Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΜΕΓΑΛΥΕΡΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ!!!


Η πιο επιτυχημένη, Ελληνική εθνική ομάδα, μας έκανε υπερήφανους και πάλι! Η εθνική μπάσκετ κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο, στο eurobasket της Πολωνίας.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η χθεσινή ομιλία Καραμανλή στα Ιωάννινα:

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Σας ευχαριστώ, γιατί το μέγεθος, ο παλμός, το πάθος της συνάντησης αυτής δείχνουν το δρόμο της νίκης. Το δρόμο της σιγουριάς. Το δρόμο που έχει ανάγκη η Πατρίδα μας. Τα Γιάννενα, η πόλη της Ιστορίας και του Πολιτισμού, βρίσκονται, ήδη, στην πρωτοπορία. Η Ήπειρος, η Πατρίδα των μεγάλων ευεργετών στέλνει σ’ ολόκληρη τη Χώρα ένα πολύ δυνατό μήνυμα: Ναι στην σιγουριά. Ναι στην υπευθυνότητα. Ναι στην προοπτική για το καλό του Τόπου. Προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Με αυτοπεποίθηση, με σθένος, με ψυχή.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Η Πατρίδα μας διανύει την πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η Οικονομία μας αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη πίεση που γνώρισε στα τελευταία 80 χρόνια. Περιέγραψα, με βαθιά συναίσθηση ευθύνης, την πραγματικότητα. Ανέφερα ρητά και ξεκάθαρα τα δύσκολα μέτρα, που είναι απαραίτητα για τον Τόπο. Ανέπτυξα με ευθύτητα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε τρεις άξονες:

- Ναι, έχουμε στόχο να περιορίσουμε τις δαπάνες του Δημοσίου.

- Ναι, έχουμε σκοπό να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή.

- Ναι, είμαστε αποφασισμένοι να τολμήσουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Λέμε ανοιχτά την αλήθεια...

Σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις δεν χωρούν στρογγυλέματα και υπεκφυγές. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τα πάντα. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τί αποφασίζουν. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τί ακολουθεί. Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Αν δεν τολμήσουμε τις αναγκαίες πολιτικές τα προβλήματα θα διογκώνονται. Αν δεν δράσουμε άμεσα τα μέτρα που θα χρειαστούν σε λίγο καιρό θα είναι δυσβάσταχτα για όλους. Ευχάριστες συνταγές δεν υπάρχουν. Εύκολες λύσεις δεν είναι διαθέσιμες. Υποσχέσεις για όλα και σε όλους είναι εξωπραγματικές, είναι κάλπικες, είναι παραπλανητικές. Μόνο με δύσκολες αποφάσεις μπορεί να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης. Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε τη Χώρα από το αδιέξοδο της παγκόσμιας συγκυρίας. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νέα προοπτική, τη νέα ελπίδα.

Φίλες και φίλοι,

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρέασαν και επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επιβάρυναν, ακόμη περισσότερο, τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δημιούργησαν, όπως σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, βαρύ κλίμα στην Κοινωνία. Γνωρίζουμε την πραγματικότητα και ακούμε καθαρά τους προβληματισμούς σας. Το λέω, όμως, ευθέως: Αλίμονο εάν η παγκόσμια κρίση έβρισκε τη Χώρα με το έλλειμμα και την ανεργία του 2004. Αλίμονο αν δεν τολμούσαμε στα προηγούμενα χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας και θωράκισαν, σε μεγάλο βαθμό, την Κοινωνία μας.

- Ποιος μπορεί να ξεχνά ότι η ανεργία ήταν στο 3% το 1981 και την έφτασαν στο 11,3% το Μάρτη του 2004;

- Ποιος δεν γνωρίζει πως με τη δική μας στρατηγική η ανεργία μειωνόταν σταθερά, για να φτάσει το Μάιο του 2008, στο 7%; Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

- Ποιος μπορεί να αγνοεί την άμεση αντίδρασή μας σε κάθε φάση της παγκόσμιας κρίσης;

-> Όταν το πρόβλημα αφορούσε τη χρηματοπιστωτική πίστη…

- εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις και αποτρέψαμε τον πανικό.

- Θεσπίσαμε ρυθμίσεις πρόσθετης προστασίας για τους δανειολήπτες.

- Προωθήσαμε πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της Οικονομίας.

-> Όταν η κρίση πέρασε στην πραγματική Οικονομία βάλαμε σε εφαρμογή συμπληρωματικά πακέτα δράσεων:

· Εθνικό Σχέδιο, πάνω από 3,2 δις ευρώ, για την απασχόληση και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

· Δράσεις στήριξης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά και τη νέα, τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

· Προγράμματα εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ, μέσα από τα οποία δανειοδοτούνται περίπου 80 χιλ. μικρές επιχειρήσεις, με 9,5 δις ευρώ.

