Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ!

Υπάρχουν πολλοί δείκτες για την κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών σε μια χώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι δείκτες αποκαλύπτουν μόνον ένα μέρος της πραγματικότητας, η οποία είναι πολύ χειρότερη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της έκθεσης της «Eurostat», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη και αφορά τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν σε «έκτακτα έξοδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της έρευνας, το 30% των νοικοκυριών στις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν «έκτακτα έξοδα».

Η πραγματικότητα είναι, όμως, πολύ χειρότερη, αφού τα στοιχεία αφορούν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα, το 2009, και εν μέσω οικονομικής κρίσης το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ομως, η σχετικότητα των στοιχείων αποκαλύπτεται και από το ότι ως «έκτακτα έξοδα» λογίζονται το ενοίκιο κατοικίας, η δόση για το δάνειο, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, ή ο λογαριασμός του τηλεφώνου! Δηλαδή, έξοδα κάθε άλλο παρά έκτακτα.

Οπως αναφέρει η έρευνα της «Εurostat», ένας στους 3 Ελληνες ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα. Στην Ευρώπη των «27», η κατάσταση είναι χειρότερη στα κράτη - μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν το 2004. Στην Ουγγαρία και στη Λετονία, δύσκολα τα βγάζει πέρα από οικονομικής πλευράς το 63% του πληθυσμού και στην Πολωνία το 54%. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν 4 πολίτες στους 10 στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στη Σλοβενία και στη Λιθουανία.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΙΑΣ

Διαδήλωση θπραγματοποιήσαν χθες Κυριακή στη Ρίγα της Λετονίας 500 ξανθές, προκειμένου να αναπτερώσουν το ηθικό των συμπατριωτών τους, που έχει καταρρακωθεί από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση στη βαλτική αυτή χώρα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι απελπιστική, καθώς κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων. Στο πρόσφατο παρελθόν, βέβαια, η Λετονία είχε παρουσιαστεί από τον Τύπο ως χώρα πρότυπο για το κεφάλαιο, με πλήρως ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωσπου ξέσπασε η κρίση και προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν επιστρατεύοντας τις ξανθές...

Η χώρα, όπου οι ηγέτες της γκρεμίζουν τα μνημεία - σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπου οι συνεργάτες των Ες - Ες διοργανώνουν δημόσιες παρελάσεις και εμφανίζονται ως ...απελευθερωτές, απολαμβάνει σήμερα τις ...ελευθερίες του καπιταλιστικού κόσμου. Την ...ελευθερία πρώτα - πρώτα να σε απολύει ο εργοδότης χωρίς αποζημίωση και να βρεθείς στους γκρίζους δρόμους της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι της χώρας αυτής, αλλά και των άλλων βαλτικών χωρών έρχονται σε επαφή με μια πρωτόγνωρη τραυματική εμπειρία. Αντί για ελευθερία και ευημερία που τους είχαν υποσχεθεί, βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με την εκμετάλλευση, με τους καταναγκασμούς και τις σκληρές απαγορεύσεις που επιβάλλει το ίδιο το παραγωγικό σύστημα και τέλος με την ίδια την οικονομική κρίση. Ωσπου να αρχίσουν και αυτοί να συνειδητοποιούν ότι στο παρον συστημα δεν υπάρχει άλλη ελευθερία πέρα από το δικαίωμα του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται ξένες εργατικές δυνάμεις. Και με το φόβο ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις αφύπνισης του λαού, η άρχουσα τάξη διοργανώνει παρελάσεις ...ξανθών, ως το αναγκαίο ναρκωτικό που σε εμποδίζει να αντιληφθείς την κατάσταση βαρβαρότητας του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ

Αποχή: Επιλογή «πλασμένη» στα μέτρα τους.

Αύριο, ένα ειδικό αφιέρωμα για την "πουδιαφημιζόμενη" αποχή

Όλα τα παράξενα και οι συμπτώσεις!

Έρχεται...αύριο στο Πειρατικό.
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Τη στιγμή που η φτωχομεσαία αγροτιά βρίσκεται με τη θηλιά των χρεών στο λαιμό, η κυβέρνηση προωθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ισχυριζόμενη ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τους μικρούς αγρότες, που πλήττονται και από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία η ίδια, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στήριξε και συνεφάρμοσε. Η πολιτική θρασύτατα του δικομματισμου, ξεπερνά κάθε όριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο χιλιάδες φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τις ιδιοκτησίες τους και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να δημιουργήσει προεκλογικό «ντόρο», ισχυρίζεται ότι «στηρίζει έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα» την ώρα που χορηγεί ζεστό χρήμα προς ενίσχυση «της καινοτομίας και τον τεχνολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων». Οι φτωχοί αγρότες από την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να έχουν «χωνέψει» ότι ο πακτωλός των κονδυλίων, προορίζεται για τους επίδοξους επιχειρηαμτίες-αγρότες, ενώ γι' αυτούς περισσεύουν τα ψίχουλα των επιδομάτων - ξεκληρίσματος. Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com