Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Δραση ενάντια στο ΝΑΤΟ


Με το σύνθημα «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της Ειρήνης. ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ!» το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης διεξάγει αυτές τις ημέρες καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, το ρόλο του ως στρατιωτικού βραχίονα τόσο στην επικράτεια των κρατών μελών του όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου και καταγγέλλει στους λαούς του κόσμου τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει το ΝΑΤΟ ενάντια στην ανθρωπότητα, με πρόσχημα είτε την προστασία των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» είτε την πάταξη της «τρομοκρατίας» όπως αυτό τα ερμηνεύει.

Οι επόμενες κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις 3 Απρίλη στο Στρασβούργο με τη διεξαγωγή Διεθνούς Σεμιναρίου για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, δέκα χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία, και στις 4 Απρίλη με τη μαζική συμμετοχή στη διεθνή διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ΝΑΤΟ, όπου θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Ενώ αύριο στις 12:00 στην Βάση της Σούδας, στα Χανιά,θα διεξαχθεί αντιΝΑΤΟικηπορεία διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα την απομάκρυνση της βάσης από την περιοχή, αλλά και από την χωρά.

Καμία συνενοχή της Ελλάδας στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, καμία συμμετοχή της χώρας στα ΝΑΤΟικα σχέδια.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Κωμικοτραγικές καταστάσεις, που αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης για τους εργαζόμενους, προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει σχετικά με το ενδιαφέρον της για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Σ' αυτό το πνεύμα είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές το υπουργείο Απασχόλησης, προαναγγέλλοντας τις «δράσεις» του, ενόψει της 28ης Απρίλη, Παγκόσμιας Μέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία. Το υπουργείο κάνει αναφορά στα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος δείχνει ποσοστιαία αύξηση 10% τα τελευταία χρόνια. Ακόμη 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι περίπου παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Στις περιγραφές βέβαια δεν «πιάνεται» η κυβέρνηση, αναπαράγοντας τα (υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα) στοιχεία της ΔΟΕ. Για τις πολιτικές αιτίες όμως που έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε καρμανιόλες για τους εργαζόμενους, όπως είναι φυσικό, δε λέει κουβέντα. Γιατί είναι η δική της νομοθεσία, αλληλοσυμπληρούμενη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ, για τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και του μεροκάματου, την ιδιωτικοποίηση Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας, που οξύνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και φτιάχνουν το φυτώριο για τα χιλιάδες θανατηφόρα και μη εργατικά «ατυχήματα» κάθε χρόνο και τις επαγγελματικές ασθένειες, στο όνομα πάντα του εργοδοτικού κέρδους. Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ; Η...ΦΑΝΗ!

«Για την κυβέρνηση, η κρίση σε καμία περίπτωση... δε θα αφήσουμε να γίνει άλλοθι για παράνομες απολύσεις και απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων»!

Το δήλωσε η κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Και πότε το δήλωσε; Την επομένη που ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι έξω από τις... αρχές του, αλλά τι να κάνουμε, αν είναι να απολυθούν οι εργαζόμενοι, τότε «καλύτερα» να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να τους κόβουν το μισό μισθό και να τους επιβάλουν να ζουν τις μισές μέρες της βδομάδας στην ανεργία.

Αλλά αυτά δεν της αρέσουν της κυρίας Πετραλιά. Κι έτσι ήρθε με την τοποθέτησή της να βάλει στη θέση του... τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, παλιότερα, το είχε διευκρινίσει ο κ. Γιακουμάτος, από τη θέση του υφυπουργού Απασχόλησης, και έκτοτε έγινε σλόγκαν σε σατυρικές εκπομπές: «Τι είναι απασχόληση;», τον είχαν ρωτήσει. «Απασχόληση είναι να δουλεύουμε τον κόσμο» απάντησε εκείνος...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Τη "στρατολόγηση" φοιτητών για εργασία σε υποστηρικτικούς μηχανισμούς και δομές του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει να διακηρύξει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσα από το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος. Αυτή η νέα προκλητική ΝΑΤΟική προκήρυξη θέσεων εργασίας αφορά, με μεσάζοντα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τέσσερις θέσεις για «εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικών επικοινωνιών για το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Διασύνδεσης, ως κύριες αρμοδιότητες της εργασίας αναφέρονται «θέματα πολιτικών επικοινωνιών των ευρωπαϊκών χωρών, αρμοδιότητας της διεύθυνσης, πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης του ΝΑΤΟ». Ζητούνται φοιτητές για μερική απασχόληση με ειδίκευση σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και υπηρεσίες κοινωνικής πληροφόρησης για την περιοχή της Ευρώπης. Πρόκειται για θέσεις στελέχωσης του ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκηρυχτεί σε όλες τις χώρες - μέλη του και αφορούν τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής σχετικής με τη δράση και λειτουργία του "πολεμολάτρει" οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (εμπόλεμης κατάστασης ή φυσικών καταστροφών).

Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται φοιτητές και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να διαθέσουν τη γνώση τους, το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο στις κάθε λογής απροκάλυπτες πολεμικές ή βαπτιζόμενες "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις της "λυκοσυμμαχίας". Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων πανεπιστημίων, δηλώνει "παρών" στο κάλεσμα αυτό του ΝΑΤΟ και αναλαμβάνει μέσα από το Γραφείο Διασύνδεσης να μεσολαβήσει στο ΝΑΤΟικό κυνήγι επιστημονικής γνώσης και ειδίκευσης που θα υπηρετεί τα πολεμικά του σχέδια.

Προβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη καταδίκης από φοιτητές και καθηγητές, συνολικά από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους εργαζόμενους, κάθε προσπάθειας να συνδεθεί η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία με τους ληστρικούς και πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Η ανάγκη πάλης και διεκδίκησης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, για έρευνα και γνώση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΗ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αποφασίστηκε τελικά χτες η ημερομηνία των φετινών φοιτητικών εκλογών να είναι η 13η Μάη.

Οι φοιτητές και σπουδαστές ανα την επικράτεια να απαντήσουν, δυναμικά, αποφασιστικά και οι εκλογές αυτές να γίνουν η απαρχή μιας ανατρεπτικής πορείας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Στηρίζουμε προοδευτικά ψηφοδέλτια, στηρίζουμε την ρήξη με την πολιτική που θέλει τα Πανεπιστήμια μας υποβαθμισμένα, στηρίζουμε την Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλους!

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επισφραγίσει καταληκτικά την εφαρμογή και συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σχολίασε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΠ, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η κυβερνητική παράταξη θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να εμφανίσει τη δύναμή της ως επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ "ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ"

Γιατί πολλοί συνεχίζουν, άραγε, να χρησιμοποιούν τον όρο «χρηματοδότηση» όταν μιλάνε για τα δάνεια των τραπεζών προς τις μικρές επιχειρήσεις ή τους δανειολήπτες;

Και κινδυνολογούν κι από πάνω περί «μείωσης της χρηματοδότησης» που οδηγεί σε ασφυξία κι όλα τα σχετικά;

Από πότε είναι «χρηματοδότηση» το να δανείζεις 100 ευρώ, π.χ., και να λαμβάνεις στη συνέχεια 150 ή 200; Κι όταν δε λαμβάνεις να κατασχέτεις χωρίς να χάνεις ούτε δεκάρα; Προφανώς για απλή, απλούστατη τοκογλυφία μιλάμε...

Να μας συγχωρήσουν αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την τοκογλυφία ...παροχή προς τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες. Ούτε να κλαιγόμαστε όταν αυτή μειώνεται.

Σε τελική ανάλυση αν απ' όλη αυτή την ιστορία της κρίσης κάτι έγινε σαφές είναι το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των τραπεζών στην όλη υπόθεση.

Και δε μιλάμε ούτε για «γκόλντεν μπόις» ούτε για άλλα τέτοια εφευρήματα. Αυτά είναι για όσους αρέσκονται σε ...αστυνομικές ιστορίες.

Για τη διαπλοκή τους με το υπόλοιπο κεφάλαιο μιλάμε και το πώς έχουν καταφέρει να εκμεταλλεύονται όχι μόνο το παρόν μας, αλλά να προεξοφλούν και τη μελλοντική μας εκμετάλλευση.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com