· Πρόγραμμα εγγύησης του Δημοσίου για δάνεια σε κάθε επιχείρηση, με μία και μόνο προϋπόθεση: Να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού, τους απασχολούμενούς τους δηλαδή, για δύο χρόνια.

· Πρόγραμμα 1,3 δις ευρώ, για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

· Ειδικά πακέτα δράσεων για την Τουριστική Βιομηχανία μας, τις κατασκευές, τις εξαγωγές.

Όλα αυτά ενίσχυσαν Οικονομία και Κοινωνίας. Όλα αυτά πρόκειται να αποδώσουν ακόμη περισσότερα, στο επόμενο διάστημα.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Είμαστε τώρα στο μέσο ενός ανηφορικού δρόμου. Τα επόμενα δύο χρόνια είναι δύσκολα. Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα:

- Να συνεχίσουμε το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή ή να γυρίσουμε πίσω;

- Να απαλλάξουμε τη Χώρα από τα βάρη και τις αγκυλώσεις ή να της φορτώσουμε και άλλα;

- Να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ή να αφεθούμε στα ευχολόγια, που σημαίνουν σοβαρούς κινδύνους;

Προσωπικά δεν έχω κανένα δίλημμα. Επέλεξα το δρόμο της ευθύνης. Επέλεξα ασφαλή πορεία για το κοινό μέλλον. Επέλεξα τη διαδρομή που απαντά στις ανάγκες της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων.

Το ΠΑΣΟΚ, από τη μία κάνει δραματικές περιγραφές για την οικονομία και από την άλλη δεν λέει τίποτα για την αντιμετώπισή των προβλημάτων. Δεν τόλμησε και δεν τολμά να πει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο. Ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα φτάνει στο 7%. Με τους δικούς του λογαριασμούς χρειαζόμαστε 10 δις ευρώ για να το μειώσουμε στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, τάζει αυξημένες δαπάνες παντού και υποσχέσεις για όλους. Μόνο αυτές που μπορούν να κοστολογηθούν ξεπερνούν τα 10 δις.

- Από πού θα βρει 20 δις ευρώ σε ένα ή δύο ή τρία χρόνια;

- Από πού θα τα πάρει;

Μιλά, βέβαια, για δανεισμό! Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το κόστος, για το μέλλον, θα γίνει τεράστιο. Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν, όχι μόνο οι σημερινές, αλλά και οι μελλοντικές γενιές. Οι σημερινοί νέοι. Ένα είναι βέβαιο: Η Χώρα δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις αδιέξοδες συνταγές . Με μια φράση: Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί μια ανεύθυνη πολιτική. Το λέω έγκαιρα. Το λέω χωρίς περιστροφές. Εάν ποτέ εφαρμόζονταν όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγάλοι.

Εμείς, είπαμε ξεκάθαρα το σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση. Προτείνουμε δύσκολες αποφάσεις τώρα, για να εξασφαλίσουμε σίγουρη πορεία στα επόμενα χρόνια. Εργαζόμαστε με Σχέδιο και πρόγραμμα, ώστε να κλειδώσουμε με σιγουριά τη συμμετοχή της Πατρίδας μας στην κούρσα της ανάπτυξης, το 2011. Θέλουμε την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες, που θα ξεφύγουν από τη κρίση για να τραβήξουν μπροστά. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το Σχέδιό μας. Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου.

Φίλες και φίλοι,

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Πετύχαμε, στα προηγούμενα χρόνια, ουσιαστικές λύσεις σε σοβαρές εκκρεμότητες.

· Δώσαμε στη Χώρα ολοκληρωμένο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Διευκολύνονται έτσι οι επενδύσεις και εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.

· Βάλαμε την Ελλάδα στην τροχιά της «πράσινης οικονομίας» και τριπλασιάσαμε την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

· Ανοίξαμε διάπλατα το δρόμο στην Οικονομία της Γνώσης: Ευρυζωνικότητα. Πόλοι Καινοτομίας. Σχέδιο για δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι.

· Απαλλάξαμε το φορολογούμενο από τα βάρη της Ολυμπιακής, που έφταναν το ένα εκ. ευρώ την ημέρα.

· Αναπτύξαμε σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες, όπως έγινε στον ΟΤΕ και το Λιμάνι του Πειραιά.

· Προετοιμάσαμε ριζικές μεταρρυθμίσεις για το επόμενο διάστημα:

- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

- Νέα οριοθέτηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από σύγχρονο σύστημα κανόνων.

- Απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

- Συνένωση ή κατάργηση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου.

- Ενιαία Αρχή για την καταβολή των μισθών στο Δημόσιο.

- Αλλαγή του Εξεταστικού Συστήματος και αναβάθμιση του Λυκείου.

- Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εξαιρετικά μεγάλη σημασία, για το επόμενο διάστημα, έχει η εφαρμογή των μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών, που πετύχαμε στα προηγούμενα χρόνια:

- Αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της Πατρίδας μας.

