Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ευρώπη σε οικονομική κατρακύλα!

Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση, που πλήττει τις ΗΠΑ και επηρεάζει όλο τον πλανήτη.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν τώρα ότι και στην Ευρώπη «η κρίση ήλθε για να μείνει».

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, μετά την κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ που δημιούργησε νέους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 92,9 μονάδες, από 94,8 μονάδες τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο αντίστοιχος γαλλικός δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Σεπτέμβριο, αφού η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνει τις προοπτικές για τις πωλήσεις των εταιρειών. Είναι το χαμηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2003 και μετά.

Στην Ιταλία, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά τον Οκτώβριο του 2001.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε και πλέον χρόνια στο β' τρίμηνο του έτους. Την ίδια περίοδο συρρικνώθηκε και η γερμανική οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να ανακάμψει, μετά την πιστωτική στενότητα που προκάλεσε χάος στη Wall Street.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι πιέσεις για μείωση των βασικών επιτοκίων στην ευρωζώνη, αλλά το φάντασμα του πληθωρισμού που πλανιέται στη γηραιά ήπειρο κάνει την ΕΚΤ εξαιρετικά διστακτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε το βασικό επιτόκιό της στο 4,25% για δεύτερο μήνα, στις 4 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δείχνει ακριβώς ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό και λιγότερο για την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Χθες ήρθαν κι άλλα ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη κατέγραψε περαιτέρω πτώση κάτω από τις 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι υπήρξε συρρίκνωση στους τομείς τόσο των υπηρεσιών όσο και μεταποίησης.

Μάλιστα, ο ρυθμός συρρίκνωσης του Σεπτεμβρίου ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα σχεδόν επτά ετών, αφού η χρηματοπιστωτική κρίση κλιμακώθηκε και οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους προσαρμοζόμενες στην τάση μείωσης των παραγγελιών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 47 μονάδες, από 48,2 μονάδες τον Αύγουστο, με τις μέσες εκτιμήσεις να μιλούν για διαμόρφωση του δείκτη στις 47,8 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 45,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από 47,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,2 μονάδες από 48,5 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com