Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», που δε στελεχώθηκε και δε λειτούργησε πλήρως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, επέλεξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την προεκλογική αναστήλωση της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική, είπε μεγαλόστομα ότι το «νοσοκομείο έρχεται να προστεθεί στις άλλες ογκολογικές μονάδες της χώρας, για να συνεισφέρει στη μάχη κατά του καρκίνου», όταν τα υπάρχοντα ογκολογικά νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» από τις ελλείψεις και για το 16,3% του ελληνικού πληθυσμού δεν υπάρχει ούτε ένα ογκολογικό κρεβάτι!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στην υπόλοιπη - πλην Αττικής - Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά δεν υπάρχει ούτε ένα ογκολογικό κρεβάτι ή κλινικής μιας μέρας. Αλλά και από τα 2.558 συνολικά ογκολογικά κρεβάτια το 61,1% είναι στην Αττική και το 28,34% στην Κεντρική Μακεδονία - συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.

Ετσι «στην επαρχία, ανειδίκευτοι γιατροί κάνουν θεραπείες σε καρκινοπαθείς που όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά είναι τουλάχιστον εγκληματικό», όπως κατάγγειλαν οι ογκολόγοι σε συνέντευξη Τύπου (23/3/2009). 'Η όταν έρθουν στα ογκολογικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου οι άρρωστοι αναγκάζονται σε πολύμηνες αναμονές, όπως στον «Αγιο Σάββα», όπου τα ραντεβού για διάφορες εξετάσεις φτάνουν μέχρι και το Νοέμβρη, όπως κατάγγειλε το Σωματείο των εργαζομένων (9/5/2009).

Ψέματα και αντιδραστικές εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του και ότι έδωσε «πνοή στο ΕΣΥ, με νέες υποδομές, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού». Στην ουσία όμως τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν κοντά στις 25.000, όπως τις υπολόγιζε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, ενώ για τις προσλήψεις των 2.000 γιατρών, που προβλέπει ο τελευταίος νόμος, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια.

Αποκαλυπτικά είναι τα κενά στα ογκολογικά νοσοκομεία: Στο «Μεταξά» από τις 1.051 οργανικές θέσεις (του οργανισμού του 1987!) υπηρετούν 650 και ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί 30-40 ασθενείς κάθε απόγευμα, ενώ στον «Αγιο Σάββα» είναι κενές 194 από τις 564 οργανικές θέσεις. Ακόμα ο πρωθυπουργός μίλησε για εξάλειψη των ράντζων όταν το μόνο που κατόρθωσε η κυβέρνηση είναι η αναδιανομή της αθλιότητας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ σε ιδιαίτερα τραγική έχει εξελιχτεί η κατάσταση για τα ψυχιατρικά περιστατικά - μετά το εσπευσμένο κλείσιμο των ψυχιατρείων και την παράδοση του τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά από αναφορές στο νέο σύστημα προμηθειών, που δεν λειτούργησε ακόμα, και τον περιορισμό των διοικητικών υγειονομικών περιφερειών, επανέλαβε ότι θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για σχέδιο που εξισώσει το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και προβλέπει σκληρές περικοπές για τα λαϊκά στρώματα, καθώς συμπληρώνει τα, ήδη θεσμοθετημένα, θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, με το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας - όπως μετονομάστηκε η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας - που θα προβλέπει πιστωτικό όριο και θα ισχύει για ένα χρόνο. Ετσι ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να γνωματεύει και να χορηγεί φάρμακα με βάση τους περιορισμούς των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο άρρωστος θα... μπορεί να αρρωστήσει μέχρι το πιστωτικό όριο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Πρωτοβουλία ώστε οι πάνω από 1.500 υπάλληλοι της τράπεζας να μείνουν μακριά απ' την κάλπη των ευρωεκλογών αναλαμβάνει η Citibank, που καλεί κάθε εργαζόμενο στις 7 Ιούνη να συμμετέχει σε εκδρομή που διοργανώνει! Στην προσωπική επιστολή που το Citibank Club (συστάθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας πριν από 40 χρόνια για να διοργανώνει εκδρομές κι άλλες εκδηλώσεις) στέλνει σε όλο το προσωπικό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τονίζει ιδιαίτερα τις μειωμένες τιμές της εκδρομής που προτείνει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τόσο κοστολογεί η πολυεθνική το δικαίωμα των εργαζομένων να κρίνουν όσους αποφασίζουν για τη ζωή τους. Ετσι, προσπαθεί να τους εξαγοράσει, με ένα φτηνό τριήμερο ταξίδι, συμβάλλοντας στην πολύμορφη προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες ώστε να καλλιεργηθεί ένα γενικότερο κλίμα υπέρ της αποχής, το οποίο συμφέρει τα αφεντικά γιατί καλλιεργούν ψυχολογία μη συμμετοχής και δράσης γενικά, άρα και εμπόδια στη μαζικοποίηση των αγώνων, αλλά μη συμμετοχής και σ' αυτό ακόμη που θεωρούν το άπαν της συμμετοχής στην δημοκρατία, το εκλογικό δικαίωμα. Και αυτό ακόμη το απαξιώνουν. Φαίνεται πως αυτό βολεύει και τα κόμματά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε τη συνέχεια...

ΟΛΑ ΙΔΙΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ

Πριν μερικές βδομάδες δημοσιεύτηκαν στους «Τάιμς» σκίτσα τα οποία αναπαριστούσαν τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν (και υφίστανται;) κρατούμενοι στα χέρια της CIA.

Λίγες μέρες αργότερα ο διάδοχος του Μπους, ο Ομπάμα (ο ίδιος που προχτές μίλησε περί «κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού» και «σιδηρού παραπετάσματος»), παρά τις προεκλογικές του διακηρύξεις, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών από τα βασανιστήρια της CIA, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αμνήστευση των βασανιστών από τη νέα αμερικανική διοίκηση του Λευκού Οίκου.

Τα σκίτσα που δημοσιεύουμαι σήμερα δεν είναι αμερικανικής έμπνευσης. «Πάσα ομοιότης με τα βασανιστήρια της CIA είναι συμπτωματική», όπως τονίζει ο Χρήστος Κόφφας, ο οποίος μας τα ενεχείρισε, σημειώνοντας επιπλέον ότι μάλλον θα «πρόκειται απλά για κομμουνιστική προβοκάτσια επεξεργασμένη εν Ελλάδι στις δεκαετίες του '40 και του 50'»...

Για την ακρίβεια, τα συγκεκριμένα σκίτσα, που χρονολογούνται από το 1947, αναπαριστούν το «αθάνατο εθνικό φρόνημα» του εμφυλιακού κράτους και περιέχονται στο βιβλίο του Γιώργου Ε. Δημητράκου με τίτλο «Απολογισμός και Απολογία». Τα σκίτσα, που αποτυπώνουν τις μεθόδους «συμμόρφωσης» των κομμουνιστών τα χρόνια που χτίζονταν οι «Νέοι Παρθενώνες» (και πολύ πριν χτιστεί η αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο), φτιάχτηκαν από τον αδελφό του συγγραφέα, Σταύρο Δημητράκο, ο οποίος και εκτελέστηκε στις 6 Μάη 1948 στο Γεντί Κουλέ.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com