Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

40% των συνολικών δαπανών Υγείας ανέρχονται τα χρήματα που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους

Στο 40% των συνολικών δαπανών Υγείας ανέρχονται τα χρήματα που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους, την τελευταία οχταετία

Τα χαράτσια για υπηρεσίες Υγείας που επέβαλαν στα λαϊκά στρώματα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία δεκαπενταετία φαίνεται να παγιώνονται σε 40% επί των συνολικών δαπανών Υγείας.

Αυτό προκύπτει μετά και από όλες τις αναθεωρήσεις Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των ακριβοπληρωμένων απ' την τσέπη συστημάτων Υγείας, όπως υπογράμμισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Χρ. Λιονής, με αφορμή το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (3 - 6 Δεκεμβρίου 2008).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι ετήσιες δαπάνες Υγείας ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ προέρχονται από ιδιωτικές δαπάνες. Να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά είναι απ' τα υψηλότερα στον κόσμο με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας το 2005. Πάντως, τα τελικά στοιχεία που θα δημοσιεύσει ο ΟΟΣΑ δε φαίνεται να αποκλίνουν και πολύ απ' τη διάρθρωση 40% προς 60%.

Ο σημερινός συσχετισμός δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παραμένει σταθερός από το 2000, αμφισβητώντας ουσιαστικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί μείωσης του ποσοστού των ιδιωτικών δαπανών Υγείας στο διάστημα 2005-2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com