- Φέρνουν μεγάλες επενδύσεις, μόνιμα έσοδα και νέες θέσεις δουλειάς.

Καλούμε, γι’ αυτό, τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει όσα διφορούμενα είπε για το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και να δηλώσει σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες.

Επιτέλους!

- Από πού κι ως πού ισχυρίζεται ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπηρετεί τα συμφέροντα της ρωσικής, τάχα, πλευράς;

- Τί συμβαίνει;

- Τί σκέφτεται;

- Σε τί επενδύει;

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα υποδομών και ξεκινήσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, που δίνουν νέα πνοή στην Ελληνική Περιφέρεια. Είναι τα δεκάδες μεγάλα και μικρότερα φράγματα. Είναι η αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών. Είναι, προπάντων, οι δρόμοι της ανάπτυξης, που αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Χώρας. Είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα υποδομών που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ποτέ. Αλλάζει την εικόνα της Χώρας. Αλλάζει τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου.

Η Ήπειρος διαπιστώνει και πιστοποιεί την αλλαγή που συντελείται. Μόνο τα έργα που κατασκευάζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ήπειρο, φτάνουν τα 3 δις ευρώ.

Με την Εγνατία, την Ιόνια Οδό και τον Ε65, η Ήπειρος ξεφεύγει οριστικά από τη γεωγραφική απομόνωση του παρελθόντος. Μετατρέπεται, ήδη, σε σημαντικό οδικό, διαμετακομιστικό, αλλά και ενεργειακό κόμβο.

-> Η Εγνατία Οδός, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιήθηκε στη Χώρα μας, συνδέει, πλέον, την Ανατολή με τη Δύση, τη Θράκη με τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Φέρνει, ταυτόχρονα, με τους κάθετους άξονές της, πιο κοντά όλους τους Βόρειους γείτονές μας. Από τα 947 χλμ. της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της έμεναν να κατασκευάσουμε από το 2004 τα 509 χλμ. (δηλαδή το 53,7% του έργου). Παραδώσαμε ήδη τα 410 χλμ. Σε 5 χρόνια, κάνουμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία.

-> H Ιόνια Οδός, ο μεγάλος άξονας της Δυτικής Ελλάδας, ένα έργο προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δις, ξεκίνησε και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Δόθηκε, ήδη, στην κυκλοφορία η παράκαμψη του Αγρινίου και ακολουθεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η παράκαμψη της Άρτας.

· Ολοκληρώνεται, σύντομα, η σύνδεση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με την Εγνατία και κατασκευάζεται η σύνδεση με το Καναλάκι.

· Δημοπρατήθηκαν, ήδη

- η κατασκευή του άξονα Ακτίου – Αβρακίας

- Η βελτίωση του δρόμου Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας.

- Ο άξονας Λάκκας Σουλίου – Εγνατίας.

· Συνδέθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ», οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων με το επαρχιακό δίκτυο.

· Προχωρούν σημαντικά έργα στη σύνδεση της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, μέσω Άρτας.

· Ξεκινούν έργα αναβάθμισης στο δρόμο προς τα Τρίκαλα.

-> Αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

-> Πέρα από τα οδικά έργα, το ρόλο της Ηπείρου αναβαθμίζουν οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε και οι υποδομές ενέργειας, που σύντομα θα περνούν από εδώ.

- Αναφέρομαι, πρώτ’ απ’ όλα, στον αγωγό Φυσικού Αερίου Τουρκίας–Ελλάδας– Ιταλίας.

- Αναφέρομαι στο Southstream.

- Αναφέρομαι και στην επέκταση του αγωγού, που θα ξεκινά από εδώ, από την Ήπειρο, για να μεταφέρει φυσικό αέριο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αυστρία.

Η Ήπειρος, μέρα με τη μέρα, αλλάζει εικόνα και προοπτική.

· Εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα πάνω από 1.100 επενδυτικά σχέδια, που προσεγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ.

· Στα πέντε χρόνια του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Ηπείρου πήραν 230 εκ. ευρώ. Δυόμισι φορές περισσότερους πόρους απ’ ό,τι στα επτά προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια.

· Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις παίρνουν φέτος τετραπλάσιους πόρους, σε σχέση με το 2004.

· Στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων έχουν ενταχθεί 90 έργα, με προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ.

-> Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:

· Εγκρίθηκαν στο Νομό 600 δράσεις, περίπου 150 εκ. ευρώ.

· Δόθηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ πάνω από 780 δάνεια, 75 εκ. ευρώ.

-> Στον αγροτικό τομέα:

Ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται:

- Το μεγάλο αρδευτικό έργο στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

- Τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην πεδιάδα της Άρτας.

