Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

"ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"...ΑΛΛΑ

1."Δυστυχώς, η διαχείριση(του πλουτου) γίνεται με τρόπο που πλουτίζουν οι πολυεθνικές και μαζί οι υπουργοί, ενώ χάνει ολόκληρη η κοινωνία. Βαθαίνουν η ανισότητα, η αδικία, η μιζέρια. Οπως λέω για τη δικιά μας χώρα - δεν αρκεί να ρωτάμε «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «πού πάνε τα λεφτά»!"

2."Και ο πολίτης μένει με το αίσθημα της ανημπόριας. Γι' αυτό, το ζήτημα της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ισχυρών δομών και θεσμών που προστατεύουν τον πλούτο και τα δικαιώματα του κάθε λαού από τη λεηλασία και την απληστία των λίγων και ισχυρών. Και μια κυβέρνηση ή υποκύπτει στα συμφέροντα αυτά ή βάζει κανόνες και εγγυάται μια ευνομούμενη πολιτεία.

Απέναντι στην απαίτηση για αλλαγή, προοδευτική αλλαγή -που γιγαντώνεται σε όλο τον κόσμο- το τελευταίο οχυρό της συντήρησης είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Οτι «όλοι ίδιοι είμαστε». Προτρέπουν τα συμφέροντα αυτά τον πολίτη να μην δώσει τη μάχη της δημοκρατίας. Και η μάχη που σίγουρα χάνεται είναι αυτή που ποτέ δεν δίνεται. Η απαξιωμένη πολιτική αφήνει, τότε, το χώρο ελεύθερο σε άλλους προθύμους «μάγους» να εμφανιστούν ως σωτήρες."

3."Η εξάρτηση είναι αυτή που αποξενώνει την κυβέρνηση «από τον λαό». Και όταν η κυβέρνηση δεν είναι από το λαό και μόνο, δεν μπορεί να είναι «με το λαό και για το λαό». Μία εξαρτημένη κυβέρνηση είναι υπηρέτης της εξάρτησής της, όμηρος των συμφερόντων.

Η αυτονομία της πολιτικής είναι η αφετηρία για την αλλαγή πορείας της χώρας. Αλλιώς, καμιά αλλαγή δεν θα είναι εφικτή. Ούτε στην οικονομία, ούτε στο αναπτυξιακό πρότυπο, ούτε στις δομές του κράτους και στις σχέσεις κράτους-πολίτη, ούτε στο κοινωνικό κράτος και στις εκφράσεις του, τις πολιτικές εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας."

Τα 3 παραπάνω αποσπάσματα έχουν αποσπαστεί από το άρθρο του Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Όχι δε λέμε ψέματα, μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας(εδώ).

Εξαιρετικό άρθρο, αλλά γιατί εμάς μας φαίνονται όλα όσα περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου τόσο μακρινά από το ΠΑΣΟΚ;

Γιατί δεν μπορεί να μας πείσει ότι το κόμμα του, θα προσπαθήσει να φέρει την "αυτονομία της πολιτικής";

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"

Στο χθεσινό φύλλο του Κυριακάτικου Βήματος συναντάμε την συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, (μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ) από την οποία συγκρατήσαμε το εξής κομμάτι:

"Θα κάνετε τελικά αλλαγές στον
νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, όπως η δυνατότητα των πρυτανικών αρχών να διευρύνουν τη θητεία τους, τα εκλεκτορικά σώματα, η καθολική ψήφος των φοιτητών κ.ά. Ποια σημεία του νόμου χρειάζονται «λίφτινγκ»; Ποια είναι η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να επέλθει ώστε να γίνουν τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά;

«Οι δυσλειτουργίες του νόμου για τα ΑΕΙ ήδη μελετώνται, μετά και την πλήρη εφαρμογή του νόμου, όπως ο αριθμός εκλεκτόρων, τα συγγράμματα, τα μεταπτυχιακά, η αξιολόγηση. Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων μόλις μας παραδόθηκαν. Θα αξιολογηθούν, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αν ο στόχος μας είναι ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα που θα διευρύνει την ανταγωνιστικότητα του πανεπιστημίου, πρέπει να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας ανώτατης εκπαίδευσης χρήσιμης για την είσοδο των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, χωρίς να διαπραγματεύεται ασφαλώς τον ακαδημαϊκό προορισμό της, ο οποίος σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει αναφορά στο δημόσιο συμφέρον. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι η αναβάθμιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία όλων των πλευρών»".

