Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Δημοσιογράφος σε συνέντευξη Τύπου εκτόξευσε το μόνο ...όπλο που είχε

Η στιγμή της επίθεσης

Στο πλευρό του δημοσιογράφου του δικτύου «αλ Μπαγκαντίγια», που εκτόξευσε στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπους τα παπούτσια του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό αλ Μάλικι, τάσσεται, με άρθρα και σχόλια, το σύνολο σχεδόν του αραβικού Τύπου. Παράλληλα, σε αρκετές αραβικές χώρες, και κυρίως στο Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ζητώντας την απελευθέρωση του Μουντάζερ αλ Ζάιντι, ενώ περισσότεροι από 200 Ιρακινοί δικηγόροι προσφέρθηκαν να τον υπερασπίσουν δωρεάν.

Η άμεση αυτή θετική αντίδραση στην πράξη του Ιρακινού δημοσιογράφου που αποκάλεσε τον αρχιδολοφόνο Μπους «σκυλί» (σ.σ. κάτι πολύ προσβλητικό για τους Αραβες) αντανακλά τη βαθιά δυσαρέσκεια και οργή της αραβικής κοινής γνώμης απέναντι στην αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μπους, που στάθηκε ψύχραιμος την ώρα της επίθεσης, επισκέφτηκε αιφνιδίως το Ιράκ, την Κυριακή, στο πλαίσιο «αποχαιρετιστήριας» περιοδείας στην περιοχή.

Κατά την παραμονή του στη Βαγδάτη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό Μάλικι, με τον οποίο μονόγραψαν τη «συμφωνία ασφαλείας» που ορίζει το καθεστώς παράτασης της παραμονής των κατοχικών αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Μπους δήλωσε ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει, χρειάζεται και άλλη δουλειά, αλλά πλησιάζουμε στο τέλος».

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ και σε άλλες χώρες υπέρ της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου
Μία μέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Ρέι Οντιέρνο, δήλωνε ότι από τον Ιούνη του 2009, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από τις πόλεις, αλλά θα παραμείνουν εκεί «αξιωματικοί για να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τον ιρακινό στρατό». Ο Οντιέρνο συνόδευσε στη στρατιωτική βάση του Μπάλαντ τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος, επίσης, πραγματοποίησε ολιγόωρη αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα.

Κατά τα άλλα, χθες, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο Αμπού Γκράιμπ, ενώ για άλλη μια φορά στόχος αγνώστων ενόπλων έγινε η θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι, κοντά στη Μοσούλη, όπου εκτελέστηκε 7μελής οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com