκειται για μια ρύθμιση, που ακόμα και αν υιοθετηθεί δε θα συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στην άνοδο των εξευτελιστικών τιμών στο λάδι και στην προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Λόγος, πάντως, γίνεται για αποθεματοποίηση 110.000 τόνων.

Η ιδιωτική αποθεματοποίηση έχει να κάνει με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το παρθένο και θα αφορά μια εξάμηνη περίοδο (180 μέρες) παραμονής του προϊόντος στις δεξαμενές της αποθεματοποίησης, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούνη, αν τελικά γίνει. Και μετά το λάδι θα πρέπει να ξαναβγεί στην αγορά. Το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ενεργοποιείται όταν η τιμή παραγωγού σε ορισμένες περιοχές της Κοινότητας πέφτει στο 1,77 ευρώ το κιλό (1.779 ευρώ ανά τόνο) για το έξτρα παρθένο και το 1,71 ευρώ το κιλό (1.710 ευρώ ανά τόνο) για το παρθένο λάδι. Το θέμα είναι πως οι τιμές στο λάδι δεν πρόκειται να δουν προκοπή με την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για μια ποσότητα που είναι το 5% περίπου της συνολικής κοινοτικής παραγωγής. Και όσο υπάρχει αυτή η πολιτική της νέας ΚΑΠ και της στήριξης των συμφερόντων των ευρωπολυεθνικών, η τιμή παραγωγού δε θα φτάσει σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

....ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Η προσπάθεια των ΜΜΕ να κατασκευάσουν μια νέα ανώδυνη «φούσκα» για το πολιτικό σκηνικό και να την πλασάρουν στο πολιτικό στερέωμα ως μια ακόμα εν δυνάμει εφεδρεία για την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος είναι πια κάτι παραπάνω από εμφανής.

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» - περί αυτών ο λόγος - εμφανίζονται ως κάτι το «νέο», το «μοδάτο» και το «ενδιαφέρον» από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και από τα «μαγειρεία» των δημοσκοπήσεων.

Επειδή, όμως, πλην των «Οικολόγων Πράσινων», υπάρχουν και τα ...«πράσινα άλογα», καλό είναι, για όσους κάνουν ότι «ξεχνούν» ή ότι «δε γνωρίζουν», να σημειώσουμε τα εξής:

Πρώτον, ο κ. Φίσερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που έσπειρε με ...οικολογικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας το 1999, είναι «Πράσινος».

Δεύτερον, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αυτός ο αντικομμουνιστής του συρμού, ο οποίος διαμαρτυρόταν το 1999 ότι το ΝΑΤΟ είχε ...καθυστερήσει να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία, είναι «Πράσινος».

Τρίτον, οι καλοί μας «Πράσινοι» είναι, που, στην περίπτωση του «ευρωσυντάγματος», και ενώ το καταψήφισαν οι λαοί της ΕΕ, εκείνοι τάχθηκαν «υπέρ» της υπερψήφισής του.

Πέμπτον - και πολύ σημαντικό - την πρόταση οδηγίας (με αριθμό: Α6-0406/2008) για την επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου (το δικαίωμα, δηλαδή, των «Φρανκενστάιν» του πλανήτη να πληρώνουν για να ρυπαίνουν), εκτός όλων των υπολοίπων «οικολόγων» (φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες) στο Ευρωκοινοβούλιο, την ψήφισαν και οι «Πράσινοι»!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com