- Τα αρδευτικό έργο στην περιοχή Πέτα Κομποτίου, στη Λαμάρη και την Αμμουδιά, στο Χότχοβα.

- Εντάχθηκε επίσης για χρηματοδότηση το έργο για την άρδευση της Πεδιάδας της Κόνιτσας.

-> Στο χώρο της Εκπαίδευσης…

- κατασκευάστηκαν ή επεκτάθηκαν 40 νέα σχολικά συγκροτήματα.

- Απέκτησαν όλα τα σχολεία της Ηπείρου αίθουσες πληροφορικής και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

- Χρηματοδοτήθηκε η επέκταση του Τεχνολογικού Πάρκου.

-> Στην Υγεία:

- Εξοπλίστηκαν με σύγχρονα μέσα τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και δημιουργήθηκαν περιφερειακά ιατρεία στην ευρύτερη περιοχή.

- Επεκτάθηκε το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

- Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Κέντρο για Άτομα με Αναπηρία στην Άρτα.

-> Στους τομείς του Πολιτισμού και της Τουριστικής ανάπτυξης:

- Κατασκευάστηκαν Αρχαιολογικά Μουσεία στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα.

- Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης, εδώ στο κέντρο της πόλης.

- Δρομολογήθηκε η δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα πολιτιστικού Πάρκου στην αρχαία Νικόπολη.

- Εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των έργων στη Δωδώνη και την ανάδειξη της Πασσαρώνας.

-> Στο τομέα του Περιβάλλοντος υπογραμμίζω:

- Κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.

- Νέοι ΧΥΤΑ.

- Έργα για την ύδρευση, την άρδευση, την αποχέτευση, το βιολογικό καθαρισμό.

- Θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών.

Παρά τις πρωτόγνωρες διεθνείς αντιξοότητες, οι δεσμεύσεις μας για την Ελληνική Περιφέρεια γίνονται πράξη. Είμαστε Κυβέρνηση των έργων και όχι των λόγων. Σχεδιάσαμε και κατευθύνουμε εκτός Αττικής το 80% των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου. Είναι πόροι που εμείς εξασφαλίσαμε. Είναι πόροι που δικαιούται η Ελληνική Περιφέρεια. Και για τους πόρους αυτούς η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποχρεούται να πάρει συγκεκριμένη θέση.

-> Θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι αγκαλιάζουμε τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες. Η Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

- Έχει χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και απλοποιούνται, με γρήγορους ρυθμούς, οι διαδικασίες πολιτογράφησης. Ανταποκρινόμαστε έτσι σε ένα αυτονόητο χρέος.

· Σημειώνω ακόμη τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, για τους ομογενείς μας Βορειοηπειρώτες, που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, από τους 12 στους 3 μήνες.

· Σημειώνω την επίτευξη σημαντικών διμερών συμφωνιών με τη γειτονική Αλβανία:

- Τη συμφωνία για τα δύο Στρατιωτικά Νεκροταφεία.

- Την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στην περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

- Την ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης. (Υποτροφίες, Νέες Τεχνολογίες, βιβλία μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.)

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Είναι πια φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποτάσσει τα πάντα στον κομματικό του βωμό. Δεν θα τα καταφέρουν, όμως! Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν, να ισοπεδώνουν, να αμφισβητούν τα πάντα. Δεν μπορούν να μιλούν για όλα και να μη λένε τίποτα.

Οφείλει ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να πει ρητά και ξεκάθαρα:

- Τί θα κάνει με την Ολυμπιακή;

- Θα την επανακρατικοποιήσει, επιβαρύνοντας με ένα εκ. ευρώ την ημέρα τους φορολογούμενους;

- Θα ξαναρχίσει το βόλεμα κομματικού στρατού σε βάρος των φορολογούμενων;

- Θα απολύσει όσους έχουν βρει δουλειά τώρα;

- Ισχύουν οι δηλώσεις τους για επαναγορά μετοχών του ΟΤΕ;

- Στον ΟΣΕ, που έχει ζημιές δύο εκ. ευρώ την ημέρα, θα συνεχίσει ή θα εγκαταλείψει το σχέδιό μας;

Οφείλει ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να πει ρητά και ξεκάθαρα τί εννοεί όταν κατηγορεί την Κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Όταν ψηφίζαμε τον τελευταίο νόμο ήταν βασικοί υποκινητές των αντιδράσεων που παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας!

