Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Με ποδια πριν 40εκατ. χρονια οι φαλαινες!



Με νέα μελέτη απολιθωμάτων δείχνει ότι οι φάλαινες είχαν πόδια και ουρά μέχρι πριν από 40 εκατ. χρόνια, οπότε άρχισαν να αναπτύσσουν λοβούς, τα γνωστά σήμερα τριγωνικά πτερύγια στην ουρά τους, τα οποία αποτελούνται από δέρμα και συνδετικό ιστό, με κόκαλα στη μέση.

Το τελευταίο εύρημα, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, προέρχεται από μια Georgiacetus vogilensis, μια από τις τελευταίες φάλαινες στη Γη που είχε δυνατά πίσω πόδια και ουρά σαν του σκύλου και διέσχιζε τον Κόλπο του Μεξικού πριν 40 εκατ. χρόνια. Η φάλαινα είχε ουρά, αλλά όχι πτερύγια, και χρησιμοποιούσε τους γοφούς της για να προχωρήσει στο νερό.

Οι πρώτες φάλαινες που ήταν γνωστό ότι είχαν πτερύγια, ήσαν στενές συγγενείς της Georgiacetus και έζησαν πριν 38 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι μέσα σε διάστημα 2 εκατ. χρόνων (μεταξύ των 40 και 38 εκατ. ετών) οι φάλαινες έκαναν το μεγάλο βήμα από την ξηρά προς τη θάλασσα, εγκαταλείποντας τα πόδια και υιοθετώντας τα πτερύγια.

Οι παλαιοντολόγοι ήξεραν ήδη ότι οι πρόγονοι των φαλαινών κάποτε περπατούσαν στη Γη σε τέσσερα πόδια όπως τα άλλα θηλαστικά (οι φάλαινες δεν είναι ψάρια).

Σταδιακά -και περνώντας από διάφορα μεταβατικά στάδια- οι φάλαινες έμαθαν να ζουν στο νερό και απέβαλαν τους γοφούς και τα πίσω πόδια τους, ενώ τα μπροστινά πόδια έγιναν κι αυτά μικρά πτερύγια, αν και όλες οι σύγχρονες φάλαινες έχουν ακόμ κρατήσει ίχνη από την αρχαία λεκάνη τους.

Η νέα μελέτη, του ερευνητή Mark Uhen, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Vertebrate Paleontology".

πηγή: ΕRΤ3.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com