Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Ο Κυριάκος...σε θερμοκοιτίδα!

Μπροστά σε μια νέα πολιτική δίνη βρίσκεται η κυβερνώσα παράταξη, καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Κυρ. Μητσοτάκη.

Ζητείται άρση ασυλίας του Μητσοτάκη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές διαδικασίες έχουν κινηθεί από τη Δικαιοσύνη εδώ και τουλάχιστον 20 ημέρες και το γεγονός έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης. Και τούτο, διότι είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα», αφού πρόσφατα είχε απασχολήσει τον Τύπο η ανάμειξη του ονόματός του σε τιμολόγια της Siemens που αφορούσαν υλικό εξοπλισμού του γραφείου του, κ.λπ., το οποίο φέρεται να πληρώθηκε έπειτα από ευνοϊκό διακανονισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε ποινική αξιολόγηση και η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.

Στη νέα υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, οι εισαγγελικές αρχές έχουν υποβάλει αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή για πράξεις που σχετίζονται με απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και η οποία σχετίζεται με λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ από μη νόμιμους χειρισμούς και ενέργειες μιας εταιρείας στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης κατείχε τον προεδρικό θώκο.

Δίωξη και στο διοικητικό συμβούλιο
Υστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υπέδειξε την ένταξη στο πρόγραμμα άλλων εταιρειών από τις οποίες καμία δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Παράλληλα, όσα εισέπραξε η εταιρεία με τη μορφή δαπανών τελικά εξαναγκάστηκε να τα επιστρέψει την τελευταία 3ετία και συγκεκριμένα ποσά της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι κρίθηκε ότι τα χρήματα αυτά δεν έπρεπε να έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδια υπόθεση η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπολοίπων μελών που συγκροτούν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, για το ίδιο αδίκημα, της απάτης σε βάρος των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων από την οποία προέκυψε ζημιά που ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ (και συνεπώς η κατηγορία αποκτά κακουργηματικό χαρακτήρα). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοια δίωξη έχει ασκηθεί και εναντίον του Δημ. Δενιόζου που την επίμαχη περίοδο (το διάστημα 2002-03) είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και είχε την ευθύνη για την εκταμίευση των σχετικών επιδοτήσεων.

Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2001, εξελίχθηκε μέχρι τα τέλη του 2003 και αφορούσε ένα ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των θερμοκοιτίδων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε τη συγκατάθεσή του για να μπορέσει να αναλάβει ένα τμήμα του έργου η εταιρεία IVEN ΑΕ, αλλά και να λάβει οικονομική ενίσχυση, με βάση ένα ειδικό πρόγραμμα του Γ ΚΠΣ που προέβλεπε τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων.

Για την υπόθεση υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση και η προκαταρκτική εξέταση, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι οι κινήσεις της IVEN δεν ήταν νόμιμες. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι όσες εταιρείες είχε εγκρίνει για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των θερμοκοιτίδων, δεν κάλυπταν τους όρους χρηματοδότησης, οι οποίοι προϋπέθεταν επιχειρήσεις καινοτόμες και με νέα τεχνολογία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ IVEN Α.Ε.
Μετά την άσκηση των διώξεων έχει παραγγελθεί να γίνει ανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας ζητείται και η άρση της ασυλίας του Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες με την ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας IVEN ΑΕ και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή, για να διαπιστωθεί αν και ποιες ευθύνες έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com