Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

''Πνεύμονες'' πρασίνου σε κίνδυνο...

Πάνω από 6.500 στρέμματα ελεύθερων χώρων, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «πνεύμονες» πρασίνου για το Λεκανοπέδιο, διεκδικούνται από διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και την Εκκλησία, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους. Αυτό δείχνουν, από μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία αναλυτικού ψηφιακού χάρτη που έχει αναρτηθεί στο Ιντερνετ (www.attiko-prasino.gr) και ο οποίος συντάχτηκε από ειδικούς επιστήμονες για λογαριασμό της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, εκτός των άλλων, υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ελεύθεροι χώροι (Ελληνικό, Γουδή, Υμηττός, Ορος Αιγάλεω), που διεκδικούνται από διάφορους φορείς για ...«αξιοποίηση». Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα αναλογούν, κατά μέσο όρο, μόλις 2,55 τετραγωνικά μέτρα αστικού πρασίνου ανά κάτοικο. Μάλιστα, για κάποιες από τις περιοχές αυτές, η αναλογία πέφτει ακόμη περισσότερο, όπως, για παράδειγμα, στο 1 τ.μ. ανά κάτοικο στον Πειραιά και στο 1,31 τ.μ. στη Δυτική Αθήνα.

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των χώρων αυτών κόβοντας την όρεξη των επίδοξων διεκδικητών, αλλά παραδίδουν, η μία μετά την άλλη, τους δημόσιους ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο; Το Κτήμα ΘΩΝ μετατράπηκε σε τσιμεντένιο μεγαθήριο, ο Ιππόδρομος Φαλήρου παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα Νιάρχου, ο Ελαιώνας στην ΠΑΕ ΠΑΟ, το Γουδή τεμαχίζεται εν ονόματι ποικίλων ιδιωτικών συμφερόντων και στο Ελληνικό ετοιμάζονται να φυτρώσουν ...οικόπεδα!

Η εμπορευματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com