Τώρα τί θα κάνει;

- Θα καταργήσει το νόμο;

- Θα διασπάσει ξανά τα Ταμεία από 13 σε 130;

- Για τα βαρέα και ανθυγιεινά τί σχεδιάζει;

- Για τις αναπηρικές συντάξεις τί λέει;

- Πέρα από τη γενικολογία, τί έχει στα συρτάρια του;

Να το πει ξεκάθαρα. Όχι γενικά και αόριστα. Όχι ευχολόγια. Αποφάσεις χρειάζονται. Αποφάσεις με τόλμη. Σαφείς και μετρημένες! Εάν τις ξέρει, εάν το μπορεί, να τις πει τώρα.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες

Οι επιλογές μπροστά μας είναι ξεκάθαρες:

Από τη μια είναι οι δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις. Οι αποφάσεις που οδηγούν με σιγουριά σε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Από την άλλη είναι τα ευχάριστα λόγια, που, αντί για λύσεις, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους. Επιλέξαμε το πρώτο. Επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Επιλέξαμε το δρόμο για μια ισχυρή και περήφανη Πατρίδα. Η εμπειρία, μας κάνει σίγουρους. Τα προβλήματα τονώνουν την αποφασιστικότητά μας. Όλα αυτά είναι όπλα για τις μάχες που δίνουμε. Μάχες για τα πραγματικά συμφέροντα του πολίτη. Μάχες για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα αποφασισμένη να απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος. Μια Ελλάδα ικανή να προχωρήσει μπροστά. Μια Ελλάδα έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που έρχονται από το 2011.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Στην πορεία αυτή, μας ενώνουν κοινοί αγώνες. Μας καλούν στον ίδιο δρόμο οι καθημερινές ανάγκες, οι σημερινές αγωνίες, οι αυριανές προσδοκίες κάθε πολίτη. Είμαστε περήφανοι, πολύ περήφανοι για την Παράταξη μας. Είναι η Παράταξη που αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται στο λαϊκισμό. Είναι η Παράταξη που οραματίστηκε και χάραξε το δρόμο της Ευρώπης, όταν το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε τρίτους δρόμους. Είναι η Παράταξη που βάζει, πάνω απ’ όλα, το συμφέρον των πολιτών, το συμφέρον των πολλών. Να είστε, λοιπόν, απόλυτα σίγουροι: Την Ελλάδα, εμείς θα τη βγάλουμε από την κρίση. Την Ελλάδα, εμείς θα την οδηγήσουμε στη νέα εποχή της ανάπτυξης.

Θέλω να ξέρετε ότι σ’ αυτόν τον αγώνα είμαι και θα είμαι δυναμικά παρών. Είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είχα και έχω πάντα πυξίδα των αποφάσεων μου το εθνικό συμφέρον. Το συμφέρον κάθε ελληνικής οικογένειας. Το συμφέρον όλων των πολιτών. Μ’ αυτό το γνώμονα προχωρούμε. Μαζί θα προχωρήσουμε. Κανένας να μη λείψει. Κανένας να μη χαρίσει την ψήφο του.

Πάμε, όλοι και όλες μαζί, για να νικήσουμε. Όλοι παρόντες. Όλες παρούσες. Η νίκη αυτή μας ανήκει. Είναι στα δικά μας χέρια. Καλή δύναμη σε όλους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μέρος της χθεσινής συνέντευξης της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα για το ασφαλιστικό:

Την επόμενη μέρα των εκλογών, τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και μέσα στις 100 περίφημες πρώτες μέρες, θα είναι έτοιμη να σκάσει μια μεγάλη ωρολογιακή βόμβα. Και αυτή αφορά το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόνοια, υγεία, συνταξιοδότηση. Καταρχήν η εντολή που υπάρχει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα αλλά και οι περίφημοι τρεις οίκοι που ασχολούνται και μελετούν τα πράγματα στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ανάμεσα στις πρώτες διαρθρωτικές, δηλαδή αντιδραστικές, αντιλαϊκές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αφορούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος μέσα από το δικομματικό καυγά, ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Καθόλου δεν είναι τυχαίο ότι το προσφιλές θέμα που συζητάνε μεταξύ τους είναι ότι τα ταμεία είναι άδεια, ότι δεν υπάρχει κρατικό χρήμα, δημόσιο χρήμα όπως το λένε, άρα προετοιμάζουν το έδαφος και ο ένας και ο άλλος όχι μόνο για μια γενική σκληρή πολιτική λιτότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και για να χτυπήσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που παρέχει πολύ ψωμί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στις Τράπεζες, που όπως ξέρετε έχουν και ειδικό κλάδο και υγείας και συνταξιοδότησης.

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω καταρχήν αυτό τον καβγά. Η ΝΔ λέει παρέλαβα μεγάλο χρέος. Παρέλαβα ένα σπάταλο κράτος και τα ελλείμματα τροφοδοτούν το δημόσιο χρέος και πάει λέγοντας...

Το ΠΑΣΟΚ κάνει το εξής ερώτημα, ή θα το έλεγα αλλιώς διαπράττει το εξής έγκλημα απέναντι στο λαό. Λέει: μα πού πήγαν τα χρήματα που εισπράξατε από το λαό; Πού πήγαν τα χρήματα του ΕΣΠΑ; Πού πήγε το ένα, που πήγε το άλλο; Τόσα ποσά εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία ή εν πάση περιπτώσει στον κρατικό κορβανά.

