Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΤΑΖΕΙ....ΤΑΖΕΙ....

Οπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται ένα «ευνομούμενο κράτος». Τάζει αύξηση των κοινωνικών δαπανών για τους τομείς της υγείας, της παιδείας της πρόνοιας, από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μόλις προχτές όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ομολόγησε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην αναθεώρηση του οικονομικού του προγράμματος, αφού στην τελική του κατάρτιση θα συνυπολογίσει την αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. «Τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αυτές που θα προτείνουμε προεκλογικά στον Ελληνα πολίτη, τόσο από την πλευρά των δαπανών, όσο και από την πλευρά των εσόδων, αυτές έχουν να κάνουν βεβαίως και με την οικονομική συγκυρία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο,τι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές ο Γ. Παπανδρέου θα μοιράζει υποσχέσεις και θα κάνει εξαγγελίες που θα φέρουν την ...«ευημερία», αλλά αν αναλάβει την εξουσία θα επικαλεστεί την «οικονομική συγκυρία», τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να επιβάλει νέο μπαράζ φόρων, πάγωμα μισθών και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όπως ακριβώς σήμερα πράττει η ΝΔ! Το «σύνθημα» που επαναλαμβάνουν οι εταίροι του δικομματισμού, κάθε φορά που εναλλάσσονται στον κυβερνητικό θώκο, ότι παρέλαβαν «καμένη γη» από τους προκατόχους τους, κρύβεται πίσω και από τη συγκεκριμένη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της τήρησης των κανόνων του «συμφώνου σταθερότητας» της ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ όπως έπραξε και στο παρελθόν θα φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ...ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Με μια υπερσύγχρονη «μπανιέρα» για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων των παιδιών, εξοπλίστηκε το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως ανακοινώθηκε χτες «μετά από προσπάθειες της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής "Ανοιχτή Αγκαλιά" και τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis».

Η ειδική μπανιέρα αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο τρόπο αντιμετώπισης των εγκαυμάτων, συμβάλλοντας στην άμεση ανακούφιση και την ταχύτερη αποκατάσταση από τα εγκαύματα στα παιδιά, τονίστηκε χτες στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Και κάθε χρόνο προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου 400 με κάποιου βαθμού έγκαυμα και η αποκατάστασή τους εξαρτάται από την έγκαιρη αντιμετώπισή τους στον τόπο του ατυχήματος και στη συνέχεια σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε «επαίτες» των επιχειρηματιών και εταιρειών, που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη δραστηριοποιούμενοι στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Ετσι, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις διευκολύνονται στην αποποίηση της ευθύνης τους για την παροχή αποκλειστικά δημόσιων, σύγχρονων, υψηλού επιπέδου, ιατρικών υπηρεσιών και οι πολυεθνικές, μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με ψίχουλα εμφανίζονται ως εκφραστές κοινωνικής ευαισθησίας, απομυζώντας τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Σε 10 «ενέργειες» που υπηρετούν την επιτάχυνση στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας κατέληξαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της υπερκερδοφορίας των επιχειρήσεων, χτες, στην Πράγα.


Με την πλέον επίσημη βούλα της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, ανάμεσά τους και την ελληνική, οι μεγαλοεργοδότες ενθαρρύνονται και χρηματοδοτούνται αδρά για να εξαπολύσουν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, στο όνομα του να σώσουν την υπερκερδοφορία τους από την κρίση. Σ' αυτό ακριβώς κατατείνουν οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν χτες οι ηγέτες της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στην Πράγα και ήταν ειδικά αφιερωμένη στην «αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Σύνοδος Κορυφής «κατέληξε σε δέκα ενέργειες για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Πρόκειται για θέσεις και κατευθύνσεις βγαλμένες από την καρδιά της στρατηγικής της Λισαβόνας, πολλές από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και τώρα εντείνονται. Γίνεται έτσι φανερό ότι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του βρίσκουν ευκαιρία να ξεθεμελιώσουν κάθε δικαίωμα στο όνομα της κρίσης και να προωθήσουν τρομοκρατικά και εκβιαστικά τα όσα αντεργασιακά προβλέπει η στρατηγική της Λισαβόνας.

Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε:

  • «Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε θέσεις εργασίας, με την προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και σε συνδυασμό με επανεκπαίδευση και χρηματοδοτική υποστήριξη από το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου)». Πρόκειται για τη γνωστή εκ περιτροπής εργασία, η οποία στη χώρα μας νομοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1998, στη βάση προηγούμενου νόμου της ΝΔ. Κάνοντας χρήση αυτού του νόμου, ακόμα και υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας εκβιάζουν για μείωση των ωρών εργασίας και για περισσότερη απλήρωτη δουλειά, χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα της κρίσης.
  • «Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, παραδείγματος χάριν, με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και με ευελιξία και ασφάλεια». Μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους της εργασίας σημαίνει αυτόματα πετσόκομμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ΕΕ δίνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο το πράσινο φως για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επίθεσης στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κάθε χώρας, με παράλληλο χτύπημα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όπως επιτάσσει η «ευελφάλεια».
  • «Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης με την παροχή εντατικής καθοδήγησης, κατάρτισης και με αναζήτηση θέσης εργασίας τις πρώτες εβδομάδες της ανεργίας, ιδίως για τους νεαρούς ανέργους». Η απόφαση παραπέμπει στα γνωστά σχέδια για αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή επιδόματος ανεργίας, το οποίο στην Ελλάδα, στη βάση όσων πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα δίνεται στους εργοδότες για να απασχολούν άνεργους. Δηλαδή, ένα ακόμα πενιχρό κονδύλι που στόχο είχε την ελάχιστη προστασία των ανέργων κατευθύνεται στην τσέπη της εργοδοσίας, χτυπώντας κυρίως τους νέους σε ηλικία άνεργους.
  • «Η σημαντική αύξηση του αριθμού μαθητειών και περιόδων άσκησης υψηλής ποιότητας έως το τέλος του 2009». Που σημαίνει αύξηση της απλήρωτης ή κακοπληρωμένης δουλειάς, δηλαδή αύξηση της τζάμπα εργασίας για τους μεγαλοεργοδότες.
  • «Η προαγωγή αγορών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς με την προσφορά κινήτρων για εργασία, με ουσιαστικές και δραστήριες πολιτικές για την αγορά εργασίας και με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, που οδηγούν επίσης στην καλύτερη ένταξη των μειονεκτουσών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αναπήρων, των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των μεταναστών». Οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μπαίνουν πιο σθεναρά στο στόχαστρο του κεφαλαίου, προκειμένου να απομυζήσει τη φθηνότερη δυνατή εργατική δύναμη, με παράλληλη ένταση των ανατροπών στην Υγεία και την Πρόνοια. Το κεφάλαιο επιδιώκει με άθλιους όρους να εντάξει τις πιο ευαίσθητες ομάδες στην παραγωγή, για να απαλλαχθεί παράλληλα και από το κόστος - όπως το θεωρεί - της Πρόνοιας, το οποίο μετακυλίει ολοένα και περισσότερο στα λαϊκά στρώματα.
  • «Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα με τη διά βίου μάθηση, ιδίως παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν το σχολείο, ώστε να βρουν μια θέση εργασίας». Το οποίο μεταφράζεται σε νέες ανατροπές στον τομέα της Εκπαίδευσης, τη μεγαλύτερη πρόσδεσή της στο άρμα των επιχειρήσεων, προκειμένου με σκόρπιες γνώσεις και την κατάρτιση αντί για μόρφωση, να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία του κεφαλαίου.
  • «Η χρησιμοποίηση της κινητικότητας της εργασίας, ώστε να συνδυάζεται η προσφορά εργασίας με τη ζήτηση εργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ενταση της εργασιακής περιπλάνησης, κατάργηση της σταθερής εργασίας είναι ό,τι περιμένει τους εργαζόμενους. Η ΕΕ επιταχύνει τη λήψη μέτρων που ευνοούν την κινητικότητα από επάγγελμα σε επάγγελμα και από ειδικότητα σε ειδικότητα, με ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης στο ενδιάμεσο κάθε επαγγελματικής μετακίνησης. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η απόφαση για τον «εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης και απαιτήσεων δεξιοτήτων και βελτίωση της πρόβλεψης δεξιοτήτων, ώστε να οργανώνεται καλύτερα η προσφορά κατάρτισης».
Εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα

Το σύνολο των μέτρων που περιγράφονται παραπάνω ισχύουν ήδη ή έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας με συνευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την επί της ουσίας στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Για την υλοποίησή τους, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναγγείλει τη διάθεση 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα ξεκοκαλίσουν τους επόμενους μήνες οι μεγαλοεργοδότες, ΜΚΟ, δήμοι και νομαρχίες, ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο να περάσουν στο σύνολό τους οι αντεργασιακές ανατροπές, με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο μετά το ξεπέρασμα της κρίσης, όπου το κεφάλαιο επιδιώκει να βρίσκεται σε ακόμα πιο πλεονεκτική θέση στην αναμέτρηση με τους εργαζόμενους για το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΕΡΕΛΗ

Η είδηση της παραίτησης του Χρίστου Βερέλη έπεσε σαν "κεραυνός εν αιθρία" στην πολιτική επικαιρότητα η οποία περίμενε μια άλλη παραίτηση η οποία δεν ήρθε ποτέ...

