Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Δώσε λεφτά....στις τράπεζες

Μια από τις πιο ευρείες οικονομικές παρεμβάσεις - τουλάχιστον μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο - προωθεί η Ενωμένη Ευρώπη, για να ανασχεθεί η χρηματοοικονομική κρίση, που απειλεί ευθέως την «καρδιά του συστήματος», τις τράπεζες και κατ’ επέκταση την πραγματική οικονομία.

Οι «15» προχώρησαν στη συμφωνία δράσης, που περιλαμβάνει 15 βασικά σημεία προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ταυτόχρονα να συνεχίσει να λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον πρώτο λόγο, έχουν πλέον οι λαοί της Ευρώπης και τα κράτη - μέλη θα προχωρήσουν στη μεγαλύτερη ίσως παρέμβαση για τη σταθεροποίηση του συστήματος. Η παρέμβαση αυτή προβλέπει κυρίως την κρατικοποίηση δεκάδων τραπεζών και το ζητούμενο είναι πλέον εάν το κάθε κράτος μέλος έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επιλογή.

Αυτή την ώρα τουλάχιστον, η πιο ελκυστική λύση φαίνεται να είναι τα ομόλογα του δημοσίου, που θα εκδοθούν με στόχο την κάλυψη των αυξήσεων στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Έτσι, οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, σε προσωρινή βάση, αναφέρει το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης των "15".

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο ιδιαίτερα "τεχνικό" κείμενο αναφέρεται ότι τα κράτη θα μπορούν να παρέμβουν με πολλούς τρόπους για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, προσφέροντας εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις ή "παρόμοιους διακανονισμούς".

Η πρόταση των χωρών-μελών της ευρωζώνης για την εγγύηση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το κείμενο σημειώνει, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των τραπεζών ακόμη και προστρέχοντας στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

Ακόμη, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες, προβλέπει το προσχέδιο της κοινής απόφασης των "15" που συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών να εμποδίσουν κάθε χρεοκοπία τράπεζας που θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο το οικονομικό σύστημα.

"Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους", προστίθεται στο κείμενο.

"Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων" καταλήγει το κείμενο.

Μάχη με το χρόνο

Τα χρονικά περιθώρια όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσδιορίσουν "μέχρι την Τετάρτη" το ποσό που θα μπορέσει να διαθέσει η καθεμιά από αυτές στο σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, στο περιθώριο των συνομιλιών.

"Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι κάθε χώρα να ορίσει το ποσό που θέλει να προσφέρει. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την Τετάρτη", είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τα ποσά αυτά αφορούν τόσο τα χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για την εγγύηση των διατραπεζικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Βέλγο υπουργό οι ηγέτες των "15" συμφώνησαν να παράσχουν εγγυήσεις για να βοηθήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων όποιας τράπεζας το χρειαστεί.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ελλειμμα 53,7 εκ .Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

"-'Ελλειμμα 53,7 εκ .Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από 12.5.2003
-Σήμερα 5 χρόνια μετά δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος και δεν έχει επιβληθεί καμία διοικητική ποινή

Την 12.5.2003 η Τεχνική εταιρία του Δήμου Άνω Λιοσίων (ΔΕΤΕΑΛΑ) εξέδωσε δύο επιταγές ποσού 53,7 εκ. Ευρώ προς τον Δήμο Άνω Λιοσίων. Ο Δήμος Άνω Λιοσίων προσκόμισε τις επιταγές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να πληρωθούν ( Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που λειτουργεί στην ΔΟΥ Άνω Λιοσίων είναι βάσει νομοθεσίας το Ταμείο του Δήμου).

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έδωσε μία επιταγή 53,7 εκ Ευρώ υπέρ του...


Δήμαρχου Άνω Λιοσίων η οποία κατατέθηκε στον λογαριασμό της Τεχνικής εταιρίας του Δήμου Άνω Λιοσίων.
Όμως οι επιταγές της τεχνικής εταιρίας του Δήμου Άνω Λιοσίων ήταν ακάλυπτες και ο υπάλληλος Κ.Μπράβος κατά παράβαση της διαδικασίας μετέβη στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου είχαν σταλεί οι επιταγές για κατάθεση στον λογαριασμό του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επέστρεψαν τις επιταγές στον Δήμαρχο Άνω Λιοσίων με αποτέλεσμα την δημιουργία ταμειακού ελλείμματος 53,7 εκ Ευρώ.
Το παραπάνω περιγράφεται στον πόρισμα των Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών 93/14.11.2003.

