Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


Τα παιδιά με χρόνιο νόσημα ή ανικανότητα μπορεί να ωφεληθούν από το σωστό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, παρουσιάζοντας βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη αεροβική ικανότητα και καλύτερη λειτουργικότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Current Sports Medicine Reports.

Τα παιδιά με χρόνιο νόσημα ή αναπηρία είναι λογικό να μη είναι σωματικά δραστήρια, να μην είναι σε φόρμα και να συσσωρεύουν εύκολα λίπος.

Ο Δρ. Πάτρικ Μόρρις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα εξηγούν ότι τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συχνά έχουν κινητικά προβλήματα που τα δυσκολεύουν να περπατήσουν, πόσο μάλλον να αθληθούν. Σε μελέτη που έκαναν όμως σε επτά εφήβους με εγκεφαλική παράλυση διαπιστώθηκε ότι με τρεις μήνες προπόνησης βελτιώθηκε η αεροβική τους ικανότητα και η ικανότητα να στέκονται, να περπατούν, να πηδούν και να τρέχουν. Η σωματική δραστηριότητα ήταν επωφελής, επίσης, για άτομα με τραύματα της σπονδυλικής στήλης.

Και ενώ η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη εξαχθεί για το αν η γυμναστική είναι βοηθητική για άτομα με κυστική ίνωση ώστε να αναπνέουν καλύτερα και ευκολότερα, οι έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία ότι η γυμναστική είναι κακή για τους ασθενείς αυτούς. Ακόμη και τα παιδιά με αιμορροφιλία μπορούν να γυμναστούν, αν επιλέξουν ένα άθλημα κατάλληλο για την κατάστασή και το επίπεδο συντονισμού τους.

Η αερόβια άσκηση μπορεί ξεκάθαρα να βοηθήσει τα παιδιά με άσθμα να γίνουν πιο δυνατά και σε καλύτερη σωματική κατάσταση, αν και τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα για το αν η γυμναστική επηρεάζει τα συμπτώματα όπως η δύσπνοια ή η ποσότητα των φαρμάκων που χρειάζεται ο ασθενής.

Η γυμναστική είναι επίσης κρίσιμη για τα παιδιά με διαβήτη τύπου ΙΙ ως προς τη διαχείριση της πάθησης, αλλά μια περσινή έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άθλησης λόγω έλλειψη κινήτρου.

Το γεγονός λοιπόν ότι η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να πείσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Για να τα κινητοποιήσουμε θα πρέπει να αναζητήσουμε διασκεδαστικές προσεγγίσεις με ταυτόχρονη ελευθερία, συμμετοχή της οικογένειας και ελπίδα επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com