Και οι δύο ηθελημένα δεν θέλουν να δουν ένα πράγμα. Να βρουν το χρήμα, στα κέρδη που πραγματοποίησαν εισηγμένες εταιρείες στα Χρηματιστήρια, στα κεφάλαια και στα κέρδη που έφυγαν από την Ελλάδα και δημιούργησαν επενδύσεις, επιχειρήσεις στο εξωτερικό, δεν θέλουν να δουν την κερδοφορία των Τραπεζών ακόμα και σε συνθήκες κρίσης που τάχα λείπει το ρευστό χρήμα. Δεν θέλουν να δουν πόσες φορές ανέβηκε η παραγωγικότητα της εργασίας και πόσο κάτω είναι το εργατικό εισόδημα και οι συντάξεις.

Δεν θέλουν να δουν πόσα πραγματικά δισεκατομμύρια χάνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, από το σύστημα υγείας, αυτό που υπάρχει εν πάση περιπτώσει, σε δοσίματα κυριολεκτικά και σε χρήματα, σε αγορές από τα μονοπώλια που κυριαρχούν στον τομέα της υγείας. Και όλα τα ανάγουν σε θέμα διαφάνειας, σπατάλης και σκανδάλων.

Εμείς σας το λέμε καθαρά. Βεβαίως δεν θέλουμε να υπάρχουν σπατάλες στη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως δεν ανεχόμαστε τις μίζες και τα σκάνδαλα, βεβαίως δεν ανεχόμαστε τις ρεμούλες, βεβαίως δεν ανεχόμαστε την κακή διαχείριση. Και αυτά να μην υπήρχαν οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και που ισχύουν και για την Ελλάδα θα προωθούνται.

Και πολύ περισσότερο δεν επρόκειτο να εισπράξει ο λαός την περικοπή της ρεμούλας, της σπατάλης και της λοβιτούρας. Απλώς θα τις έχαναν μερικά τρωκτικά τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και γενικότερα για την εξουσία.

Επομένως αυτά που εμείς θα πούμε αυτή τη στιγμή παίρνουν υπόψη το εξής πράγμα: Ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ούτε μισό ευρώ. Και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να δεχτούν τη νέα επίθεση που έρχεται στον τομέα αυτό και που έχει χαραχθεί προ κρίσης, -έχει ξεκινήσει προ κρίσης- ξεκινώντας αν θέλετε και ιστορικά στην Ελλάδα από το νόμο Σιούφα με διαδοχή Γιαννίτσης, Ρέππας, Πετραλιά κλπ μέτρα τα οποία άλλωστε παίρνονται και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα οποία υποδεικνύει ο ΣΕΒ και γενικότερα οι κεφαλαιοκράτες.

Ποια είναι η ουσία; Ποια είναι η στόχευση με την αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας, συνταξιοδότησης; Θέλουν να αντιστοιχήσουν πλήρως το ήδη μισογκρεμισμένο κτήριο, να το αντιστοιχήσουν πλήρως στις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν και σε αυτές που θα επικρατήσουν στην πορεία.

Θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα για να μπορούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις να βγάλουν καινούρια κέρδη, πολύ περισσότερα κέρδη σε αυτό τον τομέα.

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της πολιτικής που τον υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι να περικοπούν ή να εξασθενήσουν πλήρως οι κρατικές χρηματοδοτήσεις και οι εισφορές των επιχειρηματιών που δίνουν για την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι και επί ΠΑΣΟΚ και τώρα επί ΝΔ και στα προγράμματά τους υπάρχει, προβλέπεται να πάρουν άφθονα χρήματα οι επιχειρηματίες, για να μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές. Να προσλαμβάνουν εργαζόμενους και να πληρώνουν τις εισφορές.

Είναι δηλαδή το παράθυρο για να περάσει και απόλυτα και επίσημα η μείωση της εργοδοτικής και κρατικής χρηματοδότησης. Ένα ζήτημα είναι αυτό όπως επίσης και τα επιδόματα ανεργίας που θα εισπράξουν οι βιομήχανοι. Μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω ΟΑΕΔ και δεν δημιούργησαν ούτε περισσότερες θέσεις εργασίας στο όνομα των οποίων δίνονταν τόσα καινούρια προνόμια και κίνητρα στην εργοδοσία.

Τους ενδιαφέρει όμως στρατηγικά, ανεξάρτητα από την κρίση η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης και της εργοδοτικής να μειωθεί. Και μάλιστα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων λέει, μα έχει την κατάργηση εντελώς των εισφορών και λέει από εκεί και πέρα εμείς θα εφαρμόσουμε ατομικές συμβάσεις και θα εφαρμόσουμε συστήματα ατομικά.

