Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Κανένα Ελαφρυντικό!

Σωστά επισημάνθηκε ότι το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού που προκάλεσε το θάνατο του παιδιού στα Εξάρχεια, αποτελεί μνημείο αναλγησίας. Ομως το εν λόγω υπόμνημα περιέχει και πολιτικά στοιχεία, εξαιρετικά πολύτιμα, που δεν πρέπει να τα προσπεράσουμε. Και τούτο γιατί τα στοιχεία αυτά ξεπερνούν τις κρίσεις που θα μπορούσε να κάνει κανείς για τον κατηγορούμενο ως πρόσωπο και αφορούν σε κάτι πολύ σημαντικότερο: Αφορούν στο ίδιο το σύστημα, στο ίδιο το κράτος και στον τρόπο που αυτό εκπαιδεύει και προσανατολίζει τους αστυφύλακες, τους συνοριοφύλακες, τους αγροφύλακες και γενικώς τους δεσμοφύλακες.

Διαβάζουμε, λοιπόν, σε κάποιο σημείο του υπομνήματος, πως ό,τι έγινε το περασμένο Σάββατο στα Εξάρχεια, έγινε από τους αστυνομικούς «προληπτικά, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας»!

Δηλαδή; Ποιο είναι το «καθήκον» τους; Για ποιο πράγμα εντέλλονται από τους φυσικούς και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους; Στη βάση ποιων εντολών λειτουργεί η Αστυνομία; Ομολογείται ευθέως στο υπόμνημα και μάλιστα ως υπερασπιστική γραμμή:

Εντέλλονται να θεωρούν «προληπτικά» ύποπτο τον οποιονδήποτε! Εντέλλονται να κοιτούν «προληπτικά» με μισό μάτι όποιον κινείται! Εντέλλονται να σημαδεύουν «προληπτικά» τους πάντες γιατί είναι μέσα στο «καθήκον» τους να θεωρούν τους πάντες «ένοχους»!

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος διαβάζουμε ότι το παιδί επιδείκνυε «αποκλίνουσα συμπεριφορά»!

Και βέβαια εδώ το θέμα δεν είναι μόνο το ψέμα και η συκοφαντία η οποία επιστρατεύεται εναντίον του δολοφονημένου παιδιού και που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας από τους δασκάλους και τους συμμαθητές του. Δεν είναι μόνο η τακτική της κατασκευής αναληθών «πειστηρίων» και «κατηγοριών» που επιστρατεύονται και εκτοξεύονται από ένα κράτος που δουλεύει με «φακέλους», με χαφιέδες και ρουφιάνους.

Είναι η ίδια η λογική αυτού του κράτους που αναγνωρίζει στον εαυτό του και στους μηχανισμούς του την αρμοδιότητα να κατηγοριοποιούν τις συμπεριφορές σε «αποκλίνουσες» και σε «συγκλίνουσες»! Είναι η πολιτική ενός κράτους που διδάσκει στην Αστυνομία του να θεωρεί «απόκλιση» το να περνάς ή - όπως αναφέρεται στο υπόμνημα - «να επιλέγεις ως χώρο διασκέδασης» τα Εξάρχεια! Είναι «απόκλιση» - σύμφωνα με το υπόμνημα - να πηγαίνεις στο γήπεδο! Είναι «απόκλιση», τελικά, το να ζεις!

Δεν ξέρουμε, ποια θα είναι η κατάληξη της δικαστικής δίωξης του ειδικού φρουρού. Δε μας είναι άγνωστο πώς ενήργησαν τα δικαστήρια σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Δε θα κάνουμε καμία προφητεία για το ποιος ισχυρισμός θα γίνει δεκτός, αν ο αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα, πυροβόλησε στο έδαφος ή πυροβόλησε κατάστηθα το παιδί, όπως αναφέρει σωρεία μαρτύρων. Αυτό που ξέρουμε - και είναι υπεραρκετό - είναι ότι πυροβόλησε! Και πυροβόλησε επειδή το κράτος, οι εκάστοτε πολιτικοί και υπηρεσιακοί του προϊστάμενοι, του έχουν δώσει την εντολή να θεωρεί «καθήκον» του την «προληπτική» καταστολή κάθε «αποκλίνουσας συμπεριφοράς»!

Αλήθεια, πόσο πιο συντριπτικά στοιχεία χρειάζονται για να γίνει απολύτως κατανοητό ότι αυτό το κράτος δεν έχει κανένα ελαφρυντικό!

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ζήτημα ασύλου απο το ΛΑ.Ο.Σ....


Ζήτημα περιορισμών στο πανεπιστημιακό άσυλο έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, με αφορμή τη δράση των κουκουλοφόρων τις προηγούμενες μέρες, αποδεικνύοντας ποιος ωφελείται από αυτές τις προβοκάτσιες. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, πάλι με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια, ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε ζητήσει και απαγόρευση διαδηλώσεων.

Κατά τα λοιπά, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για πράκτορες, προβοκάτορες και παράσιτα που εκμεταλλεύονται τους αγώνες των νέων, συμπληρώνοντας ότι στα επεισόδια υπήρξε πιθανά και προβοκάτσια σε βάρος κουκουλοφόρων, από «άλλους» κουκουλοφόρους. Μάλιστα, ερωτηθείς αν παρατηρείται δράση «ξένων κέντρων», δήλωσε «σίγουρος ότι δεν είμαστε μόνοι, έχουν έρθει "προστάτες" απ' έξω». Ζήτησε δε από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορηματική καταδίκη των κουκουλοφόρων και της δράσης τους.

