Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Νέα εξοπλιστικά προγράμματα...παρά την "οικονομική κρίση" που συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση!

Πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ για αγορά φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τη στιγμή που περικόπτονται οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία και μοιράζονται ψίχουλα σε αγρότες, συνταξιούχους και ανέργους

Σε νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων, που υπηρετούν πρώτα και κύρια τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και σχέδια, προχωρά η κυβέρνηση, ενώ ολοκληρώνει και την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση το νέο επιθετικό δόγμα.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται τις «αντοχές» του προϋπολογισμού για να περικόψει τις δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και να δικαιολογήσει τα «ψίχουλα» στους συνταξιούχους και τους ανέργους, την ίδια στιγμή διοχετεύει πακτωλό δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα για αγορά φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων διάσωσης κοκ. Ταυτόχρονα εξαγγέλλει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, με ταυτόχρονη αύξηση των μισθοφόρων και επαγγελματιών, που απαιτούνται κυρίως στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χτες σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με την κυβέρνηση της Γαλλίας για την αγορά έξι φρεγατών τύπου «Fremm» και 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης τύπου «Σούπερ Πούμα». Το «πράσινο φως», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας, δόθηκε από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στις 12 του μήνα.

Για τα δύο αυτά οπλικά συστήματα έχουν προϋπολογιστεί στο τρέχον πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2,2 δισ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα παζάρια μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αμυνας και της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο υπουργός μέσα στο 2009 πρέπει να παραγγελθούν και νέα μαχητικά αεροσκάφη, αγορά που δικαιολόγησε με την «ανισορροπία» που θα προκληθεί μετά από την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος της Τουρκίας. Για την αγορά 40+20 νέων μαχητικών υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν τουλάχιστον επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, με επικρατέστερους αγοραστές τις ΗΠΑ («F-16» ή «Σούπερχορνετ»), την ΕΕ («Γιουροφάιτερ») και τη Σουηδία («Γκριπέν»). Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα «τρέξει» και η προμήθεια έξι νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Β. Μεϊμαράκης ήταν η αναζωπύρωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Πρέπει να είναι σαφές ότι δε θα αφήσουμε τη χώρα ανοχύρωτη», φέρεται να είπε ο ο υπουργός, αποκρύπτοντας βέβαια ότι πρόκειται βασικά για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Από την άλλη ο υπουργός διαπίστωσε ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες», αλλά συμπλήρωσε ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής βούλησης. Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο... κατάργησης της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Ως προϋπόθεση έθεσε την αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών, αναφέροντας ότι εκτός από τους 1.650 οπλίτες που έχουν ήδη επιλεγεί και θα καταταγούν τις επόμενες μέρες, θα στρατευτούν ακόμα 2.000 επαγγελματίες στο Στρατό Ξηράς. Επίσης αναμένεται έως το τέλος του έτους η ανακοίνωση επιπλέον 2.000 θέσεων για την Αεροπορία και το Ναυτικό. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com