Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ...ΧΡΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Διά περιφοράς (στα μέλη του ΚΥΣΕΑ) και κυριολεκτικά στα κρυφά η κυβέρνηση "έκλεισε" στις 25 του Ιούνη 15 γαλλικά ελικόπτερα Σούπερ Πούμα έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες συναντήθηκαν στην Αθήνα η γαλλική και η ελληνική επιτροπή εξοπλισμών, προκειμένου να προωθήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας Καραμανλή - Σαρκοζί για την αγορά από την Ελλάδα 6 γαλλικών φρεγατών, κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η υπόθεση της "κρυφής" αγοράς των ελικοπτέρων αποκαλύφθηκε χτες, από τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, όπου γινόταν λόγος για πληροφορίες σχετικά με την αγορά. Λίγο αργότερα, το ίδιο πρακτορείο επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι "η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει 15 ελικόπτερα Super Puma έναντι 400 εκατ. ευρώ μετά από συζητήσεις με τη Γαλλία".

"Πληροφοριοδότης" του Ρόιτερς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιχειρηματίας ανταγωνιστικού επιχειρηματικού ομίλου, που εμπλέκεται με εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες που αυτά συνεπάγονται. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, αλλά και η γερμανικών συμφερόντων πολυεθνική που εκπροσωπεί φέρεται να ζημιώνονται, προς στιγμήν, από την επιλογή της ελληνικής πλευράς, που τους αφήνει έξω από το μοίρασμα της πίτας.

Προφανώς, η όποια γαλλική υποστήριξη έχει το απτό οικονομικό της όφελος, όπως ενδεχόμενα η αγορά των ελικοπτέρων και των φρεγατών. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να ματαιώσει τη ναυπήγηση 6 φρεγατών για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ...

Όπως θα έχετε διαβάσει σήμερα, το κεντρικό θέμα που μας απασχόλησε και απασχόλησεγενικότερα τον τύπο είναι τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ας μιλήσουμε γι αυτά λίγο πιο αναλυτικά...

Με την παρουσία του κ. Καραμανλή, χθες στο Υπουργείο Απασχόλησης και τις εξαγγελίες του, έδωσε το "πράσινο φως" στο υπουργείο να προχωρήσει στα επόμενα αντεργασιακανομοθετήματα. Αυτή τη φορά στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και οι αναπηρικές συντάξεις, ενώ με σχετικό νομοσχέδιο, που είναι έτοιμο προς κατάθεση, προβλέπεται ο πλήρης διοικητικός διαχωρισμός του κλάδου υγείας του ΙΚΑ από τον κλάδο σύνταξης, αλλά και νέο ευνοϊκό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.

Κρίσιμο βήμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαμόρφωση του νέου καταλόγου των ΒΑΕ και έδωσε εντολή να "ολοκληρωθεί πολύ σύντομα". Ήδη το πόρισμα που έχει από πέρυσι το Σεπτέμβρη επεξεργαστεί η Επιτροπή Μπεχράκη, "πετάει" έξω από τα ΒΑΕ το μεγαλύτερο μέρος επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που μέχρι σήμερα υπάγονται σε αυτά.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη αποχαρακτηρίζει από το καθεστώς των ΒΑΕ 43 από τους 103 χώρους εργασίας, που σήμερα υπάγονται σε αυτό, εξαιρεί 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων από τις 124, ενώ από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, εξαιρούνται οι 41, θεωρούνται δηλαδή αυθαίρετα χαμηλής επικινδυνότητας. Ομως, και για τις ειδικότητες που τυπικά θα παραμείνουν στη λίστα των ΒΑΕ επέρχεται ανατροπή, καθώς αυτές κατατάσσονται σε τέσσερις νέες κατηγορίες με κλίμακα βαρύτητας 1, 2, 3, 4 αντί της μιας ενιαίας που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει στην επιτροπή, όλα δείχνουν ότι οι κατηγορίες 1, 2 και 3 θα χάσουν το καθεστώς της συνταξιοδότησης νωρίτερα από το ανώτερο όριο που ισχύει στον κλάδο τους, δηλαδή θα επιμηκυνθεί ο εργάσιμος βίος τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια. Ως "αντίτιμο", αυτές οι ειδικότητες και κλάδοι (πάντα σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν) θα πάρουν μειωμένο ωράριο ή περισσότερες μέρες άδειας.

