Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

G7...λεφτα στις τραπεζες!

Συμφωνία ώστε οι επτά πλουσιότερες χώρες να παρουσιάσουν κοινό μέτωπο απέναντι στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της G7.

Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών εξέδωσε τις πρώτες ώρες στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο οποίο τα μέλη της δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την πτώχευση μεγάλων τραπεζών, κάτι που θα επέφερε επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Η G7 συμφώνησε ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για λογαριασμό της G7 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δεσμεύτηκε να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα.

Άμεσος στόχος είναι να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια.

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι "οι τράπεζες μας θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Οι Επτά θα ενεργήσουν έτσι ώστε τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματά τους να εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε οι μικροκαταθέτες να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια στις καταθέσεις τους.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, που θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι για να "καθοριστεί το κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com