Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ -Β'-

Μόνο το 1% παίρνει άσυλο!

Στην Ελλάδα από τις 29.573 αιτήσεις και προσφυγές ασύλου που εξετάστηκαν το 2008, το προσφυγικό καθεστώς αναγνωρίστηκε σε μόλις 14 περιπτώσεις κατά την πρωτοβάθμια διαδικασία και σε 344 κατά τη δευτεροβάθμια εξέταση, ενώ το ανθρωπιστικό καθεστώς (σ.σ. ανανεώνεται κάθε χρόνο) σε μόλις 21 άτομα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το πρόσφατο προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καταργεί την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε Β'βάθμια διαδικασία, παρά το γεγονός ότι στο Β' βαθμό χορηγείται και ο ελάχιστος αυτός αριθμός προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, 25.577 Αφγανοί συνελήφθησαν το 2008 στην Ελλάδα. Μόνο σε 6 Αφγανούς χορηγήθηκε το προσφυγικό καθεστώς. Οι Σομαλοί συλληφθέντες το 2008 έφτασαν τους 6.713, ενώ μόλις σε 5 από αυτούς χορηγήθηκε το προσφυγικό ή το ανθρωπιστικό καθεστώς. Οι Ιρακινοί που συνελήφθησαν το 2008 έφτασαν τους 15.940 και μόλις οι 353 πήραν προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς. Οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι το 2008 ανήλθαν στους 4.593. Σε κανέναν Παλαιστίνιο δε χορηγήθηκε ούτε προσφυγικό ούτε ανθρωπιστικό καθεστώς.

Τα νέα μέτρα της ΕΕ

Την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης του Ασύλου, ενός διοικητικού μηχανισμού, που θα αποτελείται από διάφορους εμπειρογνώμονες με στόχο την υποστήριξη - κύρια σε γραφειοκρατικά ζητήματα - κρατών, τα οποία δέχονται ισχυρές ''μεταναστευτικές πιέσεις", προετοιμαζει η ΕΕ. Η Υπηρεσία δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών αίτησης και χορήγησης ασύλου, αλλά στη βελτίωση της συνεργασίας των κρατών - μελών για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους πρόσφυγες.

Οι αιτούντες άσυλο δε θα κρατούνται σε φυλακές, αλλά σε ειδικά κέντρα κράτησης. Αυτό στην πράξη σημαίνει δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου και θα πηγαίνουν όσους κάνουν αίτηση ασύλου.

Ο Κανονισμός "Δουβλίνο 2" γίνεται πιο αποτελεσματικός. Ωστόσο, η αντιπροσφυγική του ουσία παραμένει: Απαγορεύονται οι πολλαπλές αιτήσεις ασύλου ενός ατόμου σε διαφορετικά κράτη - μέλη.

Προκειμένου να ελέγχει τις διαδικασίες του Δουβλίνου 2, η ΕΕ, βελτιώνει τη λειτουργία του συστήματος Eurodac, μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, για την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται, ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δε θα κάνει αίτηση ασύλου σε πάνω από ένα κράτος - μέλος.

Τέλος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τα 42 εκατομμύρια έφτασαν στα τέλη του 2008 οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των πολέμων, των συρράξεων και των διωγμών.

Εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, θύματα των στρατιωτικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ(δείτε εδω)
για τους Πρόσφυγες, στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατ. πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και 26 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.

Το 2009 έχουν σημειωθεί ήδη νέοι εκτοπισμοί, ιδιαίτερα στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία. Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες που ζουν μετέωροι εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια, χωρίς να διαφαίνονται άμεσες λύσεις γι' αυτούς, φτάνουν τα 5,7 εκατομμύρια.

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων σήμερα, και τα τραγικά στοιχεία συμπληρώνουν τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το άσυλο, η φιλοξενία, η προστασία των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους.

Η συνολική αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων εκφράζεται και με πρόσφατα μέτρα - "καταπέλτη" για τα θύματα του συστήματος. Στόχος, να παρεμποδίσουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα οι ίδιες πολιτικές, οι ίδιες οι δυνάμεις, που τα δημιουργούν, να τα φέρουν στα μέτρα τους.