Σήμερα 5 χρόνια μετά την δημιουργία του ελλείμματος δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος ούτε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αλλά ούτε από τον νέο Δήμαρχο Άνω Λιοσίων για να μάθουμε που πήγε αυτό το ποσό!!!

Δεν έχει επιβληθεί καμία διοικητική ποινή κατά αυτών που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο 53,7 εκ Ευρώ δηλαδή πρώην Δήμαρχο Άνω Λιοσίων κ.Ν.Παπαδήμα, Πρόεδρο Παρακαταθηκών και Δανείων κ.Βιντζηλαίο, ελεγκτή ΟΤΑ Κ.Μπράβο, Προϊστάμενο Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Άνω Λιοσίων κ.Ν.Βερούτη αλλά παραμένουν στην θέσεις τους.
Η συγκάλυψη είναι πλήρης.
Αν κάποιος όμως πολίτης χρωστούσε π.χ 10.000 ευρώ θα του έπαιρναν το σπίτι.
Δεν τρέχει μία γιατί "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη" (53,7 εκ Ευρώ λείπουν και κανείς δεν έχει κάνει έλεγχο να βρει που πήγαν".

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ανακοίνωνση "Κωστάκη" για την απόλυση του απο τον Ριζοσπάστη!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Δευτέρα, 29 Σεπτέμβρη, με κάλεσε ο συνάδελφος Παύλος Αλέπης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ όπου εργάζομαι σχεδόν 15 χρόνια (14 χρόνια και 9 μήνες για την ακρίβεια) προκειμένου να μου ανακοινώσει την «λήξη της συνεργασίας μας», όπως χαρακτηριστικά μου είπε.
Ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον μία φορά
την εβδομάδα, η Συντακτική Επιτροπή (ΣΕ), ασχολείται μαζί μου. Πρόσθεσε ότι η ανοχή που έδειξε η εφημερίδα σε μένα ήταν ανεπίτρεπτη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον για κανένα άλλο εργαζόμενο. Το ρεπορτάζ την ευθύνη του οποίου τα τελευταία χρόνια είχα ήταν το Δικαστικό.
Εξεπλάγην επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν μου είχε γίνει κάποια παρατήρηση σχετικά με την εργασία μου και φυσικά ουδέποτε είχα κληθεί από τη ΣΕ όταν γινόταν συζήτηση για μένα προκειμένου να εκθέσω την δική μου άποψη στο υπό συζήτηση θέμα. Στην ΣΕ δεν κλήθηκα καν όταν συζητήθηκε η απόλυσή μου, 4 χρόνια πριν πάρω σύνταξη και ενώ για
πάνω από 10 χρόνια πάσχω από στεφανιαία νόσο, γεγονότα γνωστά σε όλα τα μέλη της ΣΕ.
Ως αφορμή της απόλυσή μου αναφέρθηκε το ότι δεν είχα δώσει στην εφημερίδα την είδηση της κήρυξης από το δικαστήριο καταχρηστικής της απεργίας των τελωνιακών. Η επίκληση αυτού του λόγου είναι προσχηματική και θα εξηγήσω αμέσως γιατί το λέω.
Στις 25 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση της προσφυγής έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας, κάτι για το οποίο από το μεσημέρι είχα ενημερώσει τον προϊστάμενο του τμήματός μου συνάδελφο Κώστα Πασακυριάκο μαζί με τα άλλα υπό εξέλιξη θέματα του τρέχοντος ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων το έστειλα στον υπεύθυνο του εργατικού ρεπορτάζ συνάδελφο Περικλή Κουρμούλη, κατά τις οκτώ με εννέα το βράδυ με την προφορική
επισήμανση (που ανέφερα και στο ρεπορτάζ) ότι η απόφαση θα εκδίδετο αργά το βράδυ ή το πρωί της επόμενης μέρας και εγώ θα παρέμενα στο χώρο των δικαστηρίων μέχρι να κλείσουν. Επισήμανση περιττή αφού ούτως ή άλλως την ενημέρωση της εφημερίδας για τέτοιας φύσης δικαστικές αποφάσεις όταν τα δικαστήρια έχουν κλείσει την έχει το εργατικό ρεπορτάζ που τις πληροφορείται από τους συνδικαλιστές στους οποίους
