Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τα κολέγια!

Το σκεπτικό των ευρωπαϊκών οργάνων και αποφάσεων, δεν αφήνει περιθώρια αυταπατών και παρερμηνειών για το τίνος συμφέροντα υπηρετεί η ευρωένωση: Καμιά αγωνία δεν έχει για το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και τη δουλειά, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου και στο όνομα αυτών των αρχών στηρίζει όλο το σκεπτικό της.

Λέει χαρακτηριστικά το χτεσινό ανακοινωθέν του Ευρωδικαστηρίου:

  • «Το γενικό σύστημα αναγνωρίσεως των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών». Με άλλα λόγια, αφού όλοι για το κεφάλαιο δουλεύουμε, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας...
  • «Το σύστημα αυτό (σ.σ. αναγνωρίσεως) δεν προβλέπει την αναγνώριση διπλώματος λόγω της ουσιαστικής αξίας της εκπαιδεύσεως που πιστοποιεί»! Δε μας ενδιαφέρει καθόλου δηλαδή, η αξία των σπουδών!
  • «Το Δικαστήριο επισημαίνει επίσης ότι οι σπουδές δεν πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πραγματοποιηθεί σε πανεπιστήμιο ή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα». Ας είναι ό,τι μαγαζί θέλει, ας αφεθεί ο κάθε επιχειρηματίας να φτιάχνει ένα «εκπαιδευτήριο» και να κάνει μπίζνες... Εξάλλου, όλους τους τίτλους σπουδών στο τέλος θα τους κρίνει η αγορά... Δε χρειάζονται πραγματικά ανώτατες και υψηλού επιπέδου σπουδές, όλα τα πτυχία που παρέχονται μετά από τριετείς σπουδές θα αποτελούν μια «σούπα» και οι επιχειρηματίες θα είναι αυτοί που θα τα κρίνουν, επιλέγοντας ανάλογα με τις ανάγκες τους, τους πιο φθηνούς εργαζόμενους.
  • Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου (σημείο 25) η πολυδιαφημισμένη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «αρχή της επικουρικότητας» της ΕΕ, ότι δήθεν η εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους μέλους δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού τα ιδρύματα που χορηγούν τους τίτλους των ΚΕΣ δεν είναι ελληνικά... Ετσι, το Ευρωδικαστήριο λέει ότι: «Το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής προκειμένου περί σπουδών παρεχομένων βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα». Με άλλα λόγια μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όταν αυτά δεν είναι ελληνικά. Να η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου... made by ΕΕ!
  • «Εναπόκειται αποκλειστικά στις αρχές οι οποίες χορηγούν τα διπλώματα, να ελέγχουν» τα διπλώματα και τα ιδρύματα που τα παρέχουν, «αντιθέτως, το κράτος μέλος υποδοχής δεν μπορεί να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκαν τα διπλώματα», λέει το ανακοινωθέν του Ευρωδικαστηρίου. Αρα τα περί ποιότητας και ελέγχου που λέει συνεχώς η κυβέρνηση όταν αναφέρεται στα κολέγια, είναι κενό γράμμα. Τίποτα δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει, γι' αυτό και στο νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι για τα κολέγια, οι υποτιθέμενοι έλεγχοι και τα δήθεν πρόστιμα που θεσμοθετεί, είναι τελείως προσχηματικά.

Εν κατακλείδι, το Ευρωδικαστήριο αποφαίνεται «ότι η Ελλάδα, μη αναγνωρίζοντας τα διπλώματα που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους κατόπιν σπουδών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας δικαιοχρήσεως, ενήργησε κατά παράβαση των κανόνων του κοινοτικού δικαίου περί αναγνωρίσεως των διπλωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com