Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

115 δισ. ευρώ τα χρεη των νοικοκυριών στις τραπεζες!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για το μήνα Σεπτέμβρη, τα χρέη προς τις τράπεζες από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα 115,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 47,7% του ΑΕΠ. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς. Επιπρόσθετα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, οι δανειολήπτες επιβαρύνονται και με τα αυξημένα επιτόκια που έχουν επιβάλει οι τράπεζες, επικαλούμενες την άνοδο του κόστους δανεισμού του χρήματος στη διατραπεζική αγορά, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η συνεχιζόμενη ωστόσο προκλητική κερδοφορία που εμφανίζουν και το 2008 - σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - απλώς καταδεικνύει ότι οι τράπεζες συνεχίζουν τις καλές τοκογλυφικές τους πρακτικές, σε βάρος των πελατών τους. Για να γίνει κατανοητή η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την άνοδο των επιτοκίων, απλώς αναφέρουμε ότι αν π.χ. το 2007 το μέσο επιτόκιο χορηγήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν 10% και σήμερα έχει ανέβει στο 12%, το χρέος των 115 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με τις 2 αυτές μονάδες που αντιστοιχούν στην αύξηση του επιτοκίου δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το συνολικό ιδιωτικό χρέος των 115 δισ. ευρώ αναλύεται ως ακολούθως:

Τα 76,1 δισ. ευρώ αφορούν χρέη από στεγαστικά δάνεια, τα οποία σε ετήσια βάση (Σεπτέμβρης 2008 προς Σεπτέμβρη 2007) αυξήθηκαν με ρυθμό 15,1%. Οι ρυθμοί αύξησης των στεγαστικών δανείων ακολουθούν τα τελευταία χρόνια καθοδικούς ρυθμούς. Το 2004 αυξήθηκαν 27,3% και το 2007 ο ρυθμός «έπεσε» στο 21,4%.

Τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα 36,1 δισ. ευρώ και σε ετήσια βάση εμφανίζουν άνοδο 20,7% (έναντι ανόδου 20,6% τον προηγούμενο Αύγουστο). Και στα καταναλωτικά δάνεια παρατηρείται κάμψη του ρυθμού αύξησής τους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα στεγαστικά.

Τέλος, τα χρέη από τα λοιπά δάνεια ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να μειώνεται δραστικά στο 2,9% (από 12,6% τον προηγούμενο Αύγουστο).

Από την πορεία πάντως της χορήγησης δανείων το μήνα Σεπτέμβρη, δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται η άποψη ότι οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα των δανείων και ότι έχουν γίνει φειδωλές στις χορηγήσεις, ισχυρισμοί οι οποίοι διατυπώθηκαν από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να δικαιολογήσουν το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που προσφέρθηκε στις τράπεζες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο καθαρό στις χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις, στις οποίες ο ετήσιος ρυθμός ανόδου, από 16,6% το 2006, ανέβηκε στο 19,9% το 2007 και περί το 23% το εννιάμηνο του 2008. Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΧΟΥΝΤΑ ΖΕΙ.


Τριάντα πέντε χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ελληνικό κράτος φαίνεται πως επιχειρεί να αναβιώσει το αυταρχικό κλίμα της εποχής. Δεκάδες γυμνασιάρχες και λυκειάρχες από κατειλημμένα σχολεία καλούνται στο τμήμα επειδή "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις". Κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, η γενική διεύθυνση προστασίας ανηλίκων διεξάγει προκαταρκτική έρευνα με στόχο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον μαθητών, καθηγητών και γονέων.

Ενδεικτικά,λυκειάρχης σε σχολειό της Καλλιθέας αναφέρει... «Με ρώτησαν αν οι καταλήψεις υποκινήθηκαν από κόμματα και αν υπήρξαν καθηγητές που τάχθηκαν με το μέρος των καταληψιών. Μου ζήτησαν, επίσης, να δώσω τα ονόματα του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων».

Δεν ερευνάται καν αν έγιναν φθορές κατά τη διάρκεια των καταλήψεων. Στόχος είναι αυτές καθαυτές οι καταλήψεις καθώς το προς διερεύνηση αδίκημα είναι η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, εν προκειμένω του σχολείου.

Αν στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, έπονται η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου για τους γονείς και η παράβαση καθήκοντος για τους διευθυντές.

Με άλλα λόγια η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τακτικές, πολιτικές και πρακτικές...που παραπέμπουν στην εποχή της Χούντας.
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com