κοινοποιείται από τους δικηγόρους. Σημειωτέον ότι το συνδικαλιστικό όργανο των τελωνιακών ήταν σε συνεδρίαση από το μεσημέρι και περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα συνεχίσει ή αναστείλει την απεργία.
Την επομένη μέρα το απόγευμα, μου τηλεφώνησε ο συνάδελφος Πασακυριάκος για να με ρωτήσει τον λόγο που δεν είχα ενημερώσει την εφημερίδα για την δικαστική απόφαση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος την είχε μάθει από τηλεοπτικό Δελτίο Ειδήσεων στη μία το πρωί και αμέσως ήρθε σε επαφή τόσο με τον συνάδελφο Κουρμούλη, όσο και με τον
συνάδελφο Βασίλη Αμπελογιάννη, επίσης μέλος της ΣΕ, που το βράδυ εκείνο είχε βάρδια.
Όπως μου είπε και οι τρεις με αναζήτησαν στο κινητό μου τηλέφωνο, που όπως ισχυρίστηκαν ήταν απενεργοποιημένο. Το ότι είχα το κινητό μου τηλέφωνο κλειστό δεν αληθεύει, εξάλλου αν ήθελαν μπορούσαν να με
καλέσουν στο σταθερό. Το κύριο όμως είναι άλλο. Ανεξάρτητα του αν είχα (που δεν είχα) εγώ ή κάποιος άλλος την υποχρέωση της ενημέρωσης της εφημερίδας για την απόφαση του δικαστηρίου, αφού τρία μέλη της ΣΕ την είχαν μάθει γιατί δεν την δημοσίευσαν; Στην ερώτηση του συνάδελφου Πασακυριάκου η απάντησή μου ήταν ότι είχα πει στον συνάδελφο Κουρμούλη πως θα μείνω στα δικαστήρια μέχρι να κλείσουν,
προσθέτοντας πως δεν είναι οι δικαστικοί συντάκτες αυτοί που μαθαίνουν την απόφαση δικαστηρίων περί ασφαλιστικών μέτρων όταν τα δικαστήρια έχουν κλείσει. Οι αποφάσεις δεν ανακοινώνονται από την έδρα, αλλά κοινοποιούνται στους διαδίκους από τους δικηγόρους. Κάτι βέβαια που πρέπει να ήταν ήδη γνωστό στο συνάδελφο Πασακυριάκο από την πείρα του. «Σου έκανα μια σαφή ερώτηση, μου έδωσες μια σαφή απάντηση. Θα τα πούμε την Δευτέρα», μου είπε και έκλεισε το τηλέφωνο. Μετά το τηλεφώνημα του συνάδελφου Πασακυριάκου τηλεφώνησα στον συνάδελφο Κουρμούλη ο οποίος σε μένα παραδέχτηκε το ότι του είπα πως θα παραμείνω στα δικαστήρια μέχρι να κλείσουν. Όταν τον ρώτησα γιατί
με εγκαλεί ο συνάδελφος Πασακυριάκος, η απάντηση ήταν: «Η εφημερίδα δεν είχε μια είδηση που είχαν όλες οι άλλες. Αφού δεν φταίω εγώ, αφού δεν φταίει ο … (μου είπε το όνομα συναδέλφου του εργατικού ρεπορτάζ) τότε εσύ φταις. Λογικό δεν είναι;». Για το αν η ευθύνη της ενημέρωσης της εφημερίδας για δικαστικές αποφάσεις τέτοιου είδους, που εκδίδονται όταν τα δικαστήρια δεν λειτουργούν, είναι ή δεν είναι δική
μου θα φανεί και από στοιχεία που θα προσκομίσω κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης μας.
Από τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο λόγος που επικαλείται η εφημερίδα σαν αιτία απόλυσής μου είναι προσχηματικός.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας πληροφορώ επίσης ότι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της εφημερίδας, συνάδελφος Ανδρέας Σακαρέλος, αν και η απόλυσή μου έγινε στις 30 Σεπτέμβρη, παραμονή της απεργίας μας για το Ασφαλιστικό, δεν είχε ενημερώσει την Ένωση έως σήμερα 2 Οκτώβρη, και πώς να το κάνει άλλωστε, αφού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σήμερα, με
δική μου πρωτοβουλία, μου είπε ότι συμφωνεί με την απόλυσή μου!