Για την υπόθεση Βατοπεδίου, στον ΛΑ.Ο.Σ. καταλήγουν ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες και υπόνοιες για ποινικές, που ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ερωτηθείς ο Καρατζαφέρης αν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Καραμανλή αυτή τη στιγμή, απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αλλά υποστήριξε ότι προέχει να ηρεμήσει η αγορά κι ότι δεν μπορεί να βάλει λάδι στη φωτιά κανένας. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να δώσει καλύτερο βηματισμό στην κυβέρνησή του και συνέχισε ότι αν ο «γείτονας» φωνάξει βοήθεια, θα τρέξεις να δεις αν χρειάζεται οινόπνευμα, έμπλαστρο... Για την ώρα, πρόσθεσε, δεν ακούγεται τίποτε.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ευθύνη και των δύο...

Είναι γεγονός ότι η κρατική βία και καταστολή αποτελεί το μοχλό επιβολής της πολιτικής που βλέπει εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου του τόπου και τα κόμματά της, μιας πολιτικής που είναι εχθρική απέναντι σε όλες τις αγωνιστικές μορφές δράσης, απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις, απέναντι σε όλες τις οργανωμένες και πολιτικά ανεβασμένες μορφές πάλης. Μιας πολιτικής που είναι εχθρική στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων της πόλης, στη νεολαία. Η δολοφονία του μαθητή είναι συνέχεια της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της χώρας, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη δημιουργία ολόκληρου του πλαισίου δράσης της κρατικής βίας και καταστολής. Προώθησαν και εφάρμοσαν στην πράξη τους νόμους που αυτοί οι ίδιοι εναλλάξ ψήφισαν στη Βουλή: Οι ευρωτρομονόμοι, η Συνθήκη του Προυμ (Σένγκεν ΙΙΙ), η νομοθεσία για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς, που παρέχει ευχέρεια και καταχρηστικής χρήσης, η διεύρυνση των εξουσιών μυστικών υπηρεσιών, η δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης, η σταδιακή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής τάξης, η δημιουργία νέου μηχανισμού, συμπληρωματικού της ΕΛ.ΑΣ., στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διεύρυνση της χρήσης αστυνομικών σκύλων στις δημόσιες εμφανίσεις της ΕΛ.ΑΣ. και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η διεύρυνση της οπλοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και τόσα άλλα.

Ευθύνη όμως έχουν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την έκφραση της τυφλής βίας των κουκουλοφόρων. Η δράση των κουκουλοφόρων ως τμήματος μηχανισμών του αστικού κράτους είναι δικό τους δημιούργημα με συνεργασία υπηρεσιών και μηχανισμών εντός και εκτός συνόρων. Εντελώς δικό τους απαραίτητο για την άσκηση εξουσίας δημιούργημα. Που το αξιοποιούν για να βάλουν φρένο στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και να καταστείλουν τη δράση του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Αν δούμε πίσω από την τηλεοπτική εικόνα των τελευταίων ημερών, αν δούμε πίσω απ' την ομίχλη των δακρυγόνων και των καιόμενων κάδων, αποκαλύπτεται η δράση τέτοιων πυρήνων κουκουλοφόρων από κοινού με τις δυνάμεις καταστολής. Βεβαίως, αυτοί οι μηχανισμοί, σε κάποια φάση μπορεί να αυτονομηθούν, άρα και να είναι ανεξέλεγκτοι από την κυβέρνηση, αλλά καθοδηγούμενοι από υπηρεσίες και μηχανισμούς του κράτους, δρουν με την ίδια πάντα στόχευση. Το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Οταν, δηλαδή, το κίνημα πάει να φουντώσει, είτε με αφορμή κάποιο συγκεκριμένο γεγονός όπως τώρα, είτε λόγω της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, τέτοιοι μηχανισμοί μπαίνουν σε δράση και μάλιστα με φοβερό και απόλυτο συντονισμό. Ετσι, θέλουν να αποπροσανατολίσουν. Να παγιδεύσουν νέους ανθρώπους σε αδιέξοδες μορφές πάλης. Να συκοφαντήσουν τις ίδιες τις κινητοποιήσεις. Να σπείρουν το φόβο και τον πανικό. Αυτά δε σημαίνουν πως κάθε παιδί, αγανακτισμένο και οργισμένο, που παρασύρεται σε ανάλογες ενέργειες ταυτίζεται με τους κουκουλοφόρους.

Απάντηση σε όλη αυτή τη δράση, στο κράτος καταστολής, και στους «κρυφούς» μηχανισμούς του, που δρουν συμπληρωματικά υπάρχει: Το οργανωμένο, περιφρουρημένο, λαϊκό,κίνημα, που καθορίζει στόχους πάλης, ενάντια στη γενική πολιτική γραμμή του κεφαλαίου, σε κατεύθυνση ρήξης - ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων και όχι με τυφλά χτυπήματα στο πουθενά.
Διαβάστε τη συνέχεια...

Μια παραιτηση που ο Πρωθυπουργος θα εκανε δεκτη

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com