Γι' αυτό το άσυλο χορηγείται με το σταγονόμετρο, γι' αυτό τους φυλακίζουν, γι' αυτό προετοιμάζονται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

συνεχίζεται...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Να παρακάμψουμε την αισθητική αλλοίωση του χώρου; Να αδιαφορήσουμε για το πλήθος των επιστημόνων, των αρχαιολόγων, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των πολεοδόμων, των περιβαλλοντολόγων, που μιλούν για το χωροταξικό υδροκεφαλισμό που προκαλείται; Να προσπεράσουμε την οριστική και αμετάκλητη καταστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών στους πρόποδες της Ακρόπολης; Να αποδεχτούμε το "φαραωνικό" όγκο που αντιστρατεύεται με τόσο βροντώδη τρόπο την ποίηση του "μέτρου'' που εκπέμπει ο Ιερός Βράχος;

Να χειροκροτήσουμε την αποκοπή του Μουσείου από τη φροντίδα και τον έλεγχο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να ικανοποιούνται τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των μάνατζερ; Να θαμπωθούμε από τους συμβολισμούς και τη βιτρίνα για να ξεχάσουμε την πολιτική του 0,29% του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό, τα εγκαταλειμμένα μουσεία, τους ερειπωμένους αρχαιολογικούς χώρους, το προδομένο ανθρώπινο δυναμικό, από τους αρχαιολόγους μέχρι τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες;

Τα σημερινά εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης

(που όταν οι μικρότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το αν η δημιουργία του οφείλεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή στην Μελίνα Μερκούρη σταματήσουν, ίσως τότε οι δικομματικοί εταίροι βρουν χρόνο να ευχαριστήσουν τον ελληνικό λαό που το πλήρωσε...)

με όλη τη λαμπρότητα που τα συνοδεύουν, είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης προς τους ιδιοτελείς (και μερικούς από τους αφελείς) "πανηγυριώτες":

Προφανώς και η Ελλάδα χρειάζεται Μετρό, αλλά γιατί θα πρέπει αυτή η ανάγκη να γίνεται πεδίο για να απομυζούν οι "μετροπόντικες" τον ελληνικό λαό μέσα από τις διπλο-τριπλοπληρωμένες ανακοστολογήσεις;

Προφανώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από "Αττικές Οδούς", αλλά γιατί αυτές να δημιουργούνται σαν "ιδιωτικοί δρόμοι" επί τη βάσει υπερσυμβάσεων προς ικανοποίηση των εργολάβων;

Προφανώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονες γέφυρες και αεροδρόμια, αλλά από πού προκύπτει ότι πρέπει να χαιρόμαστε που οι θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας για την κατασκευή και λειτουργία τους πηγαίνουν στους Γάλλους και στους Γερμανούς;

Προφανώς η αρχαιολογική μας κληρονομιά χρειάζεται στέγη, όπως χρειάζεται η Μουσική, το Βιβλίο, η Τέχνη γενικά, αλλά από πού προκύπτει ότι όλα αυτά από ιστορικός, μορφωτικός, πολιτιστικός και αισθητικός θησαυρός πρέπει να μετατραπούν σε ''κράχτη" για το κέρδος του κάθε λογής μεγαλοεκδότη "ευεργέτη" και "χορηγού";

Διαβάστε τη συνέχεια...

1,20δις ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

Το 2009 θα ξεπεραστεί το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο που υποσιτίζονται, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

"Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού", σημειώνει ο FAO σε προκαταρκτική έκθεσή του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.

"Η ανθρωπότητα θα έχει 1,20 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα υποφέρουν από την πείνα" στο τέλος της χρονιάς, προσθέτει ο FAO και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "ιστορικό επίπεδο".

Η κατάσταση αυτή "δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο", αλλά οφείλεται "στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα", επισημαίνει.

"Δεδομένων κυρίως των σοκ από την οικονομική κρίση και των συχνά ανεβασμένων τιμών των προϊόντων διατροφής σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των θυμάτων της πείνας αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά περίπου 11%", σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO.

Αυτά είναι τα στοιχεία και οι προβλέψεις του FAO. Αυτό όμως που δε μας λέει είναι γιατί σώνει και καλά είναι υποχρεωτικό να πεινάσουν τόσοι άνθρωποι, που δεν έπαιξαν κανένα ρόλο για το ξέσπασμα της κρίσης και ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι της κρίσης να συνεχίσουν να έχουν υπέρογκα κέρδη.

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης που θα μπορούσε άνετα να θρέφει επαρκώς ολόκληρο τον πληθυσμό αρκεί να μην τον λυμαίνονται τα κεφαλαιουχικά υπερκέρδη.

Μ' αυτήν την έννοια ανακοινώσεις - διαπιστώσεις σαν αυτή του FAO, στο βαθμό που δεν υποδείχνουν τον πραγματικό ένοχο και δεν προτείνουν τη μοναδική πραγματική λύση που είναι το ξεπέρασμα του βάρβαρου κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος, μάλλον διαιωνίζουν το πρόβλημα, αφού είναι σαν να λένε στους υπόλοιπους εργαζόμενους...

..."πάλι καλά, εσείς δεν πεινάτε και γι' αυτό καθίστε φρόνιμα".

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com