Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

''Α''ΤΕΙ...Πλήρης υποβάθμιση! (Μέρος 1ο)

Τι κι αν οι διοικήσεις ζητούν αλλαγή της «ταμπέλας» στα ΤΕΙ και νέα «βαφτίσια» των ιδρυμάτων, που από ΤΕΙ έγιναν ...ΑΤΕΙ και από κει πάνε να γίνουν ...«πανεπιστήμια»... Η πραγματικότητα που βιώνουν οι σπουδαστές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα ΤΕΙ είναι μία: Υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις, δυσβάσταχτο κόστος σπουδών...

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, η πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, που στρώνει το έδαφος για την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, χτυπούν ακόμα περισσότερο τα ΤΕΙ. Τώρα, μάλιστα, που στο προσκήνιο μπαίνει η αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων (καθώς πρόθεση της κυβέρνησης, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, είναι να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 36/05), τα ΤΕΙ βρίσκονται σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

Η ντιρεκτίβα και οι «ασπιρίνες»

Στόχος της πολιτικής της ΕΕ, στον οποίο εντάσσεται και η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ, είναι να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων, να πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης, να κρίνει τα επιστημονικά προσόντα του εργαζόμενου ο ίδιος ο εργοδότης. Αυτό σημαίνει, ότι ο εργοδότης «κρίνει» κάθε μεμονωμένο εργαζόμενο, ότι καταργούνται δηλαδή οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα που τάζει η κυβέρνηση στα ΤΕΙ δεν είναι παρά μια μπανανόφλουδα, καθώς με το ένα χέρι τους δίνει μια φιλολογική λίστα χωρίς αντίκρισμα και με το άλλο χέρι τους παίρνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι ήδη φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι, διαπραγματεύονται την πώληση της εργατικής τους δύναμης υπό χειρότερους όρους σε σχέση με τους πτυχιούχους πανεπιστημίου.

Τόσο η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ, όσο και όλες οι κινήσεις - βαφτίσια των ΤΕΙ αποβλέπουν στην ακόμα παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων και των πανεπιστημίων. Βασική κατεύθυνση της διαδικασίας της Μπολόνια άλλωστε είναι η δημιουργία χώρου όπου όλα τα πτυχία θα είναι μια «σούπα», στην οποία όπου να 'ναι θα ενταχτούν και τα κολέγια. Είναι προφανές ότι όλες οι κατ' όνομα αλλαγές που επιχειρούνται στα ΤΕΙ δε συνοδεύονται από καμία ουσιαστική αναβάθμισή τους. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τους εκπαιδευτικούς και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων «στο χέρι» για να εφαρμόσουν γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com