Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

18% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΗΛΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Εναν ακόμα κρίκο στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας υπέρ των επιχειρηματιών έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ στις αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με την αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών.

Πρόκειται για μια απόφαση των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου (ΦΕΚ Β΄ 2115 του 2008), με την οποία αναπροσαρμόστηκαν τα νοσήλια του 2002 κατά 18% που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο προς τις ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία - γιατί δεν επαρκούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας - των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Η καθιέρωση των νοσηλίων αποκλειστικά για τις ιδιωτικές κλινικές θεσπίστηκε το 2001 (ΦΕΚ Β΄ 1372) - και ίσχυσε απ' την 1.1.2002 - με κοινή απόφαση των τότε συναρμόδιων υπουργών του ΠΑΣΟΚ Οικονομικών Γιώργου Δρυ, Εργασίας Νίκου Φαρμάκη και Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου. (Στον Πίνακα φαίνονται οι τιμές ανά θέση το 2002 και το 2008).

Μέχρι το 2001 το νοσήλιο ήταν κλειστό και ίσχυε το ίδιο για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 242 Β΄/8.4.1993). Ομως το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε (ΦΕΚ Β΄ 99/10.2.1998) δύο τύπους νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία: Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο που ποικίλλει από κλινική σε κλινική και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ιατρικές πράξεις, φάρμακα κλπ. Μ' αυτή τη διατίμηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - μετακύλησαν τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σήμερα χρωστούν 2,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.



Μετά το 2002, με την αύξηση των νοσηλίων για τις ιδιωτικές κλινικές, τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνθηκαν με 29,4 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο με 6,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο την περίοδο 2002-2008 επιβαρύνθηκαν - μόνο απ' τις αυξήσεις - με 250 εκατ. ευρώ. Με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται η πρόβλεψη ότι το Δημόσιο θα επιβαρύνεται με 5 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία με 12 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Με αυτή τη μεθοδολογία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μετέτρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο σε βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενδεικτική για αυτό είναι η μελέτη που έγινε απ' το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ(Ταμείο Δημοσίου), που καλύπτουν το 85,1% του συνόλου των ασφαλισμένων. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι κατά την περίοδο 2001-2003 οι πληρωμές των παραπάνω Ταμείων προς τους ιδιωτικούς φορείς παροχής ξεπέρασαν το 1,56 δισ. ευρώ - ήτοι 520 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο - που αντιπροσωπεύουν το 52-60% του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των μαιευτικών κλινικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com