Συναδελφικά


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ
πηγή:ΠΡΕΖΑ tv
Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο Κυριάκος...σε θερμοκοιτίδα!

Μπροστά σε μια νέα πολιτική δίνη βρίσκεται η κυβερνώσα παράταξη, καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Κυρ. Μητσοτάκη.

Ζητείται άρση ασυλίας του Μητσοτάκη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές διαδικασίες έχουν κινηθεί από τη Δικαιοσύνη εδώ και τουλάχιστον 20 ημέρες και το γεγονός έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης. Και τούτο, διότι είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα», αφού πρόσφατα είχε απασχολήσει τον Τύπο η ανάμειξη του ονόματός του σε τιμολόγια της Siemens που αφορούσαν υλικό εξοπλισμού του γραφείου του, κ.λπ., το οποίο φέρεται να πληρώθηκε έπειτα από ευνοϊκό διακανονισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε ποινική αξιολόγηση και η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.

Στη νέα υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, οι εισαγγελικές αρχές έχουν υποβάλει αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή για πράξεις που σχετίζονται με απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και η οποία σχετίζεται με λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ από μη νόμιμους χειρισμούς και ενέργειες μιας εταιρείας στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης κατείχε τον προεδρικό θώκο.

Δίωξη και στο διοικητικό συμβούλιο
Υστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υπέδειξε την ένταξη στο πρόγραμμα άλλων εταιρειών από τις οποίες καμία δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Παράλληλα, όσα εισέπραξε η εταιρεία με τη μορφή δαπανών τελικά εξαναγκάστηκε να τα επιστρέψει την τελευταία 3ετία και συγκεκριμένα ποσά της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι κρίθηκε ότι τα χρήματα αυτά δεν έπρεπε να έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδια υπόθεση η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπολοίπων μελών που συγκροτούν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, για το ίδιο αδίκημα, της απάτης σε βάρος των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων από την οποία προέκυψε ζημιά που ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ (και συνεπώς η κατηγορία αποκτά κακουργηματικό χαρακτήρα). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοια δίωξη έχει ασκηθεί και εναντίον του Δημ. Δενιόζου που την επίμαχη περίοδο (το διάστημα 2002-03) είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και είχε την ευθύνη για την εκταμίευση των σχετικών επιδοτήσεων.

Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2001, εξελίχθηκε μέχρι τα τέλη του 2003 και αφορούσε ένα ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των θερμοκοιτίδων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε τη συγκατάθεσή του για να μπορέσει να αναλάβει ένα τμήμα του έργου η εταιρεία IVEN ΑΕ, αλλά και να λάβει οικονομική ενίσχυση, με βάση ένα ειδικό πρόγραμμα του Γ ΚΠΣ που προέβλεπε τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων.

Για την υπόθεση υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση και η προκαταρκτική εξέταση, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι οι κινήσεις της IVEN δεν ήταν νόμιμες. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι όσες εταιρείες είχε εγκρίνει για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των θερμοκοιτίδων, δεν κάλυπταν τους όρους χρηματοδότησης, οι οποίοι προϋπέθεταν επιχειρήσεις καινοτόμες και με νέα τεχνολογία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ IVEN Α.Ε.
Μετά την άσκηση των διώξεων έχει παραγγελθεί να γίνει ανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας ζητείται και η άρση της ασυλίας του Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες με την ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας IVEN ΑΕ και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή, για να διαπιστωθεί αν και ποιες ευθύνες έχει.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Αντισοσιαλισμός?

"Το πρόσωπο του ΚΚΕ! Η απόλυση ενός δημοσιογράφου πριν λίγες ημέρες και ο τίτλος της σημερινής εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για αντιλαϊκά μέτρα!
Απέλυσαν έναν άνθρωπο(Γιάννη Κωστάκη) που σε 4 χρόνια βγαίνει στην σύνταξη και έχει στεφανιαία νόσο. Με μια βλακώδη δικαιολογία μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας. Το ΚΚΕ δεν συγχωρεί....
"
Αυτό είναι το σχόλιο του troktiko που μας αφήνει άλαλους! Αναρωτιόμαστε εάν αυτός είναι ο σοσιαλισμός που θέλουν
στο ΚΚΕ να επικρατήσει? Από εμάς ουδέν περαιτέρω σχόλιο έως ότου η Κ.Ε. του Κ.Κ. δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com