Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

«ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκήρυξε τις πρώτες 159 θέσεις, κατ' εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Μια από τις πιο αντιδραστικές σελίδες του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ μπαίνει σε εφαρμογή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): Οι λεγόμενες «ανταποδοτικές υποτροφίες», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «μαύρη εργασία» των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο! Το ΑΠΘ εφαρμόζει το Προεδρικό Διάταγμα 160/2008 (που αφορά τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ) και προκηρύσσει σχετικές θέσεις «μαύρης εργασίας» για φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο, το ίδρυμα καλύπτει πολύ φθηνά διάφορες διοικητικές ανάγκες του, ενώ ο όγκος των υποτιθέμενων «υπότροφων» θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης και για τα εργασιακά δικαιώματα όλων των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Παράλληλα, θεωρείται ως δεδομένο ότι για να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιος τις σπουδές του, θα πρέπει να δουλεύει και να πληρώνει! Η πλήρης διαστρέβλωση ακόμα και του όρου «υποτροφία», δηλαδή!

Το ΑΠΘ προκηρύσσει 159 θέσεις «υπότροφων» φοιτητών, που κατανέμονται σε όλα του τα Τμήματα με 2 έως 6 θέσεις σε κάθε Τμήμα. Καλεί έτσι τους φοιτητές να γίνουν εποχιακοί ωρομίσθιοι υπάλληλοι στα Τμήματα του ιδρύματος, δουλεύοντας μέχρι 40 ώρες το μήνα (για τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη, Μάη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη) και αμειβόμενοι με 8 ευρώ την ώρα. Φυσικά, ούτε λόγος δε γίνεται για ασφάλιση ή ένσημα, πρόκειται καθαρά για μαύρη εργασία, που μπορεί να αποδώσει στο φοιτητή ένα βοήθημα κατ' ανώτατο όριο έως 320 ευρώ το μήνα. Αν τύχει να αρρωστήσει ή του τύχει π.χ. μια σοβαρή οικογενειακή υπόθεση, δε θα δικαιούται άδεια, ούτε φυσικά θα δικαιούται το ωρομίσθιό του. Ο ορισμός της «μαύρης εργασίας»! Μάλιστα, στη σχετική προκήρυξη του πανεπιστημίου αναφέρεται ότι «συνεχείς και αδικαιολόγητες απουσίες από τους καθορισμένους χώρους εργασίας, μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τη διακοπή της χορηγούμενης υποτροφίας».

Επίσης, σε μια σκόπιμα ασαφή διατύπωση, το ΑΠΘ αναφέρει στην προκήρυξη ότι «σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του/της υποτρόφου, η Επιτροπή Σπουδών θα διακόπτει με απόφασή της την υποτροφία η οποία αυτομάτως θα παραχωρείται σε επόμενο αναπληρωματικό μέλος». Αναρωτιόμαστε αν π.χ. η απεργία και γενικότερα η συνδικαλιστική δράση «συμβιβάζονται» με την ιδιότητα του υποτρόφου...

Επίσης, επειδή ο αριθμός των θέσεων 2-6 είναι πολύ μικρός για Τμήματα που έχουν κάθε χρόνο 100, 300 και 400 εισακτέους, σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο βάζει τους φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μια τέτοια θέση «μαύρης εργασίας».

«Οι υπότροφοι θα προσφέρουν έργο σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου (όχι προσώπων) καλύπτοντας γενικές ανάγκες της Σχολής ή του Τμήματος που φοιτούν», λέει το ΑΠΘ στη σχετική προκήρυξή του και παραδέχεται έτσι ότι προσλαμβάνει τους φοιτητές ως φθηνό εργατικό δυναμικό για να καλύψει υπαρκτές ανάγκες, δηλαδή εκεί που θα έπρεπε να προσλάβει μόνιμο διοικητικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com