Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

28δισ. ευρώ στις τραπεζες...μόλις 14,2δις οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική!

Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να στηρίξει το τραπεζικό κεφάλαιο με ένα πακέτο ζεστού χρήματος των φορολογουμένων που θα φτάσει τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Το ποσό αντιστοιχεί στο 11,4% του φετινού ΑΕΠ της χώρας!

Εξειδικεύοντας το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε τα ακόλουθα τρία μέτρα:

  • Παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 15 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανάγκες ρευστότητας...
  • Εκδοση ειδικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έως του ποσού των 5 δισ. ευρώ και διάθεσή τους στο τραπεζικό σύστημα.
  • Αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο προνομιούχων τραπεζικών μετοχών έως το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ είναι:

  • Μεγαλύτερο κατά 280 φορές από τα κονδύλια που δίνει το κράτος στο υπό σύσταση ακόμα Ταμείο που υποτίθεται πως θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια.
  • Διπλάσιο από τις προβλέψεις των συνολικών δαπανών (14,2 δισ. ευρώ) για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο, για το σύνολο της Ασφάλισης - Περίθαλψης - Κοινωνικής Προστασίας.
  • Είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των μισθών και των συντάξεων (24,5 δισ. ευρώ) που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 και
  • αποτελεί σχεδόν το 50% των κρατικών δαπανών που προβλέπεται να γίνουν ολόκληρο το 2009.

Στην πραγματικότητα, είναι η μεγαλύτερης έκτασης κρατικομονοπωλιακή παρέμβαση στήριξης συγκεκριμένου τμήματος του μονοπωλιακού κεφαλαίου (τραπεζικό κεφάλαιο) που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και όλα αυτά σε χρόνο αστραπή.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΒΟΜΒΑ....Γιαννόπουλου για τα ομόλογα!

Την έριξε την βόμβα του ο βουλευτής της Ν.Δ Θανάσης Γιαννόπουλος και αποκάλυψε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ότι οι βουλευτές έπαιξαν στην τράπεζα της βουλής τα δομημένα ομόλογα. Όταν λοιπόν οι βουλευτές δεν είχαν την δυνατότητα να ξέρουν τίποτα και η τράπεζα της βουλής έκανε επενδύσεις δομημένα ομόλογα καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για απάτη. Ξεφύγαμε από αυτό. Πάμε στην βλακεία και την...

ανικανότητα. Αν η τράπεζα της βουλής δεν γνωρίζει τι γίνεται και κανείς δεν ξέρει για τις απάτες με τα ομόλογα τότε μάλλον είναι λίγο αδύνατο να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει με τα ομόλογα. Το είπε ο Βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος και το επιβεβαίωσε η Μαρία Δαμανάκη.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Αχ αυτη η Αριστερα....

Για μία ακόμη φορά η Αριστερά σπεύδει, εκτειθέμενη, να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που της προσφέρει η κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει το ΠΑΣΟΚ. Αποδέχεται την Εξεταστική Επιτροπή, εν γνώση της ότι προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην παραπαίουσα κυβέρνηση, μόνο και μόνο γιατί αυτό εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς της σκοπούς. Και επιχειρεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο να μοιράσει εξίσου τις ευθύνες -η Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά στο χθεσινοβραδινό δελτίο του Άλτερ πως οι ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι 51%-49%! Ισχυρή ένδειξη του ατοπήματος τους πως μέσα στη χθεσινη μέρα, αναλογιζόμενοι τη ζημιά, διαφοροποίησαν τη στάση τους και δέχτηκαν, έστω και με δυσκολία, και την Προανακριτική Επιτροπή.
Η μικρο-κομματική τους λογική είναι ευθέως ανάλογη των ποσοστών τους...
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com