Σε κάθε περίπτωση στην 4η κλίμακα βαρύτητας παραμένουν μόνο 5 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων και μόνο 2 από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.

Οσο για το ζήτημα με τις αναπηρικές συντάξεις, τις οποίες στοχοποίησε ο πρωθυπουργός, ας απευθυνθεί στους εργοδότες και στις συνθήκες κάτεργου που έχουν επιβάλει μέσα στους χώρους δουλειάς παραβιάζοντας όλους τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Σημειώνουμε μόνο ότι η μέση αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ το 2008 ήταν μόλις 500 ευρώ. Αυτούς τους συνταξιούχους στοχοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Με το διαχωρισμό του ΙΚΑ που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μπαίνει σε υλοποίηση ένα σχέδιο που ήδη κυοφορείται στους κόλπους της κυβέρνησης. Ετσι θα διαχωριστεί πλήρως ο κλάδος υγείας και στην επόμενη φάση σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με τους αντίστοιχους κλάδους των άλλων Ταμείων. Μέσα από την "ενοποίηση" θα επιτευχθεί ο κρυφός στόχος παραπέρα αποψίλωσης και συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας για όλα τα Ταμεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αποφεύγοντας έτσι τον μπελά, κάθε φορά να έρχεται στη Βουλή μια νέα ρύθμιση χρεών. Το έργο θα αναλάβει μια Ειδική Επιτροπή παρακολούθησης εσόδων στο πλαίσιο του ΙΚΑ, στην οποία βέβαια θα συμμετέχουν και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ;

Διαβάζουμε από τον σημερινό "Βηματοδότη" το παρακάτω απόσπασμα:

"Τα μυστικά του σοσιαλισμού επιχείρησε να μάθει χθες ο κ. Κ. Καραμανλής με μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο της σοσιαλίστριας κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Η εμβληματική κυρία της κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο αγάπησε με πάθος τον «άγνωστο εργαζόμενο» και δεν διστάζει να το διατυμπανίζει με τα λόγια και το έργο της, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του υπουργείου Απασχόλησης και υποδέχθηκε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε εποχή παγκόσμιας κρίσης, αναζητεί τρόπους για να μη χάσει τη δουλειά του. Μου λένε ότι η «κόκκινη Φάνη» ξεσήκωσε τους γραμματείς και τους υποτακτικούς της στις 8.15 το πρωί και μέσα σε πέντε λεπτά τους συγκέντρωσε όλους γύρω από το οβάλ υπουργικό τραπέζι για να απαντήσουν σε όλες τις απορίες του κορυφαίου εργαζόμενου της χώρας. Η πρωθυπουργική επίσκεψη ήταν ασφαλώς αιφνιδιαστική, αλλά η κυρία Πετραλιά τη γνώριζε εδώ και αρκετές ημέρες, γιατί ο Πρωθυπουργός της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και της είχε εκμυστηρευτεί τις ανησυχίες του."

Το δούλεμα "πέφτει βροχή" για την Κυβέρνηση και τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ανακοίνωσε, αλλά γιατί εμάς μας φαίνεται τόσο ψεύτικο, όσο ψεύτικη ήταν η είδηση για το "ψυχρό κλίμα", μεταξύ Καραμανλή - Ερντογάν το προηγούμενο Σάββατο, στη συνάντηση εκείνη που επινόησε και προφήτεύσε το Βήμα;

Εξάλλου επί της πολιτικής ουσίας των μέτρων...κουβέντα!
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...!

Αμέσως όμως να τον παρεξηγήσουμε τον πρωθυπουργό μας, Κ. Καραμανλή, που ζήτησε διαχωρισμό των κλάδων υγείας και ασφάλισης στο ΙΚΑ...

Τι καχυποψία κι αυτή, να θεωρήσουμε ότι προσπαθεί να περικόψει ασφαλιστικά δικαιώματα και να περιορίσει τις δαπάνες για την υγεία.

Λες και έχει κάνει ποτέ τέτοιο πράγμα αυτή η κυβέρνηση.

Για καλό τα λέει. Για να μην μπερδευόμαστε... Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com