Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΛΥΟΥΝ...ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Σε «μαύρη τρύπα» της αμερικανικής οικονομίας εξελίσσεται η αυτοκινητοβιομηχανία, αφού οι εταιρείες ζητούν διαρκώς περισσότερα για να συνεχίσουν την παραγωγή τους και να μην κάνουν απολύσεις. Και ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα σπεύδει να ικανοποιήσει όλες τις οικονομικές τους απαιτήσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Τη βδομάδα αυτή, οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η «Τζένεραλ Μότορς» και η «Κράισλερ», ζήτησαν από το κράτος άλλα 22 δισ. δολάρια, επιπλέον των 17,4 δισ. δολαρίων που έχουν πάρει, για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η «Τζένεραλ Μότορς», η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση τουλάχιστον 9,1 δισ. δολάρια επιπλέον των 13,4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη πάρει από τον περασμένο Δεκέμβρη, ποσό που ενδεχομένως να φτάσει στα 16,6 δισ. δολάρια, με την επιχείρηση να δηλώνει ότι κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό μέχρι το Μάρτη.

Ομως, παρά τη γενναία κρατική ενίσχυση (με χρήματα των φορολογουμένων), η «Τζένεραλ Μότορς» ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα περικόψει 47.000 θέσεις εργασίας έως τα τέλη του έτους, 19% των 244.500 εργαζομένων που απασχολεί διεθνώς. Οι 26.000 αφορούν θέσεις εργασίας εκτός ΗΠΑ. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνει ακόμη 5 εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Η «Κράισλερ», τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ζητεί και αυτή άλλα 5 δισ. δολάρια κρατική ενίσχυση, έχοντας λάβει 3 δισ. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε και αυτή, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που πρέπει να υποβάλουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για να πάρουν κρατική βοήθεια, 3.000 απολύσεις, 6% των 54.007 εργαζομένων που απασχολεί. Συνολικά, δηλαδή, οι δύο αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ζητήσει 39 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Φορντ», η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, δηλώνει ότι δε χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, αυτό δεν την εμποδίζει να προχωράει σε ομαδικές απολύσεις, όπως οι 6.000 από το εργοστάσιο της «Σάαμπ», που είναι θυγατρική της «Φορντ» στη Σουηδία.

Οι εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία παρασύρουν στη δίνη της κρίσης και τους συναφείς κλάδους, όπως ο κλάδος της παραγωγής ελαστικών. Η αμερικανική εταιρεία ελαστικών «Γκουντγίαρ» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να απολύσει 5.000 εργαζομένους, 6,7% του εργατικού της δυναμικού, μέσα στο 2009.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο νέος γύρος μαζικών απολύσεων συνέπεσε με την υπογραφή στο Ντένβερ από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, του πακέτου ύψους 787 δισ. δολαρίων για την ανόρθωση της οικονομίας, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 3.500.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη διετία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com