Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ;

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα οι περισσότερο κερδοφόρες, οι περισσότερο ισχυρές, όχι μόνο εμφανίζονται ανθεκτικές στην οικονομική κρίση και θεωρούν ότι δημιουργεί ευκαιρίες για την επιχειρηματική τους δράση, αλλά δηλώνουν - παρ' όλα αυτά - την πρόθεση για απολύσεις, για μεγαλύτερη διασφάλιση των κερδών τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας DATA RC για λογαριασμό της STAT BANK. Στην αντίθετη πλευρά, τα τελευταία στοιχεία ανάλογης έρευνας για τις μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σε υπερ-πολλαπλάσιο βαθμό από τις συνέπειες της κρίσης, δείχνουν ότι αντιστέκονται στη λύση της απόλυσης και ζητούν χρηματοδοτήσεις για να επιβιώσουν.

Η έρευνα, που έγινε σε δείγμα 157 επιχειρήσεων, από τις μεγαλύτερες όλων των κλάδων, και παρουσιάστηκε χτες, δείχνει: Το 55% εκτιμά μείωση τζίρου το 2009, σε ποσοστό (κατά μέσο όρο) 19%. Το 16,4% αναμένει αύξηση τζίρου. Ανεξάρτητα από την πορεία των εσόδων, το 71,9% των μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα έχει κέρδη. Παρ' όλα αυτά, μία στις τρεις επιχειρήσεις, το 33,7%, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις! Το 48% των μεγάλων επιχειρήσεων δηλώνει ότι μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες και το 63,7% δηλώνει ότι είναι ανύπαρκτη η συμβολή του κράτους και των τραπεζών, όταν αυτές οι επιχειρήσεις αποσπούν το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» του δανεισμού, των ενισχύσεων μέσω προγραμμάτων, των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων που καταργούν προϋποθέσεις, έξοδα και καθυστερήσεις, των φορολογικών ελαφρύνσεων!

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τα αποτελέσματα του 2008, με βάση τους ισολογισμούς 1.820 επιχειρήσεων, όπου τα συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 33% (4,7 δισ. ευρώ, από 7 δισ. ευρώ το 2007), με αύξηση τζίρου κατά 15,21% στα 104,3 δισ. ευρώ από 90,5 δισ. ευρώ το 2007. Ακόμη κι έτσι, το 77,3% αυτών των επιχειρήσεων εμφάνισε κέρδη!!!

Ειδικότερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, για το 2008, οι 400 μεγαλύτερες από αυτές εμφανίζουν μείωση κερδών κατά 55%. Ωστόσο η συνολική κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 27 εκατ. ευρώ και ο τζίρος αυξήθηκε κατά 9%, στο 1 δισ. ευρώ. Για το 2009 εκτιμάται μείωση αφίξεων κατά 7% και μείωση εσόδων κατά 15%. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γερ. Φωκάς, μιλώντας στην παρουσίαση έκανε λόγο για 18% μείωση εσόδων, της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός όμως είναι ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατορθώνουν να έχουν και πάλι κέρδη, ενώ είναι αυτές που ευνοούνται πολύ περισσότερο από τα κυβερνητικά μέτρα.

Η κρίση δεν είναι για όλους

Η κρίση δεν είναι για όλους και σίγουρα όχι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν και κέρδη και ενίσχυση της θέσης τους, σε αντιδιαστολή με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτούς που τροφοδοτούν με τις δικές τους απώλειες τα κέρδη των μεγάλων. Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ προσθέτει τα δικά της κέρδη σε αυτά των ΕΛΠΕ και των εταιρειών εμπορίας, την ίδια περίοδο που η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξάνεται συστηματικά, προκειμένου να διασφαλιστούν ακόμη καλύτερα υπερκέρδη τους επόμενους μήνες. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49,9% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 863,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 35,3%.

Στα 4,6 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα καθαρά κέρδη της AEGEAN AIRLINES το πρώτο τρίμηνο του 2009, έναντι ζημιών 4,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 111,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 13%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν στα 2,7 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους ευρώ 4,9 εκατ. ευρώ το πρώτο 3μηνο του 2008. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 6,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν στην κερδοφορία ήταν η πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι ωφέλειες από την ανανέωση του στόλου στους τομείς των εξόδων συντήρησης και κατανάλωσης καυσίμων, καθώς και η περαιτέρω μείωση του κόστους διανομής.