Προσωπικά , ενημερώθηκαν για την υπόθεση της γερμανικής εταιρίας MAN παρακολουθώντας την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου "Αποδείξεις και στην Πολιτική".

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εκπομπή , ο Χρ.Βερελής φάνηκε ιδιαίτερα μπερδεμένος και ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε ακόμα συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς είχε συμβεί.

O Χρ.Βερελής διετέλεσε Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. από το 1996 έως τον Απρίλιο του 2000, οπότε και τοποθετήθηκε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έως αρχές Μαρτίου του 2004.

Υπήρξε ένας από τους πλέον έμπιστους υπουργούς του Κώστα Σημίτη ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2004 μέχρι και το 2007 δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα καθώς είχε επιλέξει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το όνομα του ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν εμφανίστηκε η υπόθεση της Siemens όπου και ακούστηκαν πολλά και διάφορα.

Το παράξενο είναι ότι τους τελευταίους μήνες είχε ενεργή παρουσία στα τηλεοπτικά παράθυρα ( κυρίως του Alter ) , γεγονός που προκάλεσε πολλές φορές την εύλογη αγανάκτηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Βερελής αποτελεί ένα από πιο "φθαρμένα" πρόσωπα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η σημερινή του ανακοίνωση δεν βγάζει νόημα .

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο της παραίτησης του . Ίσως βέβαια όσο προχωρούν οι δικαστικές έρευνες των δυο μεγάλων σκανδάλων που αναφέρθηκαν , να καταλάβουμε γιατί ο πρώην υπουργός επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν στεναχωριέται ιδιαίτερα για την αποχώρηση Βερελή....

απο την: Παραπολιτική

Πειρατικός: Απολύτως στοχευμένη η σκέψη της Παραπολιτικής, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Τι θα κάνει λέει, το ΠΑΣΟΚ; Πώς ακριβώς το είπε χτες ο πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου;

«Δε θα επιτρέψει στα ισχυρά συμφέροντα να μπορούν να εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές, αστυνομικούς ή μέσα ενημέρωσης». Αυτό θα κάνει!!!

Να γελάσει κανείς; Να εκνευριστεί; Να μείνει άφωνος; Να βαρέσει το κεφάλι του στον τοίχο;

Οχι τόσο γι' αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί ...διανοείται να τα λέει, και, μάλιστα, δημοσίως.

Τι διάβολο; Αλλο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε εμείς τα τελευταία 30 χρόνια; Δεν είναι οι ίδιοι;

Εκτός κι αν τόσα χρόνια διεξάγουν κανένα ...μυστικό πόλεμο με τα συμφέροντα, που δεν τον πήραμε χαμπάρι. Γιατί, στο φανερό, τους θυμόμαστε πάντα μαζί κι αγαπημένους να ανταλλάσσουν εξυπηρετήσεις. Ο,τι κάνει, δηλαδή, σήμερα η κυβέρνηση.

Παρεμπιπτόντως, για ποιο λόγο τα ...«ισχυρά συμφέροντα» να εξαγοράσουν Μέσα Ενημέρωσης; Αφού δικά τους είναι ούτως ή άλλως. Ιδιοκτησία τους, όπως και η ενημέρωση γενικώς.

Και γι' αυτό έχει φροντίσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία και φροντίζουν όλο και περισσότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ!

Φόρους μειώνουμε, διευκολύνσεις παρέχουμε, μέχρι και ...τούμπες κάνουμε, προκειμένου να ευαρεστηθεί κάποια πολυεθνική, προκειμένου να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Ιδού το στίγμα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως το ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηγάκης. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι «η Ελλάδα δε θα παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Τώρα ...μας έπεισε.

Οχι μόνο θα τους πληρώσουμε για να ψάξουν, αλλά κι ό,τι βρουν θα είναι δικό τους, για όσα χρόνια θέλουν, με όποιους όρους θέλουν. Για πετρελαϊκές εταιρείες μιλάμε τώρα...

Φυσικά, για να το ψάξουμε εμείς και να εκμεταλλευτούμε τις οποιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες έχει αυτή η χώρα, θεωρείται αδιανόητο. Αυτά είναι πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com