Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΕ 12 ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Το αμερικανικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του AIDS σε δώδεκα χώρες της Αφρικής μείωσε κατά άνω του 10% τη θνησιμότητα, σύμφωνα με μια ανάλυση αυτής της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους το 2003.

Το πενταετές πρόγραμμα PEPFAR, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έσωσε ένα εκατομμύριο ζωές μεταξύ 2003-2007, κυρίως μέσω της χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον έλεγχο του ιού HIV και την παράταση της ζωής των ασθενών.

Ωστόσο, δεν είχε καμία επίπτωση στη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας, όπως σημειώνει η έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για την πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων που είχε αυτή η πρωτοβουλία, η σημαντικότερη που ανέλαβαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των ασθενειών.

«Η PEPFAR απέτρεψε πολλούς θανάτους, με μείωση περίπου κατά 10% της θνησιμότητας στις χώρες αυτές, σε σύγκριση με άλλες αφρικανικές χώρες» που δεν είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα, υποστηρίζει ο Δρ Έραν Μπεντέιβιντ, εκ των βασικών συντακτών της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ο Δρ Μπεντέιβιντ εξήγησε ότι αποφάσισε να αναλύσει τις επιπτώσεις της PEPFAR για να διαπιστώσει εάν ένα πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας, τέτοιου εύρους, λειτουργεί στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές το αμερικανικό πρόγραμμα επένδυσε 2.450 δολάρια για κάθε ασθενή.

«Έρευνες τέτοιου είδους είναι χρήσιμες επειδή δείχνουν τι μπορούμε να επιτύχουμε βοηθώντας την ανάπτυξη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δρ Πίτερ Πιοτ, πρώτην υπεύθυνος τους προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS), ο οποίος εκτίμησε ταυτόχρονα ότι η PEPFAR «άλλαξε την πορεία της επιδημίας του AIDS».

Το πρόγραμμα αυτό, που θεωρείται ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης Μπους, δέχτηκε ωστόσο και επικρίσεις. Ορισμένοι καταγγέλουν το γεγονός ότι οι περισσότεροι πόροι χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της ασθένειας, σε βάρος της πρόληψης.

Το 50-60% των χρημάτων που δαπανήθηκαν δόθηκαν για χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων και μόνο το ένα πέμπτο του συνολικού ποσού αφιερώθηκε στην πρόληψη της ασθένειας. Μάλιστα, το ένα τρίτο από τα χρήματα αυτά πήγε σε προγράμματα που προωθούσαν τη σεξουαλική αποχή ως μέσο πρόληψης, μια ιδέα που προήλθε από τις υπερσυντηρητικές θρησκευτικές πεποιθήσεις της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Ο όρος αυτός απαλείφθηκε όταν το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της παράτασης του προγράμματος, το 2008.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από το AIDS θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012, φτάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια (έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2008) αλλά αναμένεται να μειωθεί στο 1,2 εκατομμύριο το 2030.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλεις λεφτά, αλλά μία προϋπόθεση: Η εκμετάλλευση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ενας από αυτούς τους τρόπους αφορά την εξαργύρωση της ...«κοινωνικής συνείδησης». Η οποία, όπως και πολλά άλλα πράγματα, δεν είναι ίδια για όλους. Αλλη έχει ο φτωχός και ο εργαζόμενος, άλλη ο πλούσιος, ο κεφαλαιούχος.

Για παράδειγμα, όταν η ΔΕΛΤΑ της «Vivartia», που με τη σειρά της είναι της MARFIN, ανακοινώνει ότι για λόγους «κοινωνικής ευθύνης» μειώνει την τιμή του φρέσκου γάλακτος, ο όρος «κοινωνική συνείδηση» σημαίνει γι' αυτήν περισσότερα κέρδη.

Πώς γίνεται αυτό; Απλά. Οταν είσαι μια εταιρία που:

  • το 2005 είχες κέρδη 4 εκατ. ευρώ, πουλώντας - μεταξύ άλλων - πανάκριβα το γάλα στις λαϊκές οικογένειες, που το αγόραζες «μπιρ παρά» από τους παραγωγούς,
  • το 2006 είχες κέρδη 24 εκατ. ευρώ για τους ίδιους λόγους,

τότε: το 2009 έχεις την οικονομική άνεση να επιλέξεις να μεγαλώσεις τα κέρδη σου, όχι με την αύξηση της τιμής του προϊόντος, αλλά με την αύξηση των αγοραστών σου, συνεχίζοντας να αγοράζεις το γάλα «μπιρ παρά» και ακόμη πιο κάτω, αυξάνοντας το μερίδιο της αγοράς, χτυπώντας τους ανταγωνιστές σου.

Κι αυτό, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα που θα μπορέσεις να κάνεις άλλο «παιχνίδι» με τις τιμές και τους παραγωγούς, αλλά να είσαι, από πάνω, και «εθνικός ευεργέτης».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ

Άλλη μια Κυριακή ξημέρωσε. Ωραία μέρα, ηλιόλουστη και ήσυχη όπως τη συναντάμε σε κάθε πρωινό της.

Έχει Formula σήμερα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα πάνε οι δυο Toyota που βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις, στο grand prix του Μπαχρέιν. Βέβαια ο Vettel είναι ένας εξαιρετικός οδηγός πρέπει να πω και θα μου ήταν ευχάριστό να τον δω ξανά στην πρώτη θέση.

Σήμερα θα διεξαχθεί και η τελευταία αγωνιστική της Superleague στο ποδόσφαιρο. Μόνο ο Άρης και η Λάρισα έχουν μείνει να αγωνιούν ουσιαστικά μιας και η διαφορά μεταξύ τους δεν έχει οριστικοποιήσει ποιος θα βρεθεί του χρόνου στο κύπελλο UEFA.

Τι μας περιμένει από αύριο...τόσο κλάμα στη Ν
Δ δεν το έχω ξαναδεί. Τρέμουν και τη σκιά τους σε αυτή τη παράταξη. Παυλίδης, Βατοπέδι, Siemens παντού έχουν χωθεί, ποιος θα τους ξεπλύνει δε ξέρω, γιατί ο Σανιδάς μόνο δεν αρκεί. Έβαλε λέει ο πρωθυπουργός τέρμα στη μουρμούρα για διπλές κάλπες...μα ο κ. Τραγάκης άλλα μας έλεγε την Παρασκευή, τι να πει κανείς;

Για το ΠΑΣΟΚ βαριέμαι να μιλήσω, εκεί τώρα βγάζουν πιστωτικές κάρτες, από τις σοσιαλιστικές είναι, όχι από τις άλλες!

Πότε θα ξυπνήσει ο κόσμος βρε παιδί μου να τους στείλει στα σκουπίδια και μάλιστα στους μη ανακυκλώσημους κάδους, πότε; Πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο μακρυά τούτη η ωραία μέρα...

Κατά τα άλλα, έχουμε και τη γρίπη των χοίρων! Δε μας έφτανε η γρίπη των γαϊδάρων που στην Ελλάδα βρίσκεται ως επιδημία καιρούς και ζαμάνια, θα φορτωθούμε και τους χοίρους; Φτάνει πια!!!
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com