Τι σημαίνει "ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο";
Τα πανεπιστήμια αν δε σημειώνουμε σωστά, είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα που στόχο έχουν την μόρφωση των νέων σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες.

Ο όρος "ανταγωνισμός", χρησιμοποιείται ευρέως στην επιχειρηματική αγορά, μεταξύ των μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, είτε για τα μαγαζάκια που συναντάμε δεξιά και αριστερά.

Από πότε τα πανεπιστήμια έγιναν ''μαγαζιά", από πότε πέρασαν στην επιχειρηματική αγορά;

Το κάθε πανεπιστήμιο, θα έπρεπε, να έχει συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της, παρέχοντας Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους νέους.

Για μαγαζιά και παραμάγαζα, ψάξτε στoυς μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που χρηματοδοτούν το κόμμα σας κύριε Σπηλιωτόπουλε(βλέπε Siemens).
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ...

Το Πειρατικό τις επόμενες μέρες έχει μερικά πολύ σημαντικά, ειδικά αφιερώματα.

Θέματα κοινωνικής ουσίας με άπλετη την πολιτική τους διάσταση, έχουμε και λέμε:

Διακοπές("τα μπάνια του λαού"): Το κοινωνικό αγαθό που γίνεται εμπόρευμα στα χέρια των ταξιδιώτικων γραφείων. Την Τετάρτη ένα εξαιρετικό αφιέρωμα.

Πραξικόπημα στην Ονδούρα: Όλη η αλήθεια, που προκάλεσε το πραξικόπημα ενάντια στις λαϊκές διεκδικήσεις των Ονδουριανών, εν έτη 2009. Έμμεση προσπάθεια στήριξης των ΗΠΑ στο πραξικόπημα. Έρχεται την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Επιστημονική Έρευνα: Την υφαρπάζουν από τον λαό και την προσφέρουν σε ανάγκες που εξυπηρετούν κεφαλαιουχικά σχέδια. Ένα πολύ σπουδαίο αφιέρωμα, έρχεται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Λίγο πριν τις διακοπές μας, προσπαθούμε να σας προσφέρουμε ότι καλύτερο έχουμε στα χέρια μας! Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ..."

Οχι σε 1,15 δισ. ευρώ, που δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ούτε σε 2,30 δισ. ευρώ που δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αλλά 4,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το χαράτσι που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες για τους ημιυπαίθριους, τις πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση! Αυτό αποκαλύπτει η ειδική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ολα αυτά θα τα πληρώσουν βέβαια (και αφού αυτοκαρφωθούν, εκβιαζόμενοι ωμότατα με επιβολή ακόμη μεγαλύτερων προστίμων) χωρίς καμιά εξασφάλιση νομιμότητας, αφού η συγκεκριμένη ρύθμιση τους "τακτοποιεί'' μόνο ως προς τη χρήση, με αποτέλεσμα να παραμένουν διαρκώς όμηροι σε οποιαδήποτε μελλοντική δικαστική ή πολιτική απόφαση, που θα τους καλεί να ξαναπληρώσουν.

Χώρια που τους δημιουργεί και πρόσθετα προβλήματα: Πρόσθετους φόρους σε περίπτωση νέας μεταβίβασης του ακινήτου. Προστριβές για θέματα ανακατανομής των κοινοχρήστων μεταξύ ενοίκων πολυκατοικιών. Ακόμη και δικαστικές διαμάχες μεταξύ συνιδιοκτητών και γειτόνων.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοκατασκευαστές που τους πούλησαν πανάκριβα τα διαμερίσματα, αφού είχαν μετατρέψει σε κλειστά δωμάτια τους ημιυπαίθριους χώρους, κερδοσκοπώντας ασύστολα, βγαίνουν ..."λάδι"!

Οπως "λάδι" επιχειρείται να βγουν και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που άνοιξαν ορθάνοιχτα τα "παράθυρα" της πολεοδομικής νομοθεσίας για τέτοιου είδους αυθαιρεσίες, και που ευθύνονται και για την ανυπαρξία ελέγχου των αυθαιρεσιών, αλλά και για την ανυπαρξία εφαρμογής μιας πολιτικής για παροχή φτηνής, νόμιμης και ποιοτικής κοινωνικής στέγης, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε θύματα της κερδοσκοπίας των κατασκευαστών και των τραπεζικών ομίλων.

Τώρα μάλιστα τους ζητούν να πληρώσουν με χαράτσια τα σπασμένα της δικής τους πολιτικής!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com