Κέρδη εμφανίζει το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αλλά και βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους από 11,3% σε 13,7%. Τα καθαρά κέρδη (μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 154 εκατ. ευρώ από 227 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008. Σε ανακοίνωση του ομίλου γίνεται λόγος για «την εφαρμογή επιτυχημένης πολιτικής αντιστάθμισης κινδύνων, που υλοποιήθηκε πριν το ξέσπασμα της κρίσης και της σημαντικής πτώσης των τιμών των μετάλλων και μεταλλευμάτων, όσο και τη θωράκιση απέναντι στο νομισματικό κίνδυνο που απορρέει από πιθανή νέα εξασθένιση του δολαρίου». Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 21,1 εκατ. ευρώ, από 25,7 εκατ. ευρώ πέρσι.

Μεγάλη κερδοφορία δείχνουν και τα στοιχεία των ΕΛΤΑ που το 2008 διαμορφώθηκαν στα 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι 9,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η διοίκηση ΕΛΤΑ, ο κύκλος εργασιών το 2008 ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ έναντι 574,4 εκατ. ευρώ το 2007, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 576,5 εκατ. ευρώ, από 552,4 εκατ. ευρώ το 2007, αυξημένος κατά 4,4%.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ;;;

Στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Nouvel Observateur» (τεύχος 27, Μαρτίου - Απριλίου 2009), διαβάζουμε:

«ΔΥΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ»

Στη συνέχεια και υπό τον παραπάνω εξαιρετικά εύγλωττο τίτλο, σημειώνονται τα εξής:

«Ο ένας είναι ο επικεφαλής του ΠΟΕ, ο άλλος ανέλαβε τα ηνία του ΔΝΤ. Είναι Γάλλοι σοσιαλιστές , σοσιαλδημοκράτες. Πιλοτάρουν διεθνείς οργανισμούς κλειδιά με στόχο την αναμόρφωση του καπιταλισμού».

Και ακόμα:

«[Οι δύο Γάλλοι σοσιαλιστές] ανέλαβαν τα ηνία δύο απαξιωμένων οργανισμών. Ο ΠΟΕ κατηγορούνταν ότι ήταν μια πολεμική μηχανή για το εμπόριο στην υπηρεσία των εύπορων κρατών ενώ το ΔΝΤ ένα οχυρό του πιο δογματικού φιλελευθερισμού που ανάγκαζε τις χώρες του νότου στη λήψη σκληρών μέτρων....».

Ναι, ναι! Πρόκειται για τον Πασκάλ Λαμί (επικεφαλής του ΠΟΕ) και τον Ντομινίκ Στρος Καν (επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Με άλλα λόγια, ο δεύτερος, ο επιφανής ...σοσιαλιστής, ηγετικό στέλεχος και υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, είναι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, του ΔΝΤ, που μόλις προχτές έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την Ελλάδα, με την οποία - μεταξύ άλλων - ζητάει μακρόχρονο «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και «διευκόλυνση της μερικής απασχόλησης».

Επομένως, ήρθε η στιγμή να μας «φωτίσει» ο κ. Παπανδρέου: Τα μέτρα που εισηγείται για την Ελλάδα το «οχυρό» του καπιταλισμού, το ΔΝΤ με τον ...σοσιαλιστή πρόεδρο, τι κατεύθυνση να έχουν, άραγε; Προς το «σοσιαλισμό» ή προς τη «βαρβαρότητα»;..

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ολοένα ανεβαίνει. Πού θα φτάσουμε πια. Μιλάμε για απίστευτα βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις στην ουσία των προβλημάτων!

Τα κομβικά ερωτήματα βροχή: Είναι καλά ή κακά τα παπαγαλάκια; Νοιώθει αυτοπεποίθηση ο Καραμανλής; Εχει αρχηγικό προφίλ ο Παπανδρέου; Τι απεικονίζουν επακριβώς τα γκάλοπ;

Ποιος έχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση; Τι είδους πόλωση χρειάζεται κάθε κόμμα;

Αυτά αναλύουν και με αυτά ασχολούνται. Πάντα στο όνομα του πολίτη, της προόδου του έθνους και της εξόδου από την κακή κρίση που μας έχει πλήξει κι εμάς.

Εν ολίγοις είναι στον ...κόσμο τους! Στον κόσμο των επικοινωνιολόγων και των εκλογολόγων, στον κόσμο της πελατειακής σχέσης, του ρουσφετιού και του ψέματος.

Ενός κόσμου όπου το αντικείμενο είναι η διαχείριση της ίδιας πολιτικής γι' αυτό και δεν τους χρειάζεται καμία πολιτική συζήτηση.

Μάλλον αυτό που τους χρειάζεται είναι ο αποπροσανατολισμός από την ουσία της πολιτικής!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com