Το δεύτερο μέτρο που έχει ξεκινήσει και κυρίως είναι στην προπαγάνδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -και ύστερα θυμώνουν γιατί τους λέμε ότι είναι ίδιοι- είναι όλη αυτή η συζήτηση, στην οποία έχει μεγάλη συνεισφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, για την κατώτατη εγγυημένη προνοιακή σύνταξη. Για τη σύνταξη της νοικοκυράς. Δηλαδή επιδοτήσεις 300, 400 ευρώ για όσους δεν θα έχουν ασφαλιστικό δικαίωμα.

Υπήρχαν γυναίκες πριν 30, 40 χρόνια, οι οποίες έφτασαν σε μια ηλικία συνταξιοδότησης και οι οποίες δεν μπορούσαν να δουλέψουν είτε γιατί ανεργία υπήρχε, πάντα υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα, άλλωστε δεν θα είχαμε και τόση μετανάστευση, άλλες δεν είχαν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Γι΄ αυτές τις γυναίκες εμείς είχαμε προτείνει από το 1990 - ΄91 ότι έπρεπε να προβλεφτεί να πάρουν ένα κοινωνικό επίδομα από το κράτος και δεν θα το λέγαμε ποτέ σύνταξη, γιατί η σύνταξη προϋποθέτει δουλειά ακριβώς για να έχουν και ένα προσωπικό εισόδημα και να μην εξαρτώνται από τον άνδρα, από τα παιδιά κλπ.

Προοπτικά εμείς βλέπαμε ότι έπρεπε φεύγοντας οι παλιότερες γενιές, η νέα γενιά γυναικών και ανδρών να έχει κανονική δουλειά.

Τώρα αυτό το μέτρο γενικεύεται. Ξεκίνησε με τις προνοιακές συντάξεις στους αγρότες, τώρα πάει να γενικευτεί. Εδώ πρόκειται για τη μεγάλη τορπίλη. Διότι στην ουσία θα γίνει το εξής πράγμα. Είτε δουλέψεις λίγο ή πολύ είτε δεν ήσουν άνεργος είτε είχες μερική απασχόληση, σου εξασφαλίζουν να παίρνεις 300- 400 ευρώ το μήνα.

Από εκεί και πέρα εάν η σύνταξη δεν σου φτάνει, μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη να πληρώνεις περισσότερες εισφορές. Και η άλλη πλευρά βέβαια είναι να πας και να κάνεις ιδιωτική ασφάλιση.

Στον τομέα της σύνταξης δηλαδή πάμε για σύνταξη προνοιακή, την οποία ο καθένας μπορεί να την αυξήσει κατά 100, 200 ευρώ, αλλά αυτός που παίρνει σύνταξη πρόνοιας σημαίνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει και παραπάνω, γιατί η σύνταξη πρόνοιας βασίζεται σε έναν εξαιρετικά χαμηλό μισθό.

Το ίδιο πράγμα θέλουν να κάνουν και στην υγεία. Δηλαδή λένε το εξής πράγμα: να αποδεσμευτεί ο τομέας της υγείας από τον τομέα της Ασφάλισης. Και εμείς το λέμε αυτό, αλλά ξεκινώντας από ριζικά διαφορετική αφετηρία και οπωσδήποτε έχοντας ένα διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης και σκοπό σ' αυτό το θέμα.

Η αποδέσμευση που επιδιώκει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει τον εξής σκοπό. Να διαμορφωθεί ένα σύστημα εν πάση περιπτώσει το οποίο το λένε δημόσιο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες υγείας, όπου πραγματικά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και μάλιστα στις ανάγκες των λαϊκών ανθρώπων, της φτωχολογιάς, των νέων ανθρώπων που δουλεύουν με τα προγράμματα STAGE, τα οποία ούτε και πρόκειται να τα καταργήσουν, θα τους αλλάξουν το όνομα ή δεν ξέρω με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Από εκεί και πέρα βεβαίως σου λέει, υπάρχει λύση, πλήρωνε παραπάνω εισφορές υγείας για να έχεις κίνητρο. Πληρώνεις - παίρνεις, θα πάμε δηλαδή σε πλήρη ανταποδοτικότητα.

Εμείς λέμε το εξής πράγμα: βεβαίως να διαχωριστεί. Δεν μπορούμε να λέμε Εθνικό Σύστημα Υγείας Δημόσιο. Όταν λέμε Εθνικό Σύστημα Υγείας ή όπως θέλετε πέστε το και δημόσιο, σημαίνει το εξής πράγμα: Κατάργηση των εισφορών στον τομέα της υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας και για τα φάρμακα και για τις γέννες και για όλα. Ίσες παροχές για όλους είτε δουλεύουν, είτε δεν δουλεύουν και δεν υπάρχει εθελοντική τεμπελιά, είτε είναι στην πόλη ή στο χωριό, είτε δουλεύουν στο δημόσιο ή στον ημιδημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Διότι στο θέμα της υγείας δεν μπορεί να έχεις διαφορετικές παροχές ανάμεσα στους εργαζόμενους. Άλλο πράγμα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, εκεί θα υπάρχουν διαφορές, αρκεί να μην αποθεώνουμε το επίπεδο φτώχειας.

