Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008

Δύο τρισ. τόνοι πάγου χάθηκαν από τους πόλους σε μια πενταετία

Η Αρκτική θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης

Οι πάγοι που καλύπτουν χερσαίες εκτάσεις της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και της Αλάσκας έχουν συρρικνωθεί κατά δύο τρισεκατομμύρια τόνους από το 2003, εντείνοντας τις ανησυχίες για απότομη άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Από την τεράστια απώλεια της τελευταίας πενταετίας, περισσότερο από τη μισή αντιστοιχεί στη Γροιλανδία, δείχνουν τα στοιχεία από το δορυφόρο GRACE της NASA, ο οποίος μετρά το πάχος των πολικών πάγων. Και το λιώσιμο στη Γροιλανδία διαρκώς επιταχύνεται, επισήμανε ο γεωφυσικός της NASA Σκοτ Λούθκ.

Τα συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για το 2008 δεν έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται όμως ότι η απώλεια είναι μεν μεγάλη, δεν ξεπερνά όμως το ρεκόρ του 2007.

Τα νέα είναι κάπως καλύτερα για την Αλάσκα, η οποία έπειτα από μια απότομη πτώση το 2005 σημειώνει φέτος αύξηση των πάγων λόγω των έντονων χειμερινών χιονοπτώσεων.


Πάντως από το 2003, όταν η NASA άρχισε τις μετρήσεις, η Αλάσκα έχει χάσει γύρω στα 400 εκατ. τόνους πάγου, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης.

Η τήξη των πάγων που επιπλέουν στο νερό δεν ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, καθώς ο πάγος έχει μεγαλύτερο όγκο από ίση ποσότητα υγρού νερού. Αντίθετα, το λιώσιμο των πάγων που υπάρχουν στην ξηρά αυξάνουν τον όγκο των ωκεανών.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 η Γροιλανδία δεν συνέβαλε στην άνοδο της στάθμης. Σήμερα όμως αυξάνει το επίπεδο των ωκεανών κατά μισό χιλιοστό το χρόνο, δήλωσε ο ερευνητής της NASA Τζέι Ζουάλι.

Η Γροιλανδία, η Ανταρκτική και η Αλάσκα προκάλεσαν από κοινού άνοδο της στάθμης κατά περίπου 50 χιλιοστά την τελευταία πενταετία. Στο μεταξύ οι ωκεανοί διογκώθηκαν περαιτέρω λόγω διαστολής από την παγκόσμια θέρμανση.

Οι έρευνες για την τήξη των πάγων θα παρουσιαστούν την Πέμπτη σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας.

Στο ίδιο συνέδριο θα παρουσιαστούν ακόμα δύο μελέτες, οι οποίες προειδοποιούν ότι η θέρμανση της Αρκτικής ενδέχεται να απελευθερώσει από το έδαφος και τον πυθμένα της θάλασσας τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Η εξέλιξη είναι δυσοίωνη για τον πλανήτη, καθώς το μεθάνιο είναι ένα από τα ισχυρότερα αερίου του θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com