Όταν λέμε Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν θεωρούμε ότι μπορεί να έχει ειρηνική συνύπαρξη με τον ιδιωτικό. Και ο ιδιωτικός τομέας τώρα δεν είναι ο γιατρός με το ιατρείο του στη γειτονιά. Κατ' αρχήν ο ιδιωτικός τομέας έχει να κάνει με τις πολυεθνικές, με τις εταιρείες που προμηθεύουν τα μηχανήματα. Βεβαίως, για να μπορέσεις να μειώσεις την εξάρτηση απ' αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες και από αυτές τις άλλες εταιρείες, πρέπει να δημιουργήσεις σε εθνικό επίπεδο κρατική φαρμακοβιομηχανία και βεβαίως εμείς δεν ονειρευόμαστε ό,τι λέγονταν κρατικό μέχρι τώρα.

Αυτή είναι η γενική μας φιλοσοφία. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το εξής ζήτημα, συντάξεις. Όταν έχεις μισθούς των 700,00 € και των 600,00 € και των 800,00 €, ανάλογες θα είναι και οι συντάξεις.

Λοιπόν, εμείς δεν βγάζουμε την ευθύνη μας από το να διατυπώσουμε ένα αίτημα για κατώτατη σύνταξη και λέμε 1.120,00 € με τα σημερινά δεδομένα, στη βάση 1.400,00 € μισθός. Γιατί μας λένε, ότι δεν ψηφίζουμε τα κατώτατα εγγυημένα εισοδήματα, όχι δεν ψηφίζουμε τα προνοιακά, γιατί είναι και η Κερκόπορτα για νέες διαρθρωτικές αντιδραστικές αλλαγές, είναι κι αυτό.

Και όταν λέμε ισότιμες υπηρεσίες, όχι μόνο για τους εργατοϋπάλληλους, για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους, για την αγροτιά καμία διάκριση, για όλους. Μιλάμε επίσης για την επιδότηση των ανέργων στο 80% με οπωσδήποτε πολύ ανεβασμένα εισοδήματα με βάση αυτή την αντίληψη που έχουμε το 1.400,00 €. Μιλάμε ότι ο άνεργος πρέπει να έχει πλήρη ασφάλιση, η ανεργία να εντάσσεται μέσα, να μην χάνεις ένσημα ασφαλιστικά από τη στιγμή που είναι άνεργος.

Και η βασική μας αν θέλετε αφετηριακή θέση είναι ότι ο πλούτος παράγεται από τον εργαζόμενο και ότι οι μισθοί που εισπράττουν οι εργαζόμενοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι μισθοί, οι οποίοι δεν αντιστοιχούν στην προσφορά του στην εργασία. Αμείβονται για μόνο ένα μέρος του εργάσιμου χρόνου που έχουν καταναλώσει. Είναι αυτό που εμείς λέμε, όπως και οι θεωρητικοί μας έλεγαν υπεραξία.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ

Από τον Γ.Χ.

Καλημέρα σε όλους!


Πως πάνε τα πράγματα...ποιον δεν θα ψηφίσετε, ως τον καταλληλότερο Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Ούτε κι εγώ είμαι σίγουρος ακόμα...το βασανίζω μέσα μου.

Δυστυχώς βρε παιδιά έχασε η Εθνική χθες, δεν άξιζε να χάσει με τέτοιο εύρος διαφοράς, αλλά οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι αν και όπως πάντα, πολύ περισσότερο αντιαθλητικοί.

Τι άλλα; A η Ντόρα τι κάνει...μα προεκλογικά κι αυτή δεν προσέχει λίγο; Τέλος καλά όλα καλά βέβαια.

Τα καφενεία του Ελληνικού ποδοσφαίρου τα είδατε την Πέμπτη; Χαίνουσα διαφορά μεταξύ ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...ναι ακόμα και όταν μιλάμε για Τούρκικο ποδόσφαιρο.

Σήμερα παίζει και ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, μπορεί να είναι καλό παιχνιδάκι.

Σήμερα θα ανακοινωθούν και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δυο μεγάλων, οι εντυπώσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν ιδιαίτερα. Η μόνη διαφορά ο Έβερτ, ο οποίος θα βρεθεί στην 12η και τιμητική θέση του Επικρατείας, κάτι που ζήτησε χθες ο ίδιος για διευκόλυνση τς παράταξης.

Αυτά και για σήμερα...αν όλα πάνε καλά θα ξαναβρεθούμε την επόμενη Κυριακή...!